Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Newport

Het verslag

       

 

The Wee Welsh Derby

 

Het mooiste moment van fixtureday, is dat je meteen plannen kunt gaan maken. Zo zou onze augustustrip worden gebouwd rondom Newport County v Hereford United. Door de degradatie van Hereford stond deze wedstrijd, eigenlijk dé derby voor beide clubs, voor het eerst in 25 jaar weer op het programma. Daarnaast was Newport verhuist van dat lelijke atletiekstadion naar Rodney Parade, het rugbystadion in het centrum. Het leek me een uitstekende pot om het seizoen mee te beginnen, maar daar stak de Heddlu (Welshe politie) een stokje voor. Die hadden geen zin in een beladen derby op een Bank Holiday (vrije maandag) en de wedstrijd werd verschoven naar een dinsdagavond. Helaas, ging deze pot P-P, hoewel we toch nog een mooie trip maakten.

 

Maar soms zit het mee in het leven. Ik zag dat Newport v Wrexham naar vrijdagavond 4 januari was verschoven vanwege de tv en dat bood mogelijkheden. Vooral omdat de wedstrijd in het FA Cup-weekend was en dan zijn er altijd mooie potten. Het was alleen wachten op de uitschakeling van Wrexham in dat toernooi en toen dat gebeurde was het hopen op een mooie FA Cup-wedstrijd op weg naar de tunnel. Er waren er twee: Peterborough v Norwich en Luton v Wolves, dus de trip was rond en samen met SJ ging ik vrijdagmorgen heel vroeg richting Wales. We hebben nu al te vaak meegemaakt dat we vaststonden in het verkeer op vrijdag, dus liever veel te vroeg aankomen dan wat missen van de wedstrijd.

 

Newport v Wrexham is een mooie vinck. In Engeland spelen zes Welshe clubs die niet in de League of Wales willen spelen. Cardiff en Swansea zijn de bekendste voorbeelden. Daarnaast heb je Colwyn Bay en Merthyr Town (het voormalige Merthyr Tydfil) in de lagere divisies. Daar tussenin zitten Newport County en Wrexham. Beide clubs hebben een lang verleden in de Football League, maar komen tegenwoordig uit in de Conference. Ondanks dat de clubs niet elkaars buren zijn, is het iedere keer een speciale wedstrijd, omdat ze uit hetzelfde land komen. Maar mede door de slechte verbindingen tussen Noord- en Zuid-Wales, is het toch een flink eindje rijden voordat je van Newport in Wrexham bent en omgekeerd.

 

Op papier is Wrexham de grotere club van de twee. The Dragons werden in 1921 in de Football League gekozen en vlogen er pas 87 jaar later uit. In al die jaren speelden ze voornamelijk in de laagste twee divisies. Alleen eind jaren zeventig, begin jaren tachtig speelde Wrexham vier jaartjes op het tweede niveau en kwamen clubs als West Ham, Newcastle, Sunderland en Chelsea in de competitie op bezoek. In 1982 was het uit met de pret en verbleven ze weer in de twee kelderdivisies, de natuurlijke habitat voor Wrexham. Maar in 2008 gebeurde het onwaarschijnlijke: Wrexham vloog, met een hele berg schulden, uit de League. Gelukkig is de club tegenwoordig eigendom van de fans en de afgelopen seizoenen werden de playoffs gehaald. The Dragons hopen dat 2013 hun jaar gaat worden.

 

Het verhaal van Newport lijkt een beetje op dat van Wrexham. The Exiles, die toen nog The Ironsides werden genoemd, werden in 1920 in de Football League gekozen. Ook zij waren een vaste klant in de laagste twee divisies. Een seizoen (1946-1947) speelde Newport op het tweede niveau, maar daar bleef het dan ook bij. Waar Wrexham zelden mee hoefde te doen aan de re-election, was het bij Newport vaak raak. In totaal tien keer moesten ze meedoen, maar het old boys network zorgde er wel voor dat ze keer op keer werden herkozen. Soms met de hakken over de sloot en soms met twee vingers in de neus. Begin jaren tachtig ging het ineens heel goed met Newport. Met John Aldridge hadden ze een topspits, de Welsh Cup werd gewonnen en ze haalden de kwartfinale van de Europa Cup II.

