Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Waremme

Het verslag

   

 

Borgwormen in Waremme

 

Ik had altijd het idee dat ik het stadionlandschap op de Britse eilanden en de Benelux goed in beeld had. Mooi is het dan om ineens verrast te worden met een nieuw pareltje. 1904 stuurde me een linkje van een site met foto's van Stade Edmond Leburton. Ik was totaal flabbergasted, want dit pareltje was me totaal onbekend. Er werden meteen plannen gemaakt om bij de eerste de beste mogelijkheid Stade Waremme te bezoeken. Zo kwamen we uit op Stade Waremme v Geer (zeer foute naam) in het kader van de Coupe De La Province De Liege. Zoals al eerder geschreven hadden de beleidsbepalers besloten om de wedstrijd te verzetten naar 18:30, zodat we Herstal en Bureafosse nog konden bezoeken. Dank daarvoor.

 

Zodoende ging ik voor het eerst in mijn leven naar het plaatsje Waremme. Zoals bekend worden sommige Waalse steden vervlaamst. Luik ipv Liège is een logische, evenals Moeskroen ipv Mouscron. Het is me echter totaal onduidelijk waarom Waremme Borgworm heet. Dat lijkt echt totaal niet op elkaar en daarbij is de Borgworm gewoon een erg vieze naam. Het klinkt als een lastige darmparasiet. Daarom stap ik van een vaste gewoonte af om Belgische naam op z'n Vlaams te gebruiken en gebruik ik gewoon Waremme. Het stadje zelf heeft wel enige historie en behoorde tot de zogenaamde Goede Steden van het Prinsbisdom Luik. Het zag er ook best aardig uit van wat we er van gezien hebben.

 

Niet alleen de stad, maar ook de club heeft een aardige historie. Er zijn zelfs ooit enkele successen geweest, hoewel daar nu een dikke laag stof op ligt. Voor WO II speelde de club enkele jaren in de Tweede Klasse en toen na het begin van de oorlog de regionale noodcompetities werden opgericht, kwam de club even uit op het hoogste niveau. In 1949 was de pret over en degradeerde de club naar Derde Klasse om nooit meer hoger te spelen. Een klein hoogtepuntje vond nog plaats in de jaren 60 toen de legendarische Raymond Goethals even trainer was van de club. De club speelde tot aan 1994 afwisselend in Derde en Vierde Klasse, maar de laatste jaren komen ze uit in de Provinciale reeksen. Vorig jaar werden ze daar kampioen en mogen ze in Eerste Provinciale spelen.

 

Ditmaal hadden we geen problemen met de Navman, die ons feilloos in Waremme bracht. De ingang viel ons meteen op in positieve zin. Het was duidelijk vergane glorie. Nog vreemder was dat er niemand zat en we gratis naar binnen konden. Het stadion was helemaal omgeven door bossen en zal - als het eenmaal wordt verlaten - helemaal worden opgeslokt door de natuur. Nu was dit vooral het geval bij de terracing achter de goal. Daar groeide flink wat vegetatie tot vreugde van de lokale bijenpopulatie. Er was ook slechts één iemand die daar ging zitten. Dat was een man met wat autistische trekjes, want die wilde zo ver mogelijk van iedereen staan en met niemand wat te maken hebben.

 

Voor de rest vond ik het Stade Edmond Leburton erg aardig. Het stadion is overigens niet genoemd naar een grote ex-voetballer of -voorzitter, maar naar de voormalige eerste minister van België. Edmond Leburton is in Waremme geboren en gestorven en is de voorlaatste Franstalige eerste minister van België geweest, hoewel Di Rupo daar waarschijnlijk een einde aan gaat maken. Leburton kon amper Nederlands en dat is toch wel opvallend, gezien de ligging van Waremme dicht bij de taalgrens. Zijn carrière als eerste minister was ook geen topper, want in amper zestien maanden tijd liet hij twee kabinetten vallen en was zijn regeerperiode over. Zelfs Balkenende heeft het niet zo beroerd gedaan.

 

Maar genoeg over Leburton de politicus, want het stadion is veel interessanter. De hoofdtribune is namelijk een gigantisch ding. Hij bestaat uit een combinatie van staan- en zitplaatsen en er kunnen we een paar duizend man op. Die zullen er overigens hooguit komen als Standard ooit eens op bezoek komt. Voor de rest is er de staantribune met planten en bloemen en zijn er tegenover de hoofdtribune vier heel gekke bakjes met gigantische treden. Hier kunnen ook nog flink wat mensen staan. Mooi om te zien dat de reclames daar langzaam aan het vervagen zijn, net zoals in de rest van het stadion. Ik zou er niet eens van staan te kijken als de helft van die bedrijven niet eens meer bestaan.

 

Doordat het stadion zo vervallen is, is het erg genieten daar in Waremme. Enige dat er nog wel redelijk uitziet is de Buvette, de enige bron van inkomsten van de club. Doordat de wedstrijd gratis was, waren er nog redelijk wat toeschouwers afgekomen op dit potje. Tegenstander ESFC Du Geer is een Tweede Provincialer, dus we mochten wel wat verwachten. Het niveau was op papier hoger dan de wedstrijd die we eerder die dag zagen. Dat bleek tegen te vallen. Het was werkelijk niet om aan te zien. Amateuristisch was ook dat de spelers van Stade Waremme zowel rode als witte broekjes aanhadden. Uiteindelijk was Stade Waremme wel de sterkste, want ze wonnen met 5-2. Het einde zagen we niet, want we waren vrij lam na de hele dag op pad te zijn geweest en er kwam regen aan (ja, we zijn lafbekken). Voldaan kwam ik uiteindelijk weer thuis. Drie leuke stadions gezien en een leuk potje voetbal. Ik kan er weer even tegenaan.De foto's

De ingang van het stadion heeft betere tijden gekend

Net zoals in Tilleur, ook in Waremme een ingang met natuursteen

Er straalt nog wel wat grandeur af van de ingang van deze hoofdtribune

De levensader van de meeste clubs in Wallonië: de kantine oftwel buvette

Nogmaals de hoofdtribune, die een flink eind van het veld aflag

Tegenover de hoofdtribune deze bakjes met terracing. Volgens mij uniek in België

Achter het ene doel is niets meer te zien, behalve de verdwenen sintelbaan

Aan de andere kant is er wel nog terracing, maar de natuur is die in rap tempo aan het opslokken

Even een rondje langs de drie tribune's. Hier nogmaals de bakjes

Aan de achterkant uiteraard natuursteen

Ooit gaf deze bak van De Generale licht, maar dat is lang geleden

Leuke reclameborden, van bedrijven die niet meer bestaan. Helaas ontbrak hier een kitten

Tribune nummer twee: de hoofdtribune, het pronkstuk van het stadion

De spelerstunnel

De houtenbankjes in het midden

Aan de zijkanten waren er staanplekken, mooi in de clubkleuren geschilderd

Ten slotte de terracing achter de goal, die er hier nog goed uitzag

Ik ontdekte er nog een reclamebord, maar waar die Renault-dealer zat is me niet bekend

Deze planten gedijen goed op de tribunes in Waremme

Nog een laatste keer de hoofdtribune en de buvette

Opvallend: de spelers van Waremme hadden zowel rode als witte broekjes aan

De spelersvrouwen cq. modepolitie vond dat helemaal niets

Geen verslag zonder een stadionlamp, ditmaal met betonnen palen

De façade van de hoofdtribune met boven toch wel flinke pauperzooi


 

 

© 2005 All Rights Reserved.