Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Dundee2

Het verslag

         

 

The Real Friendly Derby

 

Iedereen die me een beetje kent weet dat ik gek ben op derby’s. Er zijn er een paar die ik nog heel graag een keer wil bezoeken. Port Vale v Stoke City lijkt me geweldig, net zoals Bristol City v Bristol Rovers. Als die ooit weer gespeeld worden, ga ik er zeker heen. Maar er zijn er twee die bovenaan het lijstje staan. Toevallig allebei in Schotland: Ayr United v Kilmarnock en Dundee v Dundee United. Vooral die laatste doet veel met me, omdat de stadions in dezelfde straat staan. Na het faillissement van Rangers zat ik dan ook te hopen dan nummer twee uit SFL1, Dundee, zou promoveren en dat niet Dunfermline, nummer twaalf van de SPL, erin mocht blijven. De mannetjes van de bond namen hun tijd om te beslissen, maar uiteindelijk viel het gunstig uit. Helaas was de eerste derby al halverwege augustus en was vliegen onbetaalbaar geworden. Maar de leukere versie, die op Dens Park, viel op 9 december en die moest en zou ik bezoeken.

 

Ik hoop dat de derde editie, in maart op Tannadice Park, ook te bezoeken, maar deze bij Dundee is toch wel de ultieme. Dundee is de kleinere club en heeft het mooiere stadion. Daarmee maakt het de Dens-versie mooier. Hoewel ik niets tegen Dundee United heb, vind ik ook een erg mooie club, heb ik meer met Dundee. Dat is eigenlijk al heel lang. Was ik niet voor Celtic geweest, dan had Dundee best mijn favoriete buitenlandse club kunnen zijn. Vooral na die geweldige finale in de ALBA Challenge Cup voelde ik me voor eventjes een Dee. Dat was een van de leukste wedstrijden die ik ooit bezocht heb. Bij rust 0-2 achter en dan uiteindelijk met 3-2 winnen, terwijl we alle doelpunten voor onze neus zagen en tussen The Dees stonden. Dan is het leven eventjes heel mooi.

 

Dens Park hield ik achter de hand voor de derby, maar toen ik begin dit jaar zag dat de dubbel Dundee v Kilmarnock & Forfar v Aberdeen mogelijk was, heb ik het stadion toch bezocht. Die Dundee derby leek er namelijk nooit te komen, maar dan zal je altijd zien dat die er binnen een paar maanden is. Niet erg, want Dens Park is geen straf om opnieuw te bezoeken en zeker niet tijdens zo’n wedstrijd. Daarnaast heb ik wel iets met de stad Dundee. Een soort underdogstad, zoals Tilburg dat ook is. Tot 2000 (daarna werden Inverness en Stirling het ook) was het een van de vier steden in Schotland met een City-status. Maar toch werd er altijd wat op Dundee neergekeken. Glasgow had de industrie, Edinburgh de mooie gebouwen en historie en Aberdeen het vele oliegeld en de granieten gebouwen. Dundee had niets, volgens veel Schotten.

 

Daarmee worden ze eigenlijk tekort gedaan, want de stad stond vroeger bekend als de stad van de 3J’s en dan bedoel ik geen Volendamse popgroep, maar jute, jam en journalistiek. Vooral de jute-industrie was erg groot in Dundee en trok veel volk aan, waaronder straatarme Ieren. Nog altijd staat Lochee, een grote wijk in het westen van Dundee, bekend als “Little Ireland”. Aan de naam van een van de clubs die daar speelt, Lochee Harp, is dat ook wel te merken. Maar ook op hoger niveau, want net zoals in Glasgow en Edinburgh, had ook Dundee een katholieke en een protestantse club. Dundee FC was voor de protestanten en Dundee Hibernian, want zo heette Dundee United vanaf de oprichting in 1909 tot en met 1923, was de katholieke club voor de Ierse immigranten.

 

Waar in Edinburgh, en vooral Glasgow, er een strikte sektarische scheiding was tussen de twee clubs, verdween die in Dundee snel. In Dundee, dat een stuk kleiner is, gingen beide groepen goed met elkaar om en tegenwoordig kun je geloof niet meer linken aan een van de clubs. De keuze voor een van de twee heeft vaak te maken met in welke tijd je bent geboren. Geografisch is er ook geen verschil, aangezien beide stadions vlak naast elkaar liggen. Juist die ligging vind ik zo geweldig aan deze derby. Er zijn wel eens plannen geweest om één stadion voor beide clubs te bouwen aan de rand van de stad, maar gelukkig is dat nooit doorgegaan. De mensen in Dundee zijn juist erg trots op dit unieke feitje en willen graag dat het zo blijft. Beide stadions voldoen ook nog, dus van noodzaak is geen sprake.

