Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Cobh

Het verslag

  

 

De lelijke ground in de mooie stad

 

Ik sprong een gat in de lucht, toen in februari bekend werd dat Cobh Ramblers weer werd toegelaten tot de Ierse League. Dit betekende een kans op een dubbel in Zuid-Ierland. Cobh speelt namelijk vaak op zaterdagavond als het nabijgelegen Cork ook een thuiswedstrijd heeft. The Rebels spelen altijd op vrijdagavond en om elkaar niet in de wielen te rijden, wijkt Cobh dan vaak uit. Er gaan ook altijd redelijk wat fans van Cork bij Cobh kijken als ze op zaterdagavond spelen. Fans van Ierse clubs zijn vaak heel solidair met elkaar (zeker in het geval van Cork en Cobh) en proberen elkaar te steunen waar mogelijk. Cork v Cobh is dan ook totaal geen beladen derby. Dat is eigenlijk de echte Friendly derby.

 

Wie de naam 'Cobh' zegt, zal niet snel aan voetbal denken op een paar voetbalnerds (zoals ik) na. Het bekendste is Cobh vanwege de link met de Titanic. De stad was de laatste plek waar de boot aanmeerde voordat hij de oversteek maakte naar de VS. Je ziet de naam 'Cobh' overigens nergens terugkomen in series of films over de boot, want de stad heette toen nog Queenstown. Zo besloten de Engelsen, die Ierland toen bezet hielden, de stad in 1850 te gaan noemen na een bezoek van Queen Victoria aan Cobh. In 1920 werd het weer gewoon Cobh (spreek je uit als Cove overigens), maar aangezien de Titanic in 1912 P-P ging, zie je overal de route Southampton-Cherbourg-Queenstown-New York staan. Dat is de VVV in Cobh niet blij mee.

 

Het zinken van de Titanic is, hoe cru het ook klinkt, een zegen voor de stad. Nog altijd komen er duizenden toeristen langs om de "Titanic Route" te lopen. De stad heeft ook overal bordjes opgehangen op plekken die iets met de boot te maken hebben. Er staat ook een monument ter nagedachtenis aan de ramp. De mooiste link met de Titanic is de vervallen pier waar de passagiers de boot op liepen. Het heeft wel wat om zo'n stukje historie te zien. Veel vrouwen stonden er ook naar te kijken en kwijlden omdat ze aan Leonardo di Caprio dachten. Die film heeft het toerisme in Cobh overigens een flinke boost gegeven. De VVV in Cobh is daarom wel blij met James Cameron.

 

Uiteindelijk stierven er 1504 mensen bij de ramp toen de Titanic zonk. Maar het is niet de enige ramp die een link heeft met Cobh. Iets meer dan drie jaar later, 7 mei 1915, schoot een Duitse onderzeeër het passagiersschip de RMS Lusitania naar de zeebodem. Bij die ramp kwamen 1198 mensen om het leven. Doordat er ook een aantal Amerikanen op de boot zaten, neigde de publieke opinie in dat land ook steeds meer naar het meedoen aan WO I. Het duurde nog twee jaar, maar uiteindelijk deden de Amerikanen ook mee. Voor de ramp met de Lusitania is ook een monument opgericht. Eigenlijk is dat veel imposanter. Misschien is dat bewust zo gedaan omdat het wrak van de Lusitania een aantal kilometer voor de kust van Cobh ligt en er voor de Titanic al aandacht genoeg is. Veel slachtoffers van de ramp met de Lusitania spoelden later aan en liggen begraven in Cobh.

 

Ondanks dat de zee voor veel ellende heeft gezorgd, is het ook de reden van bestaan van Cobh. De stad is een perfecte natuurlijke haven en heeft veel aan de zee te danken. Zo was Cobh de plek van waaruit veel Ieren de oversteek maakten naar de VS om daar hun geluk te beproeven. In totaal vertrokken er 2,5 miljoen Ieren naar de andere kant van de oceaan. De eerste persoon die via het beroemde Ellis Island de VS betrad, was een Ierse uit Cobh. Annie Moore en haar twee broertjes zochten een beter leven, vertrokken uit Cobh en kwamen op 1 januari 1892 aan in de VS. Net die dag werd het immigratiecentrum op Ellis Island geopend. Via Ellis Island zijn de jaren erop miljoenen mensen de VS binnengekomen, maar Annie Moore was de eerste. Uiteraard staat er van haar ook een beeld in Cobh, dat symbool staat voor alle Ierse immigranten.

