Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Peterhead

Het verslag

        

The Blue Toon turns Green

Al een paar seizoenen op rij loot Celtic fantastische uitwedstrijden in de Scottish Cup. Twee seizoenen geleden mochten ze naar Greenock Morton en afgelopen seizoen stond er een heerlijke trip naar Berwick op het programma. Naar Greenock was ik bijna geweest, maar die ging P-P. Berwick durfde ik niet aan en dat was maar goed ook, want lange tijd leek die ook P-P te gaan. Met kunst- en vliegwerk ging de pot uiteindelijk toch nog door en stiekem baalde ik wel dat ik daar niet bij was. Dit jaar lootte Celtic opnieuw een geweldige uitpot: Peterhead. Ik had al rond de jaarwisseling een trip gepland en Peterhead ligt bijna op de Noordpool, dus het leek een no go te worden. Maar het bleef maar kriebelen. Uiteindelijk toch de gok gewaagd en geboekt voor een lang weekend Edinburgh en dan maar hopen dat de wedstrijd door zou gaan.

Na het boeken van de vlucht kwam het tweede probleem om de hoek kijken en dat was het regelen van tickets. Er werden allerlei moeilijke constructies verzonnen om zo weinig mogelijk Celticfans in de thuisvakken te hebben en dat maakte het voor mij ook lastig om aan kaartjes te komen. De club verkocht geen tickets online en even op en neer vliegen naar Peterhead is ook geen sinecure. Na veel mailverkeer over en weer, lukte het uiteindelijk toch. Ze hadden mijn site gezien en vonden het wel mooi als Peterhead daar ook op zou verschijnen. Ik hoefde maar aan te geven hoeveel tickets ik wilde en het zou geregeld worden. Top van de club, want per slot van rekening ben ik geen diehard Peterheadfan en de kans dat ik er nog een keertje kom is erg klein.

Een van de belangrijkste redenen waarom ik waarschijnlijk nooit meer in Peterhead kom is de ligging. Man, wat ligt dat een eind weg. Aan de rit leek geen einde te komen. Bij Aberdeen denk je al dat je er bent, maar dan is het nog zo'n zestig kilometer over kleine weggetjes. Het ergste is nog wel dat de omgeving niet echt inspirerend is. Het is er vlak, kaal en guur. Doordat er amper bomen staan, heeft de wind er vrij spel. Ik probeerde te wildplassen, maar mijn zeik vloog alle kanten op. Hobbykostend. Hoe dichter bij Peterhead, hoe meer je langs de kust rijdt. Normaal genieten, maar hier was het heel leeg en je keek zo vanaf een hoogte de grijze zee in. Ik werd er bijna depressief van, zo kleurloos was het er. En als je denkt het ergste te hebben gehad, doemt ineens het Peterhead Power Station op, dat flink bezig is met de ozonlaag te vernietigen. Voor de omgeving hoef je niet naar Peterhead.

Peterhead is een van de vier Highland Leagueclubs die de afgelopen jaren zijn toegelaten in de Schotse Football League. Het begon met Inverness Caledonian Thistle en Ross County in 1994, waarna in 2000 Peterhead en Elgin City volgden. Waar Inverness en Ross County volop successen hebben gehaald, het moet raar lopen willen ze volgend jaar niet allebei in de SPL spelen, is het bij Elgin en Peterhead wat minder. Elgin speelt al twaalf jaar in de Third Division en haalde zelfs nog nooit de play-offs. Wat dat betreft doen de mannen van The Blue Toon het beter. Na vijf seizoen Third Division (waarin ze altijd in het linkerrijtje eindigden), promoveerde Peterhead in 2005. Zeven seizoenen hielden ze het daarin uit, totdat ze afgelopen seizoen ineens onverwachts degradeerden. Een verrassing, want Peterhead werd gezien als een echte subtopper.

Dit jaar lukt er echt helemaal niets en dat terwijl ze dé topfavoriet waren voorafgaand aan het seizoen. In de zomer werd namelijk Roy McBain van Inverness aangetrokken, een speler die bijna 300 duels (waaronder veel in de SPL) heeft gespeeld. Verder werd Rory McAllister, jeugdinternational van Schotland, overgenomen van Brechin, dat een divisie hoger speelt dan Peterhead en waarvoor hij 44 goals maakte in twee seizoenen. Niemand snapte iets van de stap, want twee SPL-clubs, een handvolje uit de First Division en Sheffield United en Charlton Athletic wilden hem ook graag hebben. McAllister gaf echter aan geen fullprof meer te willen zijn en in Aberdeen voor loodgieter te willen studeren. Hierdoor koos hij voor Peterhead.

