Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Irvine Meadow

Het verslag

   

Eeka Peeka Pukka Po

Kilmarnock v Motherwell was wel leuk, maar daar was ik natuurlijk nooit naartoe gegaan als ik het niet kon combineren met een andere leuke pot. Ik was vooraf al een beetje aan het zoeken en clubs als Partick Thistle, Dumbarton en Airdrie United waren mogelijkheden. Extra leuk was dat ik die allemaal nog nooit had gevinckt met een wedstrijd. Toch was er een wedstrijd die erboven uitstak: Greenock Morton v Raith Rovers. Mooiste stadion van Schotland en twee ploegen waar ik grote sympathie voor heb. En toch zat ik na die pot in Kilmarnock niet op Cappielow Park, maar een stuk zuidelijker op Meadow Park. Het kan namelijk verkeren.

Meadow Park? Bedoel je niet Meadow Lane? Neen, ik bedoel Meadow Park. Dat is de thuishaven van Irvine Meadow XI. Oké, dat klinkt erg sektarisch, maar is het niet (misschien een beetje). De wedstrijd Irvine Meadow XI v Auchinleck Talbot stond namelijk op het programma is dat is misschien wel dé kraker van dit seizoen in het Schotse Junior League football. Junior League? Ja, dat is iets wat lastig om uit te leggen, want het Schotse voetbal zit heel lastig in elkaar. Vandaar deze mooie link naar wikipedia. Junior League voetbal heeft niets te maken met jonge spelers, maar is een onderdeel van het Schotse non-league voetbal. Het niveau van de topploegen daar, kun je vergelijken met de Third Division. Dat hebben ze ook wel bewezen, toen ze tegen elkaar uitkwamen in de beker.

Dat kan namelijk pas sinds 2007/2008. Sinds dat jaar mogen de Junior clubs namelijk meedoen aan de Scottish Cup. Daarvoor was het verboden, want de Junior bond en de SFA zijn twee verschillende organen. De afspraak is dat er maximaal vier Junior clubs mogen deelnemen: de drie regionale kampioenen en de winnaar van de Junior Cup. Mocht de winnaar van de cup ook kampioen worden, dan mogen er maar drie clubs deelnemen. In de vier seizoenen dat ze mee mogen doen maken ze tot nu toe erg veel indruk. Maar daarover zal ik binnenkort een artikeltje schrijven op mijn blog, want het is iets te lang om in dit verhaal allemaal uit te leggen.

Irvine Meadow XI v Auchinleck Talbot was geen gewone competitiewedstrijd, maar een pot in de kwartfinale van de Scottish Junior Cup. Die beker, die dit jaar voor de 125 maal wordt gespeeld, is de hoogmis van het Schotse Junior voetbal. Gek genoeg wordt het toernooi zelfs gesponsord door Fly Emirates, waardoor de beker officieel de The Emirates Junior Cup heet. Eigenlijk best bizar. Het mooie is dat Irvine Meadow en Auchinleck Talbot twee van de allergrootste clubs zijn in het Junior Football. Auchinleck is met acht maal winst in deze beker recordhouder. Die club wordt gezien als het Manchester United van het Junior Football. Het mooie is dat Irvine Meadow dan weer het Chelsea van het Junior Football wordt genoemd, want daar aan de kust hebben ze wel een paar centjes te verteren.

Irvine Meadow XI is eigenlijk een gekke naam. Normaal als er een “XI” achter een clubnaam staat, betekent het dat het niet het eerste elftal is. Gelukkig heeft een Medda-fan me achteraf kunnen uitleggen waar het vandaan komt. Oorspronkelijk speelde Irvine Celtic, een club van Ierse immigranten, op Meadow Park. Een groep voetballers vroeg of ze ook in dat stadion mochten spelen en namen de naam “Irvine Meadow XI” aan, om duidelijk te maken dat Irvine Celtic en niet zij het eerste team waren in dat stadion. Vrij onderdanig dus. Irvine Celtic ging echter na een aantal jaar failliet. Irvine Meadow XI werd daarna eigenaar van het stadion en bleef vreemd genoeg de “XI” aan het eind van de clubnaam houden. Vandaar de wat vreemde naam.

