Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Shamrock Rovers

Het verslag

      

The Dublin derby

Iets meer dan drie jaar geleden zag ik de wedstrijd Bohemians v Derry City in het schitterende Dalymount Park, het mooiste stadion van Dublin. Het was een leuke wedstrijd met een verrassend goede sfeer. Doordat ik de afgelopen jaren vooral was gericht op Engeland en Schotland ben ik tot mijn spijt niet meer teruggekeerd in Ierland. Het begon echter weer te kriebelen dit jaar en met dé Ierse klassieker – Shamrock Rovers v Bohemians – op het programma werd er al in mei besloten om weer eens naar Ierland te gaan. Shamrock Rovers, de club met de grootste aanhang en dat terwijl ze 20 jaar geen eigen stadion hebben gehad, tegen regerend kampioen Bohemians. Ondanks dat het Tallaght Stadium niet echt een mooie ground is, was dit toch wel een affiche om te watertanden. Er zijn namelijk met St. Patrick's Athletic en Shelbourne nog twee grote clubs in Dublin, maar qua qua aanhang en historie staan deze toch echt in de schaduw van The Big Two. Dit seizoen is ook het eerste seizoen sinds jaren dat juist deze twee clubs om de titel strijden. Shamrock heeft jaren in het vagevuur geleefd en is dit seizoen weer helemaal terug.

Ik heb niet echt een favoriete club in Ierland, want er zijn meerdere clubs die ik leuk vind. Shamrock Rovers is er daar een van. Ze hebben niet alleen de mooiste naam en ze hebben natuurlijk dat geweldige shirt. Het is dan ook zeker mijn favoriete club in Dublin. De Rovers werden opgericht in 1901 in het zuiden van de stad en zijn de meest succesvolle club uit Ierland. Zowel de 15 landstitels als de 24 FAI Cups zijn een Iers record. De laatste jaren is er echter een dikke laag stof over de prijzenkast gekomen. Sinds 1987 (het moment waarop de Rovers hun stadion Glenmalure Park moesten verlaten) is er slechts één landstitel gewonnen (in 1994) en geen enkele beker. Er volgde zelfs degradatie en de dreiging van een faillissement. Het tij lijkt echter gekeerd, want op 13 maart 2009 speelde Shamrock haar eerste wedstrijd in het Tallaght Stadium. Ook in de competitie gaat alles goed en strijdt de club mee om de landstitel. Het zou mooi zijn mochten ze die winnen dit jaar.

Tegenstander Bohemians (officieel Bohemian FC) is een stukje ouder en werd in 1890 opgericht. De Bohs komen uit het noorden van Dublin. Ze spelen al sinds 1901 in hun stokoude, maar o zo mooie Dalymount Park. De club kan verder pochen met het feit dat ze de enige Ierse club zijn die altijd op het hoogste niveau uit is gekomen sinds de oprichting van de Ierse competitie in 1921. Qua prijzen kunnen ze echter niet op tegen de Rovers, met 10 landstitels en 7 FAI Cups. De prijzen zijn echter wel van recentere tijden, want de Bohs zijn de geregend landskampioen en de club schakelde in de voorronde van de CL bijna Red Bull Salzburg uit (tot 3 minuten voor tijd waren het de Ieren die door gingen). Ook de FAI Cup werd afgelopen jaar gewonnen en daarmee werd de derde double ooit behaald. Afgelopen week won Bohemians de League Cup. Pijnlijk blijft echter dat de grootste nederlaag ooit juist tegen de Rovers werd geleden. In 1955 werd het maar liefst 7-0. Dit jaar vielen er nog niet zoveel goals in de wedstrijden. Bohemians won de eerste confrontatie in eigen huis met 2-0, waarna de Rovers thuis met 2-1 wonnen. De derde confrontatie – op Dalymount Park - eindigde in 0-0. Nu maar hopen dat het dat vandaag niet werd.

