Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Manchester City

Het verslag

     

Bye Bye, Rohomo, Bye

 

Een beetje gaar werd ik wakker na de wilde nacht in Wakefield. We zaten nog een uur van Manchester vandaan en de wedstrijd begon vroeg. Om 9 uur zaten we dus alweer in de auto. Afzien. Net zoals de avond ervoor was het nu erg mistig. Pas toen we vlak bij het stadion waren werd het zicht wat beter. We zagen de mooie gasopslagen rondom Eastlands en uiteindelijk ook het stadion. Het was nog zo'n 3,5 uur voor de wedstrijd, dus de auto parkeren was geen probleem. Later zou de plek niet echt geweldig blijken te zijn, want we kwamen er niet weg, maar 's ochtends vonden we het nog een mooie plek.

 

Van buiten is Eastlands nog best aardig, in vergelijking met andere nieuwe stadions. Het golven van de tribunes is leuk gedaan en het kunstwerk "The B of Bang" is wel een echt landmark rondom het stadion. Nadeel van dat kunstwerk is dat het flink aan het roesten is en er zelfs gevaar is dat het instort. Er zijn nu plannen om het weg te halen. Ik ben benieuwd wat er voor in de plaats komt, want het is wel leuk als er een herkenningspunt blijft bestaan rondom het stadion.

 

In de clubshop kochten we wat mutsen tegen de kou, terwijl Chocovla en Muldrez zowat alles kochten waar het Citylogo op stond. SJ, de NL en ik besloten daarom alvast buiten te gaan staan. Op de tasjes van de clubshop stond de tekst "This is our City". Een nazi was het er niet mee eens dat iemand zo'n tasje had die niet uit Manchester kwam en liep naar me toe. Het xenofoob figuur begon allemaal te schreeuwen dat het helemaal niet mijn stad was en dat hij belastingen betaalde in Manchester en ik niet. Ik negeerde het figuur, maar hij bleef maar zeiken. Je zou spontaan fan worden van Manure door dit figuur.

 

Doordat de hongerklop keihard toesloeg gingen SJ, de Nederlander en ik naar de supermarkt om wat bunkeren te halen. Chocovla en Muldrez waren te zenuwachtig en gingen alvast naar binnen. Na het verzorgen van de inwendige mens was het voor ons ook tijd om naar binnen te gaan. SJ zat aan de andere kant van het stadion, terwijl de NL en ik naast elkaar op de third tier zaten. Het zicht was opvallend goed, ondanks dat we zo hoog zaten dat de lucht ijler werd. Het stadion is zo gebouwd dat je nog het gevoel hebt dat je bovenop het veld zit.

 

Ook van binnen viel Eastlands me niet tegen. De clubkleuren kwamen goed terug, doordat al de stoeltjes lichtblauw waren, en doordat de tribunes golvend waren kwam het allemaal een stuk speelser over dan het Riverside Stadium een dag eerder. We zaten ook vlak achter de perstribune, waar de mannetjes van Setanta druk bezig waren om alles in orde te maken. Dit was duidelijk dé wedstrijd van dit weekend. Ik had er ook wel zin in, want het was al een tijdje geleden dat ik een echte stadsderby had gezien in Engeland.

 

Tijdens deze derby was mijn voorkeur duidelijk: ik hoopte dat Man City zou winnen. Het liefst heel dik. Sinds de club een aantal jaar geleden afzakte naar het derde niveau heb ik er een soort van zwak voor ontwikkeld. Het is wel wat minder geworden de laatste jaren, nu met het nieuwe stadion, maar nog altijd is het een van de Premier Leagueclubs die ik veel gun. En dan vooral tegen dat überfoute Man United. Die club heeft eigenlijk alles wat fout is en dan kopen ze een paar jaar geleden ook nog een Cristiano Ronaldo. Tsja, dan ben je als club niet serieus te nemen.

 

Het walgelijke figuur stond vandaag in de basis. Eigenlijk wist je vooraf al dat het niets zou worden, want tijdens belangrijke wedstrijden zie je hem niet. Daardoor is het extra knap dat Nike erin is geslaagd om de wereld te laten geloven dat deze duikelaar de beste speler ter wereld is. Bij City stond ook een speler in de basis die ik graag zou zien verdwijnen uit de voetbalwereld: Robinho. Een paar weken eerder had ik hem ook de boel zien bedriegen in Newcastle met zijn duikelingen. Goed, vandaag mocht hij er wel eentje maken. Niets is leuker dan na de wedstrijd een huilende Ferguson te zien met zijn Calimerodop op, terwijl als er een club is die niet mag klagen over scheidsrechters dan is het Man United wel.