 

Waar de derby in Liverpool de bijnaam The Friendly derby heeft, is die steeds minder van toepassing. Buitenlandse fans van Everton ofwel Liverpool zijn daar grotendeels debet aan. In Dundee is die term nog wel van toepassing. Er wordt de hele week over gesproken in de kantoren en fabrieken van Dundee en tijdens de wedstrijd is het haat en nijd, maar zelden tot nooit loopt het uit de hand. De harde kernen werkten ook jarenlang samen onder de naam “Dundee Utility”. Ik schreef daar eerder al over. In Dundee staat de stad op de eerste plek en dan komen de voetbalclubs pas. Een unieke situatie in het Britse voetbal. Nog vreemder is dat de derby sfeertechnisch helemaal in orde is. Ook al slaan ze elkaar de hersenen niet in, verliezen van de club van je collega of broer is onverteerbaar.

 

We hadden vooraf al besloten in Dundee te overnachten. Helaas waren de hotels in het centrum of vol of stervensduur. Dan maar aan de rand van de stad, op de plek waar ooit een grote jutefabriek stond. Taxi’s kosten erg weinig in de UK, dus naar de stad gaan was goed te doen. De taxichauffeur wist wel een goed Indiaas restaurant en dat bleek te kloppen. Het was heerlijk smikkelen en smullen geblazen en het zal erom spannen of ik deze Indiër of die in Dumfries beter vind. Na al dat eten was het tijd om te gaan boozen. We kwamen in The Phoenix terecht. Ze hadden weer wat nieuwe ciders, dus die werden uitgetest. Het grote verschil tussen Dundee en Edinburgh/Glasgow, is dat in Dundee amper toeristen zijn. Best wel leuk voor de verandering, met al die locals. Dundee beviel me wel.

 

Naast ons hotel zat een pub en die deed aan buffetontbijt. Dat lieten we ons geen tweede keer zeggen en we bunkerden ons zo vol, dat we pas ’s avonds weer wat hoefden te eten. Eigenlijk zou het hotel iets centraler moeten zitten, dan was het helemaal ideaal geweest. Maar het staat hoe dan ook op de lijst voor maart, als we opnieuw de Dundee derby willen vincken. Omdat het nog erg vroeg was, reden we nog even langs de stadions van Lochee United (was op slot) en Lochee Harp (niet gevonden). Vincktechnisch is zondag toch wel de slechtste dag. Wel een goede vinck was the Law, de uitgebluste vulkaan in Dundee.

 

Vanaf daar hadden we een geweldig uitzicht over de Tay en de Tay Bridge, Cox’s Stack (de gigantische schoorsteen in Lochee), de binnenstad en natuurlijk de twee stadions. Doordat de flats P-P zijn en zijn omringd door hekken en de ingangen afgesloten met ijzeren platen is deze voormalige vulkaan de beste plek om beide stadions te vincken. Wat de Ka'aba is voor Moslims, is the Law voor vinckers. Eenmaal in je leven moet je hierop hebben gestaan om Dens en Tannadice Park te zien. Het is echt een geweldig zicht, vooral op zo’n heerlijke, koude ochtend als deze. Ik denk dat ik mijn foto laat uitvergroten en ooit in mijn huiskamer ga ophangen.

 

Daarna gingen we de kaarten ophalen en glipte ik even Dens Park in. Duitse vinckers glipten achter mij ook even naar binnen, nadat ze eerst lang als laffe honden hadden staan wachten. Het was nog erg leeg, dus perfect voor foto’s. Na al dat gevinckt, gingen we even de stad in. SJ was nog nooit in Dundee geweest, de prutser, en verbaasde zich over de Hilltown, de gigantisch heuvel die vanaf het centrum tot aan de stadions loopt. Zonder EPO kom je die niet op, zo stijl is het daar. In de stad was opvallend weinig te beleven. Misschien ook wel logisch, want de meeste fans komen uit Dundee zelf en waarom zou je in de binnenstad gaan hangen als je ook in je local kunt boozen?

