Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Wimbledon0809

AFC Wimbledon 2008/2009

 

Opgericht: 2002

 

Bijnaam: The Wombles

 

Prijzenkast: Conference South (2009)

 

Eindpostitie 2008/2009: 1ste in Conference South

 

Het verhaal van AFC Wimbledon zal bij de meesten wel bekend zijn. Het oude Wimbledon werd opgekocht door een paar Noren die er flinke winst mee hoopten te maken. Zonder eigen stadion leek dat onmogelijk en hun oog viel op de stad Milton Keynes, zo’n 100 kilometer noordelijk van Londen. Die stad is een soort Almere van Engeland. Een nieuwe stad, bewoond dor forenzen uit Londen, die ondertussen aardig groot begon te worden. Wat er nog ontbrak was een profclub en Wimbledon kon wel voorzien in die behoefte. De fans van Wimbledon zagen het niet zitten om hun club 100 kilometer noordelijker te zien spelen en richten in 2002 een nieuwe club op: AFC Wimbledon. De club stroomde in op het negende niveau, maar vond zich aan het begin van dit seizoen terug in de Conference South, het zesde niveau. Na drie pogingen in de play-offs was het de club eindelijk gelukt om te promoveren en was de League nog slechts twee promoties weg.

 

Dit seizoen was het plan om eerst maar een te acclimatiseren en te kijken hoe de club er voor stond. Wonder boven wonder ging het wel erg goed, hoewel in de winterstop dat achterstand op Chelmsford City wel erg groot was. De play-offs leken echter wel een realistisch doel, maar Chelmsford zakte in elkaar als een plumpudding en zou uiteindelijk pas als vijfde eindigen. AFC Wimbledon daarentegen bleef het goed doen en op het moment dat ik ze met Pasen ging bezoeken waren ze dé favoriet voor het kampioenschap. Een 1-1 in de uitwedstrijd tegen de voornaamste concurrent bezegelde officieus de promotie. Op de laatste speeldag werd dan ook officieel die titel gepakt en volgend jaar mogen de Wombles uitkomen in de Conference. Vier promoties in zeven jaar, niet slecht.

 

Zeven jaar geleden, vlak nadat AFC Wimbledon was opgericht, sprak een bobo van de FA de kwetsende woorden dat "resurrecting 'Wimbledon' was not in the wider interests of football". Met andere woorden, het was een onzinnige actie. Het zette veel kwaad bloed bij de fans, die het verdwijnen van hun oude club nog aan het verwerken waren. Sindsdien bereikte de club heel veel, zoals de eerder genoemde vier promoties en het Engels record van club die de meeste wedstrijd achtereen ongeslagen bleef (78). Ik blijf het een mooi verhaal vinden en kijk erg uit naar het moment waarop AFC Wimbledon MK Dons gaat treffen. Dat is een wedstrijd waar ik echt bij moet zijn.

 

 

Prognose 2009/2010: Het is vaak lastig om meteen aan te pikken als je tweemaal achter elkaar bent gepromoveerd, maar ik denk dat AFC Wimbledon het wel kan. Ze blijven parttime, als een van de weinige clubs in de Conference, maar ik verwacht toch dat ze redelijk wat goede voetballers gaan aantrekken. De club is populair en speelt in Londen, een groot voordeel als je voetballers wilt aantrekken. Ik verwacht dus dat AFC Wimbledon een probleemloos jaar tegemoet gaat.

 

Looking forward to: Net zoals bij Luton Town kijk ik erg uit naar AFC Wimbledon v Luton Town en vice versa. Een Greater London derby en een wedstrijd die begin jaren negentig nog op het hoogste niveau werd gespeeld. Bij deze twee wedstrijden zou ik graag aanwezig zijn. Ik zal zeker naar de data kijken als de fixtures uitkomen komend seizoen.

 

 

 


Twee promotie op een rij betekent feest bij de Wombles.


 

 

© 2005 All Rights Reserved.