Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Dover

Het verslag

  

 

Het golfkarretje van Dover

 

Zoals ik al eerder schreef, was maandag dé dag van deze trip. Maar Newport County v Hereford ging P-P. Gelukkig was het Summer Bank Holiday, zodat we als compensatie een mooie dubbel konden doen. Op Bank Holidays (vrije maandagen in Engeland) spelen de clubs in de Sussex League (zeg maar rondom Brighton) en de Combined Counties League (rondom Londen) al hun wedstrijden om 11:00 uur. Je hebt dan nog genoeg tijd om een tweede pot te vincken. Vorig jaar deden we op die manier de dubbel Windsor-Aveley. Dit jaar konden we opnieuw een leuke dubbel doen, met Dorking in de ochtend en Whitstable in de middag. De pijn van het verschuiven van Newport werd iets minder.

 

Dat beviel de Vinckgod niet en hij besloot ons verder te sarren. Hij liet de tegenstander van Dorking, de nono’s van Epson & Ewell, hun FA Cup-wedstrijd van zaterdag naar zondag verschuiven. Daardoor konden ze op maandagochtend niet tegen Dorking spelen. De pot wordt nu ergens in september ingehaald. Vanaf nu hoop ik dat Epson & Ewell, waar ik nog nooit van had gehoord, al zijn wedstrijden verliest de komende tachtig jaar. We gingen op zoek naar een alternatief, maar dat viel niet mee. Op dat lage niveau, het negende, heb je veel teletoetergrounds en die vincken wij niet graag. Een ground moet tenminste een leuke tribune hebben voordat wij die vincken. Het zou dus alleen Whitstable worden.

 

Het enige dat is van Whitstable wist, was dat ze een leuk stadionnetje hadden. Daarom ging ik me wat verdiepen in de club en het plaatsje en daar werd ik wel enthousiast van. Whitstable staat bekend om de oesters en veel oestervinckers komen vanuit de hele wereld om verse “Whitstable Oysters” te bunkeren. Nu ben ik geen fan van die glibberige dingen, maar ik zie het altijd graag als een plaatsje een eigen identiteit heeft. Het was ook wel leuk om juist Whitstable te vincken, want oorspronkelijk zouden we zaterdag naar de buurman en rivaal Herne Bay gaan. Met Whitstable zouden we toch nog een badplaatsje in Kent bezoeken. Op maandagochtend reden we dan ook vol goede moed vanuit Toddington naar Whitstable. Even een korte stop om een krantje te kopen en we konden weer verder.

 

Ik kocht de Non-League Paper, keen naar de fixtures en was de wedstrijd Whitstable v Horsham ineens kwijt. Ik keek nog een keer, maar de wedstrijd was verdwenen. Ik zocht meteen de FA Cup-uitslagen van zaterdag op en zag dat Whitstable had verloren. Horsham had echter gelijkgespeeld en ik voelde de bui al hangen. Horsham wilde namelijk perse dinsdagavond de replay spelen (die ze helaas met 1-3 wonnen). Daardoor konden ze maandag niet spelen tegen Whitstable en ging die pot ook P-P. De eerste P-P van het seizoen en de Vinckgod stond ons keihard uit te lachen. Had hij ons toch nog een streek geleverd, zo op de laatste vinckdag. Horsham staat overigens nu óók op mijn zwarte lijst.

 

Gelukkig stonden in de Non-League Paper volop alternatieven. We besloten zo dicht mogelijk bij de tunnel te gaan zitten. Daardoor waren er nog twee mogelijkheden: Hythe Town of Dover Athletic. Vorig jaar had SJ Dover Athletic al gevinckt en toen speelden ze tegen Eastbourne Borough, uitgerekend ook de tegenstander van vandaag. Die wedstrijd sprak SJ zo aan, dat hij nu opnieuw naar Dover Athletic wilde. Het is te hopen dat geen van beide ploegen promoveert of degradeert, want dan kan hij volgend jaar deze wedstrijd voor de derde keer vincken en is een levensdoel volbracht. Voordeel van Dover was dat we vooraf nog wat entertainment hadden. Je hebt er het Dover Castle en de White Cliffs en nu was het een ideaal moment om deze te vincken.

 

Bij het inrijden van Dover zag ik een bordje onder het plaatsnaambordje hangen dat Dover een “Cinque Port” is. Dat bracht weer herinneringen bij me boven, want in de tijd dat ik nog geschiedenis studeerde had ik een leraar die nogal fan was van Engeland en het ook diverse malen over de “Cinque Ports” had. Zonder te googlen kan ik ze alle vijf nog opnoemen (buiten Dover zijn het Hastings, New Romney, Hythe en Sandwich). In de vroege Middeleeuwen waren deze plaatsjes enorm belangrijke havensteden (de belangrijkste van Engeland), maar in de loop der jaren is dat belang steeds minder geworden en tegenwoordig liggen ze niet eens meer allemaal aan zee door verzanding en alleen Dover heeft nog een belangrijke haven.