 

Na wat gedronken te hebben, en wat nutteloze tweets de wereld in te hebben gestuurd, gingen we maar weer terug naar het stadion. Daar begon het al iets drukker te worden. Mooi was dat we de spelers van Dundee United tegenkwamen, terwijl we richting Tannadice liepen voor wat foto’s. Het stadion was open, maar we mochten er niet in. De verantwoordelijke was schijnbaar weg en dan durven ze geen beslissing te nemen. SJ, die vanwege de oranje tenues voor United was deze middag, had een groot rouwmoment. Maar echt veel maakt ook weer niet uit, want als het goed is vincken we Tannadice in maart met een wedstrijd en ik ben er natuurlijk al eens geweest tegen Celtic. But don’t mention the score.

 

Rondom het stadion liepen ondertussen fans van beide clubs door elkaar heen. Velen leken elkaar ook te kennen. Van enige frictie was geen sprake. Je zag ook groepjes bestaande uit fans van beide clubs rondlopen. Ik begon wel een beetje te vrezen voor de sfeer, want het ging er allemaal wel heel gemoedelijk aan toe. Zelfs Willem II v Heerenveen leek meer beladen dan deze pot. We besloten maar eens naar binnen te gaan. Ik had kaartjes besteld voor The Derry, omdat ik graag bij een revisit op een andere tribune zit, deze lekker dicht bij het uitvak was en omdat het de tribune is waar de harde kern zit.

 

Waarschuwing! Als je The Derry nog nooit hebt gezien, bereid je dan voor op iets geweldigs. Anders val je flauw. Wát een tribune is dit toch. Klassieke trappetjes, mooie heuvel waar de tribune tegenaan gebouwd is, geweldig dak en nog volop restanten van vroegâh, zoals de houten bankjes, de gare toiletten, de blauwe muurtjes, oude reclame en volop asbest. Als het niet zo koud was geweest, had ik hier het liefst de wedstrijd naakt gevolgd. Ook het uitzicht op de oude Main Stand (ontworpen door God himself: Archibald Leitch) was genieten. Eigenlijk klopte alles. SJ was zo enthousiast dat hij al kirde dat deze vinck wel eens de nieuwe nummer 1 op zijn subjectieve vincklijstje kon worden.

 

De omgeving rondom de stadions van beide Dundees is vergeven van pubs. Het duurde dan ook heel lang voordat het langzaam volliep. Wel was er al banter over en weer en dat mag ik graag zien. Vooral schuin voor me zat een mannetje dat het niet helemaal kon kanaliseren. Hij werd ontzettend boos toen de “meegereisde” Arabs zongen dat er maar één club in Dundee was. Zo boos zelfs, dat hij zijn muts aftrok en het wankergebaar maakte. Ook kregen de uitfans regelmatig een two-finger salute van hem en liet hij vaak zijn sjaal zien en zong dat er maar één club in Dundee was. Ook bleek bij een liefhebber van het sarcastische applaus op momenten dat The Arabs een lied zongen dat hem niet aanstond.

 

Sowieso vond ik de sfeer erg goed. Het was niet continue keihard zingen, maar met enige regelmatig werd er massaal gezongen. En er werd gereageerd op wat er op het veld gebeurde en dat mag ik graag zien. Ultra’s hebben vaak totaal geen interesse in de wedstrijd en zijn vooral bezig met hun eigen dingetje om dat op Youtube te zetten om elkaar af te troeven. Helaas beginnen ultra’s in de UK ook voet aan de grond te krijgen, maar in Dundee gelukkig nog niet. Hier was het nog echt old skool zingen, alles verrot schelden en elkaar op de tribunes proberen uit te dagen met humor in de spreekkoren. Het beviel me hier uitstekend.

 

Uiteindelijk zou deze pot niet op de eerste plek in de subjectieve SJ-lijst komen (nummer 1 is toevallig ook een Schotse pot: Greenock Morton v St. Mirren), want de wedstrijd was niet best. Dundee probeerde het wel, maar ze lekken niet beter te kunnen. Ze hadden wel een rechtsbuiten die zowel qua voetbalstijl als qua uiterlijk erg veel op Abe Lenstra leek, maar hij kon het ook niet alleen. Dundee United leek niet eens zoveel beter, maar scoorde na een kwartier de 0-1 en leek daarna op 80% de voorsprong vast te houden. We gingen met deze stand ook rusten. In de rust gingen we even naar buiten en zagen daar een meisje in kort broek en t-shirt, het was ongeveer een graden of vijf, met de naam “Titch” op haar rug. Bikkel, want wij hadden vijf lagen kleren aan en hadden het nog koud.

