Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Aachen2

Het verslag

  

DDR-trip: P-P. Neu Tivoli: Vinck!

Ik zag ooit een documentaire over het oostfront in WO II . De Duitsers gaven de winter de naam "Generaal Winter", omdat hij zo gunstig was voor de Russen. Later kwamen er Russische soldaten aan het woord die tegenspraken dat de winter de vriend van de Russen was. Zij hadden er ook veel last van en als het daadwerkelijk een Russische generaal zou zijn geweest, hij allang zou zijn geëxecuteerd. Helaas is dat nooit gebeurd, want wat hebben we dit seizoen toch een last van hem gehad. Zo ging in december onze DDR-trip P-P dankzij de vorst.

Het plan was geweldig. Vrijdag zouden we heen gaan om Zwickau v Chemnitz te vincken in die oude bak van Zwickau. Dat stadion staat op de nominatie om gesloopt te worden, dus haast was geboden. De dag erop stond de derby CZ Jena v Dynamo Dresden op het programma en als toetje zouden we naar Lokomotive Leipzig v Sachsen Leipzig gaan. Drie derby's die al in de competitie van de voormalige DDR werden gespeeld. Helaas sloeg die schijtwinter weer toe en ging deze trip niet door. Zuur, heel zuur. Als alternatief besloten we daarom naar Aachen v Düsseldorf te gaan. Ook een derby en een mogelijkheid op het nieuwe Tivoli te vincken.

Na de gebruikelijke verkeershorror, kwamen we aan in Aachen. Uiteraard was er nergens plaats om de auto neer te zetten, maar uiteindelijk lukte het nog net om de aftrap te halen. Het nieuwe Tivoli was niet onaardig van binnen, met een grote staantribune achter de goal en ook nog een in de hoek voor de uitfans. Ondanks dat het toch dé derby was voor beide clubs, viel de sfeer me vies tegen. Emotieloos werd er een vast repertoire afgeraffeld door de ultra's van Aachen. De kapo werd in alles gevolgd, uiteraard totaal geen rekeninghoudend met wat er op het veld gebeurde.

De fans van Düsseldorf kon ik niet goed horen, omdat ze in de andere hoek zaten. Maar er was totaal geen interactie tussen beide supportersgroeperingen. Ze hadden hun vaste liederen en die werd gezongen. Toch jammer, bij zo'n derby. Ach ja, ultra's gaat het vaak maar om één ding en dat is de filmpjes die ze na afloop op YouTube kunnen zetten om elkaar af te troeven. Ironisch is ultra's vaak protesteren tegen het "moderne voetbal", terwijl zij juist een van de uitwassen daarvan zijn. In de jaren 70 en 80 zouden die leipo's met hun zelfverheerlijking van de tribunes afgeslagen zijn, maar helaas veranderen de tijden.

De wedstrijd zelf was niet veel. De eerste helft was nog best aardig, maar de tweede helft was van een dubieus niveau. Het bleef dan ook 0-0. Hoogtepunt in de tweede helft was het stadionvoer, dat blijft altijd geniaal in Duitsland. Wij hadden een heerlijke Frikandelle mit Pommes. Dat fietste er wel in. Alleen door dat bunkeren was al de moeite waard, hoewel ik het nieuwe Tivoli zeker geen verkeerd nieuw stadion vind. Zeker de moeite om eens te bezoeken. Toch blijft het jammer dat de DDR-trip zo in het water is gevallen, want die zou ik graag nog eens doen. De volgende keer maar wachten tot het lente is, want sinds de paniekzaaierij van Al Gore over "global warming" is het in jaren niet zo koud geweest.De foto'sKersttijd in Aken. Het nieuwe stadion kan zo op een kerstkaartNeu Tivoli van dichtbijDe volle staantribune. Dat blijft toch altijd een geweldig gezicht De Gegengerade zat niet echt volEvenals de zittribune achter het andere doelDe mannetjes komen het veld opEr werden sterretjes afgeschotenHet uitvak zat helemaal vol met mannetjes uit DüsseldorfFoute capo zag niets van de wedstrijd. De dertig mannetjes voor hem deden alles naYes! Rührgebied = spijkerjasjesHè, komt daar eens kans?Niet echt, maar wel bijnaVandaar dat het 0-0 bleef in deze matige potToch was er feest in het uitvakDe thuisfans waren daarentegen rap naar huisBuiten het stadion stond het logo van de clubNog eenmaal de letters. Die kan ik wel waarderen

 

 

© 2005 All Rights Reserved.