Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Clyde

Het verslag

       

Away with the Well

Op de woensdag is Schotland zouden we oorspronkelijk naar Ayr United v Inverness gaan, maar bij The Honest Men hadden ze het lumineuze idee om de floodlight te gaan vervangen. Jammer, want die oude mastjes waren geniaal. Daarnaast bleek het allemaal moeizaam te gaan en was het allemaal nog niet klaar voor de eerste avondwedstrijd. Die werd daarom in Greenock gespeeld en dat kon nu ook het geval zijn. Hoe geweldig ik Cappielow Park ook vind; het is iets teveel van het goede om daar twee avonden op een rij te zitten. Vooral na zo'n geweldige derby tegen St. Mirren is het eigenlijk not done om de dag erna met een paar honderd man in het stadion te zitten. Daarmee zouden we teveel afbreuk doen aan onze ervaring van de dag ervoor. Het werd dus een alternatief zoeken.

Met Edinburgh City v Stirling University was op die woensdag, was de keuze snel gemaakt. Die pot is te vergelijken met Barcelona v Real Madrid, dus die kun je eigenlijk niet laten schieten. Verder leek het ons wel leuk om een dag in Edinburgh door te brengen, maar na de ervaring in York, waar je zowat struikelde over de toeristen, werd het ineens een stuk minder aantrekkelijk om naar “The Auld Reekie” af te zakken. In augustus zijn er namelijk allemaal festivals in Edinburgh en die trekken veel toeristen. Daarnaast is het Meadowbank Stadium geweldig old skool, maar Edinburgh City trekt er slechts een honderdtal fans en dan is het wel erg leeg. Edinburgh City zou het dus ook niet worden. Ja, we zijn een stel twijfelaars.

Gelukkig waren er nog een aantal andere opties en Clyde v Motherwell was een heel mooie. Niet alleen konden we away met de Motherwell-mannen, maar we konden meteen het koudste stadion van Schotland vincken. Wat wil een mens nog meer? Daarnaast wil Clyde het Broadwood Stadium zo snel mogelijk verlaten en was dit misschien wel de laatste kans deze ground ooit te bezoeken. Voor mij zou het de enige Schotse vinck zijn deze week, omdat ik zowel Greenock Morton als Rangers al een keer had bezocht met een wedstrijd. Niet dat ik ooit de Schotse 42 wil volbrengen, maar het is altijd leuk om een nieuw stadion te zien. Je wordt dan eerder verrast, dan wanneer je een revisit brengt aan een ground.

Een nadeel van het stadion van Clyde is dat het huidige stadion dodelijk saai is. Ooit speelde de club in het oosten van Glasgow in het leuke Shawfield Stadium. Daar heb ik hier er nog wat over geschreven en dan kun je meteen wat foto's van die oude ground zien. Het nieuwe stadion is een drama. Het ligt aan de rand van Cumbernauld, op een kale, winderige plek en het ziet er dodelijk saai uit. Het is Clyde ook nooit gelukt om de lokale bevolking voor zich te winnen. Veel van de huidige fans, zijn nog de oude fans uit Glasgow of zijn de kinderen van Clyde-fans. In Cumbernauld, een nieuwe stad, zoals Almere in Nederland, wonen vooral mensen uit Glasgow en die hebben allemaal al een favoriete club. Waar de club ooit 40.000 man trok, is het nu feest als de duizend worden gehaald.

Voordat we naar Cumbernauld gingen, hadden we nog de hele dag om andere dingen te doen. Doordat we niet naar Edinburgh gingen, was het zoeken naar alternatieven. Dat werd Stirling, een erg leuk stadje en minder toeristisch dan Edinburgh. Ik was er al eerder geweest en toen was het me goed bevallen. Stirling heeft met het Stirling Castle en het monument voor William Wallace twee topattracties, maar ook de gevangenis en de oude, vernielde kerk, zijn meer dan de moeite waard. Verder is er ook nog een universiteit, zodat de stad een leuke uitstraling heeft. Een paar uurtjes kun je jezelf er zeker wel vermaken. Veel meer dan in het nabijgelegen Falkirk, want dat is niets. Het Falkirk Wheel was een scam en de binnenstad is saai. Wel leuk is het oude stadion van East Stirlingshire, waar we inbraken. Ga je puur voor toeristisch genot, kies dan voor Stirling.

