Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Racing Mechelen

Het verslag

    

 

Tis Groen, Tis Wit, Tis beter dan Madrid, Tis D’n Racing

 

Eindelijk was het dan zover, ik ging Racing Mechelen bezoeken. Het Oscar Vankesbeeckstadion is het laatste stadion in België dat ik per se wilde zien. Oké, er zijn nog wel een aantal stadions die me leuk lijken, maar deze ground is echt van hors categorie. Ik wilde daarom ook alleen naar D’n Racing als er een mooie wedstrijd p het programma stond. Een verslagje over Racing v Hamoir of Racing v Veldwezelt op een zondagmiddag zou de club tekort doen, vandaar dat ik uitkeek naar wedstrijden tegen Turnhout of Aalst. Meestal is het dan zo dat die net heel ongunstig vallen, maar ditmaal niet. De wedstrijd Racing v Turnhout stond namelijk op 17 januari gepland. Willem II speelde niet thuis en in Engeland of Schotland stond er ook niets op het programma. Idealer kan niet. D’n Racing dus tegen De Binken, een affiche dat eigenlijk niet op dit niveau thuishoort.

 

Vooraf aan deze wedstrijd stond er een heuse interland zaalvoetbal op het programma. Met enkele mede-Engelandvaarders speelden we een wedstrijdje tegen een Belgisch zaalvoetbalteam. Geflatteerd verloren we met 7-1, maar het was leuk om te doen. Mijn laatste serieuze voetbalwedstrijd was al van zo’n drie jaar geleden en ik was bang dat ik alles zou afscheuren. Dat viel mee: de techniek is nog in orde, maar de conditie, duelkracht en uitgenastheid kunnen nog allemaal veel beter. Hopelijk gaan we vaker een wedstrijdje spelen met ons team van Engelandgangers, want dit was toch wel heel leuk. Als we wat vaker samen gaan spelen worden we misschien wel een echte machine, maar dat is nog toekomstmuziek.

 

Na het zaalvoetballen, in de buurt van Mechelen, vertrokken we naar de stad om een hapje te gaan eten. Een Pauperchinees was snel gevonden en voor weinig geld konden we veel naar binnen slaan. Minpunt aan deze Pauperchinees was dat het personeel amper Vlaams sprak. Het lukte ze ook niet om al ons eten tegelijk te serveren, waardoor SJ en ik al bijna klaar waren met eten, terwijl 1904 zat te verhongeren. Uiteindelijk kreeg hij ook zijn eten. Hij was er blij mee, want in tegenstelling tot ons ging hij niet naar D’n Racing (is ook lastig als KV Mechelenfan) maar naar Lierse SK v Antwerp. Met broeken die op knappen stonden waggelden we naar buiten. Deel 1 van de dag was geslaagd.

 

Racing Mechelen, voor mijn gevoel een club die in Eerste Klasse thuishoort. Dat komt omdat ze in Eerste speelden toen ik het voetbal begin te volgen eind jaren tachtig. Door dat beeld horen voor mijn gevoel Racing Jet en Club Luik ook nog steeds op het hoogste niveau, terwijl die ook al jarenlang op laag niveau acteren. Bij Racing Mechelen is het zelfs zo erg dat ze de laatste vijftig jaar slechts drie seizoenen in de hoogste klasse hebben gespeeld. De Tweede Klasse past de club wat dat betreft beter, want voor het huidige niveau heeft de club toch iets teveel allure. Tweemaal werden ze namelijk vice-kampioen en eenmaal werd de bekerfinale verloren. Zoveel historie hoort natuurlijk niet in Derde Klasse. Tel daarbij op het schitterende stadion en je hebt een club waar ik toch wel een zwak voor heb.

