Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Chorley

Chorley FC

 

The Magpies from Victory Park

 

Chorley. Een plaatsje waar je niet snel komt, als toerist uit Nederland, maar op die helse nieuwjaarsdag in 2010 kwamen we er toevallig langs. Ik herinnerde me op dat moment dat de plaatselijk FC een erg leuk stadionnetje had. De TomTom kende het Victory Park, dus dat was rap gevonden. Wie mij tien jaar geleden had gezegd dat ik precies tien jaar later in de vrieskou voor het stadion van Chorley zou staan, had ik voor gek verklaard. Het kan raar lopen in het leven. Wie weet waar ik op nieuwjaarsdag 2020 sta. Misschien ben ik de kou dan wel zo beu dat ik voortaan naar Spanje ga. Ik zie mezelf wel bij Tenerife staan. Dat is in ieder geval een stuk aangenamer dan de koude hel die we deze winter in Engeland hebben meegemaakt. Maar de kans is groter dat ik onder de plak zit van een ongemakke, dominante vrouw en dat ik luiers aan het vervangen ben. Het lijkt me een horrorscenario, maar ik sluit niets uit.

 

Maar terug naar Chorley. Wat weten we van de club? Eigenlijk vrij weinig. Ik ken de club uit het Denied FC van Dave Twydell. Dat is een boekwerk dat gaat over de clubs die zich ooit hebben aangemeld voor een plaatsje in de Football League, maar nooit verkozen zijn. De club heeft het ook altijd lastig gehad, gezien haar ligging. Preston North End is dichtbij, evenals Blackburn Rovers en Bolton Wanderers. Daarom is het altijd lastig geweest voor de club om sponsors en fans te trekken, want in de beginjaren van het voetbal waren dat drie grote namen. Alle drie ook Founder Members. Tsja, daar kun je als Chorley moeilijk tegenop boksen. Toch deed de club het altijd redelijk goed als non-leagueclub. De huidige profclub Morecambe kan er over meepraten. Die werden met 14-1 vernietigd door de Magpies in 1946. Verkozen in de League werden ze echter nooit. Misschien waren de Leagueclubs bang dat voetbal echt wortel kon gaan schieten in Chorley en dat ze daardoor fans zouden kwijtraken. Die elections waren nu niet echt de eerlijkste verkiezingen die er waren. Zelf Mugabe doet het eerlijker dan die mannetjes destijds.

 

De grootste successen van de club zijn twee keer het bereiken van de 2de ronde van de FA Cup. In de FA Cup behaalde de club ook zijn grootste toeschouwersaantallen. Chorley v Preston North End trok in 1986 15.153 mensen. De club had al gerekend op een grote toeloop en huurde voor de gelegenheid Ewood Park van Blackburn af. Ook Victory Park zat een keer ramvol, met zo'n 10.000 man. Wederom was de FA Cup de boosdoener. Tegenstander was streekgenoot Darwen en voor derby's lopen ze wel warm in Chorley. Voor de rest waren er nog wat successen in de competitie. Meest opmerkelijke was de titel in de Northern Premier League in 1988. Chorley liet onder andere Morecambe achter zich, terwijl Accrington Stanley zelfs een divisie lager speelde. De beloning was een plekje in de Conference, waar ze twee seizoenen in uitkwamen. Sindsdien is het bergafwaarts gegaan en tegenwoordig komt de club uit NPL North, het achtste niveau van de piramide.

 

Victory Park ziet er stokoud uit en is dat natuurlijk ook. Toch is het niet het eerste stadion van Chorley. Tot aan 1919 speelde de club aan Dole Lane, maar daar is niets meer van over. De naam Victory Park kreeg het nieuwe stadion doordat Der Kaiser werd verslagen in WO I. 1945 was het opnieuw victorie voor de Engelsen, maar in Chorley was men in rouw. De oude Main Stand was namelijk afgefikt. Die werd in 1947 vervangen door een nieuw exemplaar. Dat is het juweeltje die er vandaag de dag nog steeds staat. Een tribune zoals je die ook bij Kings Lynn, Worcester. Morecambe en Cheltenham ziet. Helaas hebben ze alle vijf de status bedreigd. Die in Morecambe zal eind dit seizoen al verdwijnen. Voor de rest is er nog een behoorlijke overdekte terrace achter een van de doelen en de kleinere aan de overkant is ook nog best aardig. Tegenover de lange zijde heb je nog wat onoverdekte staanplaatsen. Alles bij elkaar is het een briljante ground. De mensen waren er ook heel vriendelijk en we hebben er zelfs nog een stukje training gezien. Hier wil ik heel graag nog ooit eens terugkomen voor een wedstrijd.De foto's

De turnstiles van Victory Park

Mooie gates...

... daar in Chorley

Jammer dat Nissan tegenwoordig in de naam van het stadion zit, maar dat gebruiken we toch niet

The Duke Street End, een mooie, grote terrace

Pilling Lane End, een kleine statribune die toch zijn charme heeft

The Asby Street Banking, een klassieker met een echte grassbank

Het kroonjuweel van de ground: The Main Stand

Oké, dit is dus die van Chorley FC

Houten stoeltjes *fapperdefap*

Mural die aangeeft dat hier eksters een nest hebben gebouwd

Alle hekken in het stadion hadden iets aparts


 

 

© 2005 All Rights Reserved.