Irvine ligt in Ayrshire, de county waar het Junior Football het allergrootste is. De finale van de Junior Cup wordt niet voor niets in Kilmarnock gespeeld. Irvine Meadow is qua support en prijzen ook een van de grootste clubs op dit niveau. Driemaal werd de Junior Cup gewonnen en zestien keer werd de club kampioen. Grootste succes was de overwinning in 2009 op Arbroath in de Scottish Cup. Irvine Meadow XI was de eerste Juniorclub die een profclub versloeg (afgelopen seizoen deden twee andere clubs dat ook). Als beloning mochten ze naar Easter Road, waar ze met 3-0 verloren. Irvine Meadow nam 3000 man mee, maar de fans werden na afloop vanwege het zingen van sektarische liederen (de fans van Irvine Meadow zijn nogal Rangers minded), negatief afgeschilderd in de pers.

Tegenstander Auchinleck Talbot is de meest succesvolle club in het Junior voetbal. De club komt uit een piepklein mijnwerkersstadje uit Ayrshire. Elf maal werd de club kampioen en maar liefst achtmaal (een absoluut record) werd de Junior Cup gewonnen. Ze zijn ook de enige club die deze beker driemaal op rij won. De wedstrijd tussen Auchinleck en de buren van Cumnock loopt vaak uit de hand en wordt, na de Old Firm, als meest gewelddadige derby van Schotland beschouwd. Ook Auchinleck deed éénmaal mee aan de Schotse cup (ook in 2009/2010) en maakte indruk. Fort William werd met 7-0 verslagen in de eerste ronde, waarna Huntly na replay werd verslagen. Pas in de derde ronde was Stirling Albion met 2-1 te sterk. Knappe prestatie, want The Bot speelde uit en Stirling zou dat jaar kampioen worden van de Second Division.

Doordat het dit jaar de 125ste editie van de beker is, gaan er stemmen op om hem ditmaal weer op Hampden Park te gaan spelen in plaats van op Rugby Park. De laatste keer op Hampden was in 1986, toen Auchinleck Talbot bekerhouder Pollok versloeg. De reden om de finale niet meer op Hampden te spelen, was dat de finale steeds minder mensen trok. Vandaag de dag komen er zo'n 8000 mensen op af. Dat is ooit anders geweest, want in 1951 trok een finale tussen Petershill en Irvine Meadow XI maar liefst 77650 toeschouwers. Helaas zag je, net zoals bij de FA Amateur Cup in Engeland, ook de interesse in Schotland in het non-league voetbal afnemen. Toch hoop ik dat ze de finale op Hampden gaan spelen. Ik denk dat er ook best wat man op af gaan komen als de winnaar van deze pot erbij zit, tegen Bo'ness bijvoorbeeld.

Doordat ze zo vriendelijk waren geweest om de pot van Irvine Meadow naar 14:30 te verplaatsen, hadden we nog volop tijd om van Kilmarnock naar Meadow Park te rijden. We reden nog even verloren in Irvine, maar uiteindelijk waren we een kwartiertje voor tijd bij het stadion. Het was er enorm druk. De rij voor de turnstiles was bijna 100 meter lang en toen we uiteindelijk binnen waren, bleven er mensen komen. Besloten werd om de kick-off een kwartier uit te stellen, want de toestroom stopte niet. Er waren uiteindelijk zo rond de 3000 man, meer dan alle wedstrijden in de Second en Third Division, de helft van de potten in de First Division en de SPL wedstrijd tussen Hamilton en St. Johnstone. Bizar eigenlijk voor zo'n non-league pot.

