Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Oirschot Vooruit

Het verslag

 


Derby Day in Oirschot

Voor het Brabants Dagblad volg ik enkele clubs uit de regio Tilburg. Soms ga ik ook bij die clubs kijken en nu de derby tussen Oirschot Vooruit en Beerse Boys op het programma stond, leek me dat een uitstekende reden om er eens aandacht aan te besteden op deze site. Het is de grootste wedstrijd bij de lagere amateurs. Waar de clubs normaal een mannetje of vijftig trekken, kwamen er tijdens deze derby in Middelbeers maar liefst 400 man op af. Er volgde een spectaculaire wedstrijd, die eindigde in 4-2 voor Beerse Boys.

Maar waarom is deze wedstrijd nu eigenlijk zo groot? Heel simpel eigenlijk; Oirschot en De Beerzen hebben een haat-liefde verhouding. Vroeger was het vaak hommeles en bepaalde een “Scheipoal” waar Oirschot eindigde en het gebied van De Beerzen begon. Als je niet goed uitkeek en de grens overstak, moest je niet vreemd opkijken dat je een riek tussen je ribben kreeg of met een ingeslagen fontanel lag te koekeloeren in het Beersveld. Sinds 1997 vormen ze samen de gemeente Oirschot, maar van harte ging dat niet. Beide hebben namelijk een totaal verschillende geschiedenis. Een groter contrast is bijna niet denkbaar.

Oirschot was al in de tiende eeuw een plaats van betekenis en werd door Hertog Jan van Brabant werd aangewezen als hoofdstad van het kwartier Kempenland (daarin lagen o.a. ook steden als Eindhoven, Lommel, Valkenswaard en de Beerzen). Dat geeft het belang aan van Oirschot. Er stonden kastelen en grote kerken in de stad. Oirschot heeft daardoor altijd een stedelijke uitstraling gehad. Hoe groot kon het contrast zijn met De Beerzen. Het waren alle drie arme dorpjes en de Kempische zandgronden leverden weinig op. Het was keihard ploeteren voor een lage opbrengst. Nee, het leven daar was geen pretje en er werd afgunstig gekeken naar het rijke Oirschot.

In 1607 liep de rivaliteit tussen beide uit op De Beerse Oorlog. Arme keuterboertjes uit De Beerzen hadden turfgrond ontdekt en ging dat afsteken om wat extra geld te verdienen. Al snel werd dat bekend in Oirschot en met rieken werden de Beerzenaren weggejaagd. Die waren er wel in geslaagd om twee van de Oirschotters gevangen te nemen. Dat pikten ze in Oirschot niet en ze trokken met een grote groep op naar De Beerzen. Als ware hooligans sloopten ze van alles in de dorpen en namen de gevangen weer mee, de inwoners van De Beerzen in woede achterlatend. Sindsdien is het eigenlijk nooit meer goedgekomen. De Hertog liet een Scheipoal zetten, die ervoor moest zorgen dat niemand meer de grens overstak.

Buiten wat knokpartijen als het kermis of carnaval was, bleef het relatief rustig tussen beide gemeenschappen. Alleen voetbal kon nog wat chauvinistische gevoelens opwekken. Dat werd heviger na 1997. Vanuit hogerhand werd besloten dat de gemeente Oostelbeers, Westelbeers en Middelbeers zou worden samengevoegd met Oirschot. Die laatste plaats zou dan natuurlijk de hoofdplaats worden. Dat leverde natuurlijk veel protest op, maar in Den Haag waren ze niet gevoelig voor de sentimenten, waardoor Beerse Boys en Oirschot Vooruit voortaan een echte gemeentederby spelen.

Dit jaar doen allebei de clubs mee om de bovenste plekken in de vierde klasse H. Beerse Boys staat op plek twee, terwijl Oirschot Vooruit ook nog een waterkansje heeft op de titel op plek vier. De groen-witten uit Oirschot zijn echter het team in vorm. Uit de eerste vier wedstrijden werd slechts één puntje gepakt, terwijl er daarna negen keer werd gewonnen en twee keer werd gelijkgespeeld. In zowel de strijd om de tweede als de derde periode staat Oirschot Vooruit bovenaan Beerse Boys doet het al het hele seizoen goed en staat op twee puntjes achterstand van koploper Waalre. Eigenlijk moesten allebei de clubs winnen, want verliespunten pakken zou ze allebei een slechte dienst bewijzen.

