Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Dundee

Het verslag

       

Say eh to the Dundee Peh

De Schotse First Division is een competitie voor de echte liefhebber. Een divisie waar de stadionautist volop aan z’n trekken komt. Ga maar na welke clubs er allemaal in spelen: Ayr, Greenock Morton, Queen of the South, Raith Rovers, Partick Thistle en Dundee. Allemaal stadions met minimaal één geile tribune. Ik denk dat er geen competitie in de wereld is met zoveel gave stadions. Typisch dat de overige vier juist weinig bijzonder zijn. Oké, Ross County gaat nog wel, maar van die dingen in Livingston, Falkirk en vooral Hamilton word ik erg verdrietig. Wat een gedrochten zijn dat. Op het stadionnetje in Dingwall na, had ik ze allemaal al wel eens gezien. De meeste uiteraard met een wedstrijd.

Van de drie die ik nog niet heb bezocht met een potje voetbal (Livingston, Partick Thistle en Dundee) wilde ik de laatste twee zeker nog een keertje met een wedstrijd bezoeken. Partick het liefst in een belangrijke pot en Dundee tijdens de derby tegen Dundee United. Ik ben nog wel van plan om de Dundee derby te bezoeken, maar toen bleek dat ik begin januari de dubbel Dundee & Forfar Athletic kon doen, was ik om. Sowieso leek het me geen straf om Dens Park meerdere malen te bezoeken, dus die Dundee derby komt vast en zeker nog wel eens. Deze Dundee v Kilmarnock in de Schotse beker leek me ook wel wat, want zo vaak komen er geen SPL-ploegen meer langs in Dens Park.

Dat dacht de tv ook en die verschoven de pot naar 12:15. Ideaal voor ons, want Forfar speelde pas om 15:00 en dat ligt op een kwartiertje rijden van Dundee. Twee leuke stadions op één dag, dat kan bijna niet verkeerd gaan. En dan de dag erop nog Peterhead v Celtic. Zelden zal er een mooier weekend in Schotland zijn geweest. En er waren nog meer leuke wedstrijden dat weekend, zoals Cowdenbeath v Hibernian en Hearts v Auchinleck Talbot. Daar staken de saaie potten in de FA Cup schril tegen af. De echte voetballiefhebber hoorde dit weekend ten noorden van Hadrian’s  Wall te zitten. Voor mij zouden het drie nieuwe stadions zijn dat weekend. Bijna onmogelijk in Schotland, doordat ik daar al veel gezien heb en er amper iets verschuift daar. Maar het was echt zo.

Ik combineerde deze trip met een lang weekendje Edinburgh met mijn vriendin. Twee weekenden achter elkaar zo lang van huis zijn levert genuil op, dus zo loste ik het goed op. De vrijdag stond dus voornamelijk in het teken van kledingwinkels, schoenenwinkels, parfumwinkels en designwinkels. Buiten de winkelhorror om blijft Edinburgh een geweldige stad. Echt schitterend. Dit is de vierde keer dat ik er kom en het blijft leuk. Het enige minpuntje vind ik dat het niet echt een voetbalstad is. De bevolking is over het algemeen hoog opgeleid en rijk. Ze geven meer om rugby dan om voetbal en de voetballiefhebbers die er zijn kiezen vaak voor Celtic, Rangers of een Engelse club. Jammer, want als het tweetal uit Edinburgh sterk zou zijn, zou dat het Schotse voetbal goed doen.

Qua voetbalstad is Dundee eigenlijk serieuzer te nemen. The City of Discovery is helemaal niet zo groot, maar het stikt er van de voetbalclubs. Behalve Dundee United en Dundee FC zijn er ook volop goede Junior Leagueclubs. Dundee is een echte arbeidersstad en dat zal er wel mee te maken hebben dat ze hier helemaal leip zijn van voetbal. Door dat arbeidersverleden heeft Dundee ook veel Ierse immigranten gehad en die hadden een eigen club: Dundee Hibernian. Later is die naam veranderd in Dundee United om ook het niet-Ierse deel van de bevolking van Dundee aan zich te kunnen binden. Waar een Ierse club was, is er ook eentje die juist heel erg protestants was en in Dundee was dat Dundee FC. Je ziet dat al aan de clubkleuren: rood, wit en blauw.