 

Vanwege die perfecte ligging (Cobh is van nature al een diepzeehaven, ligt in een inham en heeft twee eilandjes ervoor die de boel beschermen) waren de Britten er altijd erg in geďnteresseerd. Het is dan ook lange tijd een Britse marinebasis geweest en nadat Ierland in 1921 onafhankelijk werd, bleef Cobh in handen van de Britten. Eigenlijk was het een soort Guantanamo Bay, dat op Cuba ligt maar in handen is van de VS. Cobh was strategisch te belangrijk voor de Britten om op te geven. Zeker omdat WO I nog vers in het geheugen lag. Pas in 1938 werd Cobh overgedragen aan de Ieren. Een vreemd moment met WO II voor de deur. Over die overdracht beklaagde Winston Churchill zich. Ondanks dat de Britten al lang weg zijn stammen de meeste gebouwen die je in het centrum van Cobh ziet uit de tijd van de Britse overheersing.

 

Ondanks al die historie, is Cobh maar erg klein. Er wonen nog geen 10.000 man. Toch kun je jezelf er wel een tijdje vermaken. Dat lukte de passagiers van het cruiseschip dat aanmeerde ook. Zij liepen als gekken naar het pleintje waar ze gratis WiFi hadden. Dan zit je al weken op zo'n boot waar je al de hele dag kunt internetten en dan ga je, als je eindelijk aan land bent, dat weer doen. Raar volk. Het schip zelf was imposant. Helaas komt dat op de foto's niet zo over, maar als je er voor staat zie je pas wat voor reusachtige drijvende flat dat eigenlijk wel niet is. Opvallend vond ik ook dat veel mensen niet eens van de boot afkwamen. Nee, zo'n cruise is echt niets voor mij. Ik zou me daar kapot vervelen.

 

We wandelden wat rond in Cobh en vinckten zo het "Decks of Cards". Dat is een rij huisjes op een steile berg in allemaal verschillende kleuren. Ze lijken ook zo de zee in te lopen. Wel een echte kuitenbijter en de vriendin zag zwarte sneeuw toen ze omhoog moest lopen. Ik vond het afdalen zwaarder met mijn gare knieën. Op zulke momenten merk je dat je geen achttien meer bent. Het leven valt niet mee, maar als je boven bent zie je St. Colman’s Cathedral al liggen en vanaf daar heb je een mooi uitzicht over de Cobh en de inham. De kathedraal zelf is ook erg mooi. Jammer dat je die vanuit het stadion niet kunt zien, want dat zou een prachtige foto opleveren. Maar zo is het leven soms.

 

Hoe leuk het plaatsje was, zo lelijk was het stadion. Dat heet St. Colman's Park. Die St. Colman is een belangrijk mannetje geweest in de county Cork, want er worden niet zomaar stadions en kathedralen naar je vernoemd als je een passant bent. Zijn echte naam was Colman Mac Duagh en hij leefde van 550 tot en met 632. Terwijl de kleine Colman nog in de buik van zijn moeder zat, werd zij aan een touw vastgebonden en in een rivier gegooid. Doordat de steen bleef drijven (vrij sterk verhaal, maar het wordt beschouwd als een van de wonderen van St. Colman) overleefde ze het. Ze gaf Colman na zijn geboorte aan een klooster voor de verdere opvoeding.

 

Colman werd priester, later bisschop en bouwde een groot klooster nadat hij een teken van God had gehad. Hij liet later koningen bij hem langskomen door ze op te laten halen door engelen en had veel slimme dieren om zich heen die wonderlijke dingen konden. De fontein waar Colman als baby in is gedoopt, bestaat nog steeds. Het is een echt bedevaartsoord en mensen laten zich er in dopen en maken dan wonderen mee. Zo zijn er blinden die weer kunnen zien en verlamde mensen die weer kunnen lopen, nadat ze de fontein gevinckt hadden. Conclusie is dat het wel terecht is dat veel in Cobh naar St. Colman is vernoemd. Vooral met die kathedraal zal hij blij zijn, want dat is echt een prachtig exemplaar.

