Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

HayesYeading

Hayes & Yeading United

When 2 Become 1

Aangezien ik volgende week zaterdag naar Hayes & Yeading United tegen Luton Town ga in het kader van de Pheonixclub (de jaarlijkse traditie om een amateurclub te sponsoren met een stel liefhebbers van Engels voetbal), even een kijkje in de historie van deze club. Zoals de naam al doet vermoeden is de club een fusieclub. Een heel jonge fusie, want pas sinds 2007 bestaat deze club. Beide clubs speelden in de Conference South op het moment van de fusie en in die league werd het eerste seizoen afgesloten met een 13de plek. Vorig jaar was er meer succes. De club werd vierde en mocht deelnemen aan de play-offs. Dat leek niets te worden, want na vijftig minuten stond het al 0-4 voor Eastleigh. Daarna voltrok zich een wonder. De club kwam terug tot 2-4 en in de return in Eastleigh werd het 0-4 voor Hayes & Yeading. De comeback kings deden het dunnetjes over in de finale tegen Hampton & Richmond. Een 2-1 achterstand werd omgebogen in een 3-2 overwinning. Hayes & Yeading naar de Conference. Gekkenhuis.

Een korte, maar boeiende geschiedenis dus voor deze club. Maar wat hebben de twee clubs gepresteerd waaruit deze fusieclub is ontstaan? Te beginnen met Yeading, het kleintje. Toch zal deze club bij veel mensen een belletje doen rinkelen. De club – pas opgericht in 1960 – heeft namelijk in de recente geschiedenis enkele opmerkelijke prestaties geleverd in de FA Cup. In 2005 bereikte de club namelijk de derde ronde van deze beker en mocht uitkomen tegen Newcastle. Thuis nog wel! Helaas werd de wedstrijd verplaatst naar Loftus Road van QPR, maar The Ding deed het geweldig. Er werd slechts met 0-2 verloren en dat terwijl Newcastle op dat moment een Premier Leagueclub was en Yeading slechts op het zevende niveau (Isthmian League) uitkwam. Om het verschil nog duidelijk te maken pakken we de toeschouwersaantallen er even bij. Newcastle trok dat seizoen 52000 mensen, terwijl Yeading er met moeite 137 haalde.

De club promoveerde in 2005 naar de Conference South, het hoogste niveau waar de club ooit heeft gespeeld. Dat kampioenschap wordt – samen met het winnen van de FA Vase en de FA Cup-wedstrijd tegen Newcastle – gezien als het grootste succes van de club. In 2006 deed de club opnieuw van zich spreken. De eerste ronde van de FA Cup werd gehaald en de grootste club van de loting werd aan Yeading gekoppeld: Nottingham Forest. Opnieuw veel media-aandacht voor The Ding, maar met 5-0 was het duidelijk dat Forest toch een paar maatjes te groot was. Goede prestaties, maar er kwam nog altijd geen kip naar The Warren, het stadion van Yeading. De nabijheid van veel profclubs, als Fulham, Chelsea, Brentford en QPR is daar mede debet aan. Vandaar dat er niets anders opzat om te fuseren.

In tegenstelling tot Yeading is Hayes wel altijd een grote naam geweest in het Engelse non-league voetbal. The Missioners werden in 1909 opgericht en stonden in 1931 in de zéér prestigieuze FA Amateur Cup. Die finale werd verloren, maar Hayes was een echte topnaam in bij de amateurs. Bekende voetballers als Cyrille Regis (een de de drie Three Degrees van West Brom), Robin Friday (The best footballer you never saw), Les Ferdinand, Jason Roberts en Barry Hayles begonnen hun carrière bij de club. De eerste ronde van de FA Cup werd maar liefst 22 keer gehaald. Viermaal deden ze het nog een ronde beter, maar de derde ronde bleek iedere keer een brug te ver. Wat dat betreft heeft Yeading het net iets beter gedaan. In 1999 waren ze er wel dichtbij. Pas na verlening werd er verloren van Hull City. Extra zuur, omdat in de ronde erna Chelsea de tegenstander was geweest. Het zou een niet alleen een sportieve, maar ook financiële droom zijn geweest.

Waar Yeading nooit de Conference haalde als zelfstandige club, slaagde Hayes daar wel in. In 1996 promoveerde de club namelijk naar de hoogste “amateurcompetitie” van Engeland en daarin deden The Missioners het best aardig. Na twee jaar middenmoot, deed de club in 1999 ineens mee om de titel. Slechts zes puntjes eindigde Hayes achter kampioen Cheltenham. Jammer, want het had betekend dat clubs als Cardiff, Swansea en Hull een bezoekje hadden mogen brengen aan Church Road. Voor een romanticus is dat natuurlijk schitterend. Het bleek een uitschieter, want met zo'n 500 toeschouwers was het niet vol te houden en in 2002 degradeerde de club weer. De Conference kwam daarna nooit meer in zicht en in 2006 en 2007 vloog de club op een haartje na uit de Conference South. Ook voor het meer illustere Hayes was de fusie dus noodzakelijk.

In 2007 besloten de clubs de koppen bij elkaar te steken. Het publiek wilde maar niet komen. Yeading had in de wedstrijd tegen Thurrock slechts 88 toeschouwers, het laagste aantal van de heel competitie. De clubs eindigden ook qua toeschouwersgemiddelde als nummer laatst (Yeading met 203) en een-na-laatst (Hayes met 220). Ook gezien de ligging (de boroughs Hayes en Yeading liggen naast elkaar) leek een fusie voor de hand te liggen. In dat laatste seizoen werd Yeading 16de in Conference South en Hayes slechts 20ste in dezelfde competitie. De onderlinge resultaten spraken ook in het voordeel van Yeading, dat met 0-1 won bij Hayes, terwijl de return 1-1 werd. De bedoeling is om op termijn The Warren van Yeading te verbouwen tot een volwaardig stadion en Church Road van Hayes te verkopen aan een projectontwikkelaar. Jammer, want Church Road is een geweldig stadion, terwijl The Warren saai is. Gelukkig ga ik Hayes & Yeading nog op de klassieke ground zien. Ik heb er zin an.


 

 

© 2005 All Rights Reserved.