Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Bohemians

Het verslag

        

The Wanker with the Wistle

Aangezien ik een vijftal dagen in Dublin zat en het voetbalvirus toch altijd kriebelt, besloot ik om de Ierse fixturelist eens ter hand te nemen. Een wedstrijd sprong er duidelijk bovenuit: Bohemians v Derry City. Voor Derry City heb ik sinds de wedstrijden tegen Vitesse in de UEFA-cup een zwak en Bohemians is toch een van dé namen in de Ierse competitie. Een snelle blik op de ranglijst leerde dat het op papier een topwedstrijd was. Derry City draaide bovenin mee en Bohemians deed ook aardig mee in de subtop. Bohemians is een club die veel supporters heeft en de fans van Derry City staan bekend als de fanatiekste in de Ierse competitie. Komt nog eens bij dat het een Ierland v Noord-Ierland confrontatie is, want Derry komt uit Noord-Ierland. Vanwege de katholieke achtergrond van deze club waren er altijd problemen als er een loyalistische club zoals Linfield naar Derry kwam. Dat zorgde ervoor dat de club in de jaren-70 (tijdens de hoogtijdagen van The Troubles) zich terugtrok uit de Noord-Ierse competitie en later uit zou komen in de Ierse competitie.

Derry City deed het erg goed in de Ierse competitie en werd zelfs tweemaal kampioen. Daardoor is Derry City landskampioen geworden in twee verschillende landen. Bohemians (officiële naam Bohemians Football Club) is de oudste club in Ierland. En dan heb ik het over het zuiden, want in Noord-Ierland zijn diverse clubs die ouder zijn. Voetbal was daar ook veel populairder dan in het katholieke gedeelte van het land. Met negen titels en zes cups is de club een van de succesvolste van Ierland. De echte successen waren er tussen de 2 wereldoorlogen met zo nu en dan een renaissance, zoals in de jaren zeventig en het begin van het nieuwe millennium. Daarna zakte de club wat weg. De zesde plaats van afgelopen seizoen, was de laagste positie in jaren. Derry doet juist het tegenovergestelde. Ze hebben na de slechte jaren in het begin van het nieuwe Millennium de weg omhoog ingezet en eindigde het afgelopen seizoen op een knappe tweede plaats.

Dalymount Park, het stadion van Bohemians, was jarenlang de thuishaven van het Ierse nationale elftal. Het stadion met de bijnaam “Dayler”, wordt door veel mensen nog steeds gezien als “The Home of Irish Football”, omdat er tot in de jaren tachtig interlands werden gespeeld. Het stadion was echter in zo’n slechte staat, verweerde terraces, volop plantengroei en te klein, dat de bond besloot om voortaan het stadion van de Ierse rugby bond te huren: Lansdowne Road. Dalymount werd daarna nog slechts sporadisch gebruikt voor oefeninterlands en dat was na 1990 ook afgelopen. Later verloren ze ook nog de Cup Final, die ook naar Lansdowne Road ging. De tijden dat het stadion bomvol stond met 50.000 man is definitief voorbij. Tegenwoordig kunnen er nog 12.200 man in.

Het stadion bestaat uit een redelijk moderne hoofdtribune, een grote terrace, een halve tribune aan de overkant (de andere helft is gesloopt voor parkeerplaatsen) en een kleine tribune achter de goal. Het is aannemelijk dat Dalyer het niet lang meer gaat volhouden, want projectontwikkelaars vinden de grond erg interessant. Dublin is een stad in groei en een lap grond kost een godsvermogen. De grond van Dalymount Park, wat redelijk centraal ligt, is dus erg aantrekkelijk. Het huidige plan is dat Bohemians een nieuw stadion krijgt vlakbij het vliegveld en dat ze nog tien miljoen euro meekrijgen. Met dat kapitaal en dat het nieuwe stadion (10.000 zitplaatsen wat volledig wordt betaald door de projectontwikkelaars) zou Bohemians weleens weer dé topclub van Ierland kunnen worden. Het jammere is dat dit historische stadion dan zou verdwijnen.

Wedstrijden in Ierland worden, door de concurrentie van de Premier League en Celtic, meestal gespeeld op een vrijdagavond. Uitzonderingen zijn kleine clubs als Sligo Rovers en Longford Town, die kunnen bogen op een kleine, maar zeer trouwe aanhang. Bohemians v Derry City was dus op een vrijdagavond en werd live uitgezonden door Sentanta Sport, het Sky Sports van Ierland. Met de bus gingen we naar het stadion. Vooraf had ik op de kaart al een beetje gekeken waar we moesten uitstappen, maar dat bleek onnodig te zijn met diverse, in rood-zwart uitgedoste, supporters in de bus.

