Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Dundee United3

Het verslag

          

Dundee, love it

Wat was ik blij toen aan het begin van het seizoen bleek dat de Dundee derby weer op het programma stond. Ik nam me voor om hem zowel op Dens Park als Tannadice Park te bezoeken. Helaas besloot Neil Doncaster pas laat dat Dundee in de SPL zou komen, waardoor het vliegtuig in augustus niet meer te betalen was en ik de eerste derby kon vergeten. Dundee United won met 3-0 in eigen huis. De tweede, op Dens, was ik wel bij. Het was genieten om dat stadion zo vol te zien en de sfeer was ook dik in orde. Enige nadeel was dat Dundee United wederom makkelijk met 0-3 won. The Dees gingen rechtstreeks richting SFL1, dus een vierde Dundee derby zou er niet inzitten. Gelukkig hadden wij al geboekt voor de derde, weer op Tannadice.

 

Maar ineens kwamen ze elkaar toch nog een keertje tegen, in de Scottish Cup. Dat was al vanaf 1991 geleden. Heel typisch, eerst komen ze elkaar zeven jaar niet tegen en nu ineens in de competitie én de beker. Die wedstrijd was twee weken voordat wij zouden gaan. Gelukkig op Dens, zodat de clubs allebei twee thuisderby's hebben gehad. Het werd 1-2 , dus weer een overwinning voor Dundee United. Maar er was toch iets veranderd. Dundee had John 'Bomber' Brown aangesteld, een eerste klas mafkees. Brown, die jaren voor Rangers heeft gespeeld, stond in juli nog voor de deur bij Ibrox te schreeuwen dat hij de club wilde overnemen en dat mensen hem geld moesten geven om dat te bereiken. Het lukte niet.

 

Het tekent wel de mentaliteit van Brown, die al snel oversloeg op zijn spelers. Dundee stond onder de vorige manager Barry Smith bekend als een voetballende ploeg, maar Brown veranderde het team in een vechtmachine. Alles wat liep, werd geschopt. Een methode die hem dit seizoen best wat succes heeft opgeleverd, ondanks dat Dundee toch is gedegradeerd. Brown, die alleen voor een paar maanden zou komen, is de komende twee seizoenen manager van Dundee. Knap van hem, want bij Clyde (de enige andere club waar hij manager is geweest) bakte hij er helemaal niets van. Ik vrees ook voor Dundee dat Brown niet de juiste keuze is, want volgend seizoen moeten The Dees juist het spel maken en niet tegenhouden.

 

Maar ik loop te hard van stapel, want dit verslag gaat over de Dundee derby in maart. Dundee kon zich op dat moment nog handhaven, al was het alleen op papier. De derby was de afsluiter van een topweekend. Vrijdagavond was het genieten in Motherwell. Een leuke pot voetbal in een mooi stadion, wat wil je nog meer? Zaterdag was nog mooier in Arbroath. De wedstrijd was niet best, maar dat was maar bijzaak. Tuttie's Neuk en de Smokie gevinckt, dan kan het al bijna niet mis. Gayfield bleek inderdaad een bizar stadion te zijn. Eigenlijk waren die twee potten al genoeg voor een heerlijk weekend, maar dankzij mijn vrienden van Sky kwam er de Dundee derby nog bij. Soms zit het wel heel erg mee in het leven.

 

Over de Dundee derby zelf heb ik het afgelopen jaar al genoeg geschreven. Voor wie het allemaal nog eens rustig wil nalezen, hier een stukje over de achtergrond bij de derby, een stukje over de successen die Dundee United in het stadion van de grote rivaal vierde en over de Dundee Utility Crew, het samenwerkingsverband tussen de hooligans van beide clubs. En hier is nog de link naar de vorige Dundee derby uit december. Eigenlijk weet je dan bijna alles over deze derby. Misschien nog interessant om wat stats te posten. Voor deze laatste Dundee derby won Dundee United 74x, Dundee 45x en werd het 37x keer gelijk. Doelsaldo? Dundee United v Dundee 253-200.