Het stadion zelf was genieten. Ik had eigenlijk alleen foto's gezien van de Main Stand, maar er was nog verrassend veel terracing. Wel heel erg gaar allemaal. In Nederland was dit stadion allang gesloten. Andy kende een mannetje bij Auchinleck, dus gingen we bij die mannen staan. Ze hadden veel man meegenomen. Ik denk dat verhouding ongeveer 50/50 was. Vooraf had ik gelezen dat de aanhang van Talbot slechts zou bestaan uit roodharige, magere junkies met flessen Buckfast, maar dat bleek mee te vallen. Ik vond juist de Irvine mannetjes er wat gekker uitzien, met hun Rangers shirts. Auchinleck had wel een harde kern, bestaande uit een stuk of twintig chavs. Ze hadden zelfs een spandoek bij, waarop hun naam, The Loons, stond gekalkt.

Niet alleen het stadion was een stap terug in de tijd, ook het voetbal kwam uit de jaren 70. Vooral bij Irvine Meadow. Die schoten alle ballen hoog de lucht in. De dag erop stond er een zinnetje in de krant dat de spijker op de kop sloeg: “Meadow had hoofed the ball long all afternoon”. Talbot probeerde het meer over de grond en kreeg ook meer kansen. Het publiek van Talbot was ook ontevreden over het spel van de tegenstander. Het mannetje naast me riep “Is that all you millionaires can do?” tegen de spelers van Irvine Meadow. Het geld van Irvine Meadow steekt blijkbaar. De beste spelers van die club schijnen zo'n 250 pond per week te krijgen en dat is erg veel voor op dit niveau. Dat krijg je ook niet in de laagste twee divisies van Schotland.

In de rust besloot ik om maar eens een rondje te gaan lopen om wat foto's te maken. Het was toch wel genieten daar. De oude hoofdtribune bestond voornamelijk uit hout. Op diezelfde tribune zat ook de harde kern van Medda in shirts en jassen van Rangers. Die keken me vreemd aan toen ik de tribune op kwam en wat foto's ging maken. Ik had geen Celtic-spullen aan, maar toch was ik daar niet gewenst. Achteraf bleek ook dat een van die Buckfastdrinkers me op mijn jas had gespuugd. Ik werd op slag fan van Auchinleck, want deze kansloze figuren van Medda zullen nooit mijn maten worden. Toch was het stadion me wel erg bevallen. Een heerlijke oude tribune, waar menig club in de lagere divisies van Schotland jaloers op kan zijn.

In de eerste helft moest het vermaak niet van de wedstrijd komen, maar er was genoeg te zien. Allereerst was het mooi om zo vanuit onze terrace de achtertuintjes in te kijken. Wat een gribus was dat. De meeste huizen waren (gedeeltelijk) dicht gemetseld. Vreemd genoeg in sommige gevallen alleen de benedenverdieping. Het leek wel een beetje op Tsjernobyl. Vreemd genoeg stond er in de tuin van een van die verlaten huizen nog wel een duivenhok en er zaten zelfs levende duiven in. Die vliegende ratten houden zichzelf knap in leven. Niet alleen die duiven waren vermaak, ook de muur die door de Talbot-fans omgedoopt werd als wc. Daardoor gebeurde er iets heel ranzigs. Er waren veel kinderen met het zand aan het spelen en wat is er leuker dan nat zand? Niets, dus de kinderen gingen dat natte zand bij die muur pakken om mee te spelen...

De tweede helft was van hetzelfde laken een pak. Medda hoofde de bal de hele tijd en Talbot probeerde nog wat te voetballen. Ze werden beloond, want in de 60ste minuut kreeg Talbot een pingel. Die werd gemaakt, dus gekkenhuis op onze tribune. Het doelpunt zorgde voor een opvallend spreekkoor, want alle Auchinleck-fans schreeuwden ineens “Eeka Peeka Pukka Po”. Mooi spreekkoor, maar ik snapte er niets van. Gelukkig kreeg ik meteen de uitleg, want het is al jaren dé slogan van Auchinleck. De club heeft namelijk een heel slechthorende fan, die altijd fanatiek meezingt. Hij verstaat alleen de teksten nooit. Toen de fans “We'll support you ever more” zongen, probeerde hij dat na te doen, maar verder dan “Eeka Peeka Pukka Po” kwam hij niet. Die slogan beviel de Talbot-fans wel en sindsdien zingen ze dat iedere keer als ze scoren.

