Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Odsal

Odsal & Football

 

 

Bradford is een stad met leuke stadions. Valley Parade is geweldig, hoewel ik persoonlijk het voormalige stadion van Bradford Park Avenue – het Park Avenue – nog iets leuker vond. Helaas is er weinig meer van over. Het huidige stadion van Avenue - Horsfall Athletics Stadium – doet me dan weer helemaal niets. Vreselijk met die lelijke sintelbaan daar om het veld. Hét juweeltje in de Wolstad blijf ik echter het Odsal Stadium vinden, het rugbystadion. Toch hangt er ook een vleugje voetbalverleden aan het stadion. Tijd om dus eens wat in het verleden te gaan graven en te kijken wat precies de banden zijn tussen het stadion en de voetbalsport.

 

Het stadion zelf is al vrij oud. Op het moment dat Hitler aan de macht kwam in Duitsland, werd het stadion gebouwd. De bespeler werd de rugbyclub Bradford Northern (tegenwoordig bekend onder de naam Bradford Bulls). Ondertussen had het stadsbestuur allerlei plannen met het stadion en in 1937 stuurden ze aan op een fusie tussen Bradford City en Bradford Park Avenue. Die stadions zouden dan verkocht worden en de fusieclub zou dan samen met de rugbyclub de vaste bespeler van het Odsal Stadium worden. Beide clubs hadden schulden, dus de voorzitter van Avenue zag het wel zitten. Bij City waren ze het er helemaal niet mee eens. Ze hadden net de Valley Parade gerenoveerd en zagen de verhuizing en de fusie helemaal niet zitten. Beide clubs gingen daarom apart verder en de eerste poging om voetbal in de Odsal te krijgen was mislukt.

 

In 1951 leek er echter een nieuwe poging te komen. Het stadsbestuur had een ambitieus plan om toprugby en -voetbal naar Bradford te halen. De Odsal zou worden omgebouwd tot een kolossaal stadion, waar 92.000 mensen in zouden kunnen. De bijnaam van stadion werd al snel omgedoopt in The Wembley of the North. Wederom lukte het niet om de voetbalclubs en de rugbyclubs achter het plan te krijgen en veel mensen zien dát nog steeds als dé reden waarom de stad nooit een vaste voetbalclub op het hoogste niveau heeft gehad. Het stadion werd wel verbouwd, maar dan met name met extra terracing. Het stadion werd daardoor wel het Wembley van het Rugby en diverse finale werden er in gespeeld. Op 5 mei 1954 werd er een record gevestigd, toen er 102.569 op de rugbywedstrijd Halifax v Warrington afkwamen.

 

In de jaren zeventig kwamen er nog meer plannen om het stadion ook speelklaar te maken voor het voetbal. Bradford City weigerde echter te verhuizen - The Odsal ligt aan de andere kant van de stad, in het Avenue gebied - en Bradford Park Avenue had andere problemen. In 1974 ging de club zelfs failliet. Projectontwikkelaars hadden het ondertussen gehad met het stadsbestuur met zijn voorstellen en de wispelturige voetbalclubs. Pas in 1985 werd er weer een verandering aangebracht aan het stadion. Bradford organiseerde namelijk het WK Speedway en wat was daar een betere locatie voor dan de Odsal? Eindelijk werd het stadion, dat bijna uit elkaar aan het vallen was, weer wat opgeknapt.

 

Op 11 mei 1985 vatte de Main Stand op de Valley Parade vlam. 56 mensen lieten het leven in de vuurhel en het stadion was onbespeelbaar geworden. Er was slechts een uitwijkmogelijkheid voor Bradford City en dat was de Odsal. Stiekem was het stadsbestuur daar niet rouwig om, want dat was wat ze al heel lang wilden. Er werd ook stevige druk uitgeoefend vanuit datzelfde stadsbestuur op de voetbalclub om er te blijven. Die waren daar echter niet happig op en hoe eerder ze terug zouden kunnen naar het oude stadion, hoe beter. Terwijl er allerlei aanpassingen werden gedaan aan de Odsal om het stadion klaar te maken voor voetbal (zoals hekken en pinnen, destijds raasde er een hooliganstorm over Engeland iets dat in het rugby niet bestaand was), speelde City bij zijn rivalen Huddersfield Town en Leeds United.

