Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Cork

Het verslag

     

 

Hurrah, Summer Football

 

De zomers in oneven jaartallen zijn een kwelling. Geen clubvoetbal, maar ook geen eindtoernooi. Afzien dus. Maar gelukkig heeft de Ierse bond een jaar of tien besloten om in plaats te ballen in de winter, een zomercompetitie te beginnen. Het seizoen in Ierland loopt daardoor ongeveer van maart tot en met oktober. Perfect, want je zit dan niet te bevriezen in een stadion. Van mij mogen ze het zo doorvoeren in Nederland en Schotland. Engeland niet, want voetbal op Boxing Day mag nooit verdwijnen. En dan kan ik naar Engeland, als er hier geen voetbal is. Een klassieke win-win situatie. Ik zal de KNVB en de SFA binnenkort eens een brief sturen met mijn plannen.

 

Ondanks dat ze in Ierland een zomercompetitie hebben, waren onze vorige vier Ierlandtrips telkens in september of oktober. Leuke maanden om daar te zijn, want dan worden de competities beslist. Dit seizoen besloten we, om die voetballoze maanden te ontwijken, eens in de zomer te gaan. Ik werd blij toen ik zag dat Cobh Ramblers werd toegelaten in de Ierse First Division. Die club speelt in Cobh, dat vlakbij Cork ligt en als beide clubs op vrijdagavond (de vaste avond voor Iers voetbal) spelen, verschuift de pot van Cobh naar zaterdagavond. Ik zocht meteen wanneer dat ergens was in juni en vond precies in het midden van de maand twee heerlijke potjes. Vrijdagavond Cork City v Drogheda en zaterdag Cobh v Waterford.

 

Het kon niet beter en via Aer Lingus boekte ik drie tickets richting Cork. Drie, want mijn vriendin ging ook mee. Niet voor het voetbal, maar om te shoppen. Ik was blij toen we in het vliegtuig naar Cork zaten. Meer dan een maand had ik geen voetbalwedstrijd meer gezien. Willem II v AZ was mijn laatste geweest en als een echte junk begon ik ontwenningsverschijnselen te krijgen. Ik was zelfs al bezig geweest om te kijken naar vriendschappelijke wedstrijden in Engeland om die te vincken. Dan weet je dat je niet goed bezig bent. Het werd daarom weer eens tijd om te gaan voordat ik rare streken ging uithalen.

 

Cork ligt in het zuiden van Ierland, een streek waar ik nog nooit was geweest. Voor Ierse begrippen ook een behoorlijke stad, want alleen Dublin is groter. In Cork vinden ze dat zij de eigenlijke hoofdstad van Ierland zijn. De provincie Cork heet niet voor niets 'The Rebel County'.  Ze houden daar namelijk wel van een opstandje. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog tegen de Britten (tussen 1916 en 1921), was Cork een van de ergste brandhaarden. Er werd flinke strijd geleverd om de stad en Ierse guerrilla's zorgden ervoor dat de Britten nooit rust hadden. Ook tijdens de Ierse burgeroorlog, die daarop volgde, was het veel hommeles in Cork. De stad was lange tijd in handen van de partij die onafhankelijk wilden voor héél Ierland en niet alleen voor 26 van de 32 counties. Uiteindelijk won de andere partij en is Noord-Ierland nog altijd in handen van de Britten.

 

Overigens is het heel ironisch dat uitgerekend Corkonians zo in opstand zijn gekomen tegen de Britten. De stad werd namelijk groot dankzij de Engelsen. Het was een soort buitenpost van hen. Waar de meeste Britse activiteit in Ierland vooral in het noorden en rondom Dublin was te vinden, zaten er ook Engelse koopmannen in Cork. In de Middeleeuwen werd Cork omschreven als 'an outpost of Old English culture in the midst of a predominantly hostile Gaelic countryside so encumbered with evil neighbours, the Irish outlaws, that they are fayne to watch their gates hourly'. Nog altijd heet de bekende overdekte markt in het centrum van Cork "The English Market". Vooral voor vleesliefhebbers een aanrader. Zelf was ik er niet echt fan van.