Tegenwoordig is er weinig meer over van die religieuze verschillen. Ook geografie bepaalt niet of je voor de ene dan wel de andere club wordt, want de stadions liggen in dezelfde straat. Vaak wordt men voor een van de twee clubs omdat die dan toevallig op dat moment het meest succesvol is. Vandaar dat Dundee United in de jaren tachtig veel fans kreeg, evenals de laatste jaren. Niet alleen wonnen ze de beker pas geleden, maar Dundee FC bakt er heel weinig van de laatste seizoenen. In 2005 degradeerden The Dees en ondanks dat ze de grootste club op het tweede niveau zijn, lukt het ze maar niet om terug te keren. Vaak omdat het financieel een puinzooi is. Toch blijven de fans wel komen en kijken veel SPL-clubs jaloers naar de achterban van Dundee.

Dundee is in principe een van de grotere clubs van Schotland. Je hebt de OF en dan het trio Hibs, Hearts en Aberdeen. Daarachter komen dan clubs als Motherwell, Kilmarnock en de twee uit Dundee. Ondanks dat Dundee al jaren in de obscuriteit verblijft, staan ze op de eeuwige ranglijst nog altijd op plek zeven nog vóór Dundee United. Er zijn elf verschillende clubs Schots kampioen geweest en Dundee FC was er eentje van. In 1962 werd die gepakt, waarna ze bijna als eerste Britse club de Europa Cup I wonnen. In de halve finale was AC Milan te sterk, dat uiteindelijk de beker ook voor het eerst zou winnen. Helaas viel dat briljante team uit elkaar, maar Dundee bleef een vaste waarde op het hoogste niveau.

Vanaf 1990 ging het minder. Dundee degradeerde, kwam na twee seizoenen terug, maar degradeerde in 1994 opnieuw en het duurde daarna vier jaar voordat ze terugkwamen. Op dat moment de langste periode dat The Dees niet op het hoogste niveau speelden.  Er kwamen rond de eeuwwisseling eigenaren die wel van risico hielden en die haalden geweldige namen, waaronder held Claudio Cannigia (El Pájaro in Dundee) en Temuri Ketsbaia. Het kon niet op, want zelfs Fabrizio Ravanelli tekende bij Dundee. De club ging bijna P-P door die uitgaven, degradeerde daardoor in 2005 en zit sindsdien in de First Division. Hierin overleefde Dundee vorig opnieuw nipt een faillissement. Daarover is hier meer te lezen. Maar genoeg over de ellende, op naar de wedstrijd.

In Edinburgh werd ik opgepikt door Andy, die ook wel zin had in de double Dundee-Forfar. We moesten eerst naar Forfar rijden om de kaarten voor de pot tegen Aberdeen op te halen. Het was daar vijf uur voor de wedstrijd al heel druk. Voor de club was het de belangrijkste wedstrijd in tijden en dan is iedereen zenuwachtig. Een kleine twintig minuten later stonden we in Dundee. Andy moest nog even gokken bij de bookie en toen konden we naar binnen. We hadden perfecte plaatsen op de Bobby Cox Stand. Vanaf onze plek hadden we uitzicht op Tannadice Park. Veel beter kan niet. Nu ik Dens Park ook van binnen zag, kan ik zeggen dat ik dit stadion mooier vind dan dat van Dundee United. Het heeft net iets meer oudere elementen dan de buurman.

Bij Dundee hebben ze een nieuwe specialiteit: de Dundee Peh, en die moest natuurlijk geprobeerd worden. Hij smaakte erg goed. Schots stadionvoer is toch wel wat beter dan in Engeland over het algemeen. Het was sowieso goed toeven op de tribune, zo begin januari. Het zonnetje scheen, ik had uitzicht op de geweldige Main Stand en The Derry en er liep een rare mascotte rond die sodomie pleegde op een van de microfoons langs het veld. Het leven kan soms erg goed zijn. Enige tegenvaller was de opkomst van de uitfans. Waar Motherwell een jaar eerder het hele uitvak had uitverkocht, zaten er nu een paar honderd man. En dat terwijl allebei de wedstrijden op tv werden uitgezonden. Maar ja, Kilmarnock is famous for not travelling. Jammer, maar nu moet ik zeker een keertje komen als ze tegen Dundee United spelen.