 

Op 8 oktober 1985 vond er een historische voetbalwedstrijd plaats: Bradford City v Brighton & Hove Albion in het Odsal Stadium. Bijna vijftig jaar nadat het voor het eerst aan de Bantams was voorgesteld om daar te gaan spelen, speelde Bradford City zijn eerste thuiswedstrijd in het gebied van de vijand. Weinig fans hadden zin om te komen (het was de returnwedstrijd in de League cup, de eerste wedstrijd was al met 5-2 verloren) en in een kolossale galmbak verloor Bradford City met 0-2. Een nare regenbui zorgde ervoor dat het debuut van de Bantams in de Odsal een niet-vrolijke aangelegenheid was. Nu was de club echter nog meer gemotiveerd om terug te keren zijn thuis. Het stadsbestuur had echter andere plannen en wilde Bradford City koste wat het kost op de Odsal houden.

 

Buiten Bradford City was er nog een partij die ongelukkig was; de rugbyclub. Daar vonden ze het vreselijk dat er nu allemaal afscheidingshekken in het stadion stonden en er werd geklaagd dat hun thuis nu meer op een concentratiekamp leek. Het stadsbestuur bleef echter maar aandringen op een vast verblijf van Bradford City op de Odsal en beloofde flink verbeteringen aan het stadion. Bij Bradford City wilden ze er echter niets van weten. Niet alleen vonden ze de Odsal niets, ze wilde perse terug naar Valley Parade om daar een monument op te richten voor de 56 slachtoffers van de brand. In december 1986 was het dan zover; Bradford City vertrok weer uit de Odsal en het voetbal was weer verdwenen uit het stadion. Het plan om één superstadion te bouwen voor de twee grote sportploegen in de stad kon weer in de kast.

 

Het plan was geweest om aan beide lange zijdes twee grote zittribunes neer te zetten. Daarnaast zou achter de doelen nieuwe terracing komen. Uiteindelijk zou de capaciteit op 61.000 man komen. Het stadion zou weer rugbyfinales gaan herbergen en halve finales in de FA Cup. Nadat Bradford City weer vertrok kon het plan echter weer in de ijskast, want met alleen een rugbyclub als bespeler was het niet rendabel. In 1996 kwam er nog een laatste plan om het sterk verouderde stadion helemaal te vernieuwen en er het Bradford Superdome van te maken. Uiteraard slaagde dat plan ook niet.

 

In 2001 was het stadion zo verouderd dat er echt verbouwd moest gaan worden. De rugbyclub ging spelen op de Valley Parade, terwijl er een nieuwe tribune werd neergezet in de Odsal. Na twee jaar keerde de Bradford Bulls weer terug. In de tussentijd waren er wel sportactiviteiten geweest. Doordat het veld in Valley Parade zo slecht werd door de combinatie rugby-voetbal, moest het reserveteam van Bradford City uitwijken naar de Odsal. Een paar honderd man kwamen er maar op die wedstrijden af en die konden makkelijk op de oude terracing staan. Zo was er nog een laatste keer voetbal in het stadion. Zo nu en dan steken er geruchten op dat Bradford Park Avenue (de doorstart van het 'oude' BPA) in het stadion gaat spelen, maar die club trekt nog steeds te weinig fans om dat echt rendabel te maken. Het zou mooi zijn om die club met die prachtige naam in zo’n mooi stadion als de Odsal te zien spelen. Honderd keer beter dan in dat atletiekstadion.De foto's 

 

© 2005 All Rights Reserved.