 

De stad zelf is best aardig. Cork ligt aan de rivier de Lee en heeft een mooie kathedraal. De winkelstraat is klein, maar gezellig. Er zijn heel veel pubs en je kunt er goed eten. Ondanks de economische crisis in Ierland, is het totaal niet pauper daar. Een ideale stad om een weekendje naartoe te gaan. We kwamen vrijdagochtend vroeg aan in Cork en overdag vermaakten we ons goed in de stad. Het hotel was wat houtje-touwtje, maar gelukkig niet ranzig. Vrijdagavond is koopavond in Cork, dus terwijl de vrouw ging shoppen, besloten wij naar het stadion te gaan. Ik had vooraf wat foto's gezien van Turners Cross en het leek me wat saai. Maar de club Cork City leek me dan weer wel leuk. Er speelde ooit één Nederlandse club daar, NEC, en die verloren met 2-1. Voor ons Nederlanders dus geen gunstige grond.

 

Cork City is een jonge club, opgericht in 1984. De club heeft vele voorlopers gehad, maar die gingen allemaal kapot (klik hier voor de historisch van het voetbal in Cork). Ondanks dat Cork City nog niet zo lang bestaat, hebben ze al wel een behoorlijke prijzenkast. In 1993 en 2005 werd de titel gewonnen. De FAI Cup werd in 1998 en 2007 aan de prijzenkast toegevoegd en de League Cup ging ook drie keer naar Cork: 1988, 1995, 1999. Niet slecht voor zo'n jonge club. Daardoor ging Cork City ook regelmatig Europa in. Meest legendarische wedstrijd is de 1-1 tegen Bayern München, maar ook Galatasaray, Standard Liège en Nantes hadden het lastig in Cork. NEC, Mälmo en IFK Göteborg verloren zelfs in de Zuid-Ierse stad. Het laatste avontuur in Europa was in 2008/2009. FC Haka kwam op bezoek, maar bleek te sterk voor The Rebels.

 

Dat Cork nadien geen Europees voetbal meer heeft gehaald, komt met name door de financiële problemen die de club vanaf 2008 in de greep hielden. In 2010 leek Cork City zelfs het loodje te leggen. De fans grepen in en vormden de groep FORAS en behielden de naam en het stadion voor de stad. Cork City werd wel teruggezet naar de First Division, maar ze leefden tenminste nog. In 2011 werd Cork City kampioen van die divisie door in Dublin in de allerlaatste minuut te winnen van directe concurrent Shelbourne. Zelden zo'n ontlading gezien als toen. Toevallig zaten SJ en ik op dat moment op Tolka Park in het uitvak. Als ware gloryhunters deden we mee aan de pitch invasion. Mede door die wedstrijd heb ik nog altijd een zwak voor de club en keek ik er naar uit om ze te vincken.

 

Turners Cross ligt een half uurtje lopen van het centrum, dus wij namen de benenwagen. Onderweg kwamen we ontzettend veel kroegen tegen. Hét bier van Cork is Beamish, want daar zag je overal reclame van. Dat het populair is, bleek wel uit het feit dat we enkele dronken lorren tegenkwamen die uit de pubs rolden. Nog iets dichter bij het stadion kwamen we de zoveelste kerk tegen. Alleen was deze anders dan de anderen. Hij was een stuk moderner en er was een grote Jezus in de ingang verwerkt. We vonden het allebei een rare kerk. Aangekomen bij het stadion, beviel de buitenkant van Turners Cross me wel. Het ligt tussen de huizen en de groene turnstiles vond ik erg mooi. Een kaartje was slechts 13 euro, goedkoper dan een normaal kaartje. Normaal betalen we namelijk altijd 15 euro in Ierland.