 

Na genoten te hebben van het bordje, was het tijd om op zoek te gaan naar Dover Castle. Er reden pendelbusjes op en af naar het kasteel, maar omdat wij geen bejaarden zijn, besloten we te lopen. Uiteraard verdwaalden we en kwamen we in een of ander bos terecht. Vanuit het bos kon je de haven wel horen, maar vinden lukte niet. Zelfs de krijtrotsen leken verdwenen en wandelaars die er ook liepen, dachten dat wij bruinwerkers waren. Gek genoeg kwamen we midden in het bos wel ineens het Louis Blériot monument tegen. Dat ligt op de plek waar hij met zijn vliegtuig in 1909 neerkwam, toen hij als eerste persoon het Kanaal was overgevlogen. Cultureel weer een goede vinck en uiteindelijk kwamen we zelfs het bos uit.

 

Het Dover Castle werd daarna ook gevonden, maar daar bleek al een lange horrorrij aan toeristen te staan. Toen we ook nog eens zagen dat de entree voor het kasteel 16.50 was, besloot we snel om te keren en naar de auto te gaan. Dan maar naar de krijtrosten. Die hadden ze ook goed afgesloten, maar voor drie pond mochten we door de slagboom. Erg leuk om de haven van Dover, waar we al zo vaak zijn aangemeerd, nu eens van boven te zien. Sowieso was het best een aardige vinck. Die witte rotsen blijven mooi en het heeft wel wat om heel hoog te zitten, terwijl de zee tientallen meters lager ligt. Vanaf de rosten zagen we ook het Dover Castle liggen. Erg mooi allemaal. Hoewel het centrum van Dover wat pauper is, zijn de krijtrotsen zeker een aanrader om eens te bezoeken.

 

Daarna was het zoeken naar een pub. Doordat we na de wedstrijd meteen naar huis zouden gaan, zou er geen avondeten inzitten. Om niet weer aan de zakjes chips te moeten zitten, besloten we stevig te lunchen. Na eerst in een pauperpub naar binnen te zijn gegaan, vonden we vlak bij het stadion van Dover een heel goede pub. Het eten was erg goed en de cider smaakte ook lekker. Een uitstekend begin van de voetbaldag. Anderhalf uur voor de wedstrijd besloten we eens richting het stadion te gaan. Dat ligt overigens niet in Dover, maar in een plaatsje net ernaast: River. Waarom de club geen River Athletic heet, is me dan ook onduidelijk.

 

River is wat chiquer dan Dover en naast het stadion het stadion van Dover, ligt dan ook een rugbystadion. Ooit werd hier ook cricket op heel hoog niveau gespeeld (het was een van de thuisgrounds van Kent), maar die tijden zijn allang voorbij. De cricketfaciliteiten zijn aardig P-P aan het gaan daar. Het paviljoen is nog wel aardig, maar lijkt niet meer in gebruik te zijn, evenals het scorebord en de tribune. Jammer. Vanaf het cricketstadion moet je een heuveltje op om bij het voetbalstadion te komen. Dat is een stevig klim, vandaar dat de club een golfkarretje heeft ingezet om de invalide en obese fans naar boven te brengen. Dat lijkt me de ultieme vernedering. Heel erg cult is het wel, dat wagentje.

 

Het stadion Crabble zelf is best aardig. Op zich zijn de zittribunes weinig bijzonder, maar de terraces achter beide goals mogen er zeker wezen. Wat ik vooral mooi vind, is de ligging. Het stadion wordt omzoomd door een heuvel vol met bomen. Vooral nu alles zo groen is, is dat wel genieten. Minpunt aan het stadion vind ik de social club. Die is erg kil en klinisch. Overigens vinden de fans dat niet, want het zat er al goed vol, terwijl de wedstrijd pas een uurtje later zou beginnen. Ik was wel fan van de clubshop, waar ze voetbalboeken verkochten voor één pond. Ik kocht er meteen vier, waaronder eentje over een vincker die in 1995 alle 92 Leagueclubs + Berwick Rangers vinckte. Ik ben benieuwd.

 

Opvallend was dat Dover heel veel Nepalezen in dienst had als steward. Die waren heel erg nuilerig, want je mocht echt bijna nergens staan. Ongemakke figuren. Dat ze maar weer Sherpa gaan worden. Wat ook tegenviel was de wedstrijd. Dover probeerde het wel, maar kwam amper door de betonnen muur van Eastbourne heen. Ik heb zelden een club zo’n afbraakvoetbal zien spelen. Slechts twee periodes kwam Dover er een beetje doorheen, maar het antivoetbal werd beloond, want het bleef 0-0. Jammer, want tot nu toe hadden we drie leuke wedstrijden gezien en dan is zo’n draak altijd een tegenvaller. Toch mogen we niet klagen, want het was een weer een heerlijk tripje. Het blijft iedere keer weer genieten om naar Engeland te gaan.Het rapport

Het stadion

De Crabble was geen verrassing meer voor mij. In januari 2006 was ik er al eens om wat foto's te maken. Ik vond het toen een aardige ground en dat is het nog steeds. Er stond nu wel een nieuwe social club (een erg kille trouwens), maar voor de rest was het nog redelijk hetzelfde. De zittribunes zijn wat saaie, maar de schuinlopende terraces achter beide doelen blijven geniaal. Aardiog non-League stadionnetje.

