Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

MK Dons

Het verslag

   

Noorse vinckers in Milton Keynes

 

Na onze wilde stapavond in Northampton zaten we wat gaar in de auto op weg naar Milton Keynes. Voordat we daar naartoe gingen wilde Hoevenen eerst nog het saaie Sixfields zien. Hij vroeg aan enkele stropdassen of hij naar binnen mocht om wat foto’s te maken. Deze foute stropdassen genoten ervan dat ze eindelijk wat te zeggen hadden en besloten hem de toegang te weigeren. Moge deze rukclub degraderen tot in de Unibond League met hun lelijke stadion. Het enige positieve eraan is de ligging in een soort kuil. Voor de rest is het wel zo saai, dat ik nog liever naar matige persiflages door Irene Moors kijk dan naar dit stadion en dat wil wat zeggen. Gelukkig waren we onderweg, waar we zouden gaan genieten van het mooie MK Stadium. Ook al zo’n modern pareltje in het Engelse voetballandschap.

 

MK Dons, ooit was het de meest gehate club in Engeland. Tegenwoordig zijn ze nog steeds niet populair, maar is het – mede door de successen – wat normaler om te zeggen dat je die club wel leuk vindt. Zelf vind ik het nog steeds walgelijk wat ze hebben gedaan en ik hoop dat het niet vaker gaat voorkomen in de Engelse Leagues. Knap is wel dat ze best veel fans trekken. Er staat een modern - niet echt mooi -  stadion en ze profileren zich duidelijk als een family club. De tegenstander van deze dag, Bristol Rovers, is een club die me wat meer ligt. Met David Pipe hebben ze, objectief gezien, de beste speler van League One onder contract. Daarnaast hebben ze een mooi shirt, officieus clublied en logo. Met Bristol Rovers is weinig mis.

 

Doordat het stadion zo nieuw is, stond zelfs de postcode niet in de TomTom. Dat was dus maar wat rondrijden in Milton Keynes en hopen het stadion te zien. Uiteindelijk lukte dat en op het naastgelegen retail park werd de auto strategisch neergezet. We gingen wat eten in de Asda en met gevulde magen liepen we richting het stadion. Het was echt afschuwelijk van de buitenkant. Aan de voorkant kon je gewoon nergens aan zien dat de MK Dons hier speelden, terwijl een simpel logo ophangen zo simpel is. Nu zag het eruit als een verlaten kantoor. Wel apart was het zwevende dak. Dit is omdat de bovenste ring nog niet is gebouwd. Dit gebeurt pas als de onderste ring regelmatig uitverkoopt. Slim ingespeeld op een toekomstige uitbreiding dus door de club.

 

Van binnen was het niet echt bijzonder, behalve dan die bovenste ring die leek op staanplaatsen doordat er ook nog geen stoeltjes waren geplaatst. Positief was wel dat de stoeltjes van skye waren en daarom erg zacht. Ook hadden we gigantische beenruimte. Wat een contrast met sommige andere clubs in Engeland. De tijd tot aan de kick-off was ook goed om uit te zitten, omdat er allerlei rockklassiekers werden gedraaid ipv de standaard rotzooi die je normaal in stadions hoort. Voorzitter Pete Winkelman is een muziekman en dat was hier wel te merken. Sowieso heeft de club wel een rockimago, want Marshall (producent van versterkers) is de shirtsponsor. Het zwarte uittenue van de club vind ik dan ook best mooi.