 

Het bestuur van Newport was tevreden, maar wilde meer. Voor het seizoen, 1982/1983, werd daarom zwaar geïnvesteerd in de selectie. Het nieuwe doel was namelijk de Second Division. Het was een mooi jaar, want ook Cardiff (die zouden promoveren) en Wrexham (die zouden degraderen) speelden in dezelfde divisie als Newport, dus er waren enkele mooie clashes tussen boze Welshmen te verwachten. Newport kwam dichtbij promotie. Begin april stonden ze nog bovenaan, nadat ze Cardiff in een rechtstreeks duel hadden verslagen. Opnieuw trilde Somerton Park op haar grondvesten en zat het tot aan de nok gevuld. Promotie leek een formaliteit, maar ineens ging de ploeg shocken en werden er maar vier punten behaald uit de laatste zeven wedstrijden. Te weinig om te promoveren. Vier punten kwam de ploeg uiteindelijk tekort. Achteraf gezien vier heel pijnlijke puntjes, want doordat promotie werd gemist kwamen er financiële problemen. Heel grote problemen zelfs, die de club uiteindelijk de nek zou kosten.

 

Na het missen van de promotie moesten The Ironsides langzaam hun beste spelers laten gaan en dat was te merken in de eindklasseringen. Van een 9de plek in 1984, gingen ze naar een 18de het jaar erop en het jaar daarna was er een 19de plek. De schulden werden niet minder en in de zomer van 1986 vertrokken er opnieuw enkele goede spelers. Dat kun je natuurlijk niet ongestraft blijven doen en de Welshmen werd 24ste en laatste in 1987. Vreemd genoeg deden ze het wel erg goed in de Welsh Cup. De finale van die beker werd zelfs gehaald en tegen de semi-profs van Merthyr Tydfil was Newport de favoriet. Het seizoen eindigde echter in mineur, want er werd met 0-1 verloren en Merthyr mocht Europa in. Die hadden een droomloting tegen Atalanta Bergamo. Dat leverde die club flink wat geld op. Misschien had juist dat geld Newport kunnen redden.

 

Newport bleek sowieso een club te zijn die niet voor het geluk geboren was. In 1987 had de FA namelijk besloten dat de nummer laatste van de Fourth Division moest degraderen. Daarvoor was er een verkiezing tussen de laatste vier clubs van de vierde divisie en de kampioen van de Conference. De Leagueclubs waren erg sektarisch en herkozen bijna zonder uitzondering de eigen leden. Dat was echter niet meer mogelijk vanaf 1987 en had Lincoln City als eerste de kop gekost. Die club werd het jaar erop meteen weer kampioen en ging de nummer laatst vervangen van 1988 vervangen. Dat was het niet te benijden Newport County. Die hadden na de degradatie uit de derde divisie geen centen meer over en behaalden ook in de kelderdivisie amper punten. Slechts 6 van de 46 wedstrijden werden gewonnen en in april was de club al gedegradeerd. Het doelsaldo van 35 goals voor en 105 tegen zei eigenlijk alles. Kansloos.

 

Waar in de Fourth Division amper geld te verdienen was dat voor de Newportonians in de Conference al helemaal niet het geval. Bijna alle spelers vertrokken en er was amper geld om vervangers aan te trekken. In november 1988 had de club 126.000 pond schuld en werd overgenomen door een dubieuze Amerikaan met de naam Jerry Sherman. Die zat al vanaf 1986 in het bestuur van de club en had allerlei grote plannen met de club en het stadion. Amerikanen en Engels voetbal is een zeer ongelukkige combinatie, zo ook in dit geval. In amper vier maanden tijd slaagde deze non-valuer erin om de schuld meer dan te verdubbelen. De schuld was ineens 330.000 pond geworden en werd op 27 februari 1989 failliet verklaard. Newport County stond opnieuw stijf onderaan en was niet in staat om nog wedstrijden te spelen. Daarop werden ze uit de Conference gegooid en werd de club opgeheven. Na 76 jaar was het gedaan met de club. Met die vervelende Sherman is het gelukkig slecht afgelopen. Hij heeft zeven jaar spinnenhuis gekregen vanwege fraude en zit tegenwoordig in de cel in de VS met een neger van 2 bij 2

 

De fans gingen niet bij de pakken neerzitten en in de zomer van 1989 werd de club heropgericht. Wel met een iets andere naam: Newport County AFC. Somerton Park was echter niet beschikbaar voor de nieuwe club. Gekozen werd voor een heel goedkoop stadion in het Engelse Moreton-in-Marsh, zo’n 124 kilometer van Newport vandaan. Na twee jaar kon de club eindelijk weer terecht in het eigen Somerton Park, maar toen kwam de FA van Wales even langs. Wilde de club nog in Newport blijven spelen, dan moesten ze lid worden van de League of Wales en uit de Engelse competitie stappen. Het doel van de fans was echter om ooit weer terug te keren in de Engelse Leagues. Vandaar dat ze niet in de League of Wales wilden spelen. Gevolg was dat de club niet meer in Newport mochten spelen. Sowieso nergens in Wales. Opnieuw moest er naar een nieuw onderkomen worden gezocht en dat werd gevonden in Gloucester gespeeld. Dat was iets dichterbij, maar voor thuiswedstrijden moesten de fans uit Newport nog altijd tachtig kilometer rijden. Het leverde de club de bijnaam The Exiles op.

