Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Cowdenbeath

Het verslag

   

Take it on the chin: Part I

Voor degenen die hoopten dat mijn genuil over het weer en de gemiste wedstrijden in Schotland afgelopen was, heb ik slecht nieuws. You ain't seen nothing yet. De stukken op mijn blog waren pas het begin van mijn geklaag, want het ik heb toch besloten om de verslagen te schrijven. Op die manier hoop ik mezelf er overheen te kunnen zetten. Genuil 2.0, dat is wat er de komende tijd zal verschijnen. Te beginnen met het verslag van wat dé wedstrijd had moeten worden van ons weekendje Schotland: de West Fife derby tussen Cowdenbeath en Dunfermline Athletic.

Ik ben dol op derby’s. Als ik een weekend naar de UK ga, probeer ik er altijd minimaal eentje mee te pakken. Vaak zijn de tripjes dan ook rondom een derby gebouwd. Voor dit jaar had ik er al een paar op mijn lijstje staan: Exeter v Plymouth, Bournemouth v Southampton en Crystal Palace v Millwall wilde ik perse zien in Engeland en in Schotland leek Cowdenbeath v Dunfermline me wel een heel mooie. Die was namelijk al jaren niet meer gespeeld (in 1993 kwamen beide team elkaar voor het laatst tegen in de competitie) en Central Park, het stadion van Cowdenbeath, staat al een tijdje op de gevarenlijst. De Fife derby tussen Raith en Dunfermline was me erg goed bevallen en ik ben benieuwd of deze West Fife derby ook dezelfde beladenheid in zich heeft.

Cowdenbeath v Dunfermline is een van de alleroudste, nog bestaande, derby’s ter wereld. Al in 1888 werd de eerste officiële gespeeld in het kader van de Scottish Cup. Dunfermline won met 2-4 en is vandaag de dag de grotere club van de twee. In totaal kwamen ze 82 tegen elkaar uit, waarvan The Pars er 38 wonnen, tegenover 28 voor The Blue Brazil. Toch waren de clubs tot en met de jaren 60 erg gelijkwaardig aan elkaar. Dunfermline maakte daarna de goede keuze om Jock Stein aan te stellen als manager en die heeft de club eigenlijk helemaal opgebouwd. Sindsdien is Dunfermline veruit de grootste club van de twee, vandaar dat je deze derby ook bij Cowdenbeath moet zien. Bij de kleinere club leeft de rivaliteit veel meer.

Net zoals de fans van Raith noemen die van Cowdenbeath de Dunfermline-fans The Townies. Dit omdat ze zichzelf in Dunfermline als stad (city) zien. In een ver verleden was Dunfermline zelfs de hoofdstad van Schotland, maar die status zijn ze al jaren kwijt. Officieel is Dunfermline een town en geen city en dat laten de fans van Raith en Cowdenbeath ze graag weten. Normaal heeft Cowdenbeath de bijnaam The Blue Brazil, maar als ze tegen Dunfermline spelen verdwijnt die bijnaam en zijn ze The Towniebusters. Op de website van de fans van Cowdenbeath staat een mooi overzicht van enkele overwinning die ze hebben behaald op de gehate rivaal. Sowieso een erg leuke site, vooral het verhaal over hoe ze aan de bijnaam The Blue Brazil komen.

Cowdenbeath heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke opmars meegemaakt. In mei heb ik daar al iets over geschreven. De verwachting was toen dat Cowdenbeath samen met Stirling Albion zou gaan strijden om de degradatie. De twee zijn de enige semi-profs in deze divisie, maar dat is niet echt te merken. Dundee FC zal met haar 25 strafpunten wel gaan degradaren, maar ook zonder Dundee zou Cowdenbeath er goed voorstaan. The Blue Brazil staat op het moment vijfde en dat is veel meer dan verwacht. Dunfermline draait ondertussen goed mee in de top. The Pars staan nu tweede, vreemd genoeg niet achter de gedoodverfde kampioen Falkirk maar achter Raith Rovers. Het voetbal in Fife is echt aan een revival bezig. Hopelijk is dat ook te zien in deze pot.

De week voorafgaand aan deze wedstrijd had ons al duidelijk moeten worden dat we eigenlijk niet moesten gaan. Dit weekend was geboren onder een slecht gesternte en dat bleek wel toen de scheidsrechters aangaven te staken. In allerijl werden er buitenlandse scheidsrechters overgevlogen, maar het was al snel duidelijk dat alleen de SPL-wedstrijden zeker door zouden gaan. Uiteindelijk zou er ook één wedstrijd doorgaan in de First Division. Door middel van loting zou die gekozen worden. Ik hoopte op Cowdenbeath, maar het werd Greenock Morton v Falkirk. Rouwmoment.

Achteraf mochten we nog blij zijn dat Greenock Morton deze loting won, want anders waren we blij gemaakt met een dooie mus. Het Portugese arbitale kwartet besloot namelijk meteen bij aankomst in Schotland weer om te keren en terug te keren naar huilebalkenland. Ze waren geschrokken van de hoeveelheid pers op het vliegveld. Gevolg was dat ook de wedstrijd in Greenock niet doorging. Onze mogelijkheden voor de zaterdag dunden uit en uiteindelijk werd het Celtic v Inverness. Gelukkig kregen we wel de garantie van de bond dat de Challenge Cup en Dundee United v Rangers wel door zou gaan. Wat we toen nog niet wisten was dat Angus McWinter die avond keihard toe zou slaan en het hele zondagprogramma zou vernietigen.Het rapport

Het stadion:

Ik ben er destijds op weg naar Raith Rovers v Dunfermline Athletic langsgereden. Het stadion was dicht, maar toen zag ik al dat het gare zooi was. Ik hoop er toch nog eens te komen.

De wedstrijd:

-

De omgeving:

Cowdenbeath is een deprimirend plaatsje waar je nog niet dood gevonden wil worden.

De sfeer:

-

Overall:

Kut. Dat was het. De inhaalwedstrijd zal ergens doordeweeks ingehaald worden, dus dat wordt een lastige zaak. Ik zag wel dat de tweede Cowdenbeath v Dunfermline op 2 april gespeeld gaat worden. Misschien dat ik het dan nogmaals ga proberen.De statistieken

Cowdenbeath v Dunfermline Athletic P-P (27/11/2010)

Ground: Central Park, Cowdenbeath

Visits: 1

Season: 2010-2011

Competition: Scottish First Division

Position Cowdenbeath: 5

Position Dunfermline Athletic: 2

Gate: -

Match Number in Scotland: -

Goals: 85

Line up Cowdenbeath:

-

Line up Dunfermline Athletic:

-De foto's

Foto van een gesloten Central Park van vorig jaar.


 

 

© 2005 All Rights Reserved.