Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Arundel

Het verslag

      

 

Champions League Final? We're having a laugh!

 

De Sussex County Cup Finals zijn een begrip in vinckersland. Het is een ideale manier om een zogenaamde triple te doen. De eerste, die van de hoogste divisie, is om 11:00. Daarna volgt die van de derde divisie om 15:00 en het geheel wordt afgesloten met de finale van de tweede divisie om 19:45. Leuk om eens te doen, maar de eerste twee stadions waarin gespeeld zou worden waren zo saai, dat we niet de triple gingen doen. Basingstoke v Woking leek ons een stuk leuker. Niet alleen qua stadion, maar ook qua beleving. Of deze Sussex County Cup Finals leefden, wisten we namelijk niet. Het enige dat ik er over terug kon vinden, was dat veel Engelse vinckers uitkeken naar het trio wedstrijden. Een soort hoogtepunt in hun vinckjaar. Wij zouden er ook eentje meepakken: Littlehampton Town v East Preston.

 

Laat ik meteen uit de kast komen door te zeggen dat ik tot voor kort nog nooit van East Preston had gehoord. Maar blijkbaar is het een goede ploeg, want ze staan los aan kop in de Sussex County League Division Two (tiende divisie). De club komt uit East Preston, een gehucht naast Littlehampton. Het ligt tussen Brighton en Portsmouth in. East Preston is vrij chique en vooral bekend als plaats waar veel bejaarden hun laatste jaren slijten. De club heeft daardoor weinig achterban en heeft ook zelden bijzondere prestaties geleverd. Aan het eind van dit seizoen gaan ze weer naar Division One en dat is ook echt het plafond voor deze club. Zowel qua stadion als achterban kan de club niet verder, dus de titel dit jaar al een uitstekende prestatie van de mannen van manager Dominic Di Paola.

 

Littlehampton Town ken ik al wel een tijdje. Niet alleen omdat ze, evenals Willem II, in 1896 zijn opgericht en ik een fetisj heb met dat jaartal, maar ook omdat ik toevallig een keertje hun stadionnetje tegenkwam op een of andere vincksite. En ik moet zeggen dat ik dat wel een keertje zou willen vincken. The Marigolds hebben ook wel wat successen gehad in hun geschiedenis. In de jaren negentig waren ze een topper in de Sussex County League Division One en daarin werden ze zelfs kampioen in 1991, na drie tweede plaatsen. Verder werd de Sussex County Cup Final gewonnen en daarmee was de dubbel binnen voor Littlehampton. Het kon niet op, want The Marigolds bereikten ook nog de halve finale van de FA Vase, het verste dat ooit een club uit de Sussex League ooit kwam en is gekomen. Gresley, jaja daar zijn ze weer, was daarin te sterk.

 

Ondanks al die successen, was hét hoogtepunt van het jaar dat de club voor het eerst (en laatst) in haar geschiedenis de eerste ronde van de FA Cup bereikte. Daarin was Northampton met 0-4 te sterk, maar met 4000 man op The Sportsfield was het stadionnetje compleet uitverkocht. Een fan van Littlehampton omschreef het mooi: “I remember very distinctly watching Grandstand on the day of that 1st round match.  When you are proud just to hear your club mentioned on TV by Des Lynam (“tiny Littlehampton Town”), you know that the result doesn’t really matter.” Beter dan het seizoen 1990/1991 (in totaal zouden The Marigolds maar liefst zeventig wedstrijden spelen) zou het niet meer worden voor Littlehampton, maar zelfs meer dan twintig jaar na dato genieten ze nog na van die resultaten.

 

Daarna ging het een stuk minder met Littlehampton en in 1995 degradeerde de club uit Division One en sindsdien is het een echte jojoclub geworden. In 1997 promoveerde Littlehampton weer, maar in 2003 gingen ze er op een pijnlijke manier uit. Er stond een heel slechte selectie en de 22-1 nederlaag tegen Horsham zorgt ervoor dat de fans nog gillend wakker worden. Er kwam een geheel nieuwe selectie en in 2004 was er weer feest, want The Marigolds gingen weer naar Division One. Maar de Heen & Weer van Littlehampton voer drie jaar later weer uit, toen de club weer degradeerde. Dit jaar hoopte de club weer kampioen te worden, maar uiteindelijk werden ze slechts vierde. Deze bekerfinale is dan ook een schrale troost. Op papier zijn The Marigolds kansloos tegen East Preston, dat meer dan dertig punten voorsprong heeft in de competitie maar wie weet.

