Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Rangers2

Het verslag

      

Vie don't kall Schalke, Schalke

Donderdag is altijd een vervelende dag. Er is dan zelden voetbal, behalve Europees. Twee jaar geleden gingen we naar Everton v Sigma Olomouc en het is dat Goodison Park zo geweldig is, want voor de rest was er geen ruk aan. Door de uitschakeling van Dundee United, hadden we nog maar drie Schotse clubs bij de loting. Verder waren Celtic en Rangers geplaatst, dus de kans op een onaantrekkelijk Oostblokploeg was vrij groot. De avond voor de loting deed ik nog een schietgebedje: graag Celtic tegen Rode Ster Belgrado, Rangers tegen Shamrock Rovers of Hearts tegen Tottenham en dan natuurlijk de Schotse clubs eerst uit, zodat ze thuis zouden spelen als wij kwamen vincken. Bizar genoeg lootte Hearts tegen Spurs, maar verkeerd om. Celtic moest ook eerst thuis (tegen Sion), waardoor alleen Rangers v Maribor overbleef als keuze. Saaie pot op papier, dus dat wordt dan vooral maar genieten van Ibrox en sektarische gezangen.

De heenwedstrijd was verrassend in een 2-1 overwinning voor Maribor geëindigd. Rangers moest dus nog z'n best doen deze avond om door te gaan. Andy zou 's avonds ook meegaan en had overdag vrij genomen. Zo deden we een tourtje door Glasgow. We kwamen langs Shawfield en Celtic Park om uiteindelijk bij Ibrox te eindigen. Daar haalden we alvast kaartjes voor die avond. Een poging om de binnenkant van de Main Stand te vincken, lukte niet. Van de UEFA mochten er geen stadiontours worden gegeven, hoewel de receptioniste ons graag even de schatkamer van Ibrox wilde laten zien. De UEFA-mannetjes liepen allemaal belangrijk te doen. Volgens de propaganda die we rondom Europese wedstrijden zijn “caren ze about football”, maar daar waren ze niet echt mee bezig. Vooral het buffet moest goed zijn, van deze grote ego's.

Nu we toch zoveel stadions hadden gezien, konden we net zo goed even langs Hampden gaan. SJ had dat stadion nog nooit gezien, dus deden we daar de stadiontour en konden we meteen het Schotse voetbalmuseum vincken. De rondleiding werd gegeven door een mannetje dat zowel voor de bond als Queen's Park werkte. Hij probeerde ons af te troeven door moeilijke vragen te stellen, maar als een stel voetbalnerds wisten we alles te beantwoorden. Daarna stopte hij maar met het vragen stellen en liep hij met een trillende onderlip door. We waren niet de enige drie die de rondleiding deden, want er waren nog twee Schotten bij en een Duitser. Die Duitser zag eruit als een typische übervincker met zijn rugzakje en rare motoriek. Hij wist niet veel van voetbal en was Dortmund-fan. Zoals vaker bij fans van topclubs, kwam ook hij niet uit de buurt van zijn favoriete team. Hij kwam uit Hannover, maar die volgde hij niet zo, omdat ze slecht voetbal speelde.

De rondleiding was erg leuk, hoewel ik Hampden toch niet zo'n mooi stadion vind. Die pseudo-sintelbaan is erg lelijk. Voor de Commonwealth Games van 2014, die in Glasgow plaats gaan vinden, gaan ze er weer een echte sintelbaan inleggen. Die wordt dan een meter in de lucht gebouwd, waardoor de onderste rijen stoeltjes zullen verdwijnen. Ovale stadions zijn typisch Schots, maar toch hadden ze wat mij betreft Hampden wel net zo mogen verbouwen als Celtic Park en Ibrox. Die stadions zijn een stuk intimiderender en je hebt vanaf iedere plek goed zicht. Hier zie je geen fuck als je op de voorste rijen achter het doel zit. Toch ga ik het stadion zeker nog een keertje vincken. Eigenlijk zou ik het een keer met een thuiswedstrijd van Queen's Park moeten doen, maar ik kies toch voor een pot van Schotland. Qua sfeer moet dat briljant zijn.

Na de rondleiding gingen we het museum in en Andy en ik raakten aan de praat met de Duitser. Het bleek inderdaad een vincker te zijn en hij verbleef vanaf donderdag tot en met donderdag in Glasgow. Hij had de eerste week Celtic gevinckt en in het weekend Dunfermline en Motherwell. Deze avond ging hij naar Rangers. Hij nuilde wat over het ontbreken van ultra's bij de kleinere Schotse clubs en viel bijna op de grond van verbazing, toen we vertelden dat we de twee dagen ervoor ook wedstrijden hadden gezien. Met een Allo Allo-achtig accent van Herr Flick zei hij: “Vas zere a game last night?” Wel gek dat een vincker niet weet dat er League Cup werd gespeeld. Hij keek dan ook wat beteuterd toen hij het hoorde.