 

Voor Titch hoopten we dat Dundee zou scoren, maar het zat er maar niet in. Wel hadden The Dees recht op een pingel, maar scheidsrechter Collum zag het niet. Wel zag hij aan de andere kant iets, wat niemand anders zag, en gaf hij totaal onverwacht een penalty aan Dundee United. Helaas 0-2 en de wedstrijd was over. SJ, de closet-Arab, was tevreden. Uiteindelijk werd het nog 0-3 en gingen de mannetjes in het uitvak een klassieker uit de kast halen: swaying, ooit ontstaan op The Kop in Liverpool. Slinger Youtube maar eens aan en zoek het maar eens op. SJ wilde stiekem meedoen, maar hij bedacht zich net op tijd dat hij in het thuisvak zat.

 

Ik heb zelden zoveel ‘fucks’ gehoord als op The Derry deze middag. Er werden vlaggen weggeflikkerd en The Dees waren flink pissed off, toen we het stadion uitliepen. Aggro? Nee hoor, terwijl we naar de auto liepen kwamen vrienden van beide clubs elkaar weer tegen. Er werd wat gepest, maar dat was het dan. Dit leek wel een wedstrijd uit het boekje: relaxed voor en na de wedstrijd en tijdens de wedstrijd elkaar verrot schelden. Ik vond het zo’n leuke pot, dat ik nu toch wel heel erg hoop dat Dundee United v Dundee in maart naar de zondag gaat en we ook de Tannadice-versie van deze derby kunnen vincken. Heerlijke derby en een aanrader voor iedereen die van het jaren 80-gevoel houdt.Het rapport

Het stadion

Dens Park is en blijft een juweeltje. Het behoort zeker bij de tien mooiste stadions die nu nog overeind staan in de UK. Ditmaal zat ik op de Derry, een relikwie uit lang vervlogen tijden. Alleen al op die tribune zitten was genieten. De Main Stand blijft ook geniaal en zelfs de twee nieuwe tribunes achter beide doelen misstaan niet. Hopelijk gaan ze er de komende jaren niets aan doen, want Dens Park is een traktatie voor de stadionliefhebber. 

De sfeer

Zoals te verwachten bij een schotse derby, was de sfeer top. Het had niet de haat van een Old Firm, maar het ging heerlijk op en neer. Qua rivaliteit was het net de Edinburgh derby, alleen gingen ze hier vriendelijker met elkaar om voor en na de wedstrijd. Vooral als ze massaal gingen zingen in de Derry, was het indrukwekkend. Overigens lieten The Arabs zich ook heel goed horen in de Bob Shankly stand. Op het laatst was het daar echt een gekkenhuis. 

De wedstrijd

Opnieuw werd er best aardig gevoetbald. Dundee was helemaal niet veel slechter, maar ze konden de kansen die ze kregen maar niet afmaken. Je zag wel dat Dundee United de betere spelers had. Uiteindelijk werd het 0-3, mede dankzij enkele rare beslissingen van de scheidsrechter, en dat was eigenlijk teveel van het goede voor Dundee United. 

De omgeving

Een betere voetbalomgeving dan hier in Dundee vind je niet. Twee stadions die op iets meer dan honderd meter van elkaar liggen, is de droom van iedere stadionfetisjist. Tel daarbij de talloze pubs op en je bent in droomland. Nee, beter dan in Dundee gaat het niet worden. Eigenlijk moet iedereen daar éénmaal in z'n leven naartoe, op bedevaart.