Maar ondanks de goede spelers, lukt het dit seizoen maar niet voor Peterhead. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Celtic stonden ze negende in de Third Division, een onbegrijpelijk plek voor een club als Peterhead. Ook in de Schotse League Cup was er weinig succes en lagen ze er naar één ronde al uit. De Scottish Cup zorgde voor meer plezier, hoewel het uitschakelen van twee Highland Leagueclubs nu ook weer niet zo'n topprestatie is. Maar het leverde de club wel de jackpot op, want een thuiswedstrijd tegen Celtic betekent niet alleen een uitverkocht huis, maar ook een zak geld van Sky. Een zo'n wedstrijd levert Peterhead evenveel omzet op als een normaal seizoen. De club wilde er dan ook het maximale uithalen en in de weken voorafgaand aan deze pot las ik dat ze wat tijdelijke terracing achter de goal zouden zetten.

Zo'n twee uur voor de wedstrijd kwamen we aan in Peterhead. Gelukkig miezerde het, want ander weer hoort niet bij een stad als deze. Waar Elgin best leuk is, wil je in Peterhead nog niet dood gevonden worden. Het is de stad van de beroerdste gevangenis van de UK waar ze alleen dubieuze figuren als pedofielen en verkrachters opsluiten. De bijnaam van de gevangenis luidt dan ook “Scotland's gulag, a prison of no hope”. Voordat de voetbalclub in de SFL ging spelen waren de gevangenis en het Peterhead Power Station de twee dingen waardoor het plaatsje landelijke bekendheid genoot. Hier geen lekkere lekkernij, zoals een pie of een bridie, hoewel de Fish & Chips hier wel goed schijnen te zijn. Niet zo gek ook, want Peterhead is een stadje dat gesticht is door vissers en generaties lang vis als enige inkomstenbron had.

Je kunt Peterhead wel vergelijken met Urk. Peterhead ligt ook geïsoleerd (het is het meest oostelijke puntje van het vasteland van Schotland) en de bevolking is er zwaar protestants. In Peterhead moet je dan ook met een microscoop zoeken om een Celticfan te vinden. De stad lag te afgelegen toen de immigratiestromen uit Ierland kwamen en buiten de visserij was er dan ook weinig werk. Nee, in Peterhead is men voor Rangers. In de social club van Peterhead hing jarenlang memorabilia van Rangers in plaats van de eigen club. Voorafgaand aan de wedstrijd struinde ik wat rond op een forum van Peterhead en daar waren felle discussies of er nu wel of geen Rangers-liederen moesten worden gezongen tijdens de wedstrijd. Het was vermakelijk om te volgen, maar het was wel duidelijk dat ik niet moest gaan juichen voor Celtic als die zouden scoren.

De Rangersfetisj van Peterhead werd me meteen weer duidelijk, toen ik voorafgaand aan de wedstrijd een pint in de social club ging drinken. Op tv was Arbroath v Rangers bezig, de andere bekerwedstrijd van deze dag. Waar normaal fans van de kleinere clubs allemaal anti-OF zijn en de club steunen die tegen Celtic of Rangers speelt, waren ze hier iedere keer hard aan het juichen toen Rangers scoorde. Er stonden ook redelijk wat figuren in een Hunnenshirt te drinken en die gingen meteen naar buiten toen de Celtic-bus eraan kwam. Er werd flink gescholden, vooral op Neil Lennon, Anthony Stokes en de Schotse Celticspelers. Daarna gingen ze weer naar binnen om te boozen en Rangers te kijken. Wij hadden het ondertussen wel gezien en gingen het stadion in.

Balmoor is niet echt een klassieker. De club speelde tot en met 1997 in de Recreation Ground, maar supermarkt Safeways vond die locatie wel erg mooi om weer een winkel neer te zetten. Vandaar dat Peterhead op zoek moest naar een nieuw stadion en aan de rand van de stad lag nog een mooie lap grond. Daar werd Balmoor neergezet, een ietwat saai stadion met twee tribunes aan de lange zijde en voor de rest niets. Helaas geen terracing dus, hoewel je achter de goal over een reling kunt hangen. Het stadion is een van de redenen waarom Peterhead in 2000 in de League werd gekozen, want bobo's zien graag dit soort dingen. Enig pluspunt aan het stadion is dat het vrij hoog ligt en je een mooi uitzicht heb op de haven en het Power Station.