Deze drie dagen in Schotland sliepen we bij Andy, mijn maat uit Uddingston. Dat was wel een prettige onderbreking van het uit de koffer leven. We voelden ons net een stel snelle zakenmannen en dat nare gevoel werd op deze manier even verdreven. Andy zou pas later naar Clyde komen, want die moest werken in Dumfries, dat helemaal in het zuiden van het land ligt. Daarom reden we met zijn tweelingbroer Stuart mee naar Clyde. Die kwam binnen en stelde zich voor aan SJ, die er niets van snapte. Die dacht namelijk dat Andy zich opnieuw aan hem voorstelde. Hilariteit alom. Het leek wel een klucht met Piet Bambergen en John Lanting. Maar genoeg gelachen, want we moesten naar de meest depressieve plaats van Schotland: Cumbernauld. En daar is geen plaats voor een lach.

Na een half uurtje waren we er. Van buiten was het niet veel, maar dat had ik ook niet verwacht. Het vreemdste was dat het stadion werd omringd door sportscholen en kunstgrasveldjes voor zes tegen zes wedstrijden. Die bleken populair te zijn, want overal werden potjes voetbal gespeeld. We zagen vooral shirtjes van Celtic en Rangers. Toch viel er een voetballer op, die een Partick Thistle aan had getrokken. Dat was de eerste keer dat ik dat zag. Clyde-shirtjes ontbraken, maar we gaan er maar van uit dat alle Clyde-fans deze avond in het stadion zaten. Met mijn studentenkaart kwam ik voor vijf pondjes naar binnen. Dat zijn de betere prijzen. Er was veel volk meegekomen uit Motherwell. Zo'n duizend Steelmen hadden de reis gemaakt en die zorgden er daarmee voor dat ze met meer man waren dan het thuispubliek.

Van binnen was het stadion zowat nog saaier dan van buiten. Drie fantasieloze tribunes en een sportschool. Een sportschool? Yep, achter een van de goals was een sportschool gebouwd. We zagen mensen zich flink in het zweet werken op de hometrainers en Tell Sellachtige apparaten. Die konden gratis meekijken, hoewel er weinig interesse in de wedstrijd was. Onterecht, want ook deze wedstrijd was erg leuk om te zien. Vanaf nu ben ik fan van de Schotse League Cup, want daarin wordt het beste voetbal ter wereld gespeeld. Champions League, eat your heart out. Motherwell gooit het de laatste jaren over een andere boeg en heeft het niveau van de jeugdopleiding flink omhoog gekrikt en de jonge honden van Motherwell speelden erg goed deze avond.

Uiteindelijk werd het 0-4, terwijl Clyde niet eens slecht speelde. Het is te hopen voor Motherwell dat deze jonge gasten nog een tijdje bij elkaar kan houden, want er zit veel meer voetbal in dit team dan in de Old Firm. In de competitie stond Motherwell op het moment van spelen tweede en dat staan ze nu nog steeds. Ik denk niet dat ze dat blijven volhouden, maar Europees voetbal halen is al een goede prestatie voor Motherwell. Qua achterban en financiën kunnen ze niet strijden met clubs als Aberdeen, Hibs en Hearts, maar door het goede beleid van de club doen ze al jaren bovenin mee en is er al drie keer Europees gehaald de laatste vier jaar. Het enige dat nog ontbreekt, is een echte prijs. Afgelopen seizoen werd de finale van de Schotse beker gehaald en misschien kunnen ze dit jaar wel een van de twee bekers winnen.

Voor Clyde zijn prijzen ver weg en is het dit jaar vooral een kwestie van niet laatste worden. De club werd in 2003 en 2004 nog tweede in de First Division en het jaar erop derde, maar werd de afgelopen drie jaar laatste in de competitie. Achtereenvolgens in de First, Second en Third Division. Een unieke prestatie. Niet best, maar dit jaar lijkt de weg omhoog te zijn gevonden. Clyde is tegenwoordig een community club, die eigendom is van de fans. Het doel is niet langer om de SPL te halen, zoals een aantal jaar geleden, maar om onderdeel te worden van de gemeenschap. Ik ben benieuwd of dat ooit gaat lukken, want de club zit zowel qua stad als locatie enorm ongunstig. Ik ben dan ook erg benieuwd hoeveel fans er nog over zijn als ze de komende jaren niet uit de laagste divisie kunnen komen.Het rapport

Het stadion:

Het Broadwood Stadium is geen stadion voor de fijnproever. Het is zelfs ronduit lelijk. Drie saaie tribunes en dan nog een fitnessclub achter de goal. Nee, hier werd ik niet vrolijk van. Voor de fans die nog Shawfield hebben meegemaakt, moet het verschrikkelijk zijn. Een enorme kille bak, dat ding in Cumbernauld.