Het nieuwe stadion van Shamrock Rovers ligt in Tallaght, een buitenwijk van Dublin. Om daar te komen moesten we in een futuristisch, zilveren tram stappen die ons daar naartoe bracht. Hoe snel het voertuig er ook uitzag, snelheid zat er totaal niet in. Het duurde daarom maar liefst 40 minuten voordat we in Tallaght aankwamen. Daar bleek echter wel de hemel te zijn. We stapten uit bij een gigantische Starbucks, met uitzicht op het stadion. Koffie met kekke smaakjes drinken en kijken naar lichtmasten. Beter zal het leven niet snel worden. Ondertussen zagen we steeds met groen-witte Hoops naar het stadion lopen. Fans van Bohemians zagen we niet. Wat dat betreft was deze wedstrijd een uitzondering, want normaal kunnen fans in Ierland zonder enige probleem door elkaar lopen.

Net op tijd vertrokken we richting het stadion, want bijna waren we een geworden met de VVD-zetels in de Starbucks. Het Tallaght Stadium zag er nog best aardig uit van buiten. Er was veel hout gebruikt en dankzij het gebruik van bogen bij de ingangen hebben ze wel hun best gedaan om iets van het stadion te maken. Het zag er allemaal professioneel uit. Wat niet zo professioneel was, was de ticketoffice. Er stond een mannetje buiten met een stapel enveloppen en op een papiertje de namen van de mensen die tickets kwamen ophalen. Het had iets kneuterigs. Ik noemde mijn naam en meteen werd de enveloppe gevonden. Een “van de” achternaam blijven ze iets vreemds vinden op de Britse eilanden.

Ik had het idee dat ze zich bij de club wat hadden vergist in de toeloop. Voor het eerst was het uitverkocht tijdens een gewone competitiewedstrijd. Er stonden al veel mensen voor de turnstiles, waaronder wat chavs in hun groen-wit geschilderde blote bast. Eindelijk werden de poortjes opgegooid, maar was er een volgend probleem. Wij hadden namelijk een vrouwelijke steward en die mogen geen mannen fouilleren (tot verdriet van SJ). Even werd er schaapachtig gekeken, maar daarna mochten we toch allemaal naar binnen zonder gecontroleerd te worden. Later op de avond bleek dat er toch flink wat vuurwerk was binnengesmokkeld. Het beste lijkt me dan ook om dat hele fouilleren af te schaffen, want als je iets binnen wilt krijgen lukt dat toch wel.

Als nostalgist is het Tallaght Stadium niet echt mijn favoriet in Dublin. Toch is het wel een apart stadion. De gekleurde stoeltjes, de tierlantijntjes en het uitzicht maken het toch wel aardig om naar Shamrock Rovers te gaan. Vooral nu het stijf uitverkocht was, was het geen vervelende manier om dit stadion eens aan te doen. In de krant stond dat dit de eerste LOI-wedstrijdwas sinds Cork City v Derry City (in 2005) die uitverkocht was. Mooi dus om daar bij te zijn. Wat dat betreft zijn we wel een stel gloryhunters. Het zag er overigens lang uit dat het niet ging lukken, omdat er flinke restricties aan de ticketverkoop zaten. Gelukkig was de vrouw bij het ticketoffice zo aardig om er twee voor ons apart te leggen. We hadden in de Louth derby (Drogheda v Dundalk) en de topper in de eerste divisie (Shelbourne v UCD) twee aardige alternatieven, maar deze Dublin derby was toch wel de nose of the salmon in Ierland.

Voor SuperJohn was de dag al helemaal geslaagd toen hij zag dat de catering in handen was van Papa Johns, een pizzeria. Hij wilde ook niets negatiefs over die pizza’s horen, terwijl ze er nu niet echt bijzonder uitzagen. Volgens SJ waren ze de beste die hij ooit had gezien. Qua catering hadden ze het bij Shamrock sowieso goed voor elkaar, want bij de andere tribune hadden ze een barbecue staan. Helaas konden we daar niet bij, want je kon niet van de ene tribune bij de andere komen. Waarschijnlijk omdat anders de harde kernen van beide clubs elkaar de hersens in zouden slaan.

Doordat het vrij zitten was gingen we strategisch bij de uitgang zitten. Zodoende zit je niet zo heel krap. Helaas bleken er een paar hobbykostende kinderen naast ons te zitten die de hele wedstrijd op en neer liepen. In het begin was het niet echt duidelijk wat ze deden, maar op een gegeven moment viel het me op dat ze de hele tijd kleine cups met koffiemelk bij zich hadden. Die dronken ze dan op. Echt lekker leek het me niet, maar deze kinderen leken wel een stel verslaafden. Helaas werden ze er niet ziek van, want dat continue op en neer lopen was erg vervelend. Mijn poging om er eentje te tackelen mislukte helaas ook, zodat we er negentig minuten last van hadden.