 

Onze derby day begon eigenlijk al op zaterdagavond. We besloten namelijk niet in Arbroath te overnachten, maar in Dundee. Uiteraard gingen we eerst een hapje eten bij onze vaste Indiër: Spice. Wederom was het smikkelen en smullen geblazen. Zo jammer dat we in Nederland maar weinig goede Indiërs hebben. Daarna was het boozen geblazen. Eerst goedkoop cider drinken bij Wetherspoons om daarna terecht te komen in The Arctic Bar. Ik heb veel marginale kroegen gezien, maar deze komt zeker in de top drie. Alles plakte er, de wc's waren verstopt, er liepen afschuwelijk lelijke wijven rond en oude, zatlappen waren bezig met karaoke. Precies ons soort kroeg dus.

 

De kroeg had als thema de walvisvaart. Daarom was het plafond in een kille blauwe kleur geschilderd (dat moest de Noordpool voorstellen) en hingen er allemaal foto's van de walvisjacht aan de muur. Mannetjes op een boot, mannetjes die op een walvis schoten met een harpoen en mannetjes die een walvis in stukken sneden. Erg gezellig dus. Als je gaat stappen, hoop je altijd dat het Zweedse bikiniteam aan je tafel komt zitten. Maar dat gebeurt nóóit. Ook nu niet. Wel kwam er een dronken lor bij ons zitten begon te vertellen dat hij ooit in Nijmegen was geweest. Hij meende in SJ de keeper van Dundee United te herkennen en bergreep niet waarom hij een dag voor de derby zat te boozen. Erg vond hij het niet, want hij was voor Dundee.

 

Het mannetje was erg vermakelijk, maar nadat hij continue handen wilde schudden, hadden we het wel een beetje gezien. We gingen op zoek naar Fat Sam's, maar konden die niet vinden. Mensen wezen ons de richting, maar het lukte niet om er te komen. Na een kwartiertje rondlopen, besloten we dat het wel genoeg was en ging we een andere kroeg in. En wie zat daar weer te zuipen? Inderdaad, de zatlap uit The Arctic Bar. Later ging ik pissen en daar stond hij ineens naast me, onduidelijke taal te brabbelen. Hij begon weer over Nijmegen en het feit dat hij daar wel eens was geweest, maar wederom werd de reden van zijn bezoek niet duidelijk. Misschien was het voor NEC? We zullen het nooit weten.

 

Onze kroegentocht ging verder en we kwamen in The Old Bank terecht, een pub in een, je raadt het al, oude bankgebouw. Daar was het heel goed toeven. Goede muziek, aantrekkelijke vrouwen (aantal die wij versierd hebben: 0) en ze hadden er koude Kopparberg en Irn-Bru. Kortom, gewoon een gezellige kroeg. De uurtjes werden steeds kleiner en ik besloot maar eens te gaan pissen. Vreemde wc hadden ze daar, want er waren geen urinoirs, alleen hokjes. Ineens hoorde ik allemaal vrouwenstemmen. En ik zag een maandverbandprullenbakje in de hoek staan. Shit, ik zat in de vrouwenplee. En het duurde en duurde maar. Die vrouwen bleven maar bezig met zichzelf opmaken en roddelen over andere vrouwen 'die toch wel erg dik waren geworden'.

 

Omdat ik niet als de überpervert over wilde te komen, hield ik me schuil. Wat een horror was dat. Minuten leken wel uren te duren. Er gingen wel eens wat vrouwen weg, maar die werden weer vervangen door nieuwe. Ik heb nog nooit zo lang op de wc gezeten als die avond. Op een gegeven moment leek iedereen weg en besloot ik er maar uit te komen. Maar er stond nog een meisje zich op te maken. Ik deed net alsof ik zwaar dronken was en zong over een kleine jodeljongen en maakte me uit de voeten. SJ en 1904 waren me ondertussen al aan het zoeken, want die dachten dat ik P-P geslagen was door een of andere mafkees. In principe had ik dat nog liever gehad dan deze vernedering. Maar voor de anderen was het een mooi einde van de avond.

 

De volgende ochtend gingen we, na een stevig ontbijt, weer de Law op, de uitgebluste vulkaan in Dundee. Even stadions bekijken en wat uitwaaien. En waaien deed het. Waar we in december lekker in het zonnetje stonden, was het nu erg koud en regenachtig. 1904, die Urbexer was geworden als vincken niet zijn hobby was, genoot nog van de twee gestripte flats vlakbij de stadions. Schijnbaar gaan ze in de zomer plat, dus de volgende keer als we op de Law staan, kunnen we de twee stadions helemaal goed zien. Toch vind ik die flats wel wat hebben, vooral doordat ze de clubkleuren van beide clubs hebben. Helaas was er geen tijd om nog even in te breken, want de warme koffie stond op ons te wachten.