De sfeer

Er werd weinig gezongen, maar veel geklaagd. Ook waren de fans verbaal nogal bezig tegen de scheidsrechter. Dover lijkt me geen club waar mensen snel tevreden zijn. 

De wedstrijd

We hadden drie leuke potten gezien en dan is het een tegenvaller als de vierde een draak is. Dover probeerde nog wel wat en had ook de beste kansen. Vooral in twee fases was het eigenlijk wachten op een doelpunt, maar dat viel niet. Eastbourne Borough had maar één doel en dat was alles tegenhouden. Zelfs Wiljan Vloet bij Den Bosch had zich geschaamd voor het betonvoetbal van Eastbourne.

De omgeving

De Crabble ligt echt fanatastisch. Ze hebben een heel sportcomplex op een heuvel gebouwd, inclusief een cricketstadion. De heuvels rondom het stadion geven het een heel aparte sfeer. Het is zeker geen straf om daar een beetje rond te kijken als de wedstrijd prut is. Ook zijn er vlakbij het stadion twee pubs, waarvan er eentje echt heel goed is.  

Overall

Dover stond al een tijdje op mijn lijstje, maar vanwege de nabijheid is de vinck er nooit van gekomen. Nu kwam hij gedwongen, doordat Whitstable P-P ging. Het stadion was natuurlijk leuk om te bezoeken, maar de rukwedstrijd was jammer. Hadden we hier een leuke pot gezien, dan was de vincktrip perfect geweest. SJ gaat volgend jaar toch weer, zodat hij drie seizoenen op rij Dover Athletic v Eastbourne Borough heeft gevinckt.De statistieken

Dover Athletic v Eastbourne Borough 0-0 (27/08/2012)

Ground: Crabble Athletic Ground, Dover

Visits: 1

Season: 2012-2013

Competition: Conference South

Position Dover Athletic: 5

Position Eastbourne Borough: 4

Gate: 825

Match Number in England: 169

Goals: 470

Line up Dover Athletic:

Walker, Huke, Wynter, Rance, Simpemba, Watt, Cogan, Thomson, Willock (67. May), Sessignon (67. Forster), Modeste (78. Bricknell)

Line up Eastbourne Borough:

Potter, Hamilton (15. Johnson), Rowe, Uddin, Cole, Gorman, Carr (59. Ademeno 59), Scowen, Walker, Hart, Shephard

Yellow Cards:

Simpemba (Dover Athletic), Johnson (Eastbourne Borough)De foto'sHé, eindelijk kwam ik de term 'Cinque Port' weer eens tegenDover Castle, heel mooi en erg duur om te bezoekenMooi wegbewijzering daar, maar toch verdwaalden weGelukkig maar, want anders hadden we nooit het Blériotmonument gevincktBlériot was in 1909 de eerste man die het kanaal overstak met een vliegtuigPrecies hier kwam hij neerUiteindelijk vonden we de White Cliffs en konden we de haven zien, die we al vaak gevinckt haddenDe krijtrotsen blijven een mooi fenomeen om te zienMaar uiteindelijk draait het toch allemaal om het voetbal en daarvoor moesten we naar River

Daar spelen namelijk zowel de rugbyclub van Dover...

... als ook de voetbalclub

Vroeger lag hier een geweldige cricketground en werden er belangrijke potten gespeeld

Helaas is dat nu P-P

Veel is overwoekerd met gras

Vanaf de cricketground moet je deze heuvel op om bij het voetbalstadion te komen

Gelukkig is er dit wagentje voor invaliden en fat bastards

Stiekem had ik er wel op willen klimmen

De façade van de Crabble

Er kwam redelijk wat volk op deze pot af

De Main Stand, een beetje saai

De River End

De chique, maar klinische, social club, met uiterst rechts de Family Stand

Family Stand met huisjes op de achtergrond

De clubshop met goedkope voetbalboeken

De Town End, met prachtige bossen daarachter

Voor de persmuskieten

Grote treden op de Town End

Ze hebben in Dover zelfs een scorebord...

... en zo'n fout sponsorbord voor de interviews na afloop

Nog altijd zijn ze trots op de FA Cuprun uit 2010

Warming-up

De vlaggen wapperen fier

En toen deze rastafari binnen was, kon de wedstrijd beginnen

Als je dit plaatje ziet denk je dat het een mooie pot gaat worden, maar helaas

Dover kreeg wel wat kansen, maar hij wilde er niet in

Doordat de wedstrijd zo slecht was, viel dit bordje op de Town End mij op

Gekkenhuis op de River End

Actiemoment, maar het gaat vooral om die mooie bomen op de achtergrond

Het gekke managersduo van Eatsbourne was tevreden met hun afbraakvoetbal


 

 

© 2005 All Rights Reserved.