Een volksmenner zweepte het publiek op en op het moment dat de spelers het veld op kwamen werd er een hele tifo-actie op touw gezet. Drie mannetjes zwaaiden met gigantische vlaggen, een doek ging omhoog (voor ons niet zichtbaar, doordat we op dezelfde tribune zaten) en er werd Bengaals vuur ontstoken. Het had niet de gebruikelijke rode kleur, maar een groene gloed. Logisch, want rivaal Bohemians is rood-zwart en als Sham ga je natuurlijk niet de kleur van de aartsrivaal promoten. Dat de fans van Bohemians wel goed waren onderzocht bleek wel uit het feit dat zij geen vuurwerk hadden. In plaats daarvan zongen ze keihard, wat eigenlijk nog leuker is.

De sfeer bleef sowieso goed tijdens de wedstrijd. Uit de liederen bleek wel dat ze allebei vonden dat zij dé club van Dublin waren. Op het veld bleek daar niets van, want het was echt een drama. Tot aan de tachtigste minuut was het slechter dan de gemiddelde wedstrijd in de Vierde Klasse D. Daarna ging het los. Padraig Amond werd ingebracht en maakte al snel de 1-0. Genoeg reden voor een pitch invasion. Nadat de gemoederen even leken te bedaren kreeg Bohemians een penalty. De Shams werden gek en een gooide een flesje cola tegen de grensrechter. Het valt nooit te bewijzen, maar door alle commotie leek penaltynemer Jason Byrne wat in de war. Anders valt het niet te verklaren dat hij de strafschop 12 meter over het doel het stadion uitschoot. Het deed me denken aan de pingel van Stam tijdens Euro 2000.

Daarna was er weer feest voor de Rovers, maar het bleef enorm spannend tot de laatste minuut. Eindelijk werd duidelijk waarom Bohemians bovenaan stond voorafgaand aan deze wedstrijd, want het lukte ineens wél om kansen af te dwingen. Het was echter niet genoeg voor de gelijkmaker en Shamrock Rovers pakte niet alleen de punten, maar ook de koppositie. Nog zes wedstrijden te gaan en het zou zomaar kunnen dat de Hoops na vijftien jaar weer de titel gaan pakken. Ik gun het ze wel. Niet alleen door de mooie naam en shirts, maar ook als beloning voor de geleverde inspanning. Mocht het volgend jaar goed uitkomen dan zou ik graag Bohemians v Shamrock Rovers gaan bezoeken.Het rapport

Het stadion

Mooi is het Tallaght Stadium niet echt. De gekleurde stoeltjes geven de tribunes iets onrustigs. Jammer dat ze niet gewoon allemaal groen en wit zijn, net zoals in het midden. Of een tribune waar de stoeltjes het woord "Shamrock" vormen. De tribunes zelf zijn vrij standaard, hoewel er onderscheid is tussen de West Stand (met een boogjesdak) en de East Stand (met een recht dak). Er is veel zorg besteed aan de buitenkant van het stadion door veel hout te gebruiken. Je hebt het gevoel in een vakantiepark rond te lopen. Ook aan het ontwerp van de poorten is zorg besteed. Het is in ieder geval geen standaard LEGO-stadion, zoals in Shrewsbury en Colchester staat.

De sfeer

Zowel de Bohs als de Shams hadden een fanatieke aanhang die flink tegen elkaar opzongen. Wij zaten alleen niet op een goede plek, want we zaten ver de aanhang van Bohemians af en ook de fanatieke Rovers konden we niet helemaal goed horen. Pas toen ik even ging pissen en er achterlangs liep hoorde ik hoeveel geluid er vandaan kwam. Sowieso waren er aan het begin Zuid-Amerikaanse taferelen, nadat de harde kern van de Shams groen Bengaals vuur hadden afgestoken. Dit is mijn tweede wedstrijd in Ierland en het valt me op dat ze daar toch meer een 'Europese' wedstrijdbeleving hebben i.p.v. een 'Engelse'. Gelukkig ontbrak ditmaal wel een idioot met een trommel.