 

Een rechtzaak volgde en in 1994 mocht de club weer in Newport gaan spelen. Somerton Park was er helaas niet meer. Gulzige projectontwikkelaars hadden het stadion laten slopen en er huizen neergezet. Gelukkig voor de club was er nog een atletiekstadion waar ze terecht konden. Afschuwelijk lelijk, maar ze waren tenminste weer thuis in eigen stad. Meteen was er succes, want The Exiles werden kampioen en promoveerden naar de Southern League. In 2004 kwam Newport County terecht in de nieuwe Conference South, die in 2010 werd gewonnen. Afgelopen twee seizoenen werd Newport 9de en 19de in de Conference, maar dit jaar willen ze meer. Newport lijkt samen met Wrexham en Grimsby de belangrijkste kandidaat voor de titel en het zou zomaar kunnen dat de club na 24 jaar weer terugkeert in de League.

 

Hoe goed de verhuis naar Rodney Parade is geweest, bleek wel toen we door het centrum reden. We konden het stadion al zien liggen. Voor de mensen veel makkelijker te bereiken dan die atletiekhorror. We besloten alvast de kaartjes op te halen. Het stadion stond open, dus we besloten alvast een kijkje te nemen. Voor Conferencebegrippen was het een imponerende bak. Zo’n 12000 man kunnen er in, alleen mogen op de Hazell Stand de mensen niet zitten bij voetbalwedstrijden. Waarschijnlijk heeft de Health & Safety-maffia daar iets mee te maken. Wat me opviel was dat het allemaal erg nieuw was. De Bisley Stand staat er pas sinds 2011 en verving terracing. Ook de staantribune achter de goal is vrij nieuw. Wat me het meest verbaasde was dat de Hazell Stand, die echt stokoud leek, van dichtbij helemaal niet zo oud bleek. Bizar.

 

SJ was daarom aan het nuilen over de ground, maar als je er objectief naar kijkt is het gewoon een aardig stadion. Best apart allemaal, maar ook ik had een stokoude houten Main Stand verwacht. Het stadion ligt op het terrein van de Newport Athletic Club, kortweg NAC. Hobbykostend was het dan ook dat overal dat NAC terugkwam. Ik was deze avond voor Wrexham. Mooi was de oude toegangspoort naar het stadion. Zo’n klassieke memorial gate. Dat mag ik graag zien. We besloten daarna naar de stad te gaan. Ik kon losgaan met shoppen en bij de Wetherspoon bunkeren we een Beer & Burger-menu voor zo’n vijf pond per persoon. Newport is geen dure stad. Wel een beetje vervallen met veel chavs, rotzooi en dichtgetimmerde gebouwen. Precies mijn soort stad dus.

 

Voor de wedstrijd gingen we boozen in de social club. Ondanks de NAC-propaganda was dit een van de betere social clubs die ik heb gevinckt op het eiland. Mooie bar, goedkope drank en veel versiering. Jammer van de tl-buizen, maar die schijnen er bij te horen. Mocht ik ooit tegen een Newportse schone aanlopen, dan is de kans groot dat ik hier ga trouwen. Helaas hadden we nog een wedstrijd en moesten we onze VVD-banken verlaten om op een koude terrace te gaan staan. Daar kwam ik achter een nadeel van Rodney Parade en dat zijn de lichten. Ze hebben daar dingen op het dak staan met een enorm aantal lux. Zoveel, dat het niet mogelijk is om mooie foto’s te maken met een huis-tuin-keuken toestel als dat van mij. Alles vlekte.

 

Onze plek was wel een goede, want naast me stond een oud mannetje die ons hoorde praten. Hij dacht dat we Welshmen waren, omdat hij ons niet verstond. Volgens hem sprak bijna niemand in Newport Welsh, dat was meer iets voor het noorden en het westen van het land. Hij zelf kwam oorspronkelijk uit Hastings, maar was vanwege de liefde verhuisd naar Newport. Ik vroeg hem of hij dan oorspronkelijk fan was van Brighton. Dat was zo en hij bleek zelfs voor The Seagulls gespeeld te hebben. Zes seizoenen lang, waarvan twee in het eerste. Ook had hij voor Hastings gespeeld en de FA Cup-run dit seizoen vond hij uiteraard erg mooi. Tegenwoordig volgde hij vooral Newport en hij hoopte dat ze zouden promoveren, maar na de 0-5 nederlaag tegen Forest Green, drie dagen eerder, was het vertrouwen laag.

