Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Gilze

Het verslag

        

Kinderhooligans in Gils

Net zoals twee weken eerder bij de Oirschotse derby, besloot ik voor Gilze v Raamsdonk mijn camera mee te nemen. Ik ging er toch naartoe voor de krant en omdat er flink wat op het spel stond, was het een goede reden om er een verslagje over te schrijven. Gilze kan kampioen worden en voor het eerst sinds 1979 naar de derde klasse promoveren. Daarnaast staat het pittoreske sportpark aan de Lange Wagenstraat op het punt te verdwijnen. De club gaat in een duurzaam sportpark spelen, waar nu nog weilanden liggen. Daar krijgt de club een redelijk grote tribune en als ik de bouwtekening mag geloven gaat dat vrij indrukwekkend worden.

Tegen VV Gilze heb ik vaak gespeeld met ZIGO. Sterker nog, mijn grootste overwinning ooit vond plaats in Gilze. Met 1-16 wonnen we daar, dus bij de Gilzenaren heb ik een positief gevoel gehad. Een duik in de historie leert ons dat Gilze in 1920 werden opgericht als AVM (Altijd Vol Moed). Echt hoge toppen heeft de club nooit gescheerd. In 1979 speelde de club voor het laatste in derde klasse gespeeld, waarna het continue stuivertje wisselen was tussen de vierde en vijfde klasse. Sinds 2005 speelt de club in de vierde klasse en nu staan ze op de drempel van promotie. De platte kar staat al klaar, maar eerst moet Raamsdonk nog worden ingehaald. Die club staat nu namelijk eerste, met twee punten voorsprong maar ook twee wedstrijden meer gespeeld. Waar het voor Gilze een kwestie was van mogen winnen, moest Raamsdonk vandaag eigenlijk de drie punten halen.

Tot een paar weken geleden wonnen beide clubs zowat alle wedstrijden. De laatste tijd lijkt echter de spanning invloed te hebben op het spel van beide teams. Her en der worden er punten verloren. Vooral Raamsdonk lijkt het spoor bijster, met twee nederlagen op rij. Gilze verliest niet, maar speelt wel regelmatig gelijk. Gilze is duidelijk de smaakmaker van deze competitie. De ploeg scoorde al 61 doelpunten in 17 wedstrijden (waarvan het spitsenduo Maarten Oprins en Rudy van Hoek er 47 voor haar rekening nam) en verloor slechts éénmaal in de hele competitie. Dat was saillant genoeg bij Raamsdonk. Een knotsgekke wedstrijd eindigde in 5-4 voor de Raamsdonkers. Het publiek – dat voor Gilzer begrippen in grote getale was gekomen - hoopte op een herhaling van die pot, maar dan uiteraard in Gils voordeel.

Er waren opvallend veel mensen uit Raamsdonk meegekomen voor deze belangrijke wedstrijd. Met name de jonge fans van de Raamsdonkers lieten zich nadrukkelijk gelden. De hele wedstrijd was er een verbale strijd aan de gang op de tribune, tussen de jeugdspelers van beide clubs. Klassiekers als “Laat maar liggen, hij is dood”, “Gilze/Raamsdonk pannenkoeken” en “Gilzese wijven zijn vies, ze smaken naar stront en naar pies” waren te horen. Het zorgde ervoor dat er soms een wat ruzie-achtige sfeertje hing op het sportpark in Gilze. Een van de oudere supporters sprak de kinderen er op aan en het werd meteen was rustiger.

Het was duidelijk dat het ergens om ging. Bij winst van Gilze zou het woord “kampioenschap” in de mond mogen worden genomen. Het leek of de spelers daar last van hadden, want het spel van Gilze oogde erg gespannen. Het fysiek spelende Raamsdonk slaagde erin om de gouden tandem Oprins-Van Hoek aan banden te leggen. Doelpunten waren dan ook schaar. Pas vlak voor de rust konden de toeschouwers juichen. Eerst was er een eigen doelpunt van Gilze-speler Paul Denissen. De jonge hooligans van Raamsdonk gingen helemaal los en het “helemaal niets in Gilze” schalde over het veld. Twee minuten later gingen de jonge Gilzenaren helemaal uit hun dak. Koen Oprins haalde vol uit en zorgde voor een 1-1 ruststand. Nu was “helemaal niets in Raamsdonk” te horen aan de Lange Wagenstraat.

In de tweede helft leek Raamsdonk zich ervan bewust dat ze eigenlijk moesten winnen. Het resulteerde in een aantal kansen en in de zestigste minuut leek Raamsdonk weer op voorsprong te komen. Het doelpunt werd echter afgekeurd. Vlak voor tijd kon Gilze de wedstrijd definitief beslissen, maar de bal van ging voorlangs. 1-1 dus. Een gelijkspel waar logischerwijs vooral Gilze blij mee is. Die blijven hierdoor op poleposition staan in de titelstrijd. Afgelopen donderdag hebben ze ook nog eens de eerste inhaalwedstrijd gewonnen, waardoor Gilze nu als koploper morgen aan de tweede inhaalwedstrijd kan beginnen. Gilze lijkt voor het eerst sinds 1979 naar derde klasse te gaan. Het is een niveau dat bij het nieuwe sportpark van de club past.De foto'sHet hoofdgebouw van VV GilzeDe ingang. Inkom was gratis voor deze topper in 4DHet rood in het logo snap ik niet, want de club speelt in wit-zwart zolang ik weetDe spelers komen het veld op in een koud GilzeDe bal wordt het strafschopgebied ingepomptDe kleine tribune waar allemaal kinderen zatenNogmaals de tribuneBij de kantine werd het tijdens de wedstrijd erg drukNet zoals aan de lange zijdeNaast de tribune stonden de RaamsdonkersNa de wedstrijd was de tribune leeg en verlaten. De kleine hooligans waren verdwenenYep, hij is helemaal van hout

 

 

© 2005 All Rights Reserved.