Toen kwam hij met een tegenzet en begon hij over zijn Länderpunkten te praten. Dat is iets dat alleen Duitsers interessant vinden. Als je in een land een wedstrijd hebt gezien, telt dat als een Länderpunkt en als je er dertig hebt, hoor je bij een bepaalde sektarische club. Waarschijnlijk eentje waarbij 80% van de leden nog maagd is op z'n veertigste. Hij begon wat op te scheppen over dat hij naar de derby Siena v Bologna ging (gek dat hij dat een derby noemde, maar oké) en kwam weer wat in z'n element, totdat Andy vertelde dat hij wel eens naar Schalke was geweest. Het Duitse mannetje keek ineens heel boos, kreeg een rode kop en begon ineens te schreeuwen: “Vie don't kall Schalke, Schalke”. Daarna zei hij dat je Schalke altijd zoiets als “Schweinehundenkopfen” moest noemen, maar we hadden het wel een beetje wat gehad met deze schreeuwerigere figuur en liepen verder.

Het is natuurlijk veel te makkelijk om, nadat je zoiets hebt meegemaakt, grappen te maken over nazi's en de Tweede Wereldoorlog erbij te halen. Sinds het WK 2006 zijn de Duitsers namelijk 'goed'. Dus hebben we het de rest van de museumtour alleen maar over WO II, Hitler en nazi's gehad. Nadat we het museum hadden gevinckt, echt een aanrader voor als je in Glasgow bent, reden we richting Cathkin Park. Dat is het voormalige stadion van Third Lanark. Ik was er een aantal jaar geleden ook al eens, maar tegenwoordig is er een mannetje met teveel tijd en geld bezig het weer op te knappen. De crush barriers zijn weer rood en hij is zelfs de terrace grijs aan het schilderen. Waar ik die rode crush barriers wel aardig vind, zijn de grijze staanplaatsen echt heel lelijk. Het doet echt afbreuk aan het stadion. Volgend jaar heb ik op DT116 een heuse Third Lanark-week, omdat het dan 45 jaar geleden is dat ze verdwenen. Dus dan meer over deze mooie club.

Na al dat gevinck, was het tijd om de inwendige mens te verzorgen. Bunkeren dus, waarna we richting Rangers konden gaan. Met de auto naar Ibrox rijden is een hel, dus besloten we de trein en de metro te pakken. Hoe dichter bij het stadion, hoe hoger het gehalte Hunnen werd. Een kwalijke zaak. Rondom het stadion blijft het genieten van de sektarische sjaals. Dat is toch wel een groot verschil tussen Celtic en Rangers. Rondom Celtic Park zie je geen IRA-sjaals, terwijl je hier toch wel wat dubieuze handel vindt. Vooral het jaar 1690 vind je vaak terug. Nee, dat jaar won Rangers geen belangrijke prijs, maar versloeg de protestantse Willem III de katholieke koning James. Sindsdien heeft er nooit meer een katholiek op de Britse troon gezeten en dat vinden ze bij Rangers mooi. Het is ter ere van deze slag dat er nog altijd van die Oranjemarsen in Noord-Ierland zijn.

Verder kun je rondom Ibrox vlaggen kopen met afbeeldingen van diezelfde Willem III - oftewel King Billy - en de huidige Britse koningin Elisabeth. Beide waren uitstekende spitsen in het verleden en worden op deze manier geëerd. Het blijft apart om te zien hoezeer voetbal en politiek hier in Glasgow verwerven zijn. Overigens waren er geen fans van Maribor te zien. Uiteindelijk bleken er toch enkele tientallen te zijn gekomen, hoewel het ook Slovenen uit Glasgow kunnen zijn geweest. Qua tegenstand had ik liever een aantrekkelijkere club gehad. Shamrock Rovers was natuurlijk geweldig geweest, maar ook een club als Rode Ster Belgrado had wel wat volk meegenomen. Qua sfeer was het dan ook niet zoveel. Om ons heen zaten vooral mopperende mannetjes. Verder hebben ze bij Rangers nu ook ultra's: The Blue Order. Die zongen continue Argentijnse liedjes en stonden op een bepaald moment met z'n allen met hun ruggen naar het veld. Ik kan daar maar niet aan wennen.