Maar ik had geluk dit keer. Er zou namelijk nu wel terracing zijn. Ik had iets klinisch verwacht, maar het lokale bouwbedrijf had er allemaal steigers neergezet. Het was echt een geweldig zicht. Zoiets had ik nog nooit gezien. Gelukkig waren we relatief vroeg binnen, want de rijen waren al enorm. Doordat we snel in het stadion waren, hadden we nog een mooi plekje. Ik haalde twee broodjes en het stadionvoer van Peterhead verdient echt een tien. Het was een lekker broodje met bacon erop. Later in de wedstrijd heb ik er zelfs nog eentje gebunkerd, zo lekker waren ze. Het miezeren was ondertussen bijna gestopt, dus ik had geen reden om te klagen. Op het gemakje keek ik hoe het stadionnetje zich vulde. Op dit soort dagen zuig ik alle indrukken in me op, want zo vaak komt dit niet voor.

Vlak voordat de wedstrijd begon stond er nog een doedelzakband te spelen. Een mooi cliché in Schotland. Daarna kon het beginnen. Normaal jinx ik Celtic, maar verliezen van Peterhead leek me onmogelijk. Toch gingen de mannen van The Blue Toon (vernoemd naar blauwe worstbroeken die de vissers van Peterhead vroeger droegen) er hard in. Zo hard zelfs dat er de dag erna veel genuil was te lezen. Ik zag later de beelden terug en er hadden inderdaad wel wat rode kaarten mogen worden getrokken, maar ik begrijp wel dat Peterhead hard speelde. Eerder op de dag had Arbroath geprobeerd Rangers voetballend te verslaan en dat was op een 0-4 nederlaag uitgelopen. Daarom maar op deze manier en je zag duidelijk dat Celtic er problemen mee had.

Uiteindelijk overwint kwaliteit altijd, zo ook deze dag. In de 36ste minuut scoorde Anthony Stokes de 0-1. Het Celtic-vak ging helemaal uit z'n plat en het leek erop of de terracing het niet zou houden. Iets waar een mannetje in mijn vak op aan het wachten was. Hij schreeuwde: “I hope you'll die, Fenian bastards!” en begon daarna met een sektarisch lied over King Billy. Binnen een paar seconden had de politie hem al te pakken. Blijkbaar wilde Peterhead voorkomen dat ze een sektarische naam zouden krijgen en was er een zero tolerance-beleid. Het mannetje kon meteen inrukken en werd in een boevenwagen gestopt. Tot zover zijn Peterhead v Celtic. Toch leuk dat hij iets meer dan een half uur had meegemaakt. Tot aan de rust bleef het 0-1 en ik vond Celtic niet eens zoveel beter.

De tweede helft was het beste er wel af bij The Blue Tooners. Celtic speelde nog altijd in een lage versnelling, maar het was wachten op de 0-2. Ondertussen genoot ik ontzettend van de lucht boven het stadion. Die begon echt vuurrood te worden van de ondergaande zon. Op zulke momenten is het jammer dat ik maar een matige camera heb, want hiermee had ik de World Press Photo kunnen winnen. Op het veld scoorde Stokes op knappe wijze zijn en Celtic's tweede. Tien minuten voor tijd maakte hij zijn hattrick compleet en was het helemaal over voor Peterhead. Toch petje af voor die mannen, want ze hadden zich kranig geweerd. Het bleef 0-3 en het is de grootste overwinning die ik ooit van Celtic zag. Mooi, maar niet verrassend. Helaas zat hierna de trip erop en zal ik zeer waarschijnlijk volgend seizoen pas weer in Schotland te vinden zijn. Jammer, want het is en blijft een heerlijk (voetbal)land.Het rapport

Het stadion

Balmoor is geen mooi stadion. Het staat er pas sinds 1997 en is vrij saai. Normaal zijn er twee zittribunes aan de lange zijdes en dat is het. Niet veel aan dus, maar nu kwam Celtic op bezoek en werden er snel provisorische staantribune in elkaar gezet... met bouwsteigers! Echt geniaal. Ik stond echt te genieten op die steigers.

De sfeer

Net zoals bij Forfar ook hier veel daytrippers. Weinig sfeer dus vanaf de kant van Peterhead. Dan was het bij Celtic beter geregeld. Die werden soms helemaal gek en sprongen met z'n allen op die houten balken. Het was echt een wonder dat de boel niet in elkaar zakte.