 

Ondertussen kwam ook PornoHans naar ons toe. Dat is een Antwerpfan die ook graag vinckt. Hij en zijn maat waren voor een weekendje in Wales en Engeland en ze zouden de volgende dag Brighton vincken. Toen PornoHans hoorde dat het mannetje naast me bij Brighton had gespeeld, wilde hij meteen met hem op de foto. Voor de wedstrijd hoorden wij dat de geluidsinstallatie eventjes A-A was gegaan en het bleek dat PornoHans daarvan de oorzaak was. Hij was foto’s aan het maken en was over de draad van de geluidinstallatie heen gestruikeld. Ondertussen was er ook een wedstrijd aan de gang. Wrexham was de eerste helft sterker, maar Newport had op 1-0 kunnen komen via een penalty. Die ging mis. Wrexham scoorde aan de andere kant een aardige goal en met 0-1 gingen we rusten.

 

In de rust namen we afscheid van de ex-Brightonspeler en gingen we achter de goal staan. Daar stond de maat van PornoHans, een Poolse vincker op zoek naar ultras en de Engelse Aldershot-fans Phil, Dan, en Matt van de site phildanmatt. Toevallig is Phil getrouwd met een Bredase en zij vonden die NAC-logo’s overal natuurlijk geweldig. Het was wel bizar om zoveel bekenden te zien. Newport v Wrexham mag dan ook terecht het predikaat ‘vinckerswedstrijd’ opgeplakt krijgen. Het verschil tussen ons en Duitse vinckers, is dat wij niet over lijstjes, aantallen vincks en länderpunkten gingen praten. Hoewel dat laatste niet helemaal klopt, want PornoHans vroeg zich af of Newport nu telde als Wales of Engeland.

 

Op het veld bleek Newport ondertussen een stuk beter de kleedkamer uit te zijn gekomen. Mede door David Pipe, de chav die 38 maanden in de cel mocht brommen nadat hij met een champagnefles iemands schedel had verbrijzeld. Het was de vijfde keer dat ik hem zag. We ontdekten hem bij Notts County. Niet door zijn spel, maar door zijn enorme foute foto op de voorpagina van het programma en het ego-interview wat erin stond. Pipe was maar met één ding bezig en dat was een transfer. Die kreeg hij ook, want niet veel later ging hij naar Bristol Rovers. Daar zag ik hem drie keer in actie, voordat hij de cel in ging. Hij was wel populair bij de fans, want overal, nu ook in Newport, zingen ze: "He's here, he's there, he's fucking everwhere, David Pipe, Davind Pipe." Gek genoeg is dit figuur tegenwoordig zelfs aanvoerder bij Newport. Mooi rolmodel.

 

Met Pipe in de ploeg hing de 1-1  in de lucht voor Newport en uiteindelijk viel die ook. Mooi om een uitzinnige terrace te zien. Het was vrij druk (allen tegen Hereford kwamen er meer man) bij deze pot, ondanks dat de wedstrijd op tv was. Wrexham had een paar honderd man meegenomen en dat voor een vrijdagavondwedstrijd met een terugrit die een uurtje of drie zou duren. Maar ze kregen waar voor hun geld, want Wrexham verloor niet. Ik hoop nog altijd dat Wrexham promoveert en zie dan Luton of Newport het liefste meegaan. Zou wel mooi zijn om weer vier Welshe clubs in de Football League te hebben. Qua achterban en stadion horen ze er in ieder geval in thuis.Het rapport

Het stadion

Wat was ik afgelopen zomer blij, toen Newport County dat verschrikkelijke sintelbaanstadion gingen verlaten en naar Rodney Parade vertrok. Het stadion is een grote vooruitgang, maar toen ik er eenmaal stond vond ik het iets minder indrukwekkend dan verwacht. De Main Stand is leuk, maar minder oud dan gedacht. Toch heeft hij wel iets. Voor de rest veel terracing en een nieuwerwetse tribune. Aardige ground, maar er zijn mooiere.

De sfeer

Normaal is het geen gekkenhuis bij een non-League wedstrijd, maar dit voelde niet aan als non-League. Er was behoorlijk wat volk en bij tijd en wijle werd er flink gezongen. Best aardig om eens mee te maken, al had ik niet echt een derbygevoel.  