Blijkbaar reden we op weg naar het stadion door een wijk die niet zo Bohs-gezind was, want er werden enkele stenen tegen de bus aangekeild. De daders konden we niet zien, maar volgens een Bohemian-supporter was het Rovers Scum (fans van de Shamrock Rovers, de grote rivaal van Bohemians). Ineens ging mijn hart sneller kloppen, want ik zag enorme lichtmasten in de verte. Dat moest Dalymount Park wel zijn. We stapten uit en ik genoot van de lampen. Dit waren floodlights zoals ze hoorden te zijn; enorm groot, prikkeldraad, roestig en met een gare megafoon erin. Het enige dat ontbrak was het WC-hokje, wat ik tot nu toe alleen bij Carlisle heb gezien. Jammer genoeg waren de lampen nog niet aan het branden, maar dat zou later op de avond wel komen, aangezien de wedstrijd pas om half 10 was afgelopen.

Dalymount Park lag schitterend ingesloten tussen de huizen. Je moest een steegje in tussen de huisjes en dan doemde het stadion op. Een mooi plakkaat maakte duidelijk dat dit het terrein was van de Bohemian Football Club. Verder werden we door de club en de uiterst sympathieke sponsor Des Kelly Carpets een warm welkom geheten. Nadat ik wat foto’s hadden gemaakt kochten we een kaartje voor de Jodi Stand. Het bleek ook de enige stand te zijn die open was, want de andere tribunes zijn tegenwoordig te gevaarlijk om te betreden. Dit betekende dat ook de Derry City supporters op dezelfde stand zouden zitten. Ik had graag gezien dat de grote terrace achter de goal open was geweest.

Helaas was dat niet het geval, hoewel ik wat mensen de tribune op zag klimmen. Die hingen er vlaggen op en dat mocht als he toestemming had van de hoofdsteward. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en te vragen of ik wat foto's vanaf die stand zou mogen maken. Dat was geen probleem, als ik maar niet te ver naar rechts zou gaan. Daar was de terrace het slechtste en al flink aan het afbrokkelen. Nadat ik mijn geheugenkaartje vol had geschoten, ging ik weer naar mijn plek. Ondertussen was er goed entertainment in de vorm van cheerleaders op het veld. Het mooiste was dat ze totaal niet konden dansen. Het leek wel of ze het expres deden. Ook was er een of andere amateuristische loting met aftandse prijzen. Ik was blij dat ik niet meedeed, want je zult altijd zien dat je dan wel een prijs wint en die mee naar huis kunt sjouwen.

Vijf minuten voordat de wedstrijd begon, werd er een scheiding gemaakt tussen dede beide groepen fans. Meteen na de aftrap ging het verbaal los tussen de mannetjes uit Dublin en Derry. Die laatste club had een flink aantal supporters meegenomen (een stuk of 400) en die lieten zich flink horen. De Bohemians-fans lieten zich ook niet onbetuigd en begonnen met de banter door Londonderry te zingen (de Britse naam voor de stad Derry). De strijd op de tribune was in het begin leuker om te volgen dan de strijd op het veld, want dat was niet veel in de eerste 15 minuten. Gelukkig was de slechtste scheidsrechter van Ierland (Alan Kelly) voor deze wedstrijd uitgekozen en die leek wel onder invloed te zijn van drugs. De ene bizarre beslissing volgde op de andere. Het zorgde voor veel frustratie in het veld en op de tribune. Dat werd nog harder gezongen, toen Kelly een vermeende overtreding van Derry onbestraft liet en The Candystripes vanuit de counter de 0-1 scoorden. Om me heen zag ik een en al frustratie. Ondanks het onterechte doelpunt was de voorsprong wel terecht. De ploeg van de mannen uit Ulster had duidelijk een aantal spelers die er wel wat van konden. Dit in tegenstelling tot de spelers van Bohemians die alleen zouden uitblinken in de ren-je-rot show.

Toch kwamen The Bohs vlak voor rust op een onterechte 1-1. Het klassieke kick & rush had toch zijn effect. Na de rust was hetzelfde spelpatroon te zien, met een veel sterker Derry City. De scheidsrechter was nog steeds waardeloos en de sfeer bleef uitstekend. Om een of andere reden lijken de supporters in landen als Schotland en Ierland wat fanatieker dan in Engeland. In de 53ste minuut kreeg Derry City ineens een penalty. Zelfs de Derry-spelers waren verbaasd. Er was werkelijk niets aan de hand. Het cadeautje namen de Noord-Ieren gretig in ontvangst en Derry stond weer voor. Bohemians leek een murw geslagen bokser, want na dat doelpunt was het alleen Derry wat nog kansen kreeg. Twee keer moest de paal redding brengen voor The Bohs en het leek nog maar een kwestie van tijd voordat Derry de definitieve knock-out uitdeelde.