 

Na het opwarmen, was het tijd om naar het stadion te gaan. Persoonlijk vind ik Dens Park mooier, maar ook Tannadice heeft wel iets. De uitstraling is heel erg jaren tachtig en het is totaal niet gelikt, dat zie ik graag. Helaas was deze derby niet uitverkocht, maar je kunt niet alles hebben. Het zat wel lekker vol. Met name in The Shed stonden de Dundee-fans heel dicht op elkaar, omdat je op de onderste rijen nat werd. Daar ging niemand zitten, dus bovenin was het druk en dat kwam de sfeer wel ten goede, merkten we later. Wij hadden echt perfecte plekken. Bovenste tier en dan vooraan richting de fans van Dundee. Mooi uitzicht op de Law, de flats en Dens Park. Het kon niet beter.

 

Alle randvoorwaarden waren goed, nu moesten alleen de spelers er een leuke pot van maken. Gelukkig gebeurde dat dit keer. Brown had zijn spelers flink opgenaaid en Dundee speelde kei- en keihard. Het was een wonder dat Dundee na twintig minuten pas één rode kaart had gekregen, want in Nederland waren ze nog maar met acht man over geweest. Wel balen, want de wedstrijd leek nu wel over. Dundee United was een stuk beter en tegen tien man moest het helemaal gaan lukken. Na die rode kaart werden er duizenden wankergebaren richting het uitvak gemaakt. Wij deden mee, ondanks dat we drie maanden eerder vanuit het Dundee-vak dat soort gebaren richting Dundee United aan het maken waren. Gloryhunters.

 

Maar Dundee hield vol. Ze vochten zich echt helemaal kapot en het lukte om met 0-0 te gaan rusten. In de tweede helft werd het helemaal vreemd, want The Dees waren eigenlijk sterker. Ondanks de 0-0 tussenstand, was ik echt aan het genieten. Het was echt zo'n wedstrijd waarin je helemaal werd opgezogen door wat er op het veld en de tribunes gebeurde. En toen maakte Dundee de 0-1. Ik moest me inhouden om niet te gaan juichen. Echt schitterend. Het uitvak ontplofte werkelijk en het geluid wat er vandaan kwam was prachtig. Ondanks dat degradatie met een overwinning hier ook niet af te wenden was, vonden ze het toch wel erg lekker om hier voor te staan en misschien wel te gaan winnen.

 

Maar sprookjes bestaan niet. In de blessuretijd maakte Dundee United de 1-1 en als hele foute figuren stonden wij mee te juichen. Nu was het 'going down' het lied wat de overhand had. Het bleef bij 1-1 en ik was toch wel heel erg tevreden. Ik had een heel intense wedstrijd gezien met een heerlijk sfeertje (vooral van de uitfans). De Dundee derby bevalt me heel erg en ik hoop dat hij over twee jaar weer wordt gespeeld, want dan zijn we er weer bij. Ik vind de stad leuk, beide clubs mag ik wel en het is gewoon een heel prettige derby. Geen narigheid naderhand of draconische maatregelen, want iedereen loopt na afloop gewoon door elkaar heen, links en rechts een grapje makend. Echt een aanrader om te bezoeken voor mensen met interesse in het Schotse voetbal.Het rapport

Het stadion

Tannadice Park ken ik ook al goed. Ik blijf een voorkeur houden voor Dens Park, maar ook dit stadion mag er wezen. Het heeft een heel grote jaren 80-uitstraling en dat bevalt me wel. Het is ook zeker niet saai. Wij zaten ook op een perfecte plek, met uitzicht op Dens Park, de twee flats en de Law. Tsja, dan is het genieten met een hoofdletter G.

De sfeer

De sfeer rondom de Dundee derby blijft apart. Voor en na de wedstrijd zie je totaal geen agressie of haat, maar tijdens de wedstrijd kunnen ze elkaars bloed wel drinken. Ik vond met name de Dundee-aanhang erg indrukwekkend zo vanonder die Shed.  

De wedstrijd

De invloed van "Bomber" Brown was al duidelijk te merken. Was Dundee onder Barry Smith vooral probeerde te voetballen, was het nu een schopfestival. Het had effect, want lange tijd leek Dundee te gaan winnen. Dat lukte nét niet. Voetballend was het allemaal een stuk minder dan vrijdag, maar genieten was het wel. Echt vechtvoetbal kan ook heel mooi zijn om te zien.  

