Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Peterborough3

Het verslag

           

 

Packed terraces, love it!

 

Met een vol competitie- en bekerprogramma op zaterdag, was er keuze in overvloed voor ons. Uiteindelijk kwamen we op twee wedstrijden uit: Peterborough v Norwich (voorkeur van SJ) en Luton v Wolves (mijn voorkeur). Als vincker moet je goed kunnen polderen. Beide potten zouden geweldig zijn, want de eerste wedstrijd was een derby en het zou goed vol gaan lopen en de tweede zou een uitverkocht huis zijn. Ik wilde het liefst naar Luton, omdat het al lang geleden was dat ik daar was geweest, terwijl ik London Road al tweemaal had gevinckt. SJ had Peterborough maar een keertje gezien en aangezien de terraces daar weggaan, wilde hij die graag nog eenmaal vincken en vooral nu ze vol zouden staan. Sterke argumenten en daarom werd het Peterborough v Norwich.

 

Ik had zelf ook wel zin om die te gaan vincken, want het liep storm met de kaartjes. Norwich kreeg er 5050 en die waren binnen een dag weg. Zelf had ik even een probleem, want alleen mensen in de database mochten tickets kopen. Maar Peterborough is een sympathieke club. Bij de eerste keer Peterborough, in 2005, kregen we geen kaartje. Zuur, want die spaarde ik, maar ze werden niet gedrukt voor die wedstrijd. Ik schreef de club aan en die stuurden mij een kaartje op voor genodigden. Heel sympathiek en ook niet bleek het weer een erg vriendelijke club te zijn. Bij het ticketoffice maakten ze een account voor me aan, zodat ik alsnog twee kaartjes kon kopen. Uiteraard gingen we lekker staan, want dat hoort bij een FA Cup-wedstrijd.

 

Peterborough en Norwich liggen 120 kilometer van elkaar vandaan, maar toch werd deze pot geclassificeerd als een derby. Beide steden horen namelijk bij East Anglia. Aangezien het nogal een lege streek is, was deze pot voor de fans van Norwich erg dichtbij. East Anglia is een erg rurale streek en rondom Peterborough, de Fenlands, is het ook erg vlak. Het is de streek in Engeland die het meest op Nederland lijkt. Niet gek, want het is in de zeventiende eeuw drooggelegd door de Nederlander Cornelis Vermuyden, die ook verantwoordelijk was voor de bescherming van Canvey Island. Hij nam veel Zeeuwse arbeiders met zich mee, waardoor er nog altijd veel achternamen in dat gebied zijn die van het Nederlands afstammen.

 

Opvallend is dat Peterborough en Norwich elkaar zelden hebben getroffen. Zelfs nooit in de competitie. Natuurlijk is Norwich de grotere club, maar toen die in League One zaten, speelde Peterborough nét een jaartje in de Championship. Daardoor zijn er maar vijf officiële ontmoetingen geweest: eentje in de obscure Texaco Cup, een heen- en terugwedstrijd in de Football League Trophy en een heen- en terugwedstrijd in de League Cup. Drie keer won Norwich en tweemaal werd het gelijk. Als Norwich zou winnen, zouden we iets unieks meemaken. Maar de verwachting was dat het gewoon een overwinning voor Norwich zou worden, die vijf keer de halve finale van de FA Cup haalden. Peterborough is minder succesvol in de FA Cup: een 5-1 nederlaag tegen Chelsea in de kwartfinale van 1965 is het schamele hoogtepunt voor The Posh in de beker.

 

Peterborough is een, voor Engelse begrippen, erg jonge club. Pas in 1934 werden ze opgericht, nadat diverse pogingen om een voetbalclub in Peterborough te krijgen waren mislukt. Langzaam werkte de club zich op en nadat de club vijf jaar op rij de Midland League won, werden ze in 1960 toegelaten tot de Football League. Ze vervingen Gateshead, die het nadeel hadden in een enorme uithoek te liggen. Voor de andere clubs was het veel aantrekkelijker om naar het centrale Peterborough te reizen dan naar Gateshead. De club werd meteen in haar eerste jaar kampioen van de Fourth Division, waarna het allemaal wat stagneerde. Tot begin jaren negentig verbleef de club altijd in de twee laagste divisies, zonder ooit mee te hoeven doen aan de herverkiezingen. Daarvoor waren ze net iets te goed.

