Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Boom2

Het verslag

  


"Boomkes till we die"

Er is tegenwoordig veel genuil over het moderne voetbal en dat is gedeeltelijk natuurlijk terecht. Kotsmisselijk word je van WK's in Qatar, combi's, ultra's en meer van die flauwekul. Maar er is een klein gebied dat nog weerstand biedt. Ik heb het over een vierhoek in de Belgische provincie Antwerpen. Het gebied loopt van Lier naar Mechelen en dan ga je via Boom om uit eindelijk in Antwerpen terecht te komen. Daar liggen de vier oerclubs Lyra, Racing Mechelen, Rupel-Boom en Berchem Sport. Alle vier clubs waar de commercie nog niet heeft toegeslagen en waar je jezelf terug waant in de jaren zeventig. Mocht ik ooit verhuizen, dan ga ik ergens in dat vierkant wonen om wekelijks bij een van deze vier dinosaurussen te gaan kijken.

De vier clubs hebben als overeenkomst dat ze het sportief niet zo goed doen. Uitzondering is Rupel-Boom. Waar de andere drie in de spelonken van de vierde klasse spelen, gaat het de 'Boomkes' voor de wind. Die club komt sinds dit jaar uit in de tweede klasse. Geweldig natuurlijk, nadat ik ze in 2007 nog jammerlijk het promotie-degradatie zag verliezen van La Louvrière. Daardoor moesten De Steenbakkers nog een jaartje in vierde klasse blijven, maar in plaats van te treuren, herpakten ze zich en dat resulteerde in twee promoties in drie jaar. Mooi voor de club, maar ook voor mij. Dit betekende namelijk dat D'n Antwerp op bezoek zou komen en daardoor een goed gevuld stadion. Aan het begin van het seizoen stond deze pot dan al met rood in mijn agenda.

Rupel-Boom is een club met een rijke historie. In 1913 werd FC Boom opgericht, een club die zowel vlak voor als na WO II op het hoogste niveau speelde. Daarnaast lukte het ze om in het seizoen 1977/1978 en 1992/1993 nog twee keer de eerste klasse te bereiken. Die laatste keer herinner ik met nog goed, want ik vond de naam Boom geweldig en hoopte vurig dat ze erin bleven. Helaas lukte dat ze niet. Het zou indirect het einde van de club betekenen, want twee jaar later vloog de club uit tweede klasse, het seizoen erop uit derde en het jaar daarop weer uit vierde. Als een baksteen zakten De Steenbakkers door de Belgische voetbalpiramide naar beneden. Het eens zo trotse Boom moest ineens uitkomen in Provinciale.

Financieel gezien ging het erg slecht en tel daarbij op dat ze met het dubieuze Superclub een sponsor had die nogal veel beloftes deed, maar die niet nakwam. In 1998 was het dan ook over voor stamnummer 58. Een fusie met stadsgenoot Rupel zorgde ervoor dat de naam "Boom" bleef bestaan en dat het Gemeentelijk Parkstadion bespeeld bleef worden. Stamnummer werd 2138, de naam veranderde in Rupel-Boom en de clubs moest beginnen in Derde Provinciale. De fusieclub bleek een succes, want in de afgelopen twaalf jaar haalde ze elf keer de top zes, werd er zes keer gepromoveerd tegenover een degradatie en is de club daarom terug te vinden in Tweede klasse, voor mij gevoel hun natuurlijke niveau.

Dat is het voor tegenstander van vandaag zeker niet. Ook al speelt RAFC al zeven seizoenen in Tweede, ze horen natuurlijk op het hoogste niveau thuis. Niet alleen dat, voor mijn gevoel is het een van de grootste clubs van België. Ze hebben nu in België de term G5 voor de zogenaamde vijf grote clubs van dat land, maar AA Gent en Racing Genk mogen natuurlijk de schoenveters van Royal Antwerp nog niet strikken. Op sportief gebied bakt The Great Old er alleen niet veel van. Het is eigenlijk een schande dat een club met zo’n potentieel al zolang sportief tobt. Ik heb mijn hoop om de derby tegen Germinal Beerschot (en dan niet zo'n vriendschappelijk potje) ooit op De Bosuil te zien al begraven.