 

De reden waarom we naar deze finale gingen, was dat deze wél in een leuk stadionnetje werd gespeeld: Mill Road van Arundel. Op zich is het stadionnetje niet eens zo bijzonder, maar met Arundel Castle op de achtergrond is dit een van de mooiste uitzichten die je kunt hebben. Arundel zelf speelt ook in de Sussex League, maar dan in Division One. Het plaatsje zelf is erg bekend, want het kasteel is een van de mooiste van heel Engeland en verder staat er ook nog een alleraardigste kathedraal. Ga je naar Engeland met je vriendin, doe dan zeker Arundel aan. Ik heb een lijstje met non-Leagueclubs die ik ooit nog wil bezoeken en Arundel stond daar ook op, puur voor stadion. Normaal zie ik dan ook liefst de thuisclub in actie, maar zo'n finale is ook wel aardig om eens mee te maken. Een leuke afsluiter van de eerste dag.

 

Na onze wedstrijd in Basingstoke, werd er koers gezet naar Arundel. We hadden meer dan drie uur de tijd, dus konden we op het gemakje Arundel eens bekijken. Dat bleek een erg leuk plaatsje te zijn. Het kasteel was geweldig, maar het hele stadje ademde sowieso veel historie uit. Ik heb altijd gezegd niet in Engeland te willen wonen, maar voor Arundel maak ik graag een uitzondering. Helaas is het niet te betalen, maar ik houd het in mijn achterhoofd voor het geval ik ooit honderd miljoen miljard win bij een of andere loterij. Enige nadeel van Arundel was dat het kasteel al gesloten was. Jammer, maar meteen een goede reden om ooit nog eens terug te keren naar het stadje.

In zulke chique plaatsjes heb je weinig vreetschuren, dus gingen we naar de pub toe. The Red Lion zag er wel goed uit. Binnenin werd het nog beter, want alle drie de barvrouwen zagen er heel lekker uit. Wie zegt nog nooit een mooie vrouw in Engeland gezien te hebben, raad ik aan om naar Arundel te gaan, want in de pub zaten alleen maar mooie dames. Het eten smaakte ook goed, zodat The Red Lion van DT116 zeker drie sterren krijgt. Na nog wat gedronken te hebben, was het tijd om naar het stadion te gaan. Schijnbaar waren we de enige die gingen vincken, want de rest bleef zitten.

Het stadionnetje van Arundel stelt niet zo gek veel voor, maar is toch de moeite waard. Het ligt tegenover het kasteel en is omringd door groen, slootjes en een rivier. Het heeft een mooie poort en voor de zes pond entree (+ gratis programmaboekje) hoef je het ook niet te laten. De club heeft een social club en twee tribunes: een soort shed en een Main Stand. Stel je daarbij niet teveel voor. Toch heeft die wel wat, doordat de clubnaam erop is geschilderd en het kasteel dat erachter ligt. Zelden zo’n overdonderend uitzicht gehad tijdens een voetbalwedstrijd. Met een beetje mazzel zou er later verlichting op het kasteel staan, zodat we de moeder aller vinckfoto’s konden maken.

Ondanks dat het voor de rest niet veel was, besloten we toch een rondje te maken. Dan kom je veel leuke dingen tegen, zoals drie rollers om het gras plat te krijgen en een petanque-baan. Volgens mij is Mill Road het enige stadion ter wereld dat dat heeft. Mooie vinck. Ik genoot hier meer van dan van Basingstoke, omdat dit helemaal iets anders is. Er bleken veel vinckers te zijn voor wie dit de derde finale van de dag was. Eentje kende ik zelfs, want die had ik ooit bij Barnet gezien. De wereld is soms erg klein. Hij was het niet helemaal eens met de volgorde en locaties van de finales en had weinig goede woorden over voor de officials die overal rondliepen en interessant deden.

