Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Spakenburg

Het verslag

     

Spakenburgse derby, deel 2

Na de Spakenburgse derby een keer bij de Vogels te hebben gezien, was het natuurlijk tijd om ook een keer bij Spakenburg te gaan kijken tijdens de derby. Sowieso heb ik meer met de Blauwen dan de Rooien. Gevoelsmatig zijn de fans van Spakenburg wat normaler en hebben ze het wat minder hoog in de bol. Ook het gemaakte tifosfeertje (pleonasme?) bij IJsselmeervogels is niet echt mijn ding. Qua naam vind ik IJsselmeervogels wel weer mooier en ze hebben natuurlijk allebei een mooi shirt en logo. Wat dat betreft ben ik blij dat allebei de clubs volgend jaar zo goed als zeker in de Topklasse zullen uitkomen.

Het blijft apart dat in zo'n klein plaatsje als Spakenburg (iets minder dan 20.000 inwoners) twee van zulke grote clubs spelen. Sterker nog, dat ze allebei op een kleine strook land aan het water voetballen. Dat is al het geval sinds 1966 en stiekem verklaart dat ook het succes van beide clubs. De ene wil altijd groter en beter zijn dan de andere. Vandaar dat er twee mooie sporthallen en hoofdtribunes staan. Bij de Vogels is dat laatste mooier dan bij de buren, maar die hebben weer een mooier sportpark als geheel, dankzij de staantribunes.

Simpel gezegd zijn de Rooien de club van de vissers en de wat armere bevolking, terwijl de Blauwen de club zijn van de boeren en de middenstand. Qua prijzen zijn de Vogels superieur aan de rivaal. Dertig afdelingskampioenschappen, veertien zaterdagamateurkampioenschappen, vijf algehele amateurkampioenschappen en in 1975 de halve finaleplaats in de KNVB-beker. Dat staat. De prijzenkast van Spakenburg steekt daar schril bij af met vijf afdelingskampioenschappen, een zaterdagamateurkampioenschappen en een algehele amateurkampioenschappen. Een stunt van jewelste was de overwinning tegen Ajax in voorbereiding op het seizoen.

Vanuit Tilburg maakten we de reis naar Spakenburg en zelfs zonder Navman wisten we het te vinden. Er was al veel politie op de been. Opvallend, want de derby staat toch bekend als een vriendelijke wedstrijd. Voor acht euro kochten we een kaartjes en gingen we in de sporthal zitten bunkeren. Vreemd genoeg werd er bij de frituur geen kibbeling verkocht. Een tegenvaller voor 1904. Wel kwamen we heel bloggend RAFC tegen met Patrick, Steven en Maarten. De Spakenburgse derby gaat dus ook in Belgenland goed gecoverd gaan worden. Ze baalden in ieder geval flink, want er waren geen pintjes te krijgen. Volgens mij hadden ze zelfs Heineken a.k.a. Uilenzeik gedronken.

Na de deplorabele toestand van het Antwerpse voetbal te hebben besproken, vertrokken we iets te laat uit de kantine. Hierdoor was het lastig om een plekje te vinden, want het stond ramvol. Volgens mij is er geen maximum aan het aantal toeschouwers en kun je altijd wel naar binnen. Via wat wringen hadden Patrick en ik toch een mooie plek bemachtigd. Zodoende zagen we een blauw geverfd varken op het veld rondlopen, een actie van de Rooien die hun rivaal als varkens zien. Voor de rest hadden ze weer een tifo-actie, maar dat kan me meestal niet zo bekoren. Het varken was wel leuk, vooral omdat het beest niet van het veld af wilde. Als een hooligan werd hij achterna gezeten door stewards en uiteindelijk opgepakt. Mooi om te zien. Dit kan ik altijd wel waarderen.

De wedstrijd zelf viel wat tegen. Een blunder van keeper van Spakenburg luidde de 0-1 in, waarna de Vogels makkelijk uitliepen naar 0-3. Ik miste op het veld een echte derbypassie, want het was allemaal wel erg lief tegen elkaar. Ook op de tribune viel het op dat vlak wel mee. Opnieuw merkte ik niet echt een haat tegenover elkaar. Vooral bij de Vogels was het allemaal erg tam. Die hoorde je alleen als ze een goal maakten. In de tweede helft kwamen de Blauwen terug tot 2-3 en ik hoopte nog op de 3-3, maar dat zat er niet in. Na de wedstrijd was er een pitch invasion, maar die was ook vrij rustig. Zelfs wij konden rustig het veld oplopen om over te steken. Leuk dat zoiets nog kan, maar van mij mag het allemaal net iets pittiger. Toch blijft deze wedstrijd wel een aanrader. Met name door de massale opkomst van het publiek en de ludieke acties zijn altijd wel erg geslaagd. Vorige keer was het leuk met die wc-borstels, terwijl nu dat varken een erg grappig gezicht was.De foto'sLopend vanaf de dijk zie je mooi de twee hoofdtribunes in een blikDe Izaak Veerman tribune van SpakenburgNogmaals, maar dan in 2007Het logo van SV SpakenburgDe "tribune" tegen de sporthal aanMijn favoriete tribune op De Westmaat, de overdekte statribuneEn nogmaalsAardige hoofdtribune, die bij veel clubs niet zou misstaanWaarschijnlijk verkopen ze hier normaal de kibbelingStatribune achter de goal. Hier stonden de VogelsDe sporthal, met een van de tifodoekenEn hier de andere, met André Paus eropHet was werkelijk "packed to the rafters"De nieuwe mascotte van Spakenburg waar de spelers het veld opkwamenOok de tijdelijke tribunes zaten ramvolEn hier zijn de spelers danVeel serpetines en teletoerdingen bij de VogelsHandjes schudden voor de wedstrijdOei, de varkens moeten oppassenWaaronder deze, die rustig wat aan het snuffelen isDe stewards proberen hem te vangen...... maar dat ging niet soepel. Hier hebben ze eindelijk zijn pootjes vastEn uiteindelijk wordt deze hooligan afgevoerdUiteraard was er ook nog een wedstrijdGekke blauwe lampenDe nederlaag wordt met moeite verwerktEen vrij tamme pitch invasion volgt na de 2-3 overwinning voor de VogelsWat meteen een goede gelegenheid was om onze tribune nog eens op de foto te zetten


 

 

© 2005 All Rights Reserved.