Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Bradford City

Het verslag

  

 

11-05-1985

Bradford City v Lincoln City, het lijkt zomaar een wedstrijd. Dat dachten veel mensen ook op de elfde mei in 1985. Het was de laatste competitiewedstrijd in de Third Division (nu League One) en het beloofde een vrolijke aangelegenheid te worden. Bradford was kampioen geworden en zou die dag geëerd worden. Voor Lincoln stond er weinig op het spel, want die waren vastgenageld op plek 19. Het was dus een soort erewedstrijd. Uiteindelijk waren er 11.076 mensen die op de wedstrijd af kwamen. Voor Bradfordbegrippen was dit een aardig aantal. Engeland werd in die jaren geteisterd door hooligans en de stadions waren een soort veredelde reünies. Zo ook Valley Parade, dat eigenlijk geheel was opgetrokken uit hout. Eigenlijk was er weinig veranderd sinds WO I aan het gehele stadion. Omdat de club het seizoen erop zou uitkomen in de Second Division zouden er in de zomerstop wat veranderingen plaats gaan vinden. De maandag na deze wedstrijd zou het houten dak van de Main Stand, die in 1908 was gebouwd, worden vervangen door een stalen dak in verband met de brandveiligheid. Oh ironie.

Voor de wedstrijd maakten de spelers een ereronde met de beker en er hing een goede sfeer in het stadion met dansende en zingende supporters. Dat bleef zo tot de 40ste minuut. Een idoot gooide zijn brandende peuk in een stapel afval, die achter de tribune lag. Binnen een paar minuten stond de Main Stand in lichterlaaie. Op die antieke tribune zaten op dat moment zo’n 3.000 mensen. Het vuur verspreide zich zo snel dat het voor veel mensen onmogelijk was om weg te komen. Nadat de balans werd opgemaakt, was de trieste conclusie dat er 56 mensen waren overleden en meer dan 265 gewond. Door deze ramp werden clubs verplicht om hun stadions beter te onderhouden, maar pas in 1989 werd daar echt haast mee gemaakt. Er waren namelijk nog 96 doden nodig om die verschrikkelijke hekken weg te laten halen.

Vandaag wordt voor de vierde keer sinds die brand de wedstrijd Bradford v Lincoln gespeeld. Het blijft toch een aparte confrontatie. Saillant detail is dat de manager van Bradford - Stuart McCall - destijds in het team van Bradford meespeelde. De vader van McCall, zat die dag op de Main Stand en liep tweedegraads brandwonden op. McCall zelf stond de hele nacht in zijn voetbalkleren in het ziekenhuis te wachten en te hopen dat zijn vader nog leefde. Nog saillanter is dat de huidige manager van Lincoln City - Peter Jackson - in 1985 aanvoerder was van Bradford City en degene was die voor de wedstrijd de kampioensbeker liet zien aan de fans. Op beide mannen maakte de gebeurtenis een onvergetelijke indruk en ook voor hen zal deze wedstrijd een unheimisch gevoel oproepen.

Deze dag stond behalve de wedstrijd in het teken van cultuur. Het Tartford Centre om precies te zijn. Na onze vaste winkels te hebben afgevinckt (Waterstones, WH Smith, Sportsdirect en – uiteraard – de Starbucks) gingen we met een kofferbak vol tassen richting Bradford. Lekker op tijd, zodat we alvast kaartjes konden halen. Dat was meteen de kans om een rondje te maken. Valley Parade is erg indrukwekkend sinds de verbouwing. Ineens doemt er een kolossaal bouwwerk op, als je in de pauperwijk loopt. Ik vraag me af of er een welstandscommisie is in Bradford, want door de gigantische Carlsberg Kop hebben er een hoop huizen totaal geen daglicht meer. Sowieso is een planoloog geen overbodige luxe in dit deel van Bradford, want het doet allemaal erg claustrofobisch en rommelig aan daar.

De kassa's en clubshop waren open. SJ kocht een pin en ik was aan het kijken of het lukte om daar naar boven te gaan. Helaas waren er grote bakken voor de roltrappen gezet, want het leek erop dat op de bovenste verdieping zich een museum bevond. Later nog maar eens proberen dan. Na het kopen van de tickets zag ik dat er een deur open stond bij het stadion. De verleiding om alvast naar binnen te glippen was groot en dat deed ik dan ook. Binnen waren er wat mannetjes bezig met het gras en op de tribune liep iemand rond die ook foto's aan het maken was. Indrukwekkend, dat is Valley Parade van binnen. Dit stadion zou niet misstaan in de Premier League, maar voorlopig zijn ze bij de club al blij wanneer ze in League One terecht komen. Jammer, want een club met zo'n geschiedenis verdient eigenlijk meer. Na wat foto's te hebben geschoten ging ik weer naar buiten om met SJ naar de binnenstad van Bradford te trekken en die onveilig te maken.