Overall

Met het vincken van de Dundee derby heb ik alle drie de grote stadsderby's van Schotland gehad. Op papier is deze in Dundee veruit de minst, maar daar ben ik het niet mee eens. Voor mij past deze derby perfect tussen de andere twee. Ze hebben allemaal zo hun eigen voor- en nadelen. Dit was gewoon een heerlijke pot, in een mooi stadion met een topsfeer. Als Dundee nog was teruggekomen tot 2-2 was het nog iets beter geweest, maar voor de rest hadden we niets te klagen.De statistieken

Dundee v Dundee United 0-3 (09/12/2012)

17. Keith Watson 0-1

71. Jon Daly 0-2 (pen.)

88. Willo Flood 0-3 

Ground: Dens Park, Dundee

Visits: 2

Season: 2012-2013

Competition: Scottish Premier League

Position Dundee: 12

Position Dundee United: 7

Gate: 11419

Match Number in Scotland: 42

Goals: 136

Line up Dundee:

Douglas, Irvine, Lockwood, Davidson, McBride, McAllister, Benedictus, Gallagher, Riley, Milne (79. Boyle), Baird

Line up Dundee United:

Cierzniak, Douglas, McLean, Gunning, Flood, Russell (90. Gardyne), Rankin, Daly, Watson, Armstrong, Skacel (74. Ryan)

Yellow cards:

Davidson (Dundee), McLean, Skacel (Dundee United)De foto's's Ochtends vinckten we the Law, de uitgebluste vulkaan in DundeeIn het midden van de vulkaan staat een monumentMooi uitzicht op de Tay, die hier in Dundee in de zee uitmondtDe Tay Bridge, die ooit instortte en een trein en 75 passagiers de dood injoegCox's Stack, de schoorsteen van wat ooit de grootste fabriek ter wereld wasEn natuurlijk uitzicht op beide stadions. Pure porno, deze fotoEven inzoomenEn toen was het tijd om the Law af te gaan en naar Dens Park te lopenTannadice Street, waar rivaal Dundee United aan ligt, en Dens ParkChique ingang op Dens Park. Van oorsprong de club van standThe Derry _O_ Hier zouden wij zitten deze middagBobby Cox Stand, waar ik de vorige keer zatEn natuurlijk de prachtige Main StandMooie, klassieke paddock. Dat mag ik graag zienNiet alleen VVV heeft een trap om het veld op te komenBob Shankly Stand, met de Duitse vinckers die mij stalktenNogmaals The Derry, met de flat die P-P zijn en the Law op de achtergrondPrachtige floodlights op Dens ParkDe ingang bij Dundee United is wat minder posh, maar erg 80's (en dus ook goedHelaas heeft een proleet de lichtmastennthoofd. CuntNaast Tannadice Park liggen volkstuintjesMaar ook de boozer der boozer The Troll InnDe spelers van Dundee United lopen naar hun uitwedstrijd toe. Uniek in het profvoetbal?Gekkenhuis bij Tannadice Park met replicas van de League Flag uit 1983Bij Dundee hing hun League Flag, maar dan uit 1962Mooie merchandise, vooral die sjaal met "Club 12" eropDie heuvel achter The Derry blijft toch altijd geweldig. Typisch LeitchEen deel van de trappetjes is dan ook P-P gegaanAan de andere kant is het nog wel openLekkere gare turnstiles daarDe wc's zijn wel P-P en beginnen langzaam opgeslokt te worden door de natuurGenieten voor iedere stadionautistDe heuvel van bovenaf...... met huizen in achtertuinBunkeren koop je in Dundee uit de zeecontainerAlvast een sneak previewZo ziet het er van binnen uitHelaas is een deel van The Derry geslotenUltraHenk zal het minder vinden in Dundee, want de muurtjes zijn niet witVroeger waren het bankjes, nu van die nare stoeltjesIk heb zo'n vermoeden dat deze sponsor niet meer betaaltCameramannetje in The DerryHet was een prachtige dag in DundeeDit mannetje was continue bezig de Arabs te provocerenGekkenhuisNog meer gekkenhuisEn daar komen beide teams dan het veld opHet zat helemaal vol. Toch wel erg mooi om mee te makenOok in het uitvak kon er geen muis meer bijMooie vlaggen overal. Lekker klassiek zonder rare fratsenEn dit was ons uitzicht. Veel beter gaat het niet wordenDundee had een eigen Abe (niet Van den Ban maar Lenstra natuurlijk)Helaas kon ook hij niet scoren voor de rustLange rijen voor de catering. Let op "Titch" in haar korte broek en mouwenEven genieten van de knik in het dak van de Main StandDundee probeerde het wel, maar het lukte niet mede door de scheidsrechterGespannen kijken The Dees toe bij de pingel voor Dundee UnitedEn hier gaat ie dan0-2 en een feestje in het uitvakEn dat was de Dundee derby dan. Het was een mooie belevenis


 

 

© 2005 All Rights Reserved.