 

Maar begin jaren negentig was het ineens een gekkenhuis in het anders zo rustige Peterborough. In 1991 werd The Posh vierde in wat nu League Two is, met één puntje voorsprong op de achtervolgers. Promotie! Als grote degradatiekandidaat werd Peterborough knap zesde, in wat nu League One heet. De playoffs, waaraan ook Stoke en Huddersfield meededen, werden gezien als een leuk toetje. Maar dat toetje werd wel heel lekker toen The Posh ineens promoveerde. Het gevolg was dat Peterborough voor het eerst naar het tweede niveau promoveerde en clubs als Newcastle, West Ham, Sunderland en Wolves op bezoek kreeg. Ze deden het geweldig en werden tiende.

 

Maar gekker werd het niet. Het jaar erop werd Peterborough 24ste en laatste. In 1997 zakten ze weer terug naar de kelderdivisie. Soms promoveerde de club weer, maar even zo snel volgde degradatie. In 2006 ging het zo slecht met de club, dat ze een aanbod van Sky accepteerden om een realityshow rondom de club te maken. In ruim voor 100.000 ponden, mocht Sky alles filmen en Ron Atkinson trad op als troubleshooter. De show heette dan ook “Big Ron Manager”. De eigenlijke manager werd helemaal gek van de bemoeizuchtige Atkinson en alle rotzooi en kleedkamerruzies lagen op straat. Peterborough had een dieptepunt bereikt, want ze waren het lachertje in voetballand.

 

De show werd gevolgd door een 30-jarige Ierse zakenman, Darragh MacAnthony. Die vond de club zo geweldig, dat hij hem overnam. Hij stelde Darren Ferguson, de zoon van SAF, aan als manager en beloofde in de zomer van 2007 dat hij de club binnen twee jaar naar de Championship zou brengen. Ze kochten de beste spelers uit het non-League voetbal en dat werkte. Peterborough werd tweemaal tweede en ineens waren ze weer op het een-na-hoogste niveau. Meteen degradeerden ze weer om het jaar erop weer te promoveren. Vorig jaar was een relatief saai jaar voor fans van The Posh, want ze bleven in dezelfde competitie na een achttiende plek. Dit jaar begon dramatisch met zeven nederlagen op rij, maar sindsdien hebben ze zich hersteld en bij aanvang van deze pot stonden ze zelfs boven de degradatiestreep.

 

Na Newport waren we doorgereden naar Corby, een plaatsje op een half uurtje rijden van Peterborough. Daardoor konden we nog twee verlaten stadions vincken. Helaas bleek in Rothwell de geweldige Main Stand al weg te zijn. Dat was echt een plaatje. Kettering was nog mooier, maar daar kwamen we niet in. Jammer, want als ik aan Kettering denk, doet het nog altijd pijn. Rockingham Road is echt een klassieker, maar werd ineens verlaten vorig seizoen. Kettering Town vertrok naar Nene Park en is daardoor bijna P-P. Allemaal dankzij de luchtfietserij van voorzitter Ladak. Rockingham Road ligt er nu verlaten bij en dat is vrij pijnlijk. In 2014 zullen hier wel huizen komen.

 

Na de mislukte vinckpogingen, vertrokken we naar Peterborough. Bij de twee eerdere bezoekjes aan de club, had ik alleen het stadion gezien. We kwamen laat aan en dan mis je het vooraf rondlopen in de stad. Nu hadden we tijd zat, zodat we eens konden rondkijken in Peterborough zelf. London Road ligt enorm dicht bij het centrum, dus dat kwam goed. Na de wedstrijd zouden we meteen vertrekken, dus de auto werd strategisch neergezet, waarna we Peterborough gingen vincken. Dé blikvanger van de stad is natuurlijk de kathedraal en aangezien wij cultureel verantwoorde vinckers zijn, vinckten we die even. Een mooi ding, alleen oppassen met naar binnen gaan, want je wordt meteen lastiggevallen door gepensioneerde vrouwen die geld willen hebben.