 

We hadden het advies gekregen om de auto bij de McDonalds vlakbij het stadion te parkeren. Dat bleek achteraf niet zo gelukkig, want het stikte er van “stillen”. Op het moment dat ik uitstapte zag ik allemaal gevaarlijk uitziende figuren op ons afkomen. Ik dacht in het begin dat het hooligans waren, maar het was dus politie (goed, op zich zit er weinig verschil tussen, als je deze gasten zag). Drie jaar eerder hadden Nederlandse hooligans deze wedstrijd flink huisgehouden. Er werd van alles gesloopt voor en na die wedstrijd en nadat afgelopen jaar ook Racing Mechelen tegen Aalst uit de hand was gelopen wilde de politie nu extra streng controleren. Dat deden ze, heel dubieus, op basis van nationaliteit. Misschien toch maar een klacht indienen bij een anti-disciminatiebureau.

 

Zowel Racing (FC Dordrecht) als Turnhout (Willem II) hebben een Nederlandse “matenclub”, waarvan de hooligans graag langskomen als er wat te knokken valt. Met Tilburg als woonplaats in mijn rijbewijs was ik natuurlijk meteen het haasje. Terwijl ik gefilmd werd door een van de 11(!) agenten moest ik allerlei vragen beantwoorden. Daarna waren Satyr, SJ en Erkaa ook aan de beurt. Onze auto’s werden helemaal binnenste buiten gekeerd en zelfs mijn natte handdoek was verdacht in de ogen van deze figuren. België is definitief een politiestaat geworden. Uiteindelijk mochten we toch weg, waardoor deze wedstrijd niet in het water viel Dat zou namelijk wel erg zuur zijn.

 

Voor 10 euro kwamen we binnen. De gevel van het Oscar Vankesbeeckstadion is echt heel mooi. Het deed me wat denken aan Union St. Gilles, hoewel die nog net iets mooier is. Toch ademde dit veel nostalgie uit. Het onderhoud had alleen wel wat beter gemogen, want het de kozijnen en raampjes hebben hun beste tijd wel gehad. De kantine was door een overschot aan tl-buizen ook niet echt gezellig, maar wel warm. Daar gingen we maar wat drinken voordat we de tribune op gingen. Er hingen veel spullen aan de muur die anti-KV Mechelen waren, zoals een shirt met de tekst “10.000 Kakkers op Ulle Bakkes”. Sowieso viel het me op dat ze bij Racing heel erg anti-KV waren. Dit terwijl ik tijdens mijn bezoek aan KV Mechelen niets over D’n Racing heb gehoord. Racing heeft toch een beetje last van het “kleine broertje syndroom”.

 

Met flink wat cola in onze kraag gingen we het stadion in. Van binnen was het echt heel erg “old school”. De hoofdtribune was echt een juweeltje met een klassieke paddock ervoor. Het viel me op dat hij veel steiler was dan ik vooraf had gedacht. Daarnaast waren er overdekte staanplaatsen tegenover de hoofdtribune, waar de Turnhoutaanhang stond. Helaas heeft het stadion geen vier tribunes. Aan de ene kant heb je een onoverdekte terrace, met een gigantische flat erachter, terwijl aan de andere kant de tribune is gesloopt om plaats te maken voor parkeerplaatsen. Toch wel jammer, want anders had dit stadion toch wel in mijn top 10 van stadions gestaan. In België vind ik alleen het Dudenpark een stuk mooier, maar het kan wedijveren met De Bosuil, Sclessin, het Crossingstadion en het Rooi.

 

Turnhout had redelijk wat fans meegenomen, vooral voor Derde Klassebegrippen, en hadden zowaar een eigen tifogroep: de Jan Boeckx Fanatics. Gekkenhuis gegarandeerd. Dat bleek toen de spelers het veld opkwamen en erg twee fakkels het veld op werden gegooid vanuit het Turnhoutvak. Het vuurwerk sloeg over op de spelers, want de eerste vijf minuten was Turnhout echt heel goed bezig. Achteraf gezien hadden de Jan Boeckx Fanatics beter om de vijf minuten fakkels kunnen gooien, want hierna was het echt over van de kant van de Binken. Ook op de tribune nam D’n Racing het initiatief over en het legendarische “Tis Groen, Tis Wit, Tis beter dan Madrid, Tis D’n Racing” golfde van de hoofdtribune af. Genieten met de hoofdletter G. Daarna kwam ook nog eens het “Tis een vak vol Jeantten” eroverheen. Mijn avond was geslaagd, wat er voor de rest nog zou gebeuren.

