Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Hinckley Downes

Het verslag

 

The Magic of the FA Cup

Het voordeel van een hele week gaan is dat je ook ineens bij verrassende clubs uitkomt. Vorig jaar bijvoorbeeld bij Atherton Colleries en dit jaar was het Hinckley Downes, een club waar ik nog nooit van had gehoord. Het klinkt een beetje als het josti-broertje van Hinckley United en dat is het eigenlijk ook. Ze spelen in de tiende divisie en strijden met Blackwell Miners Welfare en Graham Street Prims tegen degradatie. Een klassieke teletoeterclub dus. De tegenstander van vandaag - Boston Town - is niet veel beter. De tweede club van Boston – achter het legendarische Boston United – komt uit in de negende divisie van de Engelse voetbalpiramide. Tegenstanders zijn grootmachten als Yaxley en Wellingborough Town 2004. Dan weet je eigenlijk al genoeg. Waarom dan toch deze wedstrijd op deze zondag en geen Manchester United v Birmingham City of Tottenham v Liverpool? Eigenlijk zijn daar maar twee woorden voor: FA en Cup. Combineer dat en je hebt het magische woord FA Cup. Deze wedstrijd wordt namelijk gespeeld in het kader van die beker. Het is de zogenaamde Extra Preliminary Round oftewel de allereerste ronde van de Cup. k heb me als levensdoel gesteld om ooit alle rondes van de FA Cup te bezoeken en dit was natuurlijk een ideale gelegenheid om deze ronde te bezoeken. Vooral als de wedstrijd ook nog eens tussen Hinckley Downes en Boston Town gaat. Een mooier affiche is niet te vinden in deze ronde. Hoewel, Bedlington Terriers v Thackley ook wel mooi klonk.

Bij Hinckley Downes kwamen afgelopen jaar gemiddeld 46 toeschouwers opdagen. Logisch, want met een tiende plek nemen ze daar geen genoegen. Dat de club potentie heeft is duidelijk. Spelen ze mee om de titel dan komen er al vaak crowds van 50+ opdagen. De “Hel van Hinckley” wordt het dan voor de tegenstander in The Greene King Stadium. Tegenstander Boston Town werd afgelopen jaar één divisie hoger vijfde en trok gemiddeld 72 fans. Gekkenhuis. Een palmares hebben beide clubs ook. Hinckley Downes speelde ooit de finale om de prestigieuze Leicestershire Senior Cup. Iets dat clubs als Liverpool, Man United en Arsenal nooit hebben bereikt. Gelukkig werd de finale verloren, want anders moest deze armlastige club ook nog een prijzenkast aanschaffen en daar was geen geld voor. Boston Town heeft heel wat meer titels gewonnen en er stonden zelfs grote namen daar onder contract. Gary Bull – ex-Premier Leaguespeler en de neef van Wolveslegende Steve Bull – en Bart Griemink - ooit reservekeeper van Willem II - mochten zich ooit in het tenue van de club hijsen. Bull staat er zelfs nog steeds onder contract. Daarnaast hebben ze met het Tattershall Road Stadium, best een leuk stadionnetje. Ooit kwamen daar 2.700 mensen naartoe om de derby Boston Town v Boston United te bekijken in de FA Cup. Town verloor, maar nam tijdens een oefenwedstrijd in 2007 wraak door de Pilgrims met 1-0 te verslaan. Boston Town was voor even de Ploeg van 't Stad, zoals ze dat in België zo mooi zeggen.

De route naar Hinckley was er een van files, zoals eigenlijk heel Engeland de hele week vaststond. Het leek erop dat iedereen naar Hinckley Downes wilde, maar dat was niet het geval. Uiteindelijk kwamen er 133 mensen op de wedstrijd is, bijna 3x zoveel dan normaal. Het was wel de een-na-laatste gate die ik ooit meemaakte. Alleen bij Atherton Collieres kwamen er minder mensen (103). Enfin, uiteindelijk kwamen we dan toch aan in Hinckley, een plaatsje dicht bij Leicester. De bijnaam van het stadje is Tin 'At, dankzij een weddenschap van een schapenhouder uit Hinckley. Die beweerde overal dat hij makkelijk een hoed vol met bier kon drinken, zonder dat hij zat werd. Het kon echter niet bewezen worden, doordat het meeste bier door de hoed was gevallen voordat de herder al het bier op had. Een landlord wilde de man echter een lesje leren en liet bij de lokale smid een tinnen hoed maken. Op het moment dat de herder opnieuw aan het opscheppen was werd de hoed tevoorschijn gehaald en moest de schapenhouder eraan geloven. Voordat hij de hele hoed met bier op had was hij al helemaal van het padje en vanaf toen was het afgelopen met zijn sterke verhalen. Het stadje had echter zijn bijnaam en in Hinckley is nu nog een pub te vinden die The Tin Hat heet waar mensen kunnen proberen een hoed bier te drinken zonder dronken te worden.

Maar genoeg over de stad, want er stond een wedstrijd op het programma. De F.A. Cup bestaat uit veertien rondes en dit was de allereerste. Goed, de kans dat één van deze twee teams in mei in de finale staan is erg klein, maar het is mooi dat het mogelijk zou kunnen zijn. Wat dat betreft is de F.A. Cup nog altijd hét bekertoernooi in Europa, want in geen enkel land mogen er zoveel teams meedoen als hier in Engeland. Een gunstige loting kan ook ineens de redding betekenen voor sommige clubs, zoals Exeter City in een recent verleden mocht meemaken nadat het tegen Manchester United lootte. Ik denk ook dat het de magie van de F.A. Cup was die ervoor zorgde dat er deze dag voor Hinckley Downesbegrippen zoveel mensen op de wedstrijd waren afgekomen. De penningmeester zal verlekkerd naar de inkomsten hebben gekeken. Daar kon weer een nieuwe bal van worden gekocht.