 

In het stadion zocht ik naar Niamh. Ik had haar vooraf op Twitter gesproken en zij wilde ons graag een rondleiding geven. Cork trekt geen 50.000 man, dus ik had haar zo gevonden. Ze is een van de 650 fans die eigenaar is van de club en zat tot voor kort in het bestuur. We kregen een rondleiding en het stadion was een stuk leuker dan ik had gedacht. Zo zie je maar dat foto's soms aardig kunnen bedriegen. We kregen een hoop interessante achtergrondinformatie over de club en het mooiste vond ik dat ze vertelde dat haar opa de huizen die naast het stadion staan, heeft gebouwd. Vanaf de Main Stand zagen we ook weer die rare kerk. We bespraken nog even de staat van het Ierse voetbal en namen daarna afscheid van elkaar, want Niamh moest verslag doen van de wedstrijd via Twitter.

 

SJ en ik zochten een mooi plekje op de tribune en de wedstrijd kon beginnen. Drogheda ligt een stuk boven Dublin en zij hadden een mannetje of tien meegenomen. Wat dat betreft zijn die vrijdagavondwedstrijden dodelijk voor de uitfans, zeker bij Cork. Dat is gewoon te ver rijden. Met Niamh hadden we het over Finn Harps, de club waar we een jaar eerder waren, en voor de fans van Cork is dat zes uur rijden. Als om tien uur de wedstrijd dan is afgelopen, ben je pas in de vroege ochtend thuis. Uitfan zijn van een Ierse club die niet uit de buurt van Dublin komt, is een zware opgave. Probleem is dat ze niet zaterdagmiddag kunnen spelen, want veel Ieren kijken dan op tv naar de Premier League. Door 's avonds te spelen hopen de clubs iets meer fans te trekken. Daarnaast heeft voetbal last van andere sporten. Voetbal is eigenlijk pas de vierde sport van het land, na Gaelic Football, Hurling en rugby.

 

Iers voetbal staat bekend om haar weinige doelpunten. Gelukkig hebben wij daar niet echt veel last van gehad, maar we hebben ook zelden een goalfest gezien en dat terwijl Cork City al onze dertiende pot was op het Groene Eiland. Gelukkig viel het aantal 0-0's tot nu toe mee, slechts twee, maar Cork v Drogheda leek hard op weg nummer drie te worden. Er was veel gedraaf, maar weinig vernuft. Gelukkig scheen het zonnetje en was de omgeving erg genietbaar. Er kwam een vreemd wolkendek boven de huizen van de opa van Niamh en ik merkte op een gegeven moment dat ik meer daar op aan het letten was, dan op de wedstrijd. SJ was vooral bezig met het nuilen over zijn koffie, die naar oude motorolie smaakte. Bij rust was het 0-0, maar dat is bijna overbodig om te zeggen.

 

De tweede helft was het opnieuw niet veel soeps op het veld, maar er heerste een gezellige sfeer op de tribune en het zonnetje bleef schijnen. Ik vermaakte me wel. En toen was daar ineens Daryl Horgan. Met een briljant lobje zette hij The Rebels op 1-0. Ineens was al het matige voetbal vergeten. Dit was mijn 99ste doelpunt van mijn Brits-Ierse seizoen. Jammer, want dit had mijn honderdste eigenlijk moeten zijn omdat hij zo mooi was. Die honderdste zou de volgende dag in Cobh moeten vallen, want het bleef bij 1-0. Het was een leuke avond geweest in een stadion dat mooier was dan verwacht. Op de terugweg naar ons hotel kwamen we nog een oude vrouw tegen die knetterzat uit de kroeg kwam gestrompeld. Ze liep tegen een stilstaande auto aan. Wij keken met verbazing naar haar. Dat zag ze en met een hoog en vriendelijk stemmetje zei ze "Fuck You" tegen ons. Dat was de kers op de taart van deze avond.Het rapport

Het stadion

Vooraf leek me dit een horrortrip qua stadion. Allebei zagen ze er op foto's oersaai uit, maar Turner's Cross is dat zeker niet. Ondanks dat het allemaal stoeltjes zijn, is het best leuk doordat het allemaal verschillende tribunes zijn. We kregen een rondleiding in het stadion en dat is altijd wel mooi om te zien. De oude kleedkamers bezochten we

De sfeer

Een gekkenhuis was het niet. Er werd wel wat gezongen, maar doordat er amper uitfans waren, werd het helaas nooit scherp. Toch was het erg relaxed daar met veel vriendelijke mensen. Zomervoetbal heeft wel iets. 