De wedstrijd was ondertussen amper begonnen of het stond al 1-0 voor East Preston. Het is geen wonder dat die kampioen zijn geworden, want ze waren veel beter dan Littlehampton. Overigens waren er discussies tussen vinckers waar East Preston nu precies lag. Terwijl de mannetjes aan het overleggen waren werd het 2-0 en 3-0. Uiteindelijk wonnen ze met 5-1 en als ze deze kern bij elkaar houden, kunnen ze volgend jaar een divisie hoger best weer kampioen worden. Het was best leuk om deze finale bij te wonnen. Leuk stadje en stadion en er stond behoorlijk wat volk. Enige minpunt was dat de verlichting op het kasteel niet aanging. We hoopten erop, maar helaas. Waarschijnlijk heeft een of andere buurtbewoner daar flink over geklaagd en stond het kasteel in het donker.Het rapport

Het stadion

Mill Road is geen topstadionnetje. Je mag het ook geen stadion noemen, want het bestaat uit een tribune en een soort shed. Maar de reden om hier naartoe te gaan lag achter het stadion: het geweldige Arundel Castle. Dat was zo genieten, waardoor Mill Road toch wel heel leuk is.

De sfeer

Er kwamen meer dan 500 man op deze wedstrijd af. Erg veel voor twee clubs uit de tiende divisie, maar die bekers schijnen een soort groundhopperstraditie te zijn. Voor veel vinckers was het dan ook hun derde van de dag. Leuk om er daar ook eentje van mee te pakken. 

De wedstrijd

Van de tiende divisie verwacht je niet veel, maar East Preston was best goed. Veel jonge gasten die goed op elkaar ingespeeld zijn. Langs de kant werden ze al als kampioenskandidaat genoemd voor volgend jaar, terwijl ze dan een divisie hoger spelen. We houden het in de gaten.

De omgeving

Niet het stadion en ook niet de finale waren de belangrijkste reden om naar Arundel af te reizen. Dat was namelijk Arundel Castle, een schitterend kasteel. Het mooie van dat kasteel is dat het achter de hoofdtribune ligt. Je hebt dus een enorm geil uitzicht.

Overall

Deze finale was een extraatje, maar een heel leuke. We kwamen ruim op tijd aan in Arundel en behalve dat schitterende kasteel, bleek het een leuk stadje te zijn. Zeker de moeite om nog eens terug te keren. Als je dan ook nog een wat goals ziet, is zo'n avond al snel geslaagd. Goede Vrijdag was weer eens erg goed.De statistieken

Littlehampton Town v East Preston 1-5 (06/04/2012)

1. Charlie Oatway 0-1 (pen.)

33. Joe Shelley 0-2

42. Matt Axell 0-3

52. George Gaskin 0-4

67. Joe Shelley 0-5

76. Jamie Atterrill 1-5

Ground: Mill Road, Arundel

Visits: 1

Season: 2011-2012

Competition: Sussex County Division Two Challenge Cup

Position Littlehampton Town: 4 (Sussex County League Division Two)

Position East Preston: 1 (Sussex County League Division Two)

Gate: 527

Match Number in England: 164

Goals: 451

Line up Littlehampton Town:

J. Hendrick, Goff, M. Hand, A. Wrigley, McKay, J. Wrigley, Atterill, Burgess (30. Beadle), D. Hand (63. Kew), Jarvis (76. Black), M. Hendrick

Line up East Preston:

Evans, Duncan, Hibberd (76. Gibbs), Barnard (79. Corkhill), Elliott, O’Hagan, Shelley, Clark, Gaskin, Oatway, Axell (69. Hamilton)

Yellow Cards:

-De foto'sStiekem was dit de reden om naar Arundel te gaan: Arundel Castle...............Sowieso een leuk stadje dat ArundelHihi, iemand die Swaffer met z'n achternaam heetNog meer cultuur...En het riviertje de Arundel, dat vlak achter het stadion liepDe indrukwekkende spelersbus van LittlehamptonSympathie van Greene KingHet affice van deze avondMooi hekwerk daar in ArundelVijf pond is een democratische prijs voor deze finaleDe opstellingDe shedAchter de far end was niets, behalve dit padAchter het andere doel de social clubMaar hier ging het ons om, dat kasteel op de achtergrondDe hoofdtribune stelt niet gek veel voorDe achterkant van die tribuneGrasrollerHoeveel clubs hebben er een petanquebaan in hun stadion?FapfapfapAl snel werd het 1-0 voor East Preston...Helaas geen schijnwerpers op het kasteel......Het was leuk in Arundel

 

 

© 2005 All Rights Reserved.