Auchinleck leek het makkelijk te gaan uitspelen, maar vanuit het niets scoorde Medda ineens. De man met de foute naam Emilio Jaconelli maakte gelijk. Het leek op een gelijkspel en replay af te stevenen, totdat Medda-verdediger McDonald ineens de bal als een volleyballer wegsloeg. Opnieuw een pingel voor Talbot, opnieuw werd hij gescoord en opnieuw zongen we “Eeka Peeka Pukka Po”. Diep in de blessuretijd maakte Auchinleck zelfs de 1-3. Mooi. We wilden na het laatste fluitsignaal vertrekken, maar de voorzitter van Irvine Meadow was niet echt blij met de scheidsrechter en kwam het veld op om hem een muilpeer te geven. De voorzitter kon het totaal niet kanaliseren en moest in bedwang worden gehouden. Goed vermaak, zo op het einde van de wedstrijd.

Het was een mooie dag geweest en dat Junior voetbal bevalt me wel. Jammer dat ze pas een week van te voren de fixtures bekend maken, want Auchinleck v Cumnock lijkt me ook wel wat om eens te gaan bezoeken. Helaas is dat dus niet te plannen. Onze dag werd besloten in een nachtclub in Hamilton, waar Maus veel sletjes kon vincken. Uiteraard ontbrak de toiletneger niet, die continue parfum in mijn bek wilde spuiten. Dat blijft een vreemd fenomeen, zo'n toiletneger. Het was een mooie stapavond daar in Hamilton Palace. Daar ga ik wel vaker terugkomen. Ergens in de kleine uurtjes gingen we slapen, om ons voor te bereiden op de League Cup finale van de dag erop.Het rapport

Het stadion:

Bij verschillende Junior clubs lijkt het wel of de tijd heeft stil gestaan en daarom vind je op dat niveau nog enkele geweldige stadions. Meadow Park is daar geen uitzondering op. Ze hebben een heerlijke hoofdtribune waar veel clubs in de SFL jaloers op zullen zijn. Daarnaast is er volop terracing achter het ene doel, de lange zijde en de naast de hoofdtribune. Alles bij elkaar en heel leuke ground. Leuker dan de meeste in de laagste twee Schotse profdivisies.

De wedstrijd:

Dit was toch wel helemaal ander voetbal dan ik gewend ben. In een krantenartikel na de wedstrijd las ik de volgende zin "Meadow had hoofed the ball long all afternoon" en dat was toch wel de spijker op de kop. Auchinleck vond ik bij tijd en wijle wel aardig spelen, maar over het algemeen was het een wedstrijd met een enorm hoog tempo en zonder enige idee erachter. Eerlijk gezegd was dat soms wel genieten.

De omgeving:

Ik heb al veel pauperplaatsen gezien in de UK, maar de omgeving bij Irvine Meadow sloeg echt alles. Wat een drama. Veel huizen waren dichtgemetseld. Overal lag troep en rotzooi. Er stonden caravans in sommige tuinen, waar dan ook nog mensen woonden. Het was een armoedige zooi. Ik zou er 's avonds ook niet graag willen rondlopen. Rauwheid kreeg een nieuwe dimensie voor mij, na dit bezoek aan Irvine.

