Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Braintree

Het verslag

 

No Good

Het seizoen in de non-league loopt op haar einde, dus hoopte ik dat er op zaterdag ergens een beslissende pot zou zijn. Lange tijd leek Braintree daarvoor te zorgen, maar die verloren ineens een paar potten op rij. Daarna was het Sutton United dat op de 16de wel eens de titel kon pakken. Ook dat ging de mist in. Daarom kozen we toch voor Braintree, omdat SJ en ik dat wel een leuke club en dito stadion vinden. We hoopten die club afgelopen winter te vincken, maar dat lukte niet door die nare vorst. Nu een nieuwe poging en nog wel tegen Havant & Waterlooville, een van de leukere namen in het Engelse voetbal. Braintree is van plan om het stadion te gaan verlaten, dus voor ons zaak om die in ieder geval gevinckt te hebben.

De roots van Braintree liggen onder andere zo'n vier kilometer diep op de zeebodem voor de kust van Canada. Daar ligt namelijk de Titanic met raamkozijnen van de Crittall Window Company uit Braintree. Het is dankzij dit bedrijf, dat Braintree Town bestaat. In 1898 vond de directie van dat bedrijf het namelijk wel een goed idee om een bedrijfsvoetbalteam op te richten. Dat team heette eerste Manor Works FC, maar dat werd in 1921 veranderd in Crittall Athletic FC. Niet lang daarna verhuisde de club naar een veldje naast de grote fabriek en daar spelen ze nog steeds. Helaas is de fabriek in 2005 afgebroken, maar het pand is nog altijd wel vereeuwigd in het logo van club. Sowieso een briljant logo, met een bal, een lichtmast en een fabriek.

De band met het bedrijf is helaas al lang verbroken. In de naam is dat ook niet meer terug te zien. Alleen in de bijnaam van de club is de link naar het verleden nog te zien. Die is namelijk The Iron. In 1968 werd eerst besloten om de club voortaan Braintree & Crittall Athletic FC te noemen, maar nadat de club in 1981 helemaal zelfstandig werd, veranderde de naam in het huidige Braintree Town. Daarna kwamen ook de successen. In 1996 begon de club in de Isthmian Division Three en na drie promoties in vijf jaar, mocht de club uitkomen in de Premier Division van de Isthmian League en dat is een redelijk niveau. Destijds slechts één trapje onder de Conference. In 2006 kwam de club in de Conference South terecht, waar ze op dit moment koploper zijn.

De kans is dus aanwezig dat we ze volgend jaar in de Conference gaan zien. De club is er al helemaal klaar voor, want in 2007 werd het stadion zo aangepast, dat ze voldeden aan de eisen van dit competitie. Ook op het veld zijn ze er klaar voor, want zowel in 2007 als 2008 werden de play-offs gehaald. Er zijn zelfs ambitieuze plannen om nog verder door te groeien, want het doel van de voorzitter is om de Football League te gaan bereiken. Daarom ook de plannen voor een nieuw stadion. Het doel is om een multifunctioneel stadion voor 6000 toeschouwers te gaan bouwen aan de rand van de stad. Leuk voor de club, maar niet voor ons vinckers. Vandaar dat we nu gaan, want Cressing Road is tenminste nog een leuk stadionnetje.

Tegenstander Havant & Waterlooville zal veel mensen bekender in de oren klinken. Logisch, want de club in de buurt van Portsmouth verbaasde in de FA Cup van 2007/2008 vriend en vijand. In de eerste twee rondes werden zowel York City als Notts County in het eigen stadion met 0-1 verslagen. In de derde ronde werd Swansea geloot, opnieuw uit. The Hawks hielden het knap op 1-1, waarna ze in eigen huis zelfs met 4-2 wonnen. Beloning was een trip naar Anfield. The Hawks kwamen daar zelfs op 0-1 en 1-2 voor, maar uiteindelijk won Liverpool toch met 5-2. Met het geld dat deze cuprun opleverde, hoopte Havant & Waterlooville te kunnen promoveren naar de Conference, maar dat wil maar niet lukken. De play-offs werden twee keer net gemist en ook dit jaar zit het er niet in.