De omgeving

Nergens zie je stadions zo dicht bij elkaar liggen als in Dundee. Daarnaast wordt het allemaal omringd door een woonwijk en pubs. Je hebt uitzicht op twee pauperflats en de uitgebluste vulkaan. Wil een mens nog meer? Nee, eigenlijk niet. Laat aub de twee Dundee's voor eeuwig in deze twee stadions spelen, want dit is echt uniek. 

Overall

Waar bij de eerste Dundee derby de randvoorwaarden beter waren (volle bak, mooier stadion, zonnetje), was bij deze Dundee derby het gebeuren op het veld beter. Niet dat er beter werd gevoetbald dan tijdens de vorige editie, zeker niet, maar het was nu veel spannender. Ik leefde nu ook meer mee. Eigenlijk vooral met Dundee. Ik baalde stiekem best van die late 1-1. Dundee gaat eruit, dus volgend jaar geen Dundee derby. Maar zodra hij weer gespeeld wordt, ga ik weer richting Dundee. Het blijft een heel bijzondere wedstrijd.De statistieken

Dundee United v Dundee 1-1 (17/03/2013)

83. Ryan Conroy 0-1

90. Michael Gardyne 1-1

Ground: Tannadice Park, Dundee

Visits: 2

Season: 2012-2013

Competition: Scottish Premier League

Position Dundee United: 7

Position Dundee: 12

Gate: 10731

Match Number in Scotland: 48

Goals: 157

Line up Dundee United:

Cierzniak, Watson, McLean, Dillon, Douglas, Millar, Ryan (62. Gauld) , Armstrong, Mackay-Steven (88. Thomson), Daly, Boulding (69. Gardyne)

Line up Dundee:

Simonsen, Irvine, Toshney, Grassi, Easton, Riley (22. Benedictus), Davidson (78. McBride), McAllister, Conroy, Harkins (80. Cowan), Baird

Yellow cards:

Millar, Armstrong (Dundee United), Durnan, Mitchell (Dundee)

Red card:

Irvine (19. Dundee)De foto's

Net als in december gingen we even de Law op. Ditmaal was het mistig ipv zonnig

Dens Park en de blauwe flat

Tannadice Park en de oranje flat. Toeval?

Deze zomer gaan ze plat, dus even wat aandacht voor die twee landmarks

...

...

Standbeeld van Desperate Dan, een stripheld uit Dundee

Het hoofdkwartier van D.C. Thomson, de befaamde uitgeverij uit Dundee

Iets verderop de Arctic Bar. Goed voor een zéér marginale avond

Dit is ook een erg goede boozer van de avond ervoor

Aad de Mos was er ook

Tannadice Street, de staart waarin...

... Tannadice Park ligt

...

...

...

Dens Park is mooier, maar toch heeft Tannadice ook wel wat

Beide stadions

De befaamde volkstuintjes naast de Eddie Thompson stand

En hier zouden wij gaan zitten: de George Fox stand

Waar nog het oude logo op geplakt is

De onthoofde floodlight van Tannadice, erg pijnlijk om te zien

Jerry Kerr stand, soms ook bekend onder de Fair Play stand

The Shed waar de mannetjes van Dundee zaten

Eddie Thompson stand

En de onze

...

Floodie

Nog een, met een floodlight van Dens Park op de achtergrond

...

Kunst

Gluurburen naar de volkstuintjes

Gluurburen naar Dens Park

Mascotte I

Mascotte II

Lekker regen in de bek

Daarom bleef iedereen boven staan, ondanks dat dit vak was uitverkcoht

En we gaan los

Lekker in de modder

Mogelijkheid

Held Harkins _O_

Elleboogstoot = rood

...

In de tweede helft mocht Simonsen in de modder staan

...

0-1 voor Dundee

Ya wankers. Ya bawbags. Ya cunts. One nil for the Dundeh

En dan wordt het 1-1 en vliegen er sjaals de lucht in

Waar ben je nu, rukker?

...

Even een obsceen gebaar naast me

En na de wedstrijd loopt alles vredig door elkaar

Whehehe, sletjes

En als afsluiter een posh huis uit 1896, mooier kan een dag niet eindigen


 

 

© 2005 All Rights Reserved.