 

Terwijl we rondliepen, zagen we steeds meer kanariepietjes. Norwich zou 5050 man meenemen en dankzij de felle gele clubkleuren, vielen die goed op. SJ vertelde dat hij wel fan zou kunnen zijn van Norwich, want met dat publiek heb je nooit rottigheid en die nemen altijd veel man mee. Er liep wel wat politie rond in de stad, maar die stonden zich wat te vervelen. Ondanks dat deze wedstrijd een derby werd genoemd, is er weinig rivaliteit tussen beide clubs. Ze spelen ook regelmatig vriendschappelijke wedstrijden tegen elkaar, dus Danny Dyer had hier weinig te zoeken met zijn sensatiezoekende programma. Geen aggro in Peterboro.

 

Ondertussen gingen we even een bakkie doen bij de Nero. Daar kun je op Wifi, dus tijd om even onzin te Twitteren. We zagen een foto langskomen van Ron Coppens, die ook naar deze pot toeging, met allemaal pints. Wij zaten met kekke koffie voor onze neus. Dan merk je wel dat je geen achttien meer bent. We besloten maar eens richting stadion te gaan, om wat sfeer op te snuiven. Bij het stadion zag het al geel van de mensen. Ik was erg tevreden met het programmaboekje, waar groot de FA Cup op stond. We deden even een rondje rond het stadion en dat blijft toch genieten bij oude stadions, zoals London Road. Gaar beton, rare stenen muurtjes en golfplaten. Yep, dan ben ik gelukkig.

 

Doordat de turnstiles pas net open waren, besloten we eerst even de social club te bezoeken. Meestal zie je die in de lagere divisies, maar bij Peterborough hebben ze er ook nog een. Best een leuk hok, maar niet zo mooi als in Newport. Hij pakte ik wel een pint, eer gered, en zagen we hoe Brighton Newcastle versloeg in de FA Cup. Het viel me op dat het daar niet uitverkocht was, maar met de gevulde hoeken zag het er wel een stukje beter uit dan toen wij er waren. Toen had ik het gevoel alsof ik een zwembad aan het vincken was. Nu Brighton door was, hoopte ik dat Hastings het ook zou redden in Middlesbrough. Een leuke derby voor de mannetjes uit de zevende divisie.

 

Na de clichéman te hebben uitgehangen, boozen en voetbal kijken, besloten we maar eens naar binnen te gaan. Ik zocht Ron Coppens nog even, maar dat is lastig als je iemand alleen van een profielfoto kent. Ik zag ook niemand vincken. We stonden op de London Road terrace, zodat ik nu iedere keer op een andere tribune heb gezeten of gestaan. Alleen de Main Stand nog en dan heb ik aan alle vier de kanten gezeten, maar of dat er ooit van gaat komen weet ik niet. Qua stadion is Peterborough in ieder geval nog wel een vierde bezoekje waard, want wat is het genieten daar. Een oude hoofdtribune en twee terraces achter de goals. Veel beter ga je het niet snel vinden tegenwoordig.

 

Ondertussen kwam de meeste poshe mascotte langs van Engels. een Tory langs, die erg posh was. Beter was dat er ook een chique vrouw langskwam: de Poshette. De bijnaam dankt de club aan een manager die ooit zei: “I’m looking for posh players for a posh new team”. Zodoende de bijnaam. Ooit wilde de club de bijnaam laten registreren, maar daardoor kwamen ze in conflict met gratenpakhuis Victoria Beckham die vond dat zij recht had op die bijnaam. Een paar jaar later maakte de club bij wijze van grap bekend dat Victoria Beckham de naam definitief had geclaimd en dat niemand bij de club de naam The Posh mocht gebruiken. Er zouden speciale stewards worden aangesteld die op de tribunes zouden toezien dat niemand het zei, op straffe van een stadionverbod. Uiteraard trapten mensen erin en er kwamen volop klachten.