De wedstrijd

Deze topper viel niet mee tot de 80ste minuut. Beide clubs wilden niet verliezen en speelden een 6-3-1 systeem. De middenvelders hadden sowieso niet mee hoeven doen, want de bal werd continue naar voren gehoofd. Gelukkig scoorde Shamrock nog, zodat er nog een leuke laatste tien minuten waren. Eerst was er het doelpunt, daarna een kleine pitch invasion, waarna het aan de gasten was om aan te vallen. Bohemians miste een penalty, de grensrechter werd geraakt door een flesje en er kreeg een speler van Shams de rode prent. Als de hele wedstrijd zo was geweest als de laatste tien minuten hadden we de avond van ons leven gehad. Nu was het een matige wedstrijd. Onze oorspronkelijke keuze Drogheda United v Dundalk eindigde in 2-2. Misschien hadden we niet moeten switchen, maar nu hadden we wel dé topper van dit seizoen gezien.

De omgeving

Tallaght is een gebied met veel nieuwe huizen. Het stadion ligt dus niet in een oude arbeiderswijk, toch geef ik de omgeving een hoog cijfer. Naast het stadion ligt een Tesco, daar weer vlakbij een Starbucks en ook de tramhalte is dichtbij. Voor de rest staan er vooral veel nieuwbouwappartementen. Vanuit onze tribune (de East Stand) keek je ook mooi uit op Wicklow Mountains. Is de wedstrijd niets, dan heb je dus nog altijd entertainment.

Overall

Vooraf had ik erg hoge verwachtingen. Mijn eerste kennismaking met Ierland was positief bevallen, dus ik had de verwachtingen dat het een erg goede wedstrijd zou worden. Dat werd het niet, maar toch was het voor de rest wel leuk om weer eens in Ierland te vincken. Het is knap om te zien hoe Shamrock Rovers zo'n stadion uit de grond heeft gestampt en ik denk dat ze hiermee een hypotheek hebben gelegd op veel titels in de toekomst. Hoe mooi de andere stadions in Dublin ook zijn, met een stadion als het Tallaght Stadium haal je het geld binnen.De statistieken

Shamrock Rovers v Bohemians 1-0 (02/10/2009)

79. Pádraig Amond 1-0

Ground: Tallaght Stadium, Dublin

Visits: 1

Season: 2009

Competition: Premier League of Ireland

Position Shamrock Rovers: 2

Position Bohemians: 1

Gate: 6000

Match Number in Ireland: 2

Goals: 4

Line up Shamrock Rovers:

Mannus, Sullivan, Price, Sives, Rice, Bradley (72. Amond), Cahill, Robinson, Chisholm (56. O'Connor), Barrett, Twigg (62. Kavanagh)

Line up Bohemians:

Murphy, Heary, Powell (89. Fenn), Rossitter (66. Crowe), Oman, Shelley, Ndo, Keegan, Cronin, Byrne, Madden

Yellow Cards:

Sullivan (Shamrock Rovers)

Red Card:

Sullivan (Shamrock Rovers)De foto'sAl dagen van te voren was het al stijf uitverkochtVanuit de Starbucks uitkijken op lichtmasten. Kan het nog ooit beter worden?Er is geprobeerd wat van de buitenkant te maken door allerlei tierlantijntjesDe clubshop van de Shamrock Rovers met op de hoek...... straatnaambordjes van de oude ground Glenmalure ParkDe sjiekste turnstiles van de Britse eiland in mooi afgewerkt houtZéér dubieus die SSHet was ijskoud, maar toch stonden er diverse mannetjes in hun blote bastHier konden dure programmes (4 euro!!!) worden gekochtDe East Stand waar wij zouden zittenEn daar tegenover de West StandGeen South Stand, maar wel uitzicht op de Wicklow MountainsDe pauperpizza's van Papa Johns vonden gretig aftrekDe spelers komen het veld op voor de vierde derby dit seizoenUltra's met grote vlaggenEn veel vuurwerk op de tribuneDe Bohys hadden hun vak stijf uitverkochtFloodlights in TallaghtDe East Stand zat ook helemaal volZo ook de West StandDe 1-0 veroorzaakte een klassieke pitch invasionKnap van deze speler om de bal gewoon het stadion uit te schieten...... wat voor feest in het stadion zorgdeNa de wedstrijd werden we nog tegengehouden door de Garda op knollen

 

 

© 2005 All Rights Reserved.