Op 19 december zou deze pot eigenlijk gespeeld worden, maar uiteraard werd het een P-P. Echt meezitten doet het namelijk niet dit jaar. Waar Fortuna Köln v RW Essen aan mijn neus voorbij ging, doordat de inhaalwedstrijd op een vervelende dag werd vastgesteld, bleek ik deze pot wel te kunnen zien. Het zou een mooie afsluiter zijn van een tripje naar Engeland, dat ons langs Burton Albion, Loughborough Dynamo en Derby County bracht. We hadden nog QPR v Forest kunnen vincken op een zondag, maar dan zouden we Rupel-Boom v Antwerp missen. Er gingen al verhalen dat ze in Boom de hoogste gate in vijftien jaar zouden krijgen, dus dat wilden we wel meemaken. We zijn per slot van rekening een stel gloryhunters.

Nadat we om half vier vanuit Engeland aankwamen in Kappele-op-den-Bos (de nieuwe woonplaats van 1904), waren we snel P-P. Dat plaatsje is trouwens wel genieten. Het Vlaamse Twin Peaks. Er staat een grote fabriek, waar vroeger asbest werd geproduceerd. Daarnaast zijn er enkele mooie bruggen over het kanaal, wat voor de rest bestaat uit fabrieken. Hoogtepunt van het stadje is het Racing Café, waar een groen-witte vlag buiten hangt. Daar kun je een lekker pintje drinken, als je bezig bent met een vincktrip langs industriegebieden. Sowieso kun je je lol op daar, want op de weg naar Boom waren er nog meer fabrieken te zien. In Willebroek waren enkele marginalen marginaal gedrag aan het vertonen. De dag begon dus al goed.

In Boom parkeerden we de auto aan de verkeerde kant van het stadion. Er was een heel pad gemaakt met hekken voor de Antwerp-fans. Zo kwamen we uit bij het uitvak, maar dat was eigenlijk bedoeld voor de mensen die met de buscombi gingen. Heel gek dat je daar zo kon lopen. We kwamen de dranghekken ook heel makkelijk over. Het leek daarom meer op een soort schijncombi. Later bleek het sowieso grote onzin te zijn, want overal in het stadion zaten fans van Antwerp. Waarom dan die combi opleggen en niet gewoon op vrij vervoer? Het lijkt er steeds meer op dat de Belgen het hysterische Nederlandse beleid gaan volgen, wat als doel heeft de uitcultuur de nek om te draaien.

Tijd om een kaartje te kopen. De hoofdtribune was al uitverkocht, maar als je, zoals ik, vaak nuilt over het verdwijnen van staantribunes, moet je natuurlijk gewoon gaan staan. Waar we de vorige keer zo'n klein “ei-voet ticket” kregen, werden we nu verrast door een enorme lap, inclusief logo van Rupel-Boom! Als kaartjesfetisjist mag ik dat graag zien. Na even een drankje te hebben gedronken in de ramvolle kantine, was het zoeken naar een plekje. Eerst gingen we richting de overdekte staantribune, maar die palen bleken toch wel irritant te zijn. Dan maar op de “Curva” achter het doel.

Het viel me op hoeveel man Antwerp had meegenomen. De twee uitvakken zaten overvol en ook op het deel van de tribune dat voor fans van The Great Old was, kon geen muisje meer bij. Daarnaast bleken er ook in de thuisvakken volop Antwerp-fans te staan. Achter ons stonden er bijvoorbeeld twee, terwijl er voor ons een groepje van acht GBA-fans stond. Daarnaast waren er ook veel vinckers, zoals Hugo van Cheese & Union en wat Fortuna Sittard-groundhoppers. Tel daarbij op dat er ook extra Boom-fans kwamen kijken en de teller stopte pas bij 4775 toeschouwers, een aantal dat al vijftien jaar niet was gehaald in dit stadion en voor de fusieclub een nieuwe record.