De wedstrijd

Na afloop van de wedstrijd spraken zowel de media als beide managers dat de wedstrijd 'reclame was geweest voor de Conference'. Vond het zelf ook wel een aardige pot. Wrexham was in de eerste helft beter, terwijl Newport in de tweede helft de bovenliggende partij was. Newport had een aantal leuke spelers. Om toch nog wat te nuilen: ze hadden wel wat vaker mogen scoren. 

De omgeving

Rodney Parade ligt echt tegen het centrum van Newport aan. Je hoeft alleen even de brug over. Ideaal om voor de wedstrijd wat te gaan boozen of eten in de stad. Sowieso was de ligging naast de rivier genieten. Daarnaast ligt het stadion midden in een arbeiderswijk. Veel beter ga je het niet krijgen, hoewel parkeren een horror is

Overall

Ik had gigantische verwachtingen voor deze pot en gedeeltelijk kwamen die uit. Rodney Parade had wel wat als stadion, hoewel ik het nog imposanter had verwacht. De wedstrijd en de sfeer waren aardig, hoewel het minder derby-achtig was dan ik had gehoopt. Beide clubs horen, qua stadion, support en potentieel, toch wel in de Football League. Klassieke clubs ook, dus van mij mogen ze promoveren.De statistieken

Newport County v Wrexham 1-1 (04/01/2013)

34. Danny Wright 0-1

56. Max Porter 1-1

Ground: Rodney Parade, Newport

Visits: 1

Season: 2012-2013

Competition: Conference

Position Newport County: 3

Position Wrexham: 2

Gate: 3627

Match Number in England: 177

Goals: 493

Line up Newport County:

Julian, James, Yakubu (54. Hughes), Pipe, Porter, Sandell, Evans, Flynn, O'Connor, Charles (84. Crow ), Smith

Line up Wrexham:

Mayebi, Alfei, Riley, Westwood, Ashton, Harris (65. Ogleby), Hunt, Clarke, Keates, Cieslewicz (86. Rushton), Wright

Yellow Cards:

Porter, Sandell (Newport County), Mayebi, Keates, Wright (Wrexham)De foto'sVlakbij de Severn Bridge, alles nog gewoon in het EngelsRijden over de Severn, zwevend tussen Engeland en WalesEn we zijn er, meteen te zien aan de rare Welshe namenNet buiten Newport ligt de trots van de stad: het poepchique Celtic Manor ResortIn Newport zelf was veel dichtgespijkerdWel mooi vond ik de mozaïek over de geschiedenis van NewportRellen tussen de hooligans?De Newport Bridge over de Usk, vlakbij het centrum en het stadionIets verderop lag de Newport City BridgeVeel modder en winkelwagentjes in de UskNewport Castle, nu aardig P-PEn voor de rest veel jaren zeventig gebouwenGenieten voor de liefhebberEn dit soort obscure straatjesNogmaals de Newport City Bridge die we overstaken om het stadion alvast te vinckenRodney Parade had geweldige memorial gatesEn een gable is altijd goedDe drie clubs die hier spelen: Newport rugby, Newport Gwent Dragons en Newport CountyToch was het vooral een rugbygebeuren daarDe bijgebouwtjes van de Newport Athletic ClubHobbykostendHobbykostenderDe shirts van de rugbyers zijn in ieder geval niet serieus te nemenGekke turnstiles die nergens op aangesloten warenDe topper van het stadion was deze Hazell Stand, met vooraan een paddockDaar tegenover stond deze nieuwe Bisley StandOok de Town End achter de goal was vrij nieuwAan de overkant de South End, maar die was gesloten op het bobogedeelte naEn dit mannetje werkte maar doorEven de Hazell Stand van dichtbij vinckenEen paddock is altijd fapfapfapEventjes de tribune opHelaas bleken de stoeltjes niet van hout te zijnIk zie UltraHenk al hopen en inderdaad, witte hekjes zijn ook mooiIn de stad bleek het voetbal ook wat te leven...Na het eten gingen we weer terug en kwamen we deze draak tegenUitzicht over NEwport, met rechts de stadionlampenPfff, het hield maar niet op met die Bredase propagandaMooi bordje in de social clubDie gezelliger was dan je op deze foto zou denkenEn hierbij de onduidelijke avondfoto's, met de Hazell Stand by nightEn de Bisley Stand met felle lichtmasten...En we gaan beginnenDe terraces stonden redelijk volDavid Pipe was ook aanwezigKansje voor NewportDe Hazell Stand met alleen mannetjes op de terraceEn deze vrije trap ging er niet in: 1-1 zou het blijven


 

 

© 2005 All Rights Reserved.