 

De spelers van Turnhout werden waarschijnlijk geïntimideerd door de spreekkoren over dat D’n Racing beter was dan Madrid, want in totale paniek schoten ze de bal in eigen doel na een half uurtje spelen. Na dit doelpunt bleef D’n Racing de sterkste ploeg, mede opgejut door een Kapo. Deze Kapo bleek een echte fan te zijn, want hij zat niet in het stadion, maar met zijn megafoon op de flat achter het doel. Hij riep wat onverstaanbare kreten, want door het snel wegdrinken van een krat Primus was hij al flink aangeschoten. Het was wel heel grappig, maar natuurlijk niet serieus te nemen. Het viel me trouwens op dat er maar drie mensen uit de flat aan het kijken waren. Zelfs bij Grays waren er meer mensen aan het kijken, vanuit de appartementen. Misschien wonen er geen voetballiefhebbers in die flats in Mechelen. Hoe dan ook, gescoord werd er niet meer en met 1-0 gingen we weer de kantine in.

 

Na nog een paar liter cola te hebben gedronken was het tijd voor de tweede helft. We besloten nu op de paddock voor de hoofdtribune te gaan staan. Daar stond namelijk de fanatieke aanhang en zodoende konden we de hilarische spreekkoren wat beter horen. Het spel bleef niet best, waarbij ik me vooral verbaasde over Turnhout. Onbegrijpelijk dat die bovenaan stonden, want Racing was toch wel stukken beter. Voor ons begon het wel zwaar te worden, want we moesten gaan springen tijdens een anti-KV lied. We deden maar mee, want met al die stillen in het stadion wilden we natuurlijk niet te boek staan als KV Mechelenfans. Daarna was het tijd om Turnhout weer af te kraken en het “Hoeren van Lier” werd weer massaal gezongen. Dit omdat Turnhout van dezelfde eigenaren is als Lierse, de Egyptenaren van Wadi Degla. Turnhout moet in de toekomst fungeren als “feeder club” voor Lierse, waardoor ze eigenlijk helemaal hun onafhankelijkheid kwijt zijn.

 

Op het veld wilde het ook niet lukken vandaag voor de Binken en een 2-0 zat er eerder in dan de gelijkmaker. Helaas voor ons zat er geen doelpuntje meer in, maar om ons heen was het groot feest. Racing Mechelen had de leider verslagen en kwam op zes punten van ze. Ik denk niet dat D’n Racing het nog gaat halen, maar promotie via de eindronde zou geweldig zijn. Volgend jaar wedstrijden als Racing Mechelen tegen Antwerp of, als ze degraderen, Germinal Beerschot zouden echt smullen zijn. Over anderhalve week staat er al een voorproefje te wachten, als Racing het in de kwartfinale van de beker opneemt tegen Lierse. Ik verwacht daar zeker een mannetje of 6.000 met hopelijk Racing als winnaar. Na de wedstrijd zagen we een enorm cordon van politie en arrestantenwagens en het hele uitvak was afgezet met hekken. Van enige rellen maakten we niets mee en snel zaten we weer op de snelweg. Alles bij elkaar was het een toptrip en ik keer graag nog eens terug naar D’n Racing.De foto's

Ons zaalvoetbalteam, met op de bovenste rij Satyr, 1904 en SJ en onder Erkaa en ik


 

 

© 2005 All Rights Reserved.