Deze wedstrijd is er overigens wel eentje met historie. In 2007 eindigde Braintree als derde in de Conference South en werd Havant & Waterlooville vierde. Dat betekende dus play-offs tegen elkaar. Zowel in Braintree als Havant werd het 1-1, waarna The Iron de pingels beter namen. Braintree verloor daarna de finale van Salisbury City. Sindsdien zijn wedstrijden tussen beide clubs altijd wat meer beladen, dan gewone potjes. Er vallen ook nooit zo gek veel doelpunten in deze wedstrijden. Hopelijk dat het vandaag wat beter is, want wij zijn gek op goals. Liever een 4-4, dan een 0-0. Alleen Henk Spaan denkt daar anders over, maar die snuift ook coke.

Na een wilde nacht in Southend-on-Sea en gevinck bij de restanten van Layer Road, kwamen we aan in Braintree voor onze tweede pot in Essex dit weekend. Braintree is een weinig bijzonder stadje, maar ze hebben – behalve met de ramenboer – nog een claim to fame. De twee belangrijkste leden van The Prodigy komen namelijk uit Braintree en het is ook in dit plaatsje dat de groep is opgericht. Iedereen die is opgegroeid in de jaren 90 heeft dus wel eens gedanst op muziek afkomstig uit Braintree. De clip “Out of Space” schijnt er ook opgenomen te zijn , maar ik zag helaas geen plekken die me bekend voorkwamen.

Het was wel een verschil, toen we Braintree in reden. De ochtend hadden we in Colchester doorgebracht en dat is een alleraardigst stadje. Je zou bijna denken dat je niet meer in Essex bent. Het is zeker een stadje waar ik nog vaker ga komen. Ook ideaal voor vinckers als ze de vriendin eens meenemen. De ene avond helemaal losgaan in Southend en de volgende dag cultuur en shoppen in Colchester. Braintree kun je beter vermijden, want daar is niet veel te zien. Het centrumpje gaat nog wel, maar is niets bijzonders. Rondom het stadion is het zelfs wat onguur. De huizen zijn daar betonnen blokken en er hangen veel dubieuze figuren rond.

Het stadion zelf zag er aan de buitenkant ook niet echt geweldig uit. Een roestig bord heette ons welkom. Er waren ook maar één paar turnstiles. Het viel me op dat het geel, dat ik op alle foto's zag, tegenwoordig oranje was. De clubkleuren zijn tegenwoordig blauw-oranje, daarmee zal het wel te maken hebben. De toegangsprijzen waren overigens aan de forse kant. We mochten twaalf pondjes aftikken, evenveel als ik de dag ervoor bij Southend had gedaan. Dit was echter Conference South en daar verwacht je een pond of tien kwijt te zijn. Geen wonder dat ze allemaal dure spelers kunnen halen, maar niet echt hoge gates hebben.

Vooraf had ik best veel verwachtingen van dit stadion. Het stadion figureert in die befaamde serie ansichtkaarten van “Groundtastic” en ziet er daar best geil uit. Helaas bleek er veel verbouwd te zijn en niet ten goede. Er staat een saaie Main Stand en achter de goal en lange zijde is er terracing onder een soort shed. Verder is de leuke tribune voor het clubhuis gesloopt en is er een bakje staanplaatsen voor neergezet. Net zoiets als ze in Grays hadden voor de uitfans. Ook hier was geprobeerd om het geel over te schilderen, maar dat was niet overal even goed gelukt. Toch heeft Braintree iets bijzonders en dat is dat er in totaal dertien verschillende tribunes rondom het veld hebben gestaan in de loop der tijd. Dat kunnen weinig clubs nazeggen.