Bradford heeft veel weg van Calcutta, want overal zie je Indiërs en ruik je Indiaas eten. Waarom de Indiërs (en ook Pakistani en Bengalen) juist voor Bradford hebben gekozen is me onduidelijk. De stad heeft namelijk helemaal niets. Hoogtepunt was een zandsculptuur van Darwin. Dat zegt eigenlijk wel genoeg. Er waren ook amper restaurants te vinden, waardoor we uit armoede maar bij de Wetherspoons terecht kwamen. SJ begon aan zijn eerste van vier Fish & Chips in deze week en ik koos kipfilet met veel handel erop. Het smaakte goed en was niet duur. De Wetherspoons in Bradford krijgt dan ook drie sterren in onze nog uit te brengen gastronomische gids voor Engelandvinckers. Onderaan dat lijsje staat nog altijd Da Mario's in Leeds (een grotere scam bestaat niet) gevolgd door de enorme sporthal met felwitte tl-lampen waar de KFC, McDonalds, Wimpy en Burger King zijn gevestigd. Dat was zeker geen toppertje, maar je betaalt je tenminste niet helemaal blauw zoals bij die nep-Italiaan uit Leeds.

Na nog wat te hebben gevegeteerd bij de Starbucks was het tijd om richting het stadion te gaan. Het was nog vroeg, dus ik ging eens kijken of het museum nu wel open was. Gelukkig waren de mannetjes net de bakken voor de roltrap aan het weghalen, zodat ik een kijkje kon nemen. Het was niet groot, maar best aardig om te zien. Leuk was het dat er een vaantje en een sjaal van RKC te zien was. Dit door de Intertotowedstrijd uit 2000. Ook de echt oude dingen vond ik leuk om te zien, terwijl de pronkstukken twee oude schaalmodellen van Valley Parade waren. Er is ook een bar bij het museum, zodat iedereen er aan zijn trekken kan komen. Opvallend vond ik dat er helemaal niets te zien is over de brand, misschien wel de gebeurtenis die het meeste impact heeft gehad op de club. In het programmaboekje werd er ook met geen woord over gerept. Het lijkt wel of ze het willen wegstoppen. In de fanzine The City Gent werden er wel diverse artikelen aan geweid, waarbij ook de twee slachtoffers aan de zijde van Lincoln City niet werden vergeten.

Pas een uur voor de wedstrijd gingen de turnstiles open. Het werd tijd, vooral voor een vincker die al een half uur flink zenuwachtig stond te wachten. Mooi om te zien dat hij bijna struikelde terwijl hij haastig naar binnen ging. Waarschijnlijk iemand met een obsessie om als eerste een stadion te betreden. Het was voor ons even trappen lopen, want we zaten op de upper tier van de Carlsberg Kop. Het was het echter wel waard, want we hadden een mooi uitzicht over de rest van het stadion en een deel van de stad. Het was meteen moskeeën vincken geslagen. We kwamen uit op 5. Verder was er nog vermaak op het veld, waar Lenny the City Gent en Billy the Bantam een conflict hadden. De man in het kippenpak was blijkbaar te vroeg opgekomen en daar was Lenny niet zo blij mee. Het leek eerst een act, maar de normaal erg sympathieke City Gent was echt helemaal over de zeik. Billy werd flink de mantel uitgeveegd. Terecht natuurlijk, want eigenlijk hoort die B-mascotte niet eens op het veld thuis als de City Gent er rondloopt.

Met beide clubs ging het niet echt goed en dat was te zien in deze wedstrijd. Bradford was nog de minst slechte, maar die hadden dramatische spitsen. Al na vijf minuten zagen we dat Bradford hier voor de vierde wedstrijd op rij niet zou gaan scoren. Zelfs een penalty was niet aan de Bantams besteed. Lincoln was nog matiger. Ik verwacht ook niet dat Peter Jackson het seizoen af gaat maken bij de Imps, er totaal geen idee achter het spel van Lincoln. Dankzij een penalty (die wel werd afgemaakt) en een zondagsschot een minuutje later stond het ineens 0-2. Uiteindelijkwas dat ook de eindstand. Achteraf gezien was dit de minste wedstrijd van de week, maar door een combinatie van een erg leuk stadion, een aardige sfeer en een conflict tussen de twee mascottes was het toch een leuke dag geweest. Ik zie mezelf zeker nog een keer terugkeren bij Bradford City, want deze club blijf ik een van de leukere in Engeland vinden.Het rapport

Het stadion

Valley Parade is een raar stadion, want er zijn zowel oude als nieuws elementen te zien. Meestal geef ik dan de voorkeur aan de oude elementen, maar in dit geval niet. Wat is die Main Stand toch indrukwekkend. Tel daarbij op de aparte clubkleuren en het is een geweldig stadion. Zelden heb ik ook een stadion zo a-symetrisch gezien als hier. De kleine TL Dallas Stand valt ook helemaal in het niet voorbij die twee grote gevaartes. Geen idee ook hoe dat dak boven de Main Stand zo blijft hangen, want het ziet er erg gevaarlijk uit.