Al vrij rap was duidelijk dat Boston Town ging winnen. Voorin hadden die een soort Emile Heskey lopen en met ex-Premier Leaguespeler Gary Bull (43) ernaast was Hinckley Downes eigenlijk bij voorbaat al kansloos. Het was dan ook Bull – die twee seizoenen eerder nog 57 goals in één seizoen had gescoord voor Boston Town – die met een wereldgoal de 0-1 maakte. Na een kwartiertje spelen was het al 0-2. SJ vond het jammer voor de wedstrijd (hoewel ik denk dat hij stiekem een Hinckley Downesfan is), maar ik hoopte op een 0-10. Helaas zat dat er niet in. De Downes kwamen nog terug tot 1-2, maar uiteindelijk werd er met 1-3 gerust. Er gebeurde ondertussen van alles op het veld: geniale acties, gigantische missers en ballen op het houtwerk. Tel daarbij op dat het zonnetje lekker scheen en we hadden een mooie middag. Helaas viel er in de tweede helft minder te genieten. Beide teams vonden het wel goed zo. Enige hoogtepunt was nog de 1-4 voor Boston Town. Stiekem baalden we wel een beetje dat het niet gelijk was geworden, want dan hadden we dinsdag de replay in Boston kunnen meemaken. Alles bij elkaar hadden we best een leuke middag gehad in Hinckley en waren we blij dat we niet voor Manchester United v Birmingham City hadden gekozen. Die eindigde in een saaie 1-0.Het rapport

Het stadion

Het is natuurlijk niet het stadion van Hinckley Downes, maar van Hinckley United, maar zelfs voor die club - uitkomend in de Conference North - is het stadion erg behoorlijk. Het zou dan ook zeker niet misstaan in Conference waar zeker mindere stadions te vinden zijn. Voor de liefhebber van oude grounds is het echter geen aanrader. Het is een erg nieuw stadion. Toch hebben ze er daar in Hinckley wel geprobeerd er nog iets van te maken. Aan de buitenkant is er namelijk geprobeerd nog iets leuks van te maken. Allerlei tierlantijntjes die me aan Nene Park van Rushden & Diamonds deden denken. Het geeft het stadion in ieder geval een eigen gezicht. Binnenin helaas slechts drie tribunes (de Main Stand en twee terraces), maar dat is momenteel groot genoeg voor de club.

De sfeer

Met 133 man in het stadion is er geen gekkenhuis te verwachten. Toch waren de Boston Townfans zo nu en dan best luidruchtig. Vooral de lino moest het ontgelden en een divende speler van Hinckley Downes. Het was sowieso een raar gezelschap; allemaal mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. Ik vermoed dat het de ouders van de spelers waren of Boston Town heeft een oude harde kern fans.  

De wedstrijd

De eerste helft was echt genieten. Lang geleden dat ik een eerste helft waarin zoveel gebeurde. Niet dat het allemaal goed was wat er gebeurde, maar amusant was het wel. Hoogtepunt was de 0-1 van Boston Town. Gary Bull lobte de bal over de keeper die precies in het netje viel. De spits mag dan al wel 40+ zijn, maar echte klasse verloochent zich niet. Het was jammer dat het in de tweede helft allemaal wat obligaat was, want anders had deze wedstrijd wel eens hoog kunnen eindigen op mijn lijstje van leukste wedstrijden ooit.

De omgeving

Hinckley kwam vrij posh over en rondom het stadion was dat helemaal het geval. Het ligt namelijk in een erg groen gebied met meerdere sportfaciliteiten. Naast het voetbalstadion ligt namelijk een rugbystadion en iets verderop een golfbaan. Geen ruige voetbalomgeving dus in Hinckley, maar dat past ook niet echt bij de club en het stadion.

Overall

Even was er de twijfel wat we op zondag moesten gaan doen. Manchester United v Birmingham City was redelijk in de buurt, maar toen ik zag dat er zes wedstrijden waren verschoven in de FA Cup gingen we kijken of er daar niets bij zat dat leuk was om te bezoeken. Hinckley Downes v Boston Town kwam er als leukste uit en daarvan hebben we geen spijt gekregen. Een F.A. Cup wedstrijd, een stadion waar je niet zo snel komt en een geweldige eerste helft. Achteraf bleek dit een goede keuze te zijn geweest, iets dat je altijd maar moet afwachten als je een onbekende club bezoekt.De foto'sDe commerciële naam van het stadion. Genoemd naar een lokale bierbrouwerEn hier ligt het stadion danDe turnstiles in HinckleyDe ingang voor de bobo'sEn de hoofdingang van het stadion. Geen spoor van Hinckley DownesThe East StandThe Tom Powers End, vernoemd naar de eigenaar van het land waarop het stadion staatEn als laatste de Main StandDe clubshopHier de catering waar twee prinsesjes de tent rundenNogmaals de turnstiles, maar nu van binnenDe spelers stellen zich voor aan de 133 toeschouwersDe Emile Heskey van Boston TownEen mannetje dat chips en boterhammen door elkaar at. BrrrEen kans voor Hinckley Downes om weer terug te komen in de wedstrijdGelukkig nog echt gras in Hinckley


 

 

© 2005 All Rights Reserved.