Vanuit de kant van Dundee was er een redelijke opkomst. Niet meer dan normaal, maar de vocale fans waren wel aanwezig. Normaal wordt er vooral gescholden in de lagere divisies van Schotland, maar hier waren ze echt aan het zingen. Qua support is Dundee natuurlijk ook nog altijd een SPL-club. Vlak voordat de wedstrijd begon moesten de spelers en scheidsrechters zich opstellen voor de hoofdtribune. Hilariteit alom toen het commerciële sponsorbord opwaaide op de hoofden van het arbitrale trio. “Serves ya right ya pricks”, schreeuwde mijn voorbuurman tegen de scheidsrechter. Het leek erop of het mannetje het hoorde, want hij zou gigantisch pro-Killie fluiten. Net goed dus dat hij dat ding op z’n harses kreeg.

De wedstrijd was best aardig. Dundee was veel beter en het was eigenlijk wachten op de 1-0. Die viel dan ook, maar werd om dubieuze redenen afgekeurd. Het scheen buitenspel te zijn, maar daarover twijfelde onze hele tribune. Ondertussen bleef Dundee aanvallen, maar keeper Cammy Bell van Kilmarnock keepte echt geweldig. Logisch dus dat het doelpunt aan de andere kant viel. Manuel Pascali was de boosdoener en voor het eerst in de wedstrijd hoorde je de fans van Killie. Pascali ging gelukkig heel uitdagend juichen voor The Derry en werd zo een haatfiguur. Die heb je altijd nodig in wedstrijden. Het zorgde voor een goede sfeer en veel gescheld, zoals het hoort in Schotland. Het hielp Dundee niet, want met 0-1 gingen we rusten.

In de tweede helft ging Dundee door met aanvallen en binnen twee minuten stond het dan toch gelijk. Killie stond op wankelen, maar Bell had een superdag en pakte werkelijk alles. Toch leek Dundee aan het langste eind te trekken, toen de bal terecht op de stip ging. Helaas nam Lockwood de pingel erg slapjes en stopte Bell hem. In de laatste tien minuten probeerde Dundee nog van alles om niet de replay in te gaan, maar het bleef bij 1-1. Die replay won Killie met 2-1. Jammer, want na dit bezoek is mijn sympathie voor Dundee nog verder gegroeid. Ontzettend fanatieke fans gecombineerd met een oud stadion is een mooie combinatie. Volgend jaar maar eens een uitpotje van die mannen meepakken. Mocht Arbroath promoveren, dan is dat wel een mooie.Het rapport

Het stadion

Ik was al wel eens langs Dens Park gelopen, toen ik Dundee United bezocht en wist dat het een geil bakkie was. Destijds stond de deur open, maar ik kon me beheersen om alvast naar binnen te gaan. Ik wist namelijk zeker dat ik hier nog wel eens zou komen. Gelukkig maar, want het nu was het nog een beetje verrassend. En het viel niet tegen. De twee stands achter de goal zijn niet zo bijzonder, maar de Main Stand en de Derry aan de overkant doen het kwijl gewoon uit je mond lopen.

De sfeer

Er was amper volk meegekomen vanuit Ayrshire. Jammer, want zo was er weinig banter over en weer. The Dees waren ook niet echt in een zangstemming, maar door de bizar slechte scheidsrechter scholden ze op alles. Dat was wel genieten en ik heb mijn Schotse vocabulair wat kunnen uitbreiden. Sowieso ben ik een liefhebber van echte emoties in plaats van geregisseerde ultragezangen. 