 

Over het stadion zal St. Colman minder te spreken zijn. Zeker als hij een vincker was, en ik ga er vanuit dat hij dat wel was. Het is namelijk een saai stadion. Aan de ene kant heb je een kleine terrace en er zijn twee kille zittribunes. Aan de vierde kant is zelfs helemaal niets. Voor de liefhebber is St. Colman's Park geen aanrader. Wel leuk is de social club, een heel kleine, beklemmende ruimte. Daar dronk ik de lokale trots Beamish, maar dat was te ranzig voor woorden. Ik liet het daarom staan en bij de locals ben ik flink in aanzien gedaald. Ondanks dat de ruimte niet echt groot was, hadden ze het wel leuk aangekleed. Er hingen wat schilderijen, een bord met de verschillende 'Players of the Season' en veel spullen van Roy Keane, de beroemdste zoon van de club. Was ik twee weken later bij Cobh geweest, dan had ik Roy Keane nog kunnen zien. Hij kwam namelijk zijn oude club vincken.

 

Cobh Ramblers (van 1922) is een club die pas vrij recent aan een opmars bezig is. Pas in 1976 kreeg de gemiddelde Ierse voetballiefhebber in de gaten dat Cobh Ramblers bestond. De club speelde in de regionale Munster Senior League, maar mocht wel meedoen aan de League Cup. Daarin haalden ze de halve finale. In 1983 werd de club nog bekender, toen ze de halve finale van de FAI Cup haalden. Tegenstander Sligo Rovers had drie wedstrijden nodig om Cobh te verslaan. Vanwege de vele aanvragen voor kaarten, besloot de club in Cork te gaan spelen. Op Flower Lodge kwamen er meer dan 20.000 man kijken naar Cobh. Nooit speelden ze voor meer man. De halve finale van 1983 blijft ook het hoogtepunt van de club en veel Ierse voetballiefhebbers van boven de veertig kennen de club nog altijd vanwege dat spannende drieluik.

 

Mede door het bekeravontuur werden ze twee jaar later toegelaten in de League. In 1988 promoveerden The Ramblers zelfs naar het hoogste niveau, maar ze verdwenen ook weer snel. Een club als Cobh heeft gewoon een te klein achterland om lang mee te draaien op het hoogste niveau. De club is een echte heen en weer, maar werd nooit kampioen van de First Division. Tot 2007. In dat jaar promoveerde Cobh eindelijk eens dankzij de titel. Het is nog altijd de enige prijs die de club ooit heeft gewonnen. Het was toen overigens al twaalf jaar geleden dat ze nog eens op het hoogste niveau hadden gespeeld. Een jaar later was de pret over. De club degradeerde en had een hoop schulden. Ze werden door de bond uit de League gegooid en pas sinds begin dit jaar mogen ze weer meedoen, omdat er een plekje over was na het faillissement van Monaghan United.

 

Ik was persoonlijk erg blij met de terugkeer van Cobh Ramblers. Nu Galway United nog en ik ben helemaal tevreden. Cobh verdient het ook wel, want het is een van de clubs die veel aandacht schenkt aan de jeugdopleiding. Dat was deze avond overigens niet te zien. Op een enorm slecht veld (overal groeide onkruid) deden de 22 spelers maar wat. Ik vreesde dat ik op 99 goals zou blijven hangen, maar dankzij twee penalty's won Waterford met 0-2 en heb ik dit seizoen 101 doelpunten gezien. Wat ik ook zag, was dat er geen nieuwe Roy Keane of Stephen Ireland rondliep bij Cobh Ramblers. Het was allemaal zo matig. Maar misschien zit er wel een nieuwe Nicky Byrne bij. Die werd na zijn keepercarričre bij de club zanger van Westlife. Het balletje (no pun intended) kan raar rollen.



Het rapport

Het stadion

Ondanks de mooie naam St. Colman's Park, stelt het stadion echt niets voor. Twee nieuwe zittribune, een saaie terrace en een carpoolstrook. Voor het stadion hoef je echt niet naar Cobh te gaan, want het is allesbehalve een klassieker. Minste stadion dat ik tot nu toe vinckte op het Groene Eiland.