De wedstrijd:

Ik had weinig verwachtingen van de wedstrijd, maar het viel me 100% mee. Motherwell bleek niet voor niets zo hoog te staan. De jonge ploeg van Stuart McCall heeft een aantal grote talenten en speelde erg leuk, aanvallend voetbal. Bij Clyde was het allemaal een stuk minder, maar ook zij hadden een positieve spelopvatting en verdienden eigenlijk wel een goaltje.

De omgeving:

Cumbernauld is geen pretje. Het is een nieuwe stad, waar veel mensen uit Glasgow naartoe zijn getrokken. Het kenmerkt zich door beton. Het stadion zelf ligt dan ook nog eens helemaal aan de rand van de stad, ergens in het grote niets. Ik begrijp dat de lokale bevolking niet warm loopt voor de club, want het is een flink eind rijden om er te komen.

De sfeer:

Ondanks dat ze werden afgeslacht door Motherwell, lieten de fans van The Bully Wee zich goed horen. Ze bleven achter de ploeg staan. Als fan van Clyde moet je een harde zijn en dat bewezen deze jongens wel. Motherwell had een mannetje of duizend mee, maar voor hen was het een plichtmatig gebeuren. Zo nu en dan waren ze te horen, maar over het algemeen ging het al over de uitpot naar Dunfermline dat weekend.

Overall:

Een nachtwedstrijd op Somerset Park was mooi geweest, maar achteraf gezien goed dat we niet zijn gegaan. Er kwamen, door de onzekerheid waar de wedstrijd gespeeld zou worden, nog geen duizend man opdagen. Dan was dit een stuk leuker, hoewel het Broadwood Stadium erg lelijk is. Away met Motherwell was wel leuk om een keertje te doen en de wedstrijd zelf was gewoon goed. Achteraf gezien dus een goede beslissing, want een avondpot bij Ayr kan altijd nog.De statistieken

Clyde v Motherwell 0-4 (24/08/2011)

17. Michael Higdon 0-1

41. Nicky Law 0-2

51. Tom Hateley 0-3

85. Steven Lawless 0-4

Ground: Broadwood Stadium, Cumbernauld

Visits: 1

Season: 2011-2012

Competition: Scottish League Cup

Position Clyde: 2 (Third Division)

Position Motherwell: 2 (SPL) 

Gate: 1778

Match Number in Scotland: 34

Goals: 111

Line up Clyde:

Hutchison, Brown, Sharp, Gallagher, McQueen, Sweeney, Neill (55. Oliver) Hay, Cusack, Ryan Kane (55. Archdeacon), McDonald (70. Gray)

Line up Motherwell:

Hollis, Hutchinson, Page, Halsman, Law (57. Humphrey), Hateley, Lasley (57. Carswell), Higdon (57. Smith), McHugh, Forbes, Lawless

Yellow Cards:

-De foto's

Cumbernauld heeft geen beste reputatie in SchotlandDe parel van Cumbernauld: het Broadwood Stadium...Op zich is de entree van het stadion nog wel imposant voor een club op dit niveauSchotten zouden de clubshop wee noemenHet logo en de aparte bijnaam

Altijd apart om dit soort borden in stadions te zien

Buitenkant van de Main Stand

Hier van de West Stand

En hier de South Stand

Een van de lelijke gebouwen die geld oplevert... voor de gemeente

Lelijke turnstiles

Main Stand

South Stand, die leeg zou blijven deze dag

Een FC Oss-achtige North Stand, bestaande uit een fitnessclub

Motherwell had veel mannetjes meegenomen

Actiemoment uit de goede pot voetbal

In de tweede helft ging het weer helemaal los

South Stand by night

Main Stand by night

De duizend meegereisde fans van Motherwell


 

 

© 2005 All Rights Reserved.