SJ en ik vroegen ons af of dit stadion wel zou voldoen aan de eisen van de Conference, maar blijkbaar is dat in orde. Toch waren er ook wel positieve punten te noteren. Zo hebben ze daar een clubshop met een geweldige voorraad oude programmaboekjes. Ik kocht me helemaal gek, met als hoogtepunt twee heel oude programma's van Barnet en eentje van Barrow. Ook hadden ze volop boeken, dvd's en speldjes. Dat soort winkeltjes vind je vooral in de non-league en daarom is het daar ook zo vaak goed toeven. Lekker kunnen rondwandelen in het stadion, kunnen staan, vaak redelijk stadionvoer, een clubhouse en van dit soort winkeltjes.

De wedstrijd zelf begon vrij aardig. Vooral Braintree liet zien echt een goede ploeg te hebben. Na 19 minuten was het 2-0 en het was wachten op de volgende goals. Helaas werd de wedstrijd daarna heel slecht. De hele pot was vanaf de 2-0 samen te vatten in een lied van The Prodigy: No Good. Continue werd er gelegen en werden er overtredingen gemaakt. De scheidsrechter floot ook de hele pot dood en vooral het laatste kwartier was een lange zit om door te komen. Ach ja, het was lekker weer en we hingen lekker over de afrastering heen, maar toch wil je nog wel iets te zien hebben. Wat een anti-voetbal was dit.

Gelukkig was er nog wat randanimatie, want de harde kern van Havant & Waterlooville (bestaande uit een teletoeter met een narrenmuts in clubkleuren en een chavhoofd, een lelijk wijf die dom keek en een lelijk wijf met een enorm grote smoel) begon flink te schelden. Daar werd wat van gezegd en daarna ging het los. Er werd flink gescholden en het lelijke prinsesje kwam in de rust het veld op om een oude steward van Braintree te vernederen. Ze kwamen ook langs ons gelopen, terwijl ze nog flink aan het schelden was. Ik had haar wel op de gevoelige plaat willen vastleggen, maar dat leek me geen slimme zet.

Uiteindelijk bleef het 2-0, maar veel was het niet meer in de tweede helft. Ik was nog even de “Iron Bar” ingegaan en daar was het eigenlijk beter toeven dan langs het veld. Op het moment dat ik dit schrijf is Braintree Town gepromoveerd naar de Conference. Ik ben erg benieuwd wat voor aanpassingen ze gaan doen, want als een Luton met 1000+ man langs gaat komen, krijgen ze dat nooit verwerkt. Ondanks de slechte tweede helft, was het alles bij elkaar een mooi weekend geweest. We waren ook weer mooi op tijd thuis. Voor dit seizoen heb ik alleen nog Torquay v Chesterfield en Exeter v Plymouth op het lijstje staan. Een mooie afsluiter van het seizoen.Het rapport

Het stadion:

Foto's kunnen erg bedriegelijk zijn. Zo hadden SJ en ik best hoge verwachtingen van Cressing Road. Het viel helaas flink tegen. De hoofdtribune was saai en ook de andere tribune waren niet echt spannend. Erg jammer. Ze hadden ook geprobeerd al het geel over te schilderen met oranje, maar dat was niet echt gelukt. Daardoor zag het er allemaal wat shabby uit. Leuk was de clubshop met al die programmaboekjes. Daar sloeg ik mijn slag.

De wedstrijd:

De pot startte geweldig. De eerste twintig minuten was het echt genieten, maar daarna werd het slecht en vervelend. Continue werden er overtredingen gemaakt en bleven spelers lang liggen. Het was echt een martelgang om de pot uit te zitten. Zonder de eerste twintig minuten was deze wedstrijd zeker in mijn top 3 van slechtste potten op het eiland gekomen.