 

Voorafgaand aan de wedstrijd schalde het "Blue Moon" door het stadion, in combinatie met een zee aan sjaaltjes was dat wel mooi om te zien. Van Man United-kant was er, zoals de hele wedstrijd, helemaal geen reactie. Zo nu en dan werd er wel eens United geschreeuwd, maar dat was het dan wel. Dat viel me tegen, want volgens de verhalen schijnt de uitsupport van Man United wel fanatiek te zien. Ditmaal hadden de Singaporezen waarschijnlijk teveel last van een jetlag. Qua sfeer viel de derby me sowieso erg tegen. Om ons heen zat er wel eentje de hele tijd te schreeuwen, maar de rest was heel erg rustig. Ik hoorde zelfs geen verwijzingen naar München. Naast het uitvak zaten wel wat fanatiekere City-fans, maar daar kregen we niet zo veel van mee. Als ik deze derby vergelijk met diverse andere die ik tot nu toe heb gezien, was het hier toch wel erg mak. Het zal wel een Premier League-ding zijn, waar vooral consumenten zitten tegenwoordig in plaats van fans.

 

De wedstrijd zelf viel ook niet mee. Cristiano Ronaldo was, zoals verwacht, onzichtbaar. Hij viel wat en keek dan verongelijkt met zijn jankkop naar de scheidsrechter, maar op enige goede acties was hij niet te betrappen. De vedette van City, Robinho, was ook onzichtbaar. Het viel me sowieso op dat City erg zwak aan het spelen was. Ze leken er weinig zin in te hebben. Onbegrijpelijk, want dit is toch dé wedstrijd van het jaar voor ze. United kreeg enkele goede kansen en met name Rooney viel op door zijn goede spel. Die is toch wel aan het uitgroeien tot het symbool van de club. Aan de andere kant was Wright-Phillips de man die voor het gevaar zorgde. Ik merkte ook dat hij veel populairder bij de fans was dan Robinho. Hij leek ook, als enige, te begrijpen waar het vandaag om ging.

 

Het leek 0-0 te blijven tot de rust, totdat Rooney een bevlieging kreeg en de verdediging van City stond te schutteren. 0-1 en met een katterig gevoel gingen we de rust is. Ik was benieuwd of SJ, de parttime Rag, zich had ingehouden met juichen. Later hoorde ik dat hij naast iemand zat die United-fans eruit pikte en dat hij zich daarom maar rustig had gehouden. Het was zo koud dat ik me ging wagen aan een warm chocolademelk. Dat was een slechte keuze, want ik stond maar liefst 25 minuten in de rij. Zelden heb ik zo'n inefficiënt systeem gezien als daar. Wat een slome honden stonden er achter de balie. Uiteindelijk was ik aan de beurt en had ik mijn ranzige slootwater, dat door moest gaan voor chocolademelk. Gelukkig was het wel heet, zodat ik nog een beetje opwarmde.

 

De tweede helft was ook geen verwennerij voor het oog. City kreeg wel iets meer kansen, maar een doelpunt zat er niet in. Gelukkig is er dan nog altijd Cristiano Ronaldo die voor entertainment zorgt. De gehypte voetballer bakte er opnieuw niets van en toen hij er opnieuw niet in slaagde om een bal te koppen sloeg hij hem met twee handen in het doel. Meneer had al een gele kaart gehad en kon vertrekken. De walgelijke calimero Ferguson voelde zich opnieuw benadeeld en stond een enorme scène te schoppen bij de zijlijn. Ook de spelers van Manure konden het onrecht niet geloven dat hen werd aangedaan. Deze figuren zijn echt helemaal het gevoel voor realiteit kwijt, want een duidelijkere gele kaart heb ik zelden gezien. Rohomo vertrok richting de kleedkamer nadat hij wéér gefaald had in een derby.

 

Helaas won United de wedstrijd wel en het was terecht. City was me erg tegengevallen. In zo’n derby moet je het gras opvreten en desnoods een tegenstander doormidden trappen, maar het was erg mak allemaal. Na de wedstrijd kwamen we alle vijf weer samen. Chocovla was “not amused” en dat werd nog minder toen we niet werden doorgelaten door een agent. We deden er twee uur over om van het stadion naar Manchester Airport te gaan, zo vast stond het allemaal. Gelukkig zaten we ruim in de tijd zodat we nog wat ranzig vliegveldvoer naar binnen konden schuiven. Rond middernacht lag ik weer in mijn bed. Het was een heel relaxed weekend geweest. Lekker op vrijdagavond vertrekken en zondagavond weer terug, zonder uren in de auto te zitten. Ik denk dat ik deze Ryanairvlucht vaker ga gebruiken, want rond Manchester zit nog genoeg leuks om te bekijken.Het rapport

Het stadion

 

Eastlands viel me, net als het Riverside Stadium een dag eerder, best wel mee. Als liefhebber van oude stadions keek ik er vooraf er niet naar uit om ze te bezoeken, maar ze vielen me allebei mee. Eastlands was wel leuker dan het Riverside, want door de verschillende hoogten van de tribunes kreeg het stadion een heel eigen karakter. De Nederlander en ik zaten op de derde ring, maar ik had echt het gevoel dat ik bovenop het veld zat. Echt bizar, maar natuurlijk wel heel prettig. Ik denk niet dat ik vaak een beter overzicht heb gehad.

