Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Bonner

Het verslag

  

Waffels eten bij ze Rheinpiraten

Soms heb je van die wedstrijden die je spontaan bezoekt. 1904 was vrijdagavond komen stappen om de Tilburgse vrouwen bang te maken met zijn KV Mechelen-seizoenkaart. Dat lukte erg goed. Hij joeg ze de stuipen op het lijf. De volgende dag hadden we allebei een wedstrijd van onze clubs, maar die waren pas in de avonduren. Een uitstekende mogelijkheid om weer eens in Duitsland te gaan vincken. Met een schuin oog keken we naar Koblenz v Augsburg. Dat leek ons wel wat. Het stadion was ooit door Hitler gevinckt. Het was dus historisch verantwoord om daar naartoe te gaan. Achteraf gezien was Adolf misschien wel de eerste vincker ter wereld, want die heeft echt een rits stadions gevinckt. Er werden zelfs stadions naar hem vernoemd. De bekendste is misschien wel die van Gütersloh, dat de Adolf Hitler-Kampfbahn heette. Vreemd genoeg is die naam na 1945 veranderd in Heidewaldstadion.

Na 1945 veranderde er nog meer. Zo werd Duitsland in twee delen opgesplitst. In West-Duitsland werd het kleine stadje Bonn de nieuwe hoofdstad. In die stad speelde ook een voetbalclub: Bonner SC. En die club werd uiteindelijk ons reisdoel, nadat Koblenz toch net iets te ver rijden bleek te zijn. Van Bonner SC wist ik vrij weinig. Het enige dat ik me nog kon herinneren over de club, was dat ze ergens in de jaren 90 het complete voetbalelftal van Cuba wilde inlijven. Een bizar idee, maar de club was zelfs in Nederland nieuws. Ik heb daar later niets meer over gehoord, dus het zal niet zijn doorgegaan. Jammer, want als rariteit was dat erg leuk geweest. Ook tegenwoordig is de club erg internationaal. Maar liefst 14 verschillende nationaliteiten herbergt de 21-koppige selectie. En dat op het vierde niveau!

Niet echt een selectie met veel lokale jungs dus. Zolang er succes is, wordt daar nooit over gezeurd en succes is er. Vorig jaar werd de club kampioen in de NRW-Liga, de favoriete Duitse divisie van 1904 en mij met veel gevallen grootheden zoals Wattenscheid, Fortuna Köln, SW Essen en Westfalia Herne. Tegenstander vandaag was een andere club die ver is teruggevallen: Eintracht Trier. Ik herinner me nog goed dat die op het tweede niveau uitkwamen, maar tegenwoordig hebben ze het zelfs op het vierde niveau lastig. Trainer Mario Basler is dan ook een week geleden aan de kant geschoven. Met Bonner SC gaat het dit jaar ook niet echt geweldig. Die Rheinlöwen vechten dit jaar tegen degradatie en staan twee plekken onder de Trierse ploeg. Het is een verschrikkelijk cliché, maar voor beide clubs is het een erg belangrijk duel.

Met Navman in de auto reden we richting Bonn. Helaas is dat navigatiesysteem wat verouderd en raakte hij helemaal in de war bij Eindhoven, met al die nieuwe wegen. Gelukkig kwam het na een paar verkeerde afslagen toch nog goed en kwamen we op tijd aan in Bonn. De architect van het Sportpark Nord is niet iemand die van een flitsend design houdt. Ik heb zelfs een vermoeden dat hij de architect is geweest van diverse woonblokken in het Oostblok. De ingang bestaat namelijk vooral uit beton. De liefhebber van dat materiaal komt dan ook zeker aan zijn trekken in Bonn. In de rij staand voor de kassa, bleek dat we niet de enige twee vinckers waren. Er stonden voor ons twee Japanners, die ook nogal van vincken hielden. Mooi dat ze niet gingen gloryhunten bij Leverkusen. Bayer speelde namelijk de derby tegen Köln (Leverkusen ligt net ten noorden van Keulen, terwijl Bonn net ten zuiden ligt van de Domstad) en was op papier natuurlijk een stuk aantrekkelijker dan Bonner SC v Eintracht Trier.

Eenmaal binnen bleek het Sportpark Nord een bijzonder stadion te zijn. Natuurlijk waren er de vaste kenmerken van een Duits stadion (veel beton, staanplaatsen en een sintelbaan), maar de kurves achter de beide goals waren overwoekerd met struiken. Heel apart om dat te zien. Dat is wel hetgeen dat het stadion leuk maakt, want voor de rest is het een lelijk ding in Bonn. Wel positief was dat we een gratis programmaboekje kregen. Dat zie ik graag. Sowieso voor mijn scan hier op de site. Toch stond er wel wat in. Waarom zijn die programmaboekjes van clubs uit lagere divisie toch zoveel beter dan die glossy rommel uit de Premier League, waar niets in staat. Die moet je alleen kopen als je fan bent van figuren die open deuren intrappen.

Eenmaal in het stadion, bleken er een mannetje of 100-150 van Trier mee te zijn gekomen. Een behoorlijk aantal, als je bedenkt dat er maar 800 toeschouwers waren. Voetbal leeft niet echt in Bonn. De grote sport is daar o.a. badminton. In de wc hingen posters voor een bundesligawedstrijd van de plaatselijke badmintonclub. De entree 7.50, was bijna even hoog als hier bij het voetbal. Buiten de bestruikte staanplaatsen, viel het me ook op dat er geen lichtmasten waren. Dat is toch wel een minpunt. Ik had gehoopt op van die verschrikkelijk grote dingen, maar niets van dat. Gek eigenlijk, want nu kunnen ze geen avondwedstrijden (zowel voetbal als atletiek) houden daar. Dat zal nog leuk worden straks als al die afgelaste wedstrijden moeten worden ingehaald.