De sfeer

De uitfans waren in goed humeur. Waterford nam ook meer man mee dan Drogheda de dag ervoor. Logisch ook, want Waterford is dichterbij. Cobh had een groepje 'ultra's' dat wat aan het zingen was. Opvallend was verder het grote aantal vinckers dat aanwezig was en zichzelf profileerde als vincker zijnde. 

De wedstrijd

Ook dit was een heel matige pot voetbal. Het veld was barslecht met veel planten en onkruid en vooral de spelers van Cobh hadden een slechte aanname. Gelukkig werden er nog twee penalty's en een rode kaart gegeven, anders was het entertainmentgehalte wel erg laag geweest. 

De omgeving

Cobh is prachtig. Eigenlijk nog mooier dan Cork. Je voelt gewoon dat je op een historische plek loopt. De gekleurde huisjes, de zee-inham, de kathedraal, echt een prachtig plaatsje. Ga je ooit naar Cork, dan moet je zeker even naar Cobh gaan. Zeer de moeite waard om eens te vincken, al dan niet met voetbal. 

Overall

Het komt zelden voor dat ik meer niet-voetbalgerelateerde foto's dan voetbalfoto's plaats, maar in dit geval is het terecht. Cobh is een heerlijk plaatsje, een lust voor het oog. Het stadion is dat niet. Dat is oersaai. Het is zonde om te laten liggen als Cobh Ramblers op zaterdag speelt en je bent er toch al voor Cork City, maar ik zou nooit speciaal voor St. Colman's Park naar Ierland vliegen.



De statistieken

Cobh Ramblers v Waterford United 0-2 (15/06/2013)

39. Ben Ryan 0-1 (pen.)

78. Ben Ryan 0-2 (pen.)

Ground: St. Colman’s Park, Cobh

Visits: 1

Season: 2013

Competition: League of Ireland First Division

Position Cobh Ramblers: 7

Position Waterford United: 6

Gate: 527

Match Number in Ireland: 9

Goals: 23

Line up Cobh Ramblers:

Birdsall, O’Mahony, Frahill, Collins, Meade, Deady, Carson (76. Spillane), Kenny, O’Flynn (63. Donoghue), Rocks, O’Neill

Line up Waterford United:

Hyland, Whittle, Long, Kavanagh, Coady, Ryan (81. Rockett), Coad (46. Walshe), White, Higgins, Sullivan, Quilty (73. O’Connor)

Yellow Cards:

Kenny, Rocks, Carson (Cobh Ramblers), Walshe (Cork City)

Red Card:

84. Walshe (Cork City)



De foto's

Tussen Cork en Cobh zagen we veel typisch Ierse huisjes

En een soort Waddenzee

...

In Cobh lag een soort flatgebouw in de haven

Sowieso mooi plaatsje dat Cobh...

... met heel veel verwijzingen naar de Titanic

...

De pier waar de mannetjes aan boord gingen van de boot

...

...

...

Gedenksteen voor de slachtoffers

Overigens is Cobh meer dan de Titanic alleen. Het is een prachtig plaatsje met een mooie kathedraal

...

...

Dit leuke straatje heeft de bijnaam "Deck of Cards" en lijkt zo de zee in te lopen

De joekel vanaf een berg gezien

De nerds van het cruiseschip waren vooral met de Free Wi-Fi bezig

Leuke bootjes

En een authentieke visser

Monument ter nagedachtenis aan de 1198 slachtoffers van de Lusitania

Annie Moore, de eerste persoon die via Ellis Island de VS binnenkwam

Cobh Cat

Cobh Cats

En daar ligt ie dan aan het eind van de straat: St. Colman's Park

De social club van Cobh Ramblers

...

...

...

...

Ingang voor de uitfans

Gek begroeid fallussymbool

Sympathiek welkom in de social club

...

Scam, want de kathedraal is niet te zien vanuit het stadion

...

Zeer vies bier, die lokale trots

...

...

...

...

...

Kekke lichtmasten

Er groeiden veel andere planten op de grasmat

...

...

De nuilers van Cobh

En hier komt een hoof aan

...

0-1 voor Waterford = gekkenhuis is het uitvak en mijn honderste goal van het seizoen

...

...

...

En dit was de 0-2 en de wedstrijd was gespeeld


 

 

© 2005 All Rights Reserved.