De sfeer

Er is niet echt rivaliteit met Lincoln City, dus er was weinig banter over en weer. Voor de rest was de sfeer in orde. Vooral aan de overkant waren er een paar mannetjes heel fanatiek aan het doen met gezangen en - helaas - getrommel. Om ons heen zaten vooral mannetjes die zo op het balkon plaats kunnen nemen bij de Muppetshow. Terecht overigens, want wat bakte Bradford er weinig van deze dag.

De wedstrijd

Van de negen wedstrijden deze week was dit veruit de slechtste. Er ging veel mis en beide clubs hadden enorm slechte spitsen. Voor ons als neutrale toeschouwers was het daarom nog wel te pruimen, omdat er wel wat gebeurde op het veld, maar voor het thuispubliek moet het een marteling zijn geweest. Het was dan ook bizar om te zien dat de Bantams (die na deze wedstrijd 4x op rij niet hadden gescoord) een paar dagen later met 4-5 zouden winnen bij hoogvlieger Cheltenham. Het kan dus wel dat ze een goal maken.

De omgeving

Pauperiger dan hier zul je ze niet snel vinden in Engeland. Wat een zooi rondom het stadion. Afval op de grond, loshangende straatnaambordjes, een dubieuze autowasserij voor het stadion en een lege fabriek. Toch deed het minder 'Engels' aan dan je zou vermoeden, doordat het er rook naar Pakistaanse gerechten en je ook amper Engels om je heen hoorde als mensen aan het praten waren. 's Avonds in het stadion was het meerendeel van het publiek wel weer blank. Erg opvallend.

Overall

Vooraf leek dit me het leukste Engelse stadion waar ik nog niet wat geweest en stond het op één op mijn virtuele verlanglijstje. Het heeft de verwachting waar gemaakt. Enorm imposant en ik hoop dat de club snel weer promoveert. Ten minste naar The Championship, want met zo'n stadion, achterban en verleden hoort de club daar ook zeker thuis. Ondanks het lage niveau van de wedstrijd vermaakte ik me goed. Al was het maar door het uitzicht over de stad. De opkomst was goed (slechts twee wedstrijden in League One trokken meer mensen en ook verschillende wedstrijden in The Championship werden minder bezocht dan deze), maar toch zou ik het graag eens vol zien zitten daar. Liefst tegen Leeds United, want dat is daar toch echt de aartsvijand.De foto'sEn dan staat er ineens een gigantisch stadion in je achtertuinEcht een gigantisch grote tribuneDe is een stuk kleiner, maar nog altijd imposant voor League TwoLeuke elementen in die stand, zoals deze balEn deze trunstiles. Jammer alleen van het staalGezellig buurt. Let op het straatnaambordjeEn ook dit steegje is niet echt gezelligEen van de weinige oude elementen van het stadion zijn deze kleedkamersDe nieuwe Main Stand met een gigantisch dakHet memorial voor de 56 overleden mensen op 11 mei 1985De voorkant van het stadionDe clubshop, met bovenin het museumNog een herdenkingsteken n.a.v. de brandVoor de wedstrijd even naar binnen gepiept. Hier de lege Main StandThe Midland Road StandDe TL Dallas Stand, de oudste van de vierEn hier zouden wij zitten die avond: The KopVanaf de Main Stand heb je een mooie uitkijk op de heuvels rondom de stadTen slotte het hoekvak, waar een spandoek ligt ter nagedachtenis aan de brandHet culturele hoogtepunt van Bradford. Dat zegt eigenlijk genoegGelukkig heeft Valley Parade nog echte lichtmasten. Mooi uitzicht over de stad ookBilly the Bantam is te vroeg uit zijn hok gegaan...... tot woede van de City GentDe B-mascotte wordt flink op 't matje geroepen...... die schaapachtig de City Gent nakijkt, als die boos wegbeentBradford in één beeld: voetbal, islam en terraced housesDe mannetjes komen het veld opBovenin heb je echt een mooi uitzicht over het stadion en de stadNogmaals de tribunes, maar nu met volk erop. Hier de Main StandDe Midland Road Stand, met rechts de uitfans

En de TL Dallas Stand, met daarop trommelende teletoetersValley Parade by night. Het zou een ansichtkaart kunnen zijn


 

 

© 2005 All Rights Reserved.