 

De sfeer

 

Het zal wel komen doordat ik vooraf erg hoge verwachtingen had, maar qua sfeer viel het me wat tegen. De fans van Manchester United heb ik buiten het doelpunt en de laatste minuten amper gehoord, maar ook de Citizens waren vrij mak. Ik heb geen idee hoe het normaal is, maar het leek wel of het tamme spel van de spelers wat oversloeg op de supporters.

 

De wedstrijd

 

Qua spel was het beter dan de dag ervoor, maar toch was het opnieuw geen hoogstaande pot. Het tempo lag moordend hoog, maar technisch viel het wat tegen. De vedetten van beide ploegen (C. Ronaldo en Robinho) waren onzichtbaar, terwijl de beide Engelse spelers (Rooney en Wright-Phillips) wel begrepen waar het om ging. Toch blijft het vreemd dat Man City zo mak voetbalde in wat voor de wedstrijd van het jaar is.

 

De omgeving

 

Leuk aan Eastlands is dat er een klein stadion naast ligt. De reserves spelen daar, terwijl er ook atletiekwedstrijden in worden georganiseerd. Voor de rest is het positief dat er een supermarkt vlakbij ligt, zodat je niet afhankelijk bent van het ranzige stadionvoedsel. Opvallend zijn ook de twee grote gassilo's in de buurt van het stadion. Ik weet niet wat er eerst heeft gelegen, maar ik vermoed meer industrie. Met de komst van de Commonwealth Games is het hele gebied op de schop gegaan en het kunstwerk dat een echt "landmark" moest worden, The B of Bang, staat er nog wel, maar zal binnenkort verdwijnen. Het is helemaal doorgeroest. Jammer, want het is echt iets dat bij het stadion is gaan horen.

 

Overall

 

Het ticket voor deze derby was het duurste dat ik ooit heb gehad en helaas maakte het de verwachtingen niet helemaal waar. De sfeer was wat tam, terwijl ook op het veld niet echt de strijd werd geleverd die je bij een derby verwacht. Hoogtepunt was de rode kaart voor Cristiano Ronaldo, de man die er nooit staat in belangrijke wedstrijden. Wat een pipo blijft dat toch. Gelukkig scoort hij wel regelmatig tegen West Brom en Stoke, zodat Nike ons kan blijven doen geloven dat hij de beste voetballer ter wereld is.De foto's

Eastlands in de mist

De weg naar Eastlands had iets surrealistisch, met dat waterige zonnetje en die mist

Chocovla en Muldrez waren ook al gearriveerd

De façade van de Main Stand

De boxoffice, waar we eerder dit jaar nog onze accesscards hadden gehaald

De palen die met kabels het stadion rechthouden (hoopten we)

De clubshop waar ik een mooie muts kocht, hoewel ik er nu wel erg gangsterachtig uitzie

De programmaboekjesverkopers zaten lekker droog

Het clubmotto "Superbia in Proelio" oftewel "Pride in Battle"  was op de wokkels geschreven

De "B of Bang" met Eastlands op de achtergrond

Het kleine stadion naast Eastlands was goed te zien vanaf de wokkel

De East Stand, waar Chocovla en SJ zaten

De North Stand ligt tegenover...

... de South Standm waar de fans van Man United hun plekje hadden

Voor degene die nog niet wisten waar ze naartoe gingen nog even de logo's

Even een sneer naar de Singaporezen onder de Man United support

Aliëns in Eastlands! Moonchester en Moonbeam vermaken de toeschouwers

Net zoals in Middlesbrough ook hier een tifo

Beide ploegen stellen zich voor

Terwijl het "Blue Moon" uit de boxen en kelen schalt, gaan de sjaals omhoog

Ook de East Stand doet mee, terwijl de beide teams zich aan het voorbereiden zijn op de wedstrijd

De wedstrijd zelf was erg matig, met een opvallend mak Man City

Hoogtepunt van de wedstrijd; een onzichtbare C. Rohomo doet weer eens dom

Hier kan ik toch wel even van genieten

De verongelijkte calimero's Rooney en Sir Rednose Bubblegum snappen er niets van

Helaas won Man United met 0-1. Volgend jaar beter


 

 

© 2005 All Rights Reserved.