Er stond dus meer op het spel dan alleen de eer. Toch was het vooral voor Oirschot Vooruit zaak om zeker niet te verliezen. Twee nederlagen in één jaar tegen de rivaal is iets teveel van het goede voor Oirschotter voetbalfan. Vooral ook omdat die 4-2 nogal geflatteerd was. Beerse Boys stond lange tijd met 4-0 voor en had kansen om er een echt dikke overwinning van te maken. Concentratieverlies in de laatste minuten zorgde nog voor twee tegendoelpunten, maar eigenlijk was Oirschot Vooruit compleet vernederd in Middelbeers. Een herhaling daarvan mocht in ieder geval niet gebeuren.

Dat de derby tussen beide clubs leeft, bleek wel uit het feit dat er maar liefst 575 mensen op een regenachtige zondagmiddag naar Sportpark Moorland kwamen. Een herhaling van De Beerse Oorlog van 1607 stond gelukkig niet op stapel, want de sfeer was erg gemoedelijk. Bij Oirschot Vooruit waren ze al in de WK-stemming, want er werden oranje Vuvuzela's uitgedeeld. Het gevolg was een takkenherrie die deed vermoeden dat de wedstrijd in Johannesburg werd gespeeld in plaats van Oirschot. Ik zat tussen de fans van Beerse Boys (die echt met een mannetje of 200 waren gekomen) en die vonden het helemaal niets.

De wedstrijd zelf was geen topper. In de eerste minuut kregen beide teams een reuzekans en had het al 1-1 kunnen staan. Daarna stabiliseerde de wedstrijd zich, met een iets beter Beerse Boys. Op het veld waren er zo nu en dan duels met scherpe randjes. Met name Thomas Mols liet zien dat hij wist wat er op het spel stond. Hij irriteerde, zoog en provoceerde zijn tegenstanders. Dit tot ongenoegen van zowel de spelers als de fans van Beerse Boys. Precies een speler die je als ploeg nodig hebt in derby's als deze. Ik vond het wel mooi om te zien, vooral omdat de Beerse Boys-fans zich helemaal kapot ergerden.

Er was een speler die ik speciaal in het oog hield: Max van Kollenburg. Dat is de 18-jarige spits van Oirschot Vooruit. Volgend seizoen gaat hij spelen voor hoofdklasser UNA en dan moet je toch wel iets kunnen. Je zag ook wel dat hij iets extra's had, maar door de regen was het veld loodzwaar. Ook klapten de verdedigers van Beerse Boys er vaak hard op. Het was zeker geen wedstrijd voor zachtzinnige spelers. Het was dat de scheidsrechter streng floot, want anders had dit nog wel eens uit de hand kunnen gaan lopen. Vooral de al eerder genoemde Thomas Mols was het spreekwoordelijke lont in het kruitvat.

Ook na de thee was Beerse Boys de bovenliggende ploeg. Via enkele vrije trappen waren ze dicht bij een doelpunt, maar uiteindelijk bleef het bij 0-0. Een teleurstelling voor beide trainers, die omsloeg in lichte vreugde toen ze na afloop het heugelijke nieuws vernamen dat zowel koploper Waalre als nummer drie HMVV hadden verloren van laagvliegers. Daardoor werden Oirschot Vooruit en Beerse Boys ineens de grote winnaars van het weekeinde. Het kan dus verkeren. Ik vond het leuk om eens een echte amateurderby in de regio mee te maken. Het voetbal was niet best, maar om zoveel mensen bij een wedstrijd in de vierde klasse te zien was wel bizar.De foto'sDe entree van Sportpark MoorlandEen sympathiek welkom in OirschotHandig voor het geval je verdwaaltHet zijn ook nog eens Celtic-fans daar. Dat zijn zeker pluspuntenHet pronkstuk van het sportpark: de Henk Meeuwis tribuneNogmaal die tribune, maar nu van de voorkant. Veel groen, is mijn conclusieHeel tof scorebord. De voorwedstrijd werd in ieder geval gewonnenDe stadskantDe lange zijde. Geen idee of hier ooit staanplaatsen zijn geweestEr stond een straf windje in OirschotAlles is groen-wit op Moorland. Uiteraard dus ook de kleedkamerdeurenDe warming-up met de imposante Sint-Petruskerk op de achtergrondDe spelers stellen zich voor aan het publiekNa het handjes schudden kan de derby beginnen...... een wedstrijd met veel strijd, maar weinig goed voetbalThomas Mols - de man van de wedstrijd in zowel positieve als negatieve zin - ligt uitgeteld op de grondEen volle tribune en ook naast de hekken stonden volop mensenEen van de laatste kansen van de wedstrijd, maar het mocht niet baten0-0 en de vuvuzela's mogen de prullenbak in

 

 

© 2005 All Rights Reserved.