Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Charlton3

Het verslag

        

 

Johnnie Jackson Superstar

 

De meeste trips plan ik aan het begin van het seizoen. Ik heb een aantal wedstrijden die ik wil zien en zodra de fixtures uitkomen, worden die dagen meteen vastgelegd. Later in het seizoen komen er nog wel eens wat potjes bij, meestal in de beker. Maar bij Charlton v Sheffield United ging het zo niet. SJ wilde daar graag naartoe en dat leek me wel wat. De nummer één tegen de nummer twee van de ranglijst en dan ook nog eens op The Valley, een stadion waar ik al meer dan zes jaar niet was geweest en dat ik altijd wel kon waarderen. Twee jaar geleden deden we nog een poging, maar toen liepen we vast in de sneeuw van Frankrijk. Ik miste toen een legendarisch pot tegen Millwall, die in 4-4 eindigde.

 

Ditmaal leek er weinig aan de hand, want de winter was halverwege januari nog altijd erg zacht. Een weekje voor de wedstrijd besloten we te gaan. Toch heerlijk als je zo vrij bent om dat zomaar te besluiten. We vertrokken al vroeg, omdat we vooraf Greenwich, de borough waarin Charlton en de meridiaan liggen, wilden vincken. Dat was best aardig. Natuurlijk veel toeristen, maar gezien het plaatsje was het wel logisch. Greenwich heeft een aardig centrum, de Cutty Sark is bijna weer opgebouwd en vanaf het observatorium van Greenwich heb je een geweldig uitzicht over Londen. Alleen de meridiaan besloten we niet te vincken, want daarvoor moest je betalen en stond een hele rij Aziaten te wachten.

 

Het viel ons op hoe fanatiek ze daar al met de spelen bezig zijn. In Woolwich, waar Arsenal oorspronkelijk vandaan komt, waren ze al bezig met de stellage voor de boogschutters en er stonden rare gebouwen waarvan we niet precies wisten waar ze voor dienden. Ook in Charlton hingen overal aan aankondigingen voor de Spelen. Die wijk is overigens flink achteruit aan het gaan. Toen ik er in 2005 was, leek het me een nette middenstandswijk, maar de verpaupering slaat daar ook toe. Veel huizen staan er te koop en ondertussen beginnen de voortuintjes dumpplekken voor afval te worden. Er zijn slechtere wijken in Londen te vinden, maar zo aardig als een aantal jaar geleden is het niet meer.

 

Ondertussen had ik een rouwmoment, want de batterij van mijn camera bleek zo goed als leeg te zijn. Na Carlisle, was dit al de tweede keer in korte tijd dat ik problemen had met mijn fototoestel. Gelukkig had ik al eens foto’s gemaakt van The Valley, maar toch is het jammer. Ach ja, dan moeten we nog maar een keertje terug naar Charlton. Als ze promoveren lijkt volgend jaar me wel mooi, want dan heb ik ze in drie verschillende divisies gezien. De kans dat ze ooit in League Two gaan spelen is erg klein, maar dan pak ik ze nog een keertje mee in de FA Cup. Heb ik ze zelfs in vier verschillende competities zien spelen. Gekkenhuis.

 

Zo rondlopend bij The Valley viel het me weer op hoe leuk dat stadion van Charlton eigenlijk wel niet is. Londen wordt steeds minder interessant nu steeds meer clubs hun oude stadion hebben verlaten (Arsenal) of dat op korte termijn willen doen (Barnet, West Ham). Verbouwingen hebben van Brisbane Road een saai bakje gemaakt, waardoor er in mijn ogen niet meer zoveel leuks over is over een paar jaar. Brentford en Fulham blijven natuurlijk de top, maar daarachter strijden QPR, Charlton en Crystal Palace om de derde plek als ik Barnet niet meer meetel. En toen ik zo rond The Valley liep, neigde ik er toch naar om Charlton daar neer te zetten. Het stadion mist een oude tribune, maar de ligging en hoe het stadion verbouwd is, vergoeden veel.

 

Nadat SJ een tuinkabouter in Charlton-tenue had gekocht, werd het tijd om het stadion in te gaan. De laatste keer dat ik hier was, speelde Charlton nog in de Premier League. Het was een grijze middenmotor, die eigenlijk zelden in degradatiegevaar kwam. De drie seizoenen ervoor waren ze twaalfde, zevende en elfde geworden en de club zou, hoe saai, het seizoen dat ik ze bezocht dertiende worden. Gemor onder de fans, want het was allemaal wel heel erg vlakjes. Het seizoen zou er vermaak komen, want Charlton vloog er ineens uit. In de Championship waren ze titelkandidaat, maar werden ze elfde en het jaar erop zelfs laatste. Saai is het in ieder geval niet meer bij Charlton.

 

In League One waren The Addicks de grote titelfavoriet, maar twee seizoenen geleden werden ze vierde en ging het mis in de play-offs. Afgelopen seizoen was het helemaal een drama en werden ze dertiende. Zo snel kan het dus verkeren in Engeland. Toch lijkt het dit jaar allemaal goed te komen. Met Chris Powell hebben ze een sympathieke clubman aan het roer staan, er is geld te besteden en ze staan bovenaan. Er zijn eigenlijk nog drie serieuze concurrenten over voor de titel en dat is het trio clubs uit Yorkshire: Huddersfield en de twee uit Sheffield. Een week voor deze pot tegen United werd Wednesday op Hillsborough verslagen dankzij een geweldige vrije trap van Johnnie Jackson.