De wedstrijd begon erg leuk. Het spel golfde op en neer en 1904 en ik hadden al snel een favoriete speler. In de spits van Trier liep namelijk een tropische verrassing. Hij was alleen iets te geniaal voor de rest van het team en werd daardoor het onbegrepen genie. Mooi om te zien. Terwijl op veld redelijk wat gebeurde (een afgekeurd doelpunt van Bonner SC bijvoorbeeld), kwam het echte entertainment naast het veld. De ultra's van Trier waren bezig met hun ultragebeuren, totdat er ineens een enorme politiemacht het stadion in kwam. Het waren er bijna honderd en meteen waren de ultra's stil. Ineens bleek het hele vak van ons uit vinckers te bestaan, want het was echt bizar om te zien hoeveel agenten er waren. De stoere ultra's voelden zich erg geïntimideerd, want er kwam amper nog geluid uit.

Helaas geen goals in de eerste helft, maar wel een bratwurst. Dat fietst er altijd wel in, hoewel ze in Bonn geen bijzondere hebben. Vergelijk het met de SW Essen-worst en in Bonn moeten ze zich schamen. Vandaar dat we geen tweede gingen halen. In plaats daarvan kozen we voor een wafel van de fanclub van Bonner SC: Ze Rheinpiraten. Er stond een compleet rariteitenkabinet die dingen te pakken. Schitterend om te zien. Soms kun je erg genieten van alledaagse dingen. De waffel smaakte overigens goed. Ze Rheinpiraten verdiende die euro zonder meer. Niet alleen achter de toonbank stonden gekke mannetjes, ook in de rij waren we de normaalste. En dat wil wat zeggen. Het meest opvallend was een chav in een wit-gouden trainingspak en een te grote pet. Hij vond zichzelf heel wat, maar de Ultra's Bonn (een groep kanloze jongeren) vonden hem te laag in aanzien staan. Hij was dan ook niet welkom bij hen en stond bij ons op de Haupttribune.

De tweede helft was qua spel minder, maar nu zagen we wel een goal. Van Bonner SC. Leuk voor ons dat we een doelpunt zagen, maar nog leuker was het dat de chav het doelpunt net gemist had. Hij was naar de wc en was daarom zo kwaad dat hij begon te schelden tegen zijn moeder. Wat een loser. Ondertussen had een sensatiebewust mannetje bij het uitvak gevraagd waarom er zoveel politie was. Ze hadden tegen hem gezegd dat de politie er eigenlijk was voor Leverkusen v Köln, maar dat ze nu hier maar alvast kwamen oefenen. Dat oefenen namen ze erg letterlijk, want om een onverklaarbare reden werden alle ultra's van Trier opgepakt en afgevoerd. Het werd daardoor helemaal rustig, hoewel de knulletjes van Bonn wel aandoenlijk hun best deden. Ze gingen zelfs in hun blote bast(je) staan op het laatst.

Na deze 1-0 staat Bonner SC op plek twaalf, een plaatsje voor Trier. Beide hebben nu 25 punten uit 21 wedstrijden en dat zijn er twee meer dan Bayer Leverkusen II, dat op een degradatieplek staat. Van mij mogen ze er allebei in blijven, want die tweede elftallen zijn me een doorn in het oog. Bonner SC zal me niet al te lang bijblijven, hoewel de bestruikte staantribunes wel apart waren. Er waren veel aparte figuren, maar ik miste de figuur met een spijkerjasje die je bij iedere Duitse club ziet. Een sintelbaan blijft een horror en er was wel erg weinig publiek. Gelukkig zagen we nog wel een goal, want in mijn laatste vier competitiewedstrijden in Duitsland zag ik precies vier goals. Dat is toch wel erg mager.De foto'sIn de rij voor de kassa, met rechts de Japanse vincker en voor ons de lelijke buitenkant van het stadionBonn is zichzelf goed aan het promoten rondom het stadionHier waren de ultras nog flink bezig met hun ultra-gebeurenOok bij ons in het vak was het een gekkenhuis...... ondanks dat de Bonner Ultras aan de overkant stondenDe bobo's hadden ook een mooi Oostblokgebouw voor zichzelfAan de andere kant was er niets, alleen struiken en wat polizeiDuits voetbalcliché I: Ultras die tegen iets aan het protesteren zijnDe spelers komen het veld op voor een ptoje voetbalDe eerste helft was erg leuk, met veel kansen...... en genuil tegen de vrouwelijke scheidsrechterGeen spijkerjasje, daarom maar ditEen klassieke fat bastard bij TrierWho ate all ze bratwursten?Het spandoek van ze Rheinpiraten, waar wij waffels gingen etenDe ultras van Trier knijpen hem ineens, want daar komt wel heel veel polizeiEn dat was nog niets alles, want er kwamen er nog meer. Meer polizei dan uitfansHet was het gesprek van de dag in de rust, bij de grote fanshopIn de rust had ik ook tijd om de struiken te vincken. Erg raarrrrrrrrrTerwijl de tweede helft al begonnen was, kwam de fat bastard op zijn gemakje aan gewandeldPacked to the raftersDe polizei verveelt zich en neemt een hele lading ultras mee. Waarom is me onbekendDe chav der chavs, die gelukkig het enige doelpunt miste wegens kleienDuits voetbalcliché I: Ultras die in hun blote bast gaan staan als de overwinning bijna zeker isDuits voetbalcliché I: Ultras die een spandoek laten zien met "Heimsieg" eropIk kon niet aan de andere kant komen, vandaar deze foto van onze tribune van de Bonner-website

 

 

© 2005 All Rights Reserved.