Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Annan

Annan Athletic

 

Annan Athletic: A New Club in the League

 

De een zijn dood is de ander zijn brood, luidt het cliché. In Schotland ging dit cliché afgelopen seizoen zeker op met het verdwijnen van Gretna. De club, die in drie jaar van de laagste naar de hoogste divisie was gepromoveerd, bleek een luchtbel van jewelste. Even leek het er nog op dat de club weer werd teruggezet naar de laagste divisie, maar zelfs dat bleek er niet in te zitten. In juni werd de stekker uit Gretna FC getrokken en over een paar jaar zal het stadje weer alleen bekend zijn vanwege de Las Vegas-achtige trouwerijen en niet meer vanwege de voetbalclub. Er zal ooit wel weer een club in Gretna worden opgericht, maar die zal (net zoals Gretna tot aan 2002) in de lagere regionen van het Engelse voetbal gaan uitkomen.

 

Het verdwijnen van Gretna opende wel perspectieven voor andere club. Schotland heeft namelijk, evenals Nederland tot aan dit seizoen, een gesloten competitie. Promotie naar en degradatie uit de profcompetitie is niet mogelijk. Vandaar dat je niet bij de 42 clubs kunt komen zonder dat er eentje failliet gaat. Dat was nu het geval met Gretna en veel ambitieuze clubs dienden een aanvraag in. Zelf hoopte ik dat enkele illustere namen uit het verleden zouden proberen gekozen te worden. De naam van Third Lanark zong rond, maar helaas bleek deze legendarische club uiteindelijk toch geen verzoek in te dienen.

 

Uiteindelijk waren er vijf clubs die een verzoek indienden: Annan Athletic, Spartans, Edinburgh City, Cove Rangers en Preston Athletic. Een beetje teleurstellend was dat wel, want als stadionfreak kan ik van vier van de vijf clubs niet echt wild worden. Alleen Edinburgh City heeft een apart stadion. Die spelen namelijk in het Meadowbank Stadium, ooit gebouwd voor de Commonwealth Games en een stadion dat lange tijd ex-profclub Meadowbank Thistle als bespeler had. Ik hoopte dus heel erg dat deze club gekozen zou worden, maar uiteindelijk werd het Annan Athletic, een club die ironisch genoeg vlakbij Gretna speelt (op zo’n acht miles afstand).

 

Annan Athletic dus, een club die mij weinig tot niets zegt. Het stadion, Galabank Stadium, is een nieuwbouw gevalletje onder enig origineel element. Er kunnen 3.500 mensen in, waarvan er maar liefst 500 kunnen zitten. Lichtmasten heeft het stadion niet, maar een van de voorwaarden om mee te mogen doen in de League was dat de club die zou laten aanleggen. De planning is dan ook om dat te gaan doen in de komende maanden, want in de winter kan het nogal eens donker zijn in Schotland. Positief aan het stadion zijn de faciliteiten, die zijn dik in orde en mede daardoor heeft de club de stemming gewonnen.

 

Rondneuzend in de geschiedenis van de club valt me vooral het oprichtingsjaar er op. Dat is namelijk 1942, middenin WO II. Een raar moment om een club op te richten, maar in Annan deden ze het. De club kwam wisselend uit in de lagere divisies van Schotland en Engeland, dat laatste is makkelijk te verklaren door de ligging van Annan vlak bij de Engelse grens. Pas in 1987 werd kwam de club terecht in de East of Scotland League, een van de vier regionale divisies net onder de League. In die competitie was Annan erg succesvol met titels in 1990 en 2000 en twee Cup Finals in de East of Scotland Cup. Op sportief vlak is het dus zeker geen verkeerde club.

 

Doordat het sportief erg aardig op de rails stond besloot de club in 2000 een gooi te doen naar een plek in de Scottish League. De Schotse FA had besloten de League van 40 clubs uit te breiden naar 42 en Annan had wel oren naar een van die twee plekken. Er werd echter gekozen voor twee clubs uit de Highland League: Elgin City en Peterhead. In 2002 was er opnieuw een plekje vacant en Annan hoopte dat zij ditmaal wel zouden worden gekozen, maar ook ditmaal ging de plek aan hun neus voorbij. De poenerige rivaal Gretna werd gekozen en ondanks het treurige einde van die club hebben ze wel voor spektakel gezorgd.

 

Door dat einde was er dit seizoen weer een kans. Annan had eigenlijk op sportief vlak een erg matig seizoen doorgemaakt. Waar de club in 2007 voor de derde, en waarschijnlijk laatste, keer de East of Scotland League won, werd de club afgelopen seizoen slechts zevende. Achter de drie andere kandidaten voor de League uit de EoS League (Cove Rangers was de enige kandidaat uit een andere divisie). Voor de League clubs was dit echter geen reden om niet te stemmen op Annan. Grote favoriet Spartans lag er al snel uit door het arrogante gedrag van de club vooraf aan de verkiezing, terwijl Edinburgh City toch een probleem had door zijn Oostblokstadion. Preston was nooit echt serieus kandidaat, en Annan versloeg in de laatste stemronde Cove Rangers in een rechtstreeks duel. Komend seizoen maar eens afwachten wat de Galabankies laten zien in de Third Division. Ik ben in ieder geval benieuwd.

 

Geschreven door: Sir Stanley Matthews


 

 

© 2005 All Rights Reserved.