 

Het begon ondertussen aardig vol te lopen. Tijdens mijn eerste bezoek (in 2005 tegen Burton, eerste ronde FA Cup) waren er 3856 toeschouwers. Drie jaar later (tegen Bristol Rovers in League One) kwamen er 4876 man naar London Road. Vandaag was de gate een 13198. Dat was wel genieten. Vooral de overkant, waar duizenden mannetjes in het geel stonden. Op papier had deze wedstrijd alles: een mooi stadion, het was een (weliswaar kleine) derby, 5050 uitfans en een bekerwedstrijd met de kleinere club thuis. Ik zag tot nu toe 28 bekerwedstrijden in Engeland en Schotland en nog nooit zag ik een stunt. Norwich zat in een slechte periode en Peterborough juist in een goede. Zou ik eindelijk een stunt zien?

 

Uiteraard niet, want ik ben de jinx voor bekerstunts. Ik hoop overigens niet dat die volgend jaar wordt verbroken, als ik naar Raith Rovers v Celtic ga. Hier op London Road zat een stunt er nooit in. Norwich was veel beter. Het ergste was nog dat Peterborough helemaal niet vocht. Het werd uiteindelijk makkelijk 0-3, maar het had nog veel meer kunnen worden als Norwich had gewild. Voor SJ, de ultraliefhebber, was het wel genieten, want de mannetjes van Norwich staken bij de 0-3 Bengaals vuur af. Het was jammer van de niet-spannende wedstrijd, want voor de rest was het een perfecte dag. Ik sluit dan ook niet uit dat ik Peterborough misschien wel voor de vierde keer ga vincken. Wie weet. Mocht je er nog nooit zijn geweest, dan zeg ik: gaan! Ze willen de terraces plat gaan gooien en dit is er echt een die je niet wil missen.Het rapport

Het stadion

Het was mijn derde keer op London Road, dus het stadion heeft geen geheimen meer voor mij. Toch blijft het iedere keer weer genieten, Als je zo aan komt lopen over die brug en de floodlight al ziet liggen, dan versnel je automatisch je pas. De oude Main Stand en de twee terraces achter de goals, maakt het plaatje helemaal af. De nieuwe tribune doet me niet zoveel, maar doordat hij zo imposant is, voegt hij wel iets toe aan het stadion. Ik denk dat London Road een van de mooiste stadions is, die er nog staat.

De sfeer

Het stadion zat erg vol en aangezien het, met enige fantasie, een derby is, had ik veel verwacht op sfeergebied. Helaas bleef, mede door het spel van Boro, het vuurwerk uit en dat sloeg over op de thuisfans. Ze zongen wel, maar niet met hart en ziel. De uitfans overigens ook niet, hoewel die wel Bengaals bij zich hadden. Conclusie: aardige sfeer, maar niet heel bijzonder.  

De wedstrijd

Nog nooit zag ik een bekerstunt en vandaag hoopte ik daar wel op. Niet dat ik wat tegen Norwich heb, in tegendeel, maar het is altijd leuk om de kleine club van de grote te zien winnen. Helaas zat het er nooit in. Peterborough was enorm slap en maakte geen moment aansprak op een doelpunt. Norwich won uiteindelijk heel makkelijk en had met een nulletje of zes kunnen winnen, als ze echt hadden gewild. 

De omgeving

Doordat ik de vorige keren wat later aankwam, wist ik niet precies hoe dicht London Road bij het centrum was. Dat bleek dus echt heel dicht bij te zijn. Eindelijk kon ik het centrum en de kathedraal een keertje vincken. Best een aardig plaatsje, dat Peterborough. Zeker een aanrader om daar eens een paar uurtjes rond te lopen.

Overall

London Road is een echte traktatie. Het is net een reis door de tijd. Eigenlijk maakt de wedstrijd dan niet zoveel uit. Gelukkig maar, want die was erg eenzijdig. Wel genoot ik van de 5050 man uit Norwich en de volle tribunes in de thuisvakken. Wat is de FA Cup toch een fantastisch toernooi. Ondanks dat ik London Road nu drie keer gevinckt heb, sluit ik niet uit dat er nog een vierde keer komt. Het is toch wel erg genieten daar, zowel qua stadion als qua stad.De statistieken

Peterborough United v Norwich City 0-3 (05/01/2013)

30. Elliot Bennett 0-1

41. Simeon Jackson 0-2

70. Robert Snodgrass 0-3

Ground: London Road, Peterborough

Visits: 3

Season: 2012-2013

Competition: FA Cup (Third Round)