 

Toen beide teams opkwamen leek het stadion matig gevuld. Toch zagen we later dat er meer dan 10.000 mensen kwamen opdagen. Vreemd, want het leek echt veel minder. Opvallend veel vrouwen en kinderen zaten er in het stadion. Het familiebeleid van de club werpt dus echt vruchten af. Voor ons als liefhebbers is dat natuurlijk niets, want je krijgt daardoor automatisch een saai, zaaddodende sfeer. Achter het doel stonden wel een paar teletoeters de hele tijd te zingen, maar het leken wel robots. Er zat totaal geen overtuiging achter en de verschrikkelijke trommel, maakte het alleen nog maar erger. De fans hadden wat liedjes overgenomen van andere clubs en dreunden die op. Tsja, dan heb ik liever dat er niets wordt gezongen, want dit kwam werkelijk zo nep over. Dan liever de Pirates, die hun lijflied Goodnight Irene met passie zongen.

 

Op het veld wonnen de Dons ondertussen wel de strijd van de Rovers. Di Matteo heeft echt voetbal in de ploeg gekregen, want de combinaties liepen goed. Het enige dat tegenviel was het tempo, want dat lag, misschien wel door de brandende zon, erg laag. Bij de Rovers was David Pipe de enige die niet ondersneeuwde. Het blijft toch een geweldige voetballer. Mijn favoriete voetballer bij de Dons, Tore-Andre Flo, zat helaas op de bank. We hadden het onderling veel over hem, zodat de mensen om ons heen dachten dat we Noren waren die speciaal hierheen waren gekomen om Flo te vincken. Gelukkig zou hij later in de wedstrijd nog invallen, zodat we konden genieten van zowel Pipe als Flo.

 

In de 29e minuut konden de Dons hun overwicht uitdrukken in een goal. Dat was ook meteen de ruststand. Weer zagen we geen 0-0, dus ik was tevreden. Het was goed toeven in Milton Keynes met dat zonnetje. We konden lekker in ons t-shirt op de tribune zitten. Enige nadeel was dat je van die skye flink ging zweten. Ik prijsde me gelukkig dat ik een wit stoeltje had en niet zo’n zwarte. Die waren stukken warmer en degene die daar op zaten dreven zowat van hun stoeltjes af. Een pie en een flesje cola later begon de tweede helft weer. Luke Chadwick scoorde de 2-0, wat een tirade van Chocovla opleverde. Hij had het over rags en Manure, terwijl d’n Hoevenen trots was op deze ex-Antwerpspeler scoorde. De wedstrijd leek nu wel over.

 

De fans uit Bristol begonnen zich ondertussen te vervelen en trokken aan het net dat ze gescheiden hield van een leeg vak. Er begon een soort touwtrekwedstrijdje met het net te ontstaan tussen de steward en de fans. Topvermaak, want de wedstrijd begon toch wel als een nachtkaars uit te gaan. Daarna konden wij onze Noorse act weer opvoeren, toen Flo erin kwam. We gingen klappen en zingen. De mensen om ons heen vonden ons maar vreemde Noorse vinckers. Flo probeerde oorlog te maken in de zestien om de Rovers de definitieve doodsteek te geven, maar dat was buiten David Pipe gerekend. Na weer een briljante actie van hem viel de 2-1 en ineens begonnen de Rovers er weer in te geloven. Helaas lukte het ze niet meer om de 2-2 te maken. Snel haasten we ons naar de auto om richting Londen te rijden, waar het toetje van de trip op het programma stond: Millwall v Peterborough. MK Dons was aardig geweest om te bezoeken, maar ik verwacht niet dat ik hier nog snel terugkeer. Daarvoor is de club te steriel en doet het allemaal net iets te nep aan daar.Het rapport

Het stadion

 

Wat een horror, dat MK Stadium van de buitenkant. De hele voorkant lijkt wel een kantorencomplex. Waarom niet ergens de naam of logo opzetten? Van binnen valt het nog wel mee. Gewoon een standaard nieuw stadion. De stoeltjes zitten wel erg lekker en je hebt ruime plekken. Opvallend is dat de bovenste ring nog niet af is, daar kunnen nog stoeltjes ingezet worden. Nu ziet het eruit als terracing, erg leuk eigenlijk.