De wedstrijd

Peterhead staat zowat onderaan in de laagste divisie van Schotland, dus die deden er alles aan om niet af te gaan voor de camera's. Er werd keihard gespeeld en het was een wonder dat de drie gele kaarten geen rode waren. Het zorgde er wel voor dat Celtic wat bang werd. Uiteindelijk was een hattrick van Anthony Stokes genoeg voor de overwinning, die eigenlijk nooit in gevaar kwam.

De omgeving

Balmoor is een eindje uit het centrum gebouwd. Jammer, want daardoor ligt het in een saai gebied. Er zijn wel woonhuizen in de omgeving, maar er is geen klap te beleven. Wel mooi is het uitzicht op het Peterhead Power Station en de vuurtoren.

Overall

Celtic zien is altijd leuk, maar in zo'n stadion was echt fantastisch. Jammer dat ik niet het uitvak in kon, maar nu had ik het voordeel wat te kunnen rondlopen. Het was een mooie afsluiter van opnieuw een tof weekend aan de overkant. Voor een normale competitiewedstrijd zou ik Peterhead niet aanraden, maar voor een pot als deze was het genieten geblazen met die tijdelijke tribunes in het uitpuilende stadion.De statistieken

Peterhead v Celtic 0-3 (08/01/2012)

36. Anthony Stokes 0-1

57. Anthony Stokes 0-2

82. Anthony Stokes 0-3

Ground: Balmoor, Peterhead

Visits: 1

Season: 2011-2012

Competition: Scottish Cup (Fourth Round)

Position Peterhead: 9 (Third Division)

Position Celtic: 1 (SPL)

Gate: 4505

Match Number in Scotland: 38

Goals: 122

Line up Peterhead:

Jarvie, Donald, McBain, Ross, MacDonald, Strachan, Redman, Sharp (46. Beasley), Ross (69. Davidson), McAllister, Bavidge 60. (Wyness)

Line up Celtic:

Zaluska, Izaguirre, Wilson, Cha Du-Ri, Mulgrew (81. McGeouch), Brown, Ledley (58. Wanyama), Ki Sung-Yeung, McCourt, Samaras (70. Twardzik), Stokes

Yellow Cards:

McBain, Ross, McAllister (Peterhead)De foto'sHet affiche van deze dagBuiten de voetbalclub, heeft Peterhead alleen dit Power Station als trekpleisterHet is er weer heerlijk desolaatVanaf de weg is het stadion al goed te zienEen zwaan met overwicht als mascotte mag ik graag zienHet stadion zelf is vanaf de buitenkant vrij saaiDe heren bobo's lieten zichzelf goed verwennen in de partytentDe turnstiles zijn geen toppersDe social club wel, want het was weer zo'n typisch troosteloos trouwzaaltjePluspunt: man met een kiltCeltic arriveert...... met sektarische spreekkoren als gevolgVooral het mannetje met de vinger ging helemaal losDe derde bus die aankwam, zat vol met doedelzakmannetjes...... die de bobo's moesten vermakenTijd om eens naar binnen te gaan. Helaas stond er een uur voor aftrap al een gigantische rijMaar gelukkig was de rij achter me nog langerSky zette nog wat extra floodlights in bij de East StandDe vogels moesten die nieuwe dingen niet en bleven op de oude floodies zittenDe West Stand is zowat identiek aan de overbuurmanAan de noordzijde was een extra tribune neergezetGemaakt van steigers!!!Dit heb ik echt nog nooit gezien in een voetbalstadionHé, daar zijn de doedelzakmannetjes weerZijkant van de weinig spannende East Stand...Overal waar het kon, werden steigers neergezetTwee bovrils en een broodje bacon, culinair was het hoogstaand in PeterheadHet stond echt ram- en ramvol lang het veldEn we gaan beginnenDe Bhoys zaten aan de overkantLekker knusZelfs achter de ronde tonnen stonden veel mannetjesCeltic scoort 0-1 en een mannetje gaat sektarisch zingen...... snel werd hij opgepakt en het stadion uitgeflikkerdIn de rust liep ik even naar de Celticzijde toeVanaf de East Stand had ik ook een goed uitzicht op de vuurtoren en het Power StationIn de rust wéér doedelzakspelersNiet alleen de hattrick van Stokes was genieten, de luchten ookIn de tweede helft maakte Celtic het af, ziet ook de pelsjas voor mij...Oké nog eentje van die lucht met het voetbal als alibi......Tegen het einde van de wedstrijd waren deze bobo's al op weg naar het buffetMet zoveel volk is zelf het Balmoor Stadium een plaatje...Het was leuk om in Peterhead Celtic aan het werk te zien. Topweekend weer


 

 

© 2005 All Rights Reserved.