Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Wattenscheid

Het verslag

  


Gegen Nazis ist kein Kampf zu Gewinnen

 

Iedereen met een interesse in buitenlands voetbal die eind twintig, begin dertig is zal zich de club Wattenscheid nog goed herinneren. Van 1991 tot en met 1994 speelde de club namelijk in de Bundesliga. In die jaren ploos ik ook de krant uit om de uitslagen van het buitenlandse voetbal in me op te nemen. Voor mijn gevoel hoort Wattenscheid dan ook in de Bundesliga plaats. Echt kloppen doet dat niet, want in de 16 jaar voor het Bundesliga-avontuur kwam de club uit op het tweede niveau. Na de millenniumwisseling kwam de club zelfs terecht in de obscuriteit van de Regional- en Oberliga’s en verloor ik ze uit het oog. Reden dus om ze eens te gaan bezoeken op een verloren vrijdagavond. Tegenstander: SF Siegen, in 2005 nog uitkomend in de 2. Bundesliga. Plaats van handeling was nu de NRW-Liga, het vijfde niveau. Het tekent hoe diep beide clubs eigenlijk gezonken zijn.

 

Vanuit Tilburg is het maar een kippeneindje naar Bochum, waar Wattenscheid speelt (Wattenscheid is een stadsteil van Bochum). De buurt rondom het stadion is niet echt om vrolijk van te worden. Erg saai en er is weinig te beleven. Enige leuke is de berg met mijnpuin, die je iets verderop ziet liggen. Het is een soort monument voor de industriële geschiedenis van het gebied. Dat soort dingen kan ik wel waarderen. Voor het stadion valt ook meteen een bordje op van de Duitse KNVB. Die hebben een soort route uitgestippeld langs allerlei historische plaatsen voor het Duitse voetbal. Bij het Lohrheidstadion staat er ook een, waarmee meteen duidelijk wordt dat de club toch wel iets heeft betekend in het verleden. Jammer dat het tegenwoordig niet meer het geval is. Liever zou ik Wattenscheid in de 3. Bundesliga zien, dan die vreselijke tweede elftallen. Die verpesten een hoop van de aantrekkelijkheid van de Duitse lagere divisies. De NRW-Liga heeft er ook last van, want vijf van de clubs in de compeititie zijn tweede elftallen.

 

Voor zeven euro mochten we naar binnen. Ik wist dat er een sintelbaan in het Lohrheidestadion lag, maar toch viel het me ondanks deze voorkennis toch tegen. De tribunes bleken gemoderniseerd en eerlijk gezegd was het gewoon een lelijk stadion. De grote hoofdtribune straalde ook niets uit, behalve dan een grauwe saaiheid. Terracing is altijd wel mooi, maar dit was zo nieuw en steriel dat het niet echt geweldig was. Enige hoogtepunt was de Elascon tribune. Jammer dat Vinckie er niet bij was, want dat is een liefhebber van dat soort tribunes. In Nederland is er nog een exemplaar te vinden bij DHC aan de Brasserskade in Delft.

 

Er bleken weinig mensen geïnteresseerd in deze wedstrijd. Ondanks dat het een derby was en de clubs duizenden mensen trokken toen er succes was, kwamen er deze koude novembernacht maar 680 mensen op de wedstrijd af. De gloryhunters zijn waarschijnlijk vertrokken naar Schalke, Dortmund of stadsgenoot VFL Bochum. Het volk wat overbleef was van een dubieus allooi. We vonden er veel al wat “rechts” uitzien, maar dat hebben Duitsers al snel. Dit bleken echter echte nazi’s te zien. We kregen onder meer stickers van een nazi-organisatie in handen gedrukt met een lachende Duffman en de tekst Gegen Nazis ist kein Kampf zu Gewinnen. Later zocht ik de website op. De eerste maal was hij gehackt, maar de tweede keer was er allerlei extreem-rechtse propaganda te zien. Ook de shirts en truien die de leden van de harde kern droegen liet niets aan de verbeelding over.

 

De wedstrijd zelf was ook enorm slecht. Overbodig om te zeggen dat het 0-0 werd. Was er dan niets goed aan deze trip? Toch wel. De braadworsten waren uitmuntend en ook de warem chocomelk fietste erin  met de horrorkou. Het was ook leuk om te zien wat er van Wattenscheid was gekomen na die succesjaren. Niet veel dus. Het zou ook niet beter worden, want uiteindelijk zou Wattenscheid de twaalfde plek pakken. De sportvrienden uit Siegen deden het niet veel beter met een elfde plek. Alle vijf de tweede elftallen eindigden boven deze twee ploegen. Voorlopig lijkt er dus weinig reden om te hopen op herstel van deze twee clubs.De foto'sHet gedrocht dat de hoofdtribune isDe onvermijdelijke figuur met het spijkerjasjeSteriele terracing. Waarom nog steeds die hekken?De Elascon tribune. Hoogtepunt van het LohrheidestadionOoit kwamen hier Klinsmann, Völler en Matthäus door naar buitenGoede warme chocomelk daar bij WattenscheidEigenlijk een erg triestige opkomst van de spelersDe rechtse rakkers probeerden er nog wat van te makenFloodlights zijn altijd goedDe spelers gingen sneller dan het geluid (of mijn camera had last van het beperkte licht)Panda's zijn sympathieke dieren. Eigenlijk horen die niet bij deze nare clubDe Sportfreunden uit Siegen vonden het nodig om bij -3 graden in hun blote bast te gaan staanVandaar dit vuur enkele minuten later

Een arrogant spandoek uit Siegen. Het klopt wel, want Siegen werd 11de en Wattenscheid 12de
Shockerende sticker: Duffmann blijk een nazi te zijn


 

 

© 2005 All Rights Reserved.