De omgeving:

De ochtend brachten we door in het schitterende Colchester en dan valt Braintree wat koud op je dak. Het centrumpje ging nog wel, maar wat was de omgeving van het stadion lelijk. Veel betonnen bunkeren waar marginalen woonden. Sowieso liep er redelijk wat onguur volk rond in de buurt van het stadion. Nee, in Braintree zou ik niet willen wonen.

De sfeer:

Braintree had een groepje fanatiekelingen, waaronder drie chavs met een trommel en vuvuzela's. Ik snapte niet dat iedereen ze zo hun gang liet gaan, want ik had allang die rotdingen anaal bij ze ingebracht. De harde kern van Havant & Waterlooville bestond uit een teletoeter met een narrenmuts in clubkleuren, een lelijk wijf die dom keek en een lelijk wijf met een enorm grote smoel. De conclusie is dan ook dat we vaker Havant & Waterlooville gaan bezoeken.

Overall:

Vooraf keek ik heel erg uit naar Braintree, maar het viel me allemaal wat tegen. Het stadion was niet veel en de wedstrijd ronduit klote. Gelukkig waren er ook wat mooie momenten, zoals het viswijf van Havant & Waterlooville die zich flink misdroeg en de clubshop met de programmaboekjes. De dag als geheel was wel goed geslaagd, met een bezoekje aan Layer Road en Colchester zelf. Dat bleek een erg leuk stadje te zijn.De statistieken

Braintree Town v Havant & Waterlooville 2-0 (16/04/2011)

5. Kenny Davis 1-0

19. Sean Marks 2-0

Ground: Cressing Road, Braintree

Visits: 1

Season: 2010-2011

Competition: Conference South

Position Braintree Town: 1

Position Havant & Waterlooville: 9

Gate: 693

Match Number in England: 140

Goals: 392

Line up Braintree Town:

McDonald, Starkey, Peters, Bailey-Dennis, Paine, Quinton, Akurang (79. Lechmere), Reason, Davis, Marks, Poole (86. Shulton)

Line up Havant & Waterlooville:

Ashmore, Newton, Tyrell (82. Scott), Hinshelwood, Pearce, Simpemba, Fogden, Igoe, Sole, Tiryaki (82. Whyte), Sewell

Yellow Cards:

-De foto'sVoordat we naar Braintree gingen eerst nog even Layer Road vincken, dat er nog stondToch wel een triest gezichtOp weg naar ons echte doel van deze dagWelkomsbord met roest en scherpe randen? VinckGelikt welkomsbord van de sponsor? VinckHoge prijzen daar in Braintree. De dag ervoor legde ik in Southend ook 12 pond neer Poepchique bestuurskamer

Clubhouse EndQuag EndMain StandNiet echt spannendDe persplaatsen waren ook niet topWel terracing naast de Main Stand. Dat zie ik graagSportsman's End, waar veel niet-sportieve figuren op stondenNogmaals de Clubhouse End, die er pas een aantal jaar staatDe spelerstunnelWesley was er ook. Yolanthe heb ik helaas niet gevincktSlimme oplossing, want anders vliegen er ballen in de frietpanSponsor rijkt een prijs uit aan een speler. Sponsor zo blij als een kindDe mannetjes komen het veld op...... en doen hun politiek correcte plichtDe wedstrijd begon geweldig...... met een snel doelpunt voor BraintreeDaarna zakte het wat inNummer acht is Guiseppe Sole. Waarom speelt die niet voor Ancona of Pisa, maar hier?Veel geduikel daarna. Guiseppe Sole kijkt alweer huilend naar de grensrechterDe marginalen van Havant & Waterlooville. Wat een paupers waren datHier loopt de bosfeeks (met blauw jack om haar schouders) weg nadat ze een steward heeft vernederdDit was wel een mooi duo. De Waldorf & Statler van BraintreeDe wedstrijd was slecht, dus tijd voor de Iron BarWaar ik dit "Belgische" ding vond. Het leek wel Lyra hier

 

 

© 2005 All Rights Reserved.