Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Marlow2

Het verslag

   

The Cuthbert Ottaway Memorial Cup

Obscure bekers zijn een grote fetisj van me, dat mag onderhand wel bekend zijn. Toen ik vanuit Marlow een berichtje kreeg dat voorafgaand aan Engeland v Schotland (die ik zou gaan vincken) er een wedstrijd tussen de officiële teams van de Engelse en Schotse fans zou zijn, spitsen ik mijn oren. De interesse werd nog meer gewekt toen bleek dat er een heuse beker op het spel stond: de Cuthbert Ottaway Memorial Cup. Dit ter ere van Cuthbert Ottaway, de eerste aanvoerder van het Engelse elftal. De wedstrijd werd uitgerekend bij Marlow gespeeld, omdat dit de enige van zijn ex-clubs is die nog bestaat. Hij was de zoon van een dokter uit Dover en groeide uit tot een van de beste atleten die ooit studeerde aan de universiteit van Oxford.

In de beginjaren van het voetbal, was Cuthbert Ottaway een van de beste spelers van het land en het was logisch dat hij werd geselecteerd voor het Engels elftal dat in 1872 aantrad tegen Schotland in Glasgow. Deze allereerste interland eindigde in 0-0 met Ottaway als aanvoeder van de Engelsen. In hetzelfde jaar speelde hij ook zijn eerste FA Cup finale. Oxford University verloor met 1-2 van Wanderers. Een jaar later stond Oxford University weer in de finale. Ditmaal wonnen ze wel. Royal Engineers werd met 2-0 verslagen en Ottaway mocht de beker ophalen. Nog een jaar later was hij weer aanvoerder van Engeland tegen de Schotten. In Glasgow verloor Engeland met 2-1 van Schotland. Het zou de laatste interland zijn voor Ottaway, die in 1875 nogmaals de finale van de FA Cup zou spelen. Met Old Etonians speelde hij met 0-0 gelijk tegen Royal Engineers. De return maakte Ottaway niet mee vanwege een blessure.

Ottaway speelde overigens niet alleen voor kostschoolclubs, want in 1871 maakte hij zijn debuut voor Marlow in de FA Cup. Zij verloren echter en daarmee was de carričre van Ottaway voor Marlow afgelopen, waarna hij alleen maar voor zijn oude scholen ging spelen. In 1876 stopte Ottaway met voetballen. Zijn lichaam was gesloopt door het vele sporten en op 26-jarige leeftijd werd hij advocaat. Ottaway trouwde met zijn vriendin en zij was al snel zwanger. Terwijl ze uitkeken naar hun eerste kind, kreeg Ottaway last van zijn borstkas. Hij had pijn, maar dacht dat het niet ernstig was. In de nacht van 2 april 1878 stierf Ottaway Cuthbert aan de gevolgen van een verwaarloosde longontsteking. Slechts 27 jaar werd hij. Ottaway werd begraven op Paddington Old Cemetery in Londen. Een paar weken later werd zijn dochter Lilian geboren, die haar vader nooit zou kennen.

Genoeg reden dus om voorafgaand aan Wembley even Marlow te bezoeken. Dit keer hadden we niemand bij ons die zijn paspoort was vergeten, zoals de voorgaande keer naar Marlow. Daardoor waren SJ (die Marlow nog nooit had gevinckt) en ik lekker vroeg in het stadje en konden we eens rondkijken daar. Zo vinckten we het centrum, de Marlow Bridge (die model stond voor de beroemde Széchenyi brug van Boedapest) en oude bekenden. Het was een goed weerzien. Ik kwam nog een Schot tegen die zich meer Brits voelde dan Schots en daarom voor Engeland was. Hij kwam uit Kirkcaldy, was vooral fan van de lokale ijshockeyclub en had Tilburg Trappers wel eens gevinckt. Zijn vrouw, een Engelse, was ook ijshockeyfan, maar dan van het Nederlands team. Ze had namelijk ooit een oranje jas gehad van Tommy Hartogs en was sindsdien voor Nederland. Erg mooi.

De wedstrijd was eigenlijk maar bijzaak, maar die viel me 100% mee. Bij de warming-up droegen de Schotse spelers kilts en het Schotse volkslied werd door hun eigen keeper op een doedelzak gespeeld, dus mijn verwachtingen waren laag. Maar het bleken allemaal behoorlijke non-League spelers te zijn. Zo liep er bij het Engelse team een speler van Marlow. Ondanks dat waren de Schotten veel beter. Met 2-6 wonnen ze en de Cuthbert Ottaway Memorial Trophy gaat voor minstens een jaar mee naar Schotland. Na de wedstrijden pakten we nog een pint in de social club, kletsen we nog wat met de Marlow-fans, genoot ik van de vaantjes van Willem II en KV Mechelen en speelde de Schotse keeper nog wat op zijn doedelzak. Eigenlijk was het zonde dat we moesten gaan, maar over een paar uur speelden het echte Engeland en Schotland tegen elkaar en die wilden we niet missen.Het rapport

Het stadion 

Het blijft een plaatje daar in Marlow. Die geweldige Main Stand uit 1930 is een van de allermooiste tribunes die nog overeind staat in Engeland. 

De sfeer

Ondanks dat het een wedstrijd was tussen de Auld Enemy, was het allemaal heel gemoedelijk. Wedstrijden als deze trekken ook geen mafkezen aan.

De wedstrijd

Toen ik de Schotten de warming-up zag doen in hun kilts had ik waardeloos voetbal verwacht. Dat viel heel erg mee. Beide teams hadden goede non-League spelers meegenomen en het was een heel leuke pot om te zien.  

De omgeving

Marlow is echt een heel leuk stadje. Heel erg chique ook. De ligging van het stadion, midden in een woonwijk, is ook heerlijk. Eeuwig zonde dat de club afscheid gaat nemen van dit stadion. 

Overall

Het was genieten om weer terug te zijn in Marlow en oude bekenden te zien. Ik ben er nu twee keer geweest, maar ik denk dat ik er nog een derde keer kom. Dat zal dan waarschijnlijk tijdens de farewell game zijn. De statistieken

England Fans FC v Tartan Army Select 2-6 (14/08/2013)

4. Marcus Richardson 1-0

25. Danny Trot 1-1

35. Danny Trot 1-2

55. Marcus Richardson 2-2

57. Leon Mkangama 2-3

61. Danny Trot 2-4

65. Gary Nimmo 2-5

76. Gary Nimmo 2-6

Ground: Alfred Davis Memorial Ground, Marlow

Visits: 2

Season: 2013-2014

Competition: Cuthbert Ottaway Memorial Cup

Position England Fans FC: -

Position Tartan Army Select: -

Gate: 220

Match Number in England: 184

Goals: 527

Line up England Fans FC:

Turner, Shethran, Huckstepp, McDaid, Durnin, Hammond, Tighe, Sharman, Richardson, Mallet, Robson

Line up Tartan Army Select:

?

Yellow Cards:

-De foto'sDit keer vinckten we Marlow, het stadje. Erg leuk daarDeze Main Stand is zo geniaal. Eeuwig zonde dat hij binnenkort weg gaatDe vorige keer hadden we vaantjes van Willem II en KV Mechelen gegeven. Ze hingen er nogLekker glazige friet eten in het zonnetje. Het leven is mooi

Overige foto’s staan op Flickr (ga op de foto staan en je ziet de begeleidende tekst)


 

 

© 2005 All Rights Reserved.