 

Toeval is logisch, zei Johan Cruijff ooit. Ook deze wedstrijd tegen een club uit Sheffield werd met 1-0 gewonnen en wederom dankzij een perfecte vrije trap van die zelfde Johnnie Jackson. Het was een terechte overwinning, want Charlton was een stuk beter dan The Blades. Nu ze allebei de grote concurrenten in één week hebben verslagen, kan het bijna niet meer mislopen voor Charlton. Zeg nooit ‘nooit’, maar ik zie ze gewoon promoveren. Dan staan er volgend jaar weer mooie derby’s op het programma tegen Crystal Palace en Millwall. De kans is groot dat ik een van die twee potten meepak, want The Valley is een leuke ground en ligt bijna naast de deur. Het gaat in ieder geval geen zes jaar meer duren voordat ik daar weer kom.Het rapport

Het stadion

Ik had The Valley al twee keer eerder gezien, dus echt verrassend was het niet voor mij. Neemt niet weg dat het een geweldig stadion blijft. Het Londense stadionlandschap wordt steeds saaier, waardoor het stadion van Charlton een van de weinige leuke is die er nog overblijft. Vooral de West Stand waar ik nu zat, beviel me uitstekend. Ik heb een geweldig zicht op de rest van het stadion en de omgeving.

De sfeer

De sfeer was een stuk beter dan tijdens de wedstrijd tegen Bolton, maar een gekkenhuis was het niet. Er was wel banter over en weer en bij The Blades lieten ze The Greasy Chip Butty song weer een paar keer horen en dat is altijd goed.

De wedstrijd

Charlton was duidelijk de betere van de twee en had de boel eigenlijk eerder af moeten maken. Sheffield United was vooral goed in hoofball. Het enige doelpunt van de wedstrijd was een echt juweeltje. Een week eerder maakte hij tegen Sheffield Wednesday ook al de enige goal en ook uit een vrije trap. Gelukkig is er Youtube en zijn beide goals daar te zien.

De omgeving

De wijk Charlton is wat saai en een beetje aan het verloederen. In de loop der jaren is de wijk ook wel wat achteruit gegaan. Het viel me op dat er meer leegstand was dan zes jaar eerder. Toch is het geen pauperwijk. Het stadion ligt mooi in de kuil en als je hoog op de tribune zit, heb je een geweldig uitzicht op de omgeving. Qua ligging kan het bijna niet beter.

Overall

Ik had wel weer eens zin om naar Charlton te gaan en het beviel met uitstekend. Helaas ging mijn camera A-A, maar voor de rest was het een perfecte dag, met eerst wat rondwandelen in Greenwick en daarna een potje voetbal. Het moet raar lopen als mijn volgende bezoek aan The Valley weer zes jaar duurt.De statistieken

Charlton Athletic v Sheffield United 1-0 (21/01/2012)

21. Johnnie Jackson 1-0

Ground: The Valley, Londen

Visits: 3

Season: 2011-2012

Competition: League One

Position Charlton Athletic: 1

Position Sheffield United: 2

Gate: 20992

Match Number in England: 159

Goals: 438

Line up Charlton Athletic:

Hamer, Morrison, Taylor, Wiggins, Solly, Jackson, Green (77. Russell), Pritchard, Hollands, Wright-Phillips (87. Haynes), Kermorgant

Line up Sheffield United:

Simonsen, Lowton, Lescinel (76. Williams) Collins, Maguire, Doyle, Williamson (88. Porter), McDonald, Quinn, Evans, Cresswell (76. Beattie)

Yellow Cards:

Hamer, Wiggins, Pritchard, Kermorgant (Charlton Athletic), Williams, Doyle, McDonald, Evans (Sheffield United)

Red Cards:

85. Russell (Charlton Athletic), 86. Beattie (Sheffield United)De foto'sAlles in Charlton heet bij Charlton. Ze zijn daar trots op de naamOp deze veldjes vlakbij het stadion stoomt de nieuwe generatie zich klaarIn Greenwich waren ze al ver met het restaureren van de Cutty SarkHet Royal Observatory in GreenwichEen vinckbaar iets...... maar wij kwamen natuurlijk voor de wedstrijd en dan met name de bovensteDe wat shabby hangout van Ad-CaféEn hier zijn andere hangoutSJ ging helemaal los op deze tuinkaboutersDe ligging van het stadion blijft geweldigHet logo is ondertussen A-A aan het gaanDe façade met het standbeeld van de legendarische keeper Sam Bartram Zicht vanaf bovenDe Jimmy Seed Stand, die The Blades helemaal zouden vullenDe East Stand, waar vroeger die gigantische terrace stondDe North Stand, voor de fanatieke aanhangEn onze eigen tribune de, ja je raadt het al, West StandHet zat lekker vol voor deze topper...En een vol uitvak en toen ging mijn camera A-A

 

 

© 2005 All Rights Reserved.