 

De sfeer

 

Heel gek, maar de MK Dons hebben al een harde kern. Het komt alleen heel nep over. Ik kreeg er een beetje het WK 2002 gevoel bij. Daar werden ook mensen in het stadion gezet om sfeer te maken, maar het kwam niet over. Dat was hier ook het geval. Ze zongen de standaardliederen en het was zeker niet stil, maar het leek zo nep. Als ik dat vergelijk met de liederen van Bristol Rovers, dan was het verschil wel erg groot. In het Goodnight Irene klonk tenminste passie door.

 

De wedstrijd

 

Voetballend was het wel aardig wat de MK Dons lieten zien. Bij Bristol Rovers was David Pipe, zoals gewoonlijk, de enige die zich aan de malaise onttrok. Door het warme weer lag het tempo wel erg laag, iets dat ik niet zo gewend ben in Engeland. Uiteindelijk zagen we nog drie goals en redelijk spel. Een gemiddelde wedstrijd dus.

 

De omgeving

 

Ver uit het stadscentrum, naast een retailpark. Zie hier het recept voor de nieuwe generatie stadions. Dit gold dus ook voor het MK Stadium. Voordeel voor ons was dat we wat handel konden inslaan bij de supermarkt, maar een stadion ingeklemd tussen de arbeidershuisjes heeft zoveel meer karakter.

 

Overall

 

Na een bezoek kun je vaak pas echt oordelen en dat blijft toch grotendeels hetzelfde: ik vond en vind de club ruk. Alles doet enorm plastic en nep aan. Toch denk ik dat er hier in Milton Keynes wel een Championshipclub aan het groeien is. Ze zijn nog geen drie jaar verhuisd en hebben nu al zo'n grote aanhang. De stoeltjes in het stadion zijn erg conformtabel en ze zijn erg bezig om zich als familieclub te profileren. Goed, mijn club zal het nooit worden, maar toch is het wel knap wat ze daar uit de grond hebben gestampt. Alleen jammer dat het ten koste moest gaan van een andere club. Had dan een amateurclub uit de stad zelf omhoog laten komen via de voetbalpiramide, i.p.v. deze actie.De foto'sDe gruwelijk lelijke voorkant van het stadion. Waarom staat er nergens een logo of naam van de club?De clubshop, de enige manier om te weten te komen dat de MK Dons hier spelenHet aparte dak vond ik wel wat hebbenGloryhunter is nu al MK Dons through and throughDe West StandDe North Stand, die gedeeltelijk voor de uitfans wasDe South Stand oftewel Cowshed, voor de 'fanatieke' aanhangDe East Stand, waar wij zaten (ik zat gelukkig op een wit stoeltje in de O)Erg fout, zo'n gesponsorde vlagHet aparte dak, dat ooit nog volgebouwd gaat wordenDe luxe stoeltjes van de stadionTore-André Flo, held uit vervlogen tijdenDe teams komen het veld op...... terwijl zowel deze mascotte...... als deze met de Japanse vlag aan het zwaaien waren Yes, de beste speler ter wereld stond in het veldHe's here, he's there, he's fucking everywhere, David Pipe, David Pipe!!!De West Stand zat niet echt vol, terwijl dit toch een kraker wasHet uitvak was wel redelijk gevuld, terwijl de Pirates eigenlijk al uitgespeeld zijnGekkenhuis op de Cowshed waar teletoeters continue standaardliedjes aan het zingen warenEindelijk, Flo komt erin om ons te vermakenAlleen al aan de manier van invallen zie je dat hij de één-na-beste man van het veld is Twee helden in een foto: David Pipe op de voorgrond en Flo die oorlog aan het maken is in de 16Randanimatie: de Pirates trekken het net wegDe stewards zijn not amused en willen het net terug

Waarna de Rovers opnieuw het net wegtrekken. Topvermaak voor onsHet MK-meisje ziet het allemaal met lede ogen aan


 

 

© 2005 All Rights Reserved.