Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Herstal

Het verslag

 

De Ruïne van AS Herstalienne

 

Op 28 juni 1914 werd Franz-Ferdinand - de troonopvolger van de Oostenrijk-Hongaarse dubbelmonarchie - doodgeschoten door Gravilo Princip. Deze moordaanslag was het startsein van WO I en daarmee indirect voor WO II. Het schot dat voor zoveel ellende zorgde, was afkomstig uit een FN 1910. Dat is een halfautomatisch pistool geproduceerd in het Belgische Herstal. Nog altijd staan de wapenfabrieken van Fabrique Nationale de Herstal in het gelijknamige plaatsje. Dit stadje vlak voor Luik heeft daarmee haar claim to fame. Toch is dat niet het enige, want ze hebben nog iets dat ik erg interessant vind: een oude, bijna vergaan stadion met de naam Stade Pré-Wigy. Tijd om daar eens een kijkje te gaan nemen.

 

Het kwam nu ook perfect uit om daar eens met 1904 naartoe te gaan. We wilden namelijk ons seizoen aftrappen met een potje in de Coupe de Liège tussen Stade Waremme en Geer. Die wedstrijd was gelukkig verplaatst naar 18:30, zodat we niet alleen Bureafosse konden vincken, maar ook dit stadion in Herstal. Soms zit het leven erg mee en dit was een van die dagen. Alles bleef goed gaan, want terwijl het keihard regende in Tilburg was het droog nadat we eenmaal de grens over waren. Binnen anderhalf uur stonden we in Herstal. Een deprimerend plaatsje. Gelukkig was het stadion zo gevonden, want het ligt net naast een afslag.

 

Herstal en voetbal. Het zal bij veel jongere voetbalhebbers geen belletje doen rinkelen. Herstal, die zijn bekend door hun handbalploeg. Die wordt nog wel eens genoemd bij het Vlaamse Studio Sport, maar voetbal in combinatie met Herstal is iets dat al jáááren niet genoemd is in dat programma. Toch is er wel degelijk ooit een goede voetbalclub in Herstal geweest. AS Herstalienne werd in 1919 opgericht en heeft daardoor het lage stamnummer 82. De club speelde in de destijds rijke industriestad Herstal en dus was er financieel wel wat mogelijk. Voor WO II kwam de club vaak uit in Tweede Klasse en behaalde daar goede resultaten.

 

Ook na WO II lukte het AS Herstalienne om een aantal jaren op het tweede niveau uit te komen. Daarna ging het snel minder met de club, die in de lagere nationale afdelingen ging spelen. In 1973 kwamen ze voor het laatst uit in Derde Klasse en in 1988 was er het afscheid uit de Vierde Klasse. Sindsdien hangt de club rond in de Provinciaalse reeksen en ook daar was de club geen topper. In 2009 was er geen andere mogelijkheid om te fuseren en de club heet sindsdien FC Herstal en komt uit in Tweede Provinciale.

 

Weinig mensen zullen om de fusie hebben gerouwd, want er komen tegenwoordig amper drie man en een halve paardenkop. Eigenlijk stierf AS Herstalienne veel eerder. In de jaren negentig werd stadion Pré-Wigy verlaten en daarmee werd er definitief afscheid genomen van het roemruchte verleden van de club. Het stadion was er namelijk nog het laatste overblijfsel van. Daarna nam een andere club uit Herstal intrek in het monument: AC Milanello Herstal, een club van Italiaanse migranten. Deze club - met een logo dat erg veel weg heeft van dat van AC Milan - mocht het stadion van 1998 t/m 2008 gebruiken. Sindsdien is het leeg en heeft de natuur het stadion overgenomen. Als me was verteld dat het al tien jaar leeg staat, zou ik het ook zo geloven.

 

Ik ben niet iemand die perse een stadion met een wedstrijd wil zien, hoewel ik dat wel het leukste vind. Toch moet ik toegeven dat zo'n ruïne me wel erg veel doet. Dit is gewoon keiharde porno voor de vincker, niets meer en niets minder. Het gras stond ontzettend hoog en het was zelfs lastig om doorheen te lopen. In het veld hadden dieren allemaal kuilen gegraafd, dus ik had geluk mijn nek niet te breken. De vervallen dug-outs, de gare kantine en de geweldige hoofdtribune waren puur genot. Vooral die hoofdtribune was er een van ontroerende schoonheid. Vandalen hadden er al flink huisgehouden, maar de grandeur droop er nog altijd van af. Helaas zal het allemaal binnen afzienbare tijd plaats moeten maken voor een winkelcentrum. Maar tot die tijd kan iedereen nog een pelgrimstocht maken naar dit juweeltje.De foto's

Van de buitenkant belooft Stade Pré-Wigy al veel

De ingang zag er flink gaar uit

De oude ticketloketten

De brievenbus van de club

De hoofdtribune was toch wel een genot voor het oog

Hier kon vroeger de Jupiler worden besteld

Een levensgevaarlijk trapje...

... brengt je op de schitterende tribune

...

De tribune had zelfs een klassieke paddock

In 2008 werd hier nog gevoetbald, maar dat lijkt al lichtjaren geleden

Aan de andere kant is de Buvette zichtbaar en een fabriek die veel afval in de Maas loodst

De dugouts hebben ook betere tijden gekend

De gewelven onder de hoofdtribune staan op instorten

Kapotte ramen...

... en hele muren die ingestort zijn

Net zoals de dugout voor de thuisploeg

Die van de bezoekers ziet er dan nog een stuk beter uit

Het laatste reclamebord is amper meer zichtbaar

...

Dit blijft toch echt een juweeltje voor de stadionliefhebber

Naast de hoofdtribune is nog wat overgroeide terracing zichtbaar

En zo her en der is nog een stoeltje te vinden

...

Ook in de kantine hebben vandalen al flink huisgehouden

Waardoor deze wc P-P is

Nog een oude bestellijst van de Interbrew

...


 

 

© 2005 All Rights Reserved.