Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Windsor

Het verslag

    

 

Vincken met Prince Philip

 

Soms zit het tegen in het leven en soms zit het heel erg mee. Waar we tijdens onze decembertrip tegenslag op tegenslag hadden, kregen we nu veel meevallers. Op onze tiende en laatste dag van onze trip, was er ineens een mogelijkheid om een dubbel te doen. Dat is allemaal leuk en aardig, maar is pas echt geweldig als je op één dag twee leuke clubs kunt zien. De Combined Counties League heeft namelijk de regel dat wedstrijden op een Bank Holiday (vrije maandag in Engeland) om 11:30 worden gespeeld. Tsja, en laten wij toevallig al in de buurt van Londen zitten, waar de meeste van die clubs spelen. Het was even zoeken, maar daar was ie dan: Windsor v Dorking. Ideaal om te combineren met Aveley om 15:00. Als afsluiter twee geweldige stadions op één dag, wordt het leven nog beter? Ik denk het niet, eerlijk gezegd.

 

Windsor Football Club klinkt als een oud instituut. Een club die al in 1800 zoveel in de FA Cup uitkwam tegen clubs als The Wanderers en The Royal Engineers. Niets is minder waar, want deze pot tegen Dorking is pas de derde thuiswedstrijd ooit voor The Royalists. Daar zit een addertje onder het gras, hoor ik jullie al denken? Dat klopt, want Windsor FC is een doorstart van Windsor & Eton FC, een stokoude club die afgelopen februari P-P ging. De fans lieten het er niet bij zitten en er werd meteen een nieuwe club opgericht. Zoals zoveel andere clubs in Engeland is ook deze club fan owned. Op die manier kan er nooit meer een rijk figuur komen, die de club opkoopt en naar de Filistijnen helpt. Mooi om te zien dat er steeds meer van dat soort clubs beginnen te ontstaan.

 

Het oorspronkelijk Windsor & Eton was een oud beestje. In 1892 zag de club het levenslicht, nadat Windsor Phoenix en Windsor St. Albans besloten dat het slimmer was om samen verder te gaan, dan ieder apart wat aan te gaan modderen. Een jaar later besloot ook Windsor Victoria zich bij het tweetal aan te sluiten. Geen derby's meer, want alle clubs uit Windsor waren één geworden. Maar echt groot werd de club nooit. Het verste dat ze ooit kwamen in de FA Cup was de tweede ronde in zowel 1925 (2-5 verlies tegen Charlton) als in 1983 (na 0-0 een 2