Position Peterborough United: 21 (Championship)

Position Norwich City: 12 (Premier League)

Gate: 13198

Match Number in England: 178

Goals: 496

Line up Peterborough United:

Olejnik, Alcock (34. Gordon-Hutton) Brisley, Little, Bostwick, Swanson (54. McCann), Rowe, Newell, Ferdinand, Knight-Percival (46. Ajose), Boyd

Line up Norwich City:

Rudd, Martin, Barnett, Tierney, R. Bennett, Johnson, Snodgrass (72. Butterfield), Fox, E. Bennett, Lappin, Jackson

Yellow Cards:

Brisley, Bostwick (Peterborough United), Martin (Norwich City)De foto'sHelaas gaat er niet meer gevoetbald worden op Cecil Street. Het stadion staat te koopZo zonde dat deze mooie club is verdwenenOok geen marginale bruiloften meer in de social club van Cecil StreetHet ligt er allemaal verlaten bijHelaas is de Main Stand al weggehaaldDan maar op naar Rockingham Road, waar Kettering Town nooit meer zal voetballenOp de voordeur nog een leus dat de club nooit zal stervenGeile terraceMooi floodiesEn een imposante Main Stand, maar helaas kwamen we ook hier niet binnenDan maar door naar London Road, waar we zeker binnen zouden komen...... maar eerst even de stad zelf vincken. Leuk centrumMooi stadhuis ookEen of andere historische poortDé trots van Peterborough, de kathedraalFeestboot in het water en zie ik het nou goed?Inderdaad, de boot komt uit NederlandDaarnaast waren de Norwich-fans aan het boozen Op naar het stadion, met de beruchte hand carwash achter de London Road terraceLekker ongezond voer bunkeren is makkelijk als je het Posh Match Menu neemtEen sympathiek welkomDit is toch wel een echte #fapfapfap-wedstrijdKlassieke tunrstilesPaaltjes in de clubkleuren is altijd goedGeile floodlightsDe muur van de Moy's End Terrace is tevens een skillsmuurDe enige nieuwe tribune is de South Stand en die ligt in de achtertuintjes van deze mensenDeze mannetjes waren extreem aan het fouilleren, want vuurwerk mocht echt niet naar binnenGloryhuntende hondTeletoeter van NorwichEr liep een foute mascotte met wortel rondIk heb mijn brief hier in gestopt en nu maar hopen dat ik op proef mag komenHier de South Stand, het nieuwe gevalDie niet in figuurlijke schaduw mag staan van deze Main StandEr werden lappen leer verkocht onder de naam "Fresh Food"Vooraf pakten we een pint in de social clubSchôôn vaantjeEn toen gingen we naar binnen door de turnstilesYep, dit zijn heel mooie klassieke turnstilesTegen de muur van de London Road terrace hingen twee gedenkplaatjes voor overleden fansEn dit is wat ze met een chique woord "vomitorium" noemenEr gaat niets boven een ouderwetse terraceSouth StandMoy's End terrace waar de uitfans stondenEn de Main StandAan de overkant liep de Poshin en daar stond meneer Gluurbuur lekker naar te kijkenDit maakt je als Nederlander toch trots, als je allemaal bekertjes van jouw multinational zietGewoon hier in Peterborough te koopDe Main Stand van dichtbijBest een jonge club, dat Peterborough UnitedOude floodlights zijn genietenDe Posh: chique, rechts en oerconservatief De Poshin: chique, rechts en botergeilDit mannetje wilde indruk maken op haar door zich op te drukken, maar dat lukte nietEn deze door de bal op z'n neus te dragen, maar ook hij had geen succesHet zat allemaal lekker volOok aan de overkantEn ook in ons vakWel een paal in de bek, dat hoort bij die oude stadionsEn we gaan beginnenHelaas was Norwich veel te sterk. Hier werd het bijna 0-3 vlak voor de rustLekker vol uitvakNa de 0-3 was er vuurwerk. De stewards hadden gefaald en stonden wat beteuterd te kijkenMislukte voorzetHier zagen ze dat hun team er niets van bakte


 

 

© 2005 All Rights Reserved.