Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Burton0809

Burton Albion 2008/2009

Opgericht: 1950

 

Bijnaam: The Brewers

 

Prijzenkast: Conference (2009)

 

Eindpostitie 2008/2009: 1ste in de Conference

 

Oktober 1998 kwam hij binnen bij Burton Albion. Nigel Clough, de zoon van de legendarische manager Brian Clough. Hij was op dat moment pas 32 en had wedstrijden gespeeld voor Nottingham Forest, Liverpool en Manchester City. Niemand begreep waarom Clough op dat moment instapte bij deze club, die altijd bij de amateurs had gespeeld. Clough ging ineens spelen en managen bij een club op het zesde niveau. Niemand begreep het, maar Clough vond het geweldig om een team te kunnen coachen en het beleidsplan van de club zag er goed uit. Na twee maal een tweede plek, werd de club in 2002 eindelijk kampioen en mocht naar de Conference. Stukje bij beetje werd Burton opgebouwd, wat vorig jaar resulteerde in de play-offs. Dit jaar moest de laatste stap worden gezet en dat ging soepeler dan verwacht. Eind december stond de club een straatlengte voor de rest en waren ze eigenlijk al kampioen. Clough vond dat hij zijn taak had volbracht en kon begin januari met een gerust hart overstappen naar Derby County, dat hem graag wilde hebben als manager. Derby County, de club die zijn vader ooit kampioen had gemaakt van Engeland. Mooier kon bijna niet.

 

Burton stelde ondertussen Roy McFarland aan, een ervaren manager. Ongeveer tegelijkertijd besloten diverse wedkantoren dat Burton Albion, met 19 punten voorsprong, niet meer achterhaald kon worden en kregen de mensen die hadden gegokt op The Brewers als kampioen hun geld alvast uitgekeerd. Die zullen wel gebaald hebben, toen ze zagen dat McFarland er een potje van maakte. Iedere week slonk de voorsprong, maar twee wedstrijden op het einde leek de titel dan toch nog binnen. Uit de wedstrijden tegen Oxford en Torquay hoefden ze nog maar één puntje te pakken. Bizar genoeg lukte dat zelfs niet en mocht de club Altrincham bedanken dat ze – ondanks dat ze uitgespeeld waren – Cambridge United op een gelijkspel hielden. Burton Albion was alsnog kampioen, maar de glans was er toch wel ver af. Aan de andere kant zal niemand er om malen als in juni de fixtures bekend worden gemaakt en Burton Albion toch echt bij de profclubs in League Two staat ingedeeld.

 

Een club uit Burton in de League, dat is toch al enige jaren geleden. De profwedstrijden die Burton Wanderers (1894-1897) en Burton Swifts (1892-1901) speelden zal niemand meer kunnen herinneren, evenals die van fusieclub Burton United (1901-1907). Ook komt een van de belangrijkste elementen van het Engelse stadionvoer uit Burton: het verschrikkelijk ranzige Bovril. Een drankje waarvan je hele mond van samentrekt en waar je spontaan kotsneigingen van krijgt. De club is dus historisch een stuk verantwoorder dan je op het eerste oog zou denken. Zelfs doen ze me weinig, mede doordat ze in het geelzwart spelen en een saai, nieuw stadion hebben, maar als ik de mogelijkheid heb om de eerste thuiswedstrijd van ze te bezoeken zal ik dat niet laten. Het lijkt me nog steeds leuk om een keer een club te zien debuteren in de League.

 

 

Prognose 2009/2010: Na de winterstop was het echt helemaal niets bij de Brewers. Veel zal afhangen van wie de nieuwe manager zal worden. McFarland kan het, na zijn wanprestatie, wel vergeten. Komt er een nieuwe Clough, dan zie ik Burton veilig in de middenmoot eindigen. Komt er een nieuwe McFarland, dan zien we de club over een jaar weer terug in de Conference.

 

Looking forward to: De club ligt erg dicht bij Derby – ze delen zelfs de steward, waardoor beide clubs zelden tot nooit op hetzelfde tijdstip spleen -  en een wedstrijdje in de League Cup tussen deze twee zal wel heel erg aantrekkelijk zijn. Ook de Nigel Clough factor speelt dan mee. Maar ja, of het tot een treffen zal komen hangt helemaal van de loting af. Vandaar dat hét affiche de wedstrijd tegen Notts County is. In Nottingham zullen ze daar ook blij mee zijn, want door de degradatie van Mansfield Town waren ze dit jaar derbyloos.


 

Feest in Burton, voor het eerst in 102 jaar is er weer Leaguevoetbal te zijn in de stad.


 

 

© 2005 All Rights Reserved.