De wedstrijd

Lange tijd zag het er naar uit dat het 0-0 zou blijven. De wedstrijd was ook niet best. Gelukkig zorgde een wereldgoal van Horgan ervoor dat het toch nog leuk werd. Dat doelpunt alleen was de 13 euro al wel waard.  

De omgeving

Turner's Cross ligt middenin een woonwijk met uitzicht op Musgrave Park. Rondom het stadion zijn genoeg pubs te vinden. Niets mis mee. Ik vond het ook heel mooi dat ik uitzicht had op de huisjes rondom het stadion. Hopelijk verhuizen ze nooit, want de club is hier echt het hart van de gemeenschap. 

Overall

Ik dacht dat het stadion saai zou zijn, maar dat viel me mee. De rondleiding en uitleg door Niamh gaf het bezoek nog wat extra's. Mooie doelpunt gezien en een relaxed avondje voetbal. Er is weinig mis met Cork City. Enige minpunt was dat er maar één keer werd gescoord, waardoor ik de 100 goals in één seizoen nog niet had gehaald. Dat moest dan maar in Cobh gebeuren. De statistieken

Cork City v Drogheda United 1-0 (14/06/2013)

69. Daryl Horgan 1-0

Ground: Turners Cross, Cork

Visits: 1

Season: 2013

Competition: Premier League of Ireland

Position Cork City: 8

Position Drogheda United: 6

Gate: 1478

Match Number in Ireland: 8

Goals: 21

Line up Cork City:

McNulty, N. Horgan, Murray, Dennehy, Murphy, D. Horgan, Dunleavy, Duggan, G. Morrissey, D. Morrissey (59. Kavanagh), Furlong (82. Buckley)

Line up Drogheda United:

Sava, Hand, Grimes, Daly, Byrne, O’Conor, Cassidy, G. Brennan, Brady (62. R. Brennan), O’Neill, O’Brien (62. Hynes)

Yellow Cards:

Cassidy, Daly (Drogheda United)De foto's

Mooi, gladde slogan

Het befaamde kasteel naast de Lee, wat ook in het logo van Cork City te vinden is

En hier heb je de Lee dan

De oude aanmeerplaatsen staan er nog altijd

De kathedraal van Cork

Best een mooi ding

Sowieso was er veel van het katholieke geloof terug te vinden in de stad

...

Maar het was geen conservatieve stad, getuige deze kroeg met woordgrap (@Rear)

Mooie sportpub

En de kerk in Turners Cross met de rare, grote Jezus

De façade van Turners Cross, met die mooie kleur groen

Democratische prijzen bij Cork

Pub tegen het stadion aan

Mooie, obscure straatjes langs het stadion

The Shed, waar wij zouden zitten

St. Anne's Stand, dat sinds kort een dak heeft

Derrynane Road stand, met rechts de aparte kerk

En de trots van de club, de Donie Forde stand

Hier van dichterbij gezien

Daar ook veel teletoeters

Deze trom was gelukkig P-P

De clubshop

Bunkeren

Zéér sympathieke mascotte

En hij zag mij!!!!

De huisjes, gebouwd door de opa van Niamh, achter de tribune geven het stadion wat extra's

Ook aan de andere kant kleine huisjes...

... en iets verderop het rugbystadion

...

Drogheda had maar weinig man meegenomen

...

Kansje

Yep, dit is die kerk weer

Gekkenhuis

...

...

En dat was het dan. Leuke avond in Cork


 

 

© 2005 All Rights Reserved.