De wedstrijd zelf viel wat tegen. Het begin spectaculair, want Boom had al binnen tien seconden op 1-0 kunnen staan. Helaas voor ons neutrale kijkers viel die niet, waarna het wat inzakte. In de 38ste minuut was het de Griek Glouftsis die de 0-1 voor Antwerp maakte. Extra zuur voor Boom, want deze gladjakker speelde vorig jaar nog voor De Steenbakkers. Voor de rust gebeurde er niet veel meer, zodat Boom met een achterstand de kleedkamers indook. We besloten Hugo even op te zoeken, die wat nuilde over de verschuivingen in de Belgische kalender. Oorspronkelijk zou hij die avond ook nog GBA vincken, maar die ging nu niet door. Het zou zijn laatste vinck zijn geweest van de Eerste Klasse, maar het mocht niet zo zijn.

Naast Hugo bleek een mooi figuur te staan, met een soort jachthoorn. Als hij erop blies, werd je zowat doof. Het had effect, want Boom kreeg een penalty. Jerry Poorters – die ooit bij Lierse kampioen werd en de beker won - nam hem, maar trapte veel te enthousiast. Naast, maar voor ons blijft hij een held, want als je naar de site van Rupel-Boom gaat zie je dat hij naast voetballer ook arbeider is. Dat mag ik graag zien. Liever dan al die misselijke, verwijfde figuren met koltruitjes onder hun shirt, die je in Zuid-Europa veel ziet. Zijn misser was wel heel kostbaar, want nadat Kevin Oris in de 64ste minuut de 0-2 maakte, was de wedstrijd gespeeld.

Enig hoogtepunt daarna was nog de wissel van Glouftsis, die als clichémannetje heel irritant deed bij zijn wissel. Geen idee wat er in Zuid-Europa in het water zit, maar het is geen positief spul. Het bleef uiteindelijk 0-2. Na de wedstrijd zagen we Porno Hans nog die combiloos in het thuisvak stond. Hij niet alleen, er stond echt een heel grote groep Antwerpenaren tussen het thuispubliek. Ik ben benieuwd hoe die het nog gaan doen dit jaar. Ze doen het erg goed de laatste tijd, dus misschien gaan ze toch nog meestrijden om promotie. Ik zou het graag zien. Rupel-Boom moet intussen uitkijken dat ze niet gaan degraderen. Ik hoop het niet, want het blijft een leuke club. Binnenkort toch maar eens op die hoofdtribune gaan zitten daar, want dat is iets dat ik nog nooit heb gedaan.De foto'sHet Parkstadion ligt in een... parkEen van de mooiste tribunes van de Lage Landen staat in BoomHet was al vrij vroeg druk rondom het stadion...... en in de kantineDe stand voorafgaand aan deze potOude staantribunes, altijd goedDe mooie hoofdtribune, ooit ga ik daar op zittenGoed spandoek, hoewel ik dat stuk over die pitbull niet begrijpOverdekte staantribune, gedeeltelijk van hout en gedeeltelijk van betonMet een groot gluurgat...... waardoor we de "Top Boys" van Boom zagen lopenEn de zwartkijker der zwartkijkersDe Curva is zich al goed aan het vullenTijd om daar dus eens op te gaan staan voor een beter overzichtAntwerp had veel man mee. Hier een klein deel van de meegereisde uitfansOm ons heen heel veel Steenbakkers...Spelers komen het veld op...... waardoor wij confetti in de bek krijgenDe Antwerpenaren zijn meer van het vuurwerkEen volle tribune, dat is toch wel genietenSpanningen op de gezichten van de Boom-fans...... die de stress wegspoelen met pintjes0-1 voor D'n Antwerp en opnieuw vuurwerk in het uitvakDeze held gelooft er nog in en moedigt de mannen aan met zijn hoornMaar het mocht niet baten en uiteindelijk wint Antwerp vrij makkelijk met 0-2Waarna de exodus uit Boom kan beginnen. Het was weer mooi daar

 

 

© 2005 All Rights Reserved.