Pas tien minuten voor tijd kwam de bokser weer uit de touwen en werden alle ballen in het strafschopgebied van Derry gepompt. Een aantal keer was Bohemians erg dicht bij een doelpunt, maar de keeper van Derry redde goed. Een paar minuten voor tijd werd er nog een bal op de lat gekopt. Dichterbij een doelpunt zouden The Bohs niet meer komen komen. Derry City klom door deze overwinning verder naar boven in de ranglijst, terwijl Bohemians verder wegzakt in de grauwe middelmoot. Al met al was het een aardig potje voetbal en het Ierse voetbal valt goed te vergelijken met League One in Engeland. Ik heb er erg van genoten en hoop nog eens een keertje terug te gaan naar het Groene Eiland voor een potje. Clubs als Shelbourne en St. Patrick's Athletic, die ik groundhoppend bezocht, staan dan hoog op het verlanglijstje.Het rapport

Het stadion

Een oud stadion met veel achterstallig onderhoud. De Jodi Stand zag er nog redelijk modern uit, maar de twee andere zittribunes zorgden voor een desolate indruk; stoeltjes die verkleurd waren, grauw beton en her en der planten door de vloer. Als fan wordt je er niet vrolijk van. Het toppunt van verloedering was echter de grote Shopping Centre Terrace achter de goal. Met een beetje fantasie kon je er de juichende menigtes wel voorstellen, waar er nu slechts spandoeken hingen. Erg jammer dat ze die maatregelen hebben getroffen, want op de terrace staand viel het me nog wel mee met de staat van de tribune. Je moet hem niet helemaal volzetten met mensen, maar een paar honderd kunnen er wel staan. Zelf vond ik het best een aardig stadion. Jammer dat het, waarschijnlijk, nog maar een paar jaar te gaan heeft.

De sfeer

Heel erg goed. Vooral de Derry-fans waren erg fanatiek. Zowat de hele wedstrijd waren ze bezig hun ploeg aan te moedigen. De fans van Bohemians waren vooral bezig met banter richting de Derry-supporters en het uitfluiten en -schelden van de scheidsrechter. Het zorgde ervoor dat er continue leven was op de tribune. Dit was dan wel een beladen wedstrijd, maar het overtrof toch mijn verwachtingen. 

De wedstrijd

Voetballend gezien was het niet veel bijzonders. Derry zou meekunnen in de middelste/onderste regionen van de eredivisie, maar Bohemians is daar echt te zwak voor. Het was vooral veel rennen en schoppen en weinig nadenken. De overwinning voor Derry City was dan ook meer dan verdiend en ik sta er niet van te kijken dat ze nu nog steeds meedoen om de titel en zo'n goede Europese campagne achter de rug hebben. Dat Bohemians zo'n kleurloos seizoen draait is ook niet echt verrassend. Vooral nu die enige goede speler op de nominatie staat om weg te gaan, is het allemaal zeer matig.

De omgeving

Geweldig. Het stadion ligt helemaal ingeklemd in zijn omgeving. Om bij het stadion te komen moet je door een steegje tussen de huizen wat je bij de ingang brengt. Het stadion ligt echt in de achtertuin van de mensen. Ook de rest van het stadion ligt ingeklemd tussen de huizen, alleen aan de achterkant van de terrace ligt een winkelcentrum. Vandaar ook de bijnaam Shopping Centre Terrace.

Overall

Deze wedstrijd in de Ierse competitie is me erg goed bevallen. Het gaf me een gevoel alsof ik in de lagere Engelse divisies aan het kijken was. Het stadion past daar perfect, evenals het voetbal. Sfeer was erg authentiek, iets wat ik ook vooral tegenkom in de lagere divisies. Stel ik ben nog een keertje in Dublin en er wordt een voetbalwedstrijd gespeeld, dan zal ik er zeker naartoe gaan.De statistieken

Bohemians v Derry City 1-2 (07/07/2006)

20. Ciaran Martyn 0-1

43. Gareth Farrelly 1-1

53. Mark Farren 1-2 (pen.)

Ground: Dalymount Park, Dublin

Visits: 1

Season: 2006

Competition: Premier League of Ireland

Position Bohemians: 9

Position Derry City: 2

Gate: 1255

Match Number in Ireland: 1

Goals: 3

Line up Bohemians:

 

Line up Derry City:

 

Yellow Cards:

 

Red Card:

 De foto's

Tussen de huizen ligt Dalymount Park. Het steegje is al zichtbaar.

Hier is het steegje dan. Tussen de huizen doemt het stadion op.

De buitenkant van de Jodi Stand.

Dit maakt even duidelijk dat we hier niet bij Shelbourne of Shamrock Rovers zitten.

De turnstiles met een onguur kijkende man.

Hier het overgebleven gedeelte van de grote terrace aan de overzijde; een halve zittribune.

De stand die vernoemd is naar de sympathieke sponsor Des Kelly Carpets.

Voor mij was dit het mooiste deel van het stadion; de grote terrace achter de goal.

De tribune waar ik en het meerendeel van de mensen zat; de Jodi Stand.

De clubshop van de Bohs. Binnen was het een drukte van jewelste.

De bijna perfecte floodlight van Bohemians.

De Des Kelly Carpets Stand gezien vanaf de terrace.

En hier de Jodi Stand vanaf de terrace.

Daar waar de Ierse vlag hangt was de terrace te gevaarlijk om op te staan.

Supporters bezig met het ophangen van spandoeken, het enige wat nog de terrace op mag.

Zowel de halve zittribune als de cheerleaders (+ paal) gevangen in een beeld.

Bohemians maakt de gelijkmaker en gelooft er nog in, zo vlak voor rust.

Na de wedstrijd was het vechten om een plaatsje in de bus.


 

 

© 2005 All Rights Reserved.