De wedstrijd

Om een of andere reden bezoek ik altijd leuke potjes in Schotland, als ik de SPL mijdt. Dit was ook weer een uitstekende pot. Ik snapte meteen waarom Dundee het zo goed doet de laatste tijd, want het leek wel of zij de ploeg uit de hoge divisie waren. Kilmarnock mocht keeper Cammy Bell erg dankbaar zijn, want zonder hem was Dundee doorgegaan.

De omgeving

Dens Park ligt mooi in een woonwijk, omringd door pubs. Maar wat het allermooiste is, is dat er zo'n 150 meter verderop nog een groot stadion ligt. Dat blijft iets geweldigs en ik hoop dat ze nog lang in beide stadions blijven spelen en zeker niet gaan groundsharen. Als voetballiefhebber moet je minstens éénmaal in je leven deze straat in Dundee hebben bezocht. 

Overall

Voor Dundee heb ik al heel lang een zwak. Vraag me niet waarom, want het is iets gevoelsmatigs. Leuk om ze een keertje te bezoeken en het was alleraardigst. Leuk potje voetbal, een bijna stunt, heel geil stadion en scheldende supporters. Enig minpuntje was dat Dundee uiteindelijk niet won en dat er amper uitfans mee waren gekomen. Hier kom ik zeker nog een keertje terug als ze tegen Dundee United of Celtic spelen.De statistieken

Dundee v Kilmarnock 1-1 (07/01/2012)

32. Manuel Pascali 0-1

46. Steven Milne 1-1

Ground: Dens Park, Dundee

Visits: 1

Season: 2011-2012

Competition: Scottish Cup (Fourth Round)

Position Dundee: 3 (First Division)

Position Kilmarnock: 7 (SPL)

Gate: 3446

Match Number in Scotland: 36

Goals: 115

Line up Dundee:

Douglas, Irvine, Lockwood, McGregor, McKeown, O'Donnell, Chisholm, Rae, McCluskey (74. Hyde), Milne, Conroy

Line up Kilmarnock:

Bell, Hay, Fowler, McKeown, Sissoko, Kelly, Dayton (57. Gross), Shiels, Racchi, Pascali, Heffernan

Yellow Cards:

McKeown (Dundee), Sissoko (Kilmarnock)De foto's

Lopend tussen de huizen zie je Den Park al liggen. Heerlijk

De achterkant van The Derry

Mooi, in ongebruik geraakte trappetjes met vegetatie

Zijn er mooiere uitzichten? Voor me de Main Stand en verderop Tannadice Park

Nogmaals Tannadice Park, terwijl ik voor Dens Park sta

En hier sta ik met mijn rug tegen het stadion van Dundee United

Het klassieke dak van de Main Stand

Turnstiles

Wat is het toch een mooie tribune. Nog een klassieker van Archibald Leitch

Vanwege allerlei veiligheidsredenen zijn de terraces weg

The Derry is er nog wel altijd, zij het met stoeltjes

Doorkijkje naar het stadion van de buren (ja, dat windt me op)

In Schotland krijg je altijd een vlag als je kampioen wordt. Zie hier de trots van Dundee

Erebord

De Dundee Peh

Cheers

Ooit mochten hier mensen staan, helaas heeft de H&S-maffia dat nu verboden

Sodomie op de microfoon

Rariteiten

Uiteraard konden die het goed met elkaar vinden

Thumps up

Enkele momenten voordat het reclamebord op de hoofden van de uitfluiters viel

Killie: famous for not travelling

Ze zijn wel holmaten met Kaiserslautern

The Derry zat lekker vol

De Main Stand wat minder

Hier dacht men dat het 1-0 werd, maar die werd afgekeurd...

... met als gevolg veel gescheld

Cliché doedelzakkenorkest in de rust

...

Toffe tribune, daar wil ik ook nog wel eens zitten

En hier dan toch de terechte 1-1

Dun-Dee Dun-Dee Dun-Dee

Dundee kan het beslissen...

... maar hij mist

Dundee heeft een lekkere verzorgsters, dus er waren opvallend veel "blessures"

Wat is een verslag van mij zonder floodlightfoto? Niets, dus hier is er weer een (helaas zonder vogels)


 

 

© 2005 All Rights Reserved.