De sfeer:

Het was best intimiderend daar en dat kwam niet door de gezangen. Het kwam door de woede bij sommige fans. Ik dacht dat ik bij Motherwell al veel gescheld had gehoord, maar hier wat dat nog eens overtroffen. Je moet als lid van de Bond tegen Vloeken ook zeker niet naar Schotland gaan. Verder zongen de fans van Auchinleck het beste spreekkoor in jaren: "Eeka Peeka Pukka Po". Dat zit nu nog altijd in mijn hoofd. Ander hoogtepunt was na afloop. Nota bene de voorzitter van Irvine Meadow wilde de scheidsrechter nog een paar muilperen geven. Dat was echt genieten.

Overall:

Ik kan echt genieten van dit soort potjes. Ik baal dan ook ontzettend dat de fixtures in de junior leagues pas een week van te voren bekend worden gemaakt. Ik zou namelijk graag nog eens zo'n potje meepikken. Auchinleck Talbot v Cumnock Juniors moet helemaal zalig zijn. Alles bij elkaar ben ik dan ook heel blij dat ik niet voor Stranraer heb gekozen, maar voor deze pot. Toch weer een ervaring rijker.De statistieken

Irvine Meadow XI v Auchinleck Talbot 1-3 (19/03/2011)

60. Bryan Slavin 0-1 (pen.)

78. Emilio Jaconelli 1-1

86. Bryan Slavin 1-2 (pen.)

90. Mick McCann 1-3

Ground: Meadow Park, Irvine

Visits: 1

Season: 2010-2011

Competition: Scottish Junior Cup (Quarter Final)

Position Irvine Meadow XI: 1 (Super League Premier Division West)

Position Auchinleck Talbot: 4 (Super League Premier Division West)

Gate: 2900

Match Number in Scotland: 31

Goals: 97

Line up Irvine Meadow XI:

Wardrope, Swift, Dillon, McDonald, Wingate, Strain, Ryan, McGeown (72. Fleming), Barr (58. Jaconelli), McGinty (65. Hughes), Hamilton

Line up Auchinleck Talbot:

Leishman, Latta, Slavin, Robb, Collins, McGoldrick, Young, Spence, McCann, Boyle, White

Yellow Cards:

Wingate, Hamilton (Irvine Meadow XI)

Red Card:

86. McDonald (Irvine Meadow XI)De foto'sEr was een enorme toeloop in Irvine voor deze potMaar na een paar minuten wachten waren we dan toch binnenMooi roestig hek en een democratische prijsHet bleef druk, waardoor de aftrap met 15 minuten werd verlaatHet eerste wat je ziet als je binnen bent, is die geweldige tribuneAuto's van het bestuur voor de gare pisbakTegenover de hoofdtribune was een terrace die volstond met Auchinleck-fansAchter de goal was het meer verdeeldDe harde kern van Talbot, The Loons, stonden daar ook De wedstrijd kon eindelijk beginnen...... met veel hoofball. Voor meeuwen was er deze middag een no fly zone, boven Meadow ParkOverzicht van het stadionIn de rust was er tijd voor een rondje. Zo zag ik achter de andere goal een piepkleine terraceDe lange zijde tegenover de hoofdtribuneKijk, zo zie ik staanplaatsen het liefst: al flink op z'n retourHet bord boven de spelerstunnelDe prijzenkast hing tegen de hoofdtribune aanZicht vanaf de hoofdtribune.........De tribune zelf, met zowel fans van Medda als TalbotDe befaamde pismuur, met pauperhuizen daar achterPingel voor TalbotHangen!GekkenhuisMaar even later stond het alweer 1-1 en mocht Talbot het opnieuw proberenWeer een pingel die erin gingEn opnieuw werd onze tribune gekNet zoals The Loons, die al flink wat flessen Buckfast hadden gedronkenNa afloop wilde de voorzitter van Medda de scheidsrechter een muilpeer gevenTijd om eens te gaan en het mooie Irvine te verlaten Gek om te zien dat er nog wel een duivenhok was, maar geen melkerGeweldige stad, dat Irvine. Voor dit huis stond onze auto


 

 

© 2005 All Rights Reserved.