De wedstrijd zelf gaf overigens genoeg aanleiding om met de rug naar het veld te staan. Het was enorm slecht wat Rangers liet zien. Maribor kwam zelfs op 0-1 en dat toverde een grijns van oor tot oor op mijn gezicht. Toch zegt het wel iets over het Schotse voetbal dat de Schotse kampioen totaal geen vuist kan maken tegen die van Slovenië. Even was er nog hoop voor Rangers, toen ze op 1-1 kwamen, maar het zat er gewoon niet in. Aan het eind van de avond waren alle Schotse clubs uit Europa (Celtic zou later terug komen, nadat Sion de boel had geflest) en was er met Shamrock Rovers wel een Ierse door. Het dieptepunt lijkt nu toch wel bereikt voor Schotland. Gelukkig lieten de andere clubs die we deze week bezochten, zien dat er wel degelijk potentieel is. Nu alleen maar hopen dat niet alle talenten weer vroeg naar Engeland of de Old Firm vertrekken en zo hun carrière vernaggelen.Het rapport

Het stadion:

Ibrox blijft mooi, hoewel de mythe er toch wel af is. Eigenlijk is alleen de Main Stand echt geweldig. De andere drie tribune zijn zoveel van binnen als van buiten niet echt bijzonder. Het is daarom maar goed dat die hoofdtribune een beschermd monument is, want die moet voor eeuwig blijven bestaan.

De wedstrijd:

De twee wedstrijden in Schotland die we voor deze pot zagen, waren erg goed. Deze viel flink tegen. Eigenlijk was Rangers van de vijf ploegen die we zagen, voetballend de minste. Er zat geen enkel idee achter het spel en de uitschakeling was terecht, ook al was Maribor ook om te janken zo slecht.

De omgeving:

Govan is een echte arbeiderswijk en rondom het stadion vind je daarom vooral fabrieken en arbeidershuisjes. Een mooie voetbalomgeving, hoewel je er niet te lang moet rondhangen, want echt gezellig is het er niet.

De sfeer:

Bij Rangers hebben ze sinds kort een of andere ultragroep "The Blue Order". Die waren continue bezig met liedjes te kopieren van Argentijnse club. Het kwam erg geforceerd en nep over. Slechts bij de 1-1 stond het stadion als één man achter de ploeg en dat was indrukwekkend, ook al was het een sektarisch lied dat totaal niets met voetbal te maken had. Ik kan me wel voorstellen als het stadion langer achter de ploeg staat, dat het dan erg intimiderend kan zijn als uitploeg.

Overall:

Ik had gehoopt op Celtic, Dundee United of Hearts op de donderdagavond, maar uiteraard werd het Rangers. Jammer, maar uiteindelijk was ik toch wel tevreden door de uitschakeling van de club. Ik kon een grote glimlach amper onderdrukken toen we het stadion uitliepen. Ik denk wel dat dit mijn laatste keer op Ibrox is geweest of ik moet een keer in het uitvak komen tijdens een Old Firm.De statistieken

Rangers v NK Maribor 1-1 (25/08/2011)

55. Dalibor Volas 0-1

75. Carlos Bocanegra 1-1

Ground: Ibrox, Glasgow

Visits: 2

Season: 2011-2012

Competition: Europa League

Position Rangers: 1 (SPL)

Position NK Maribor: 1 (Slovenia Premier League)

Gate: 32223

Match Number in Scotland: 35

Goals: 113

Line up Rangers:

McGregor, Goian, Broadfoot, Wallace (39. Perry), Ortiz, (67. Healy) Bocanegra, Wylde, Edu, Davis, Jelavic, Lafferty

Line up NK Maribor:

Handanovic, Potokar (82. Milec), Rajcevic, Arghus, Filipovic, Mezga (76. Cvijanovic), Viler, Mertelj, Agim Ibraimi, Volas, Beric (86. Tavares)

Yellow Cards:

Broadfoot, Ortiz, Healy, Lafferty (Rangers), Handanovic, Arghus,Viler, Agim Ibraimi (NK Maribor)De foto'sDe gevel van Ibrox blijft geweldig...Logo in de vloerIn de Main Stand.........Foute boterhammenOp weg naar het stadionVeel volk wacht op de spelersMerchandise die vooral over politiek gaat......GayRecht tegenover Ibrox was een voetbaltoernooitje bezig met een aantal gasten in Celtic-shirtsDeze Hun heeft me in de gastenDe verkeersborden zijn in ieder geval voor RangersMuralDe Main StandBroomloan StandCopland Road StandMascotteRangers heeft nu ook ultra's: The Blue Order, heel foute figurenDe mannetjes komen het veld opUitverkocht was het niet, maar de opkomst was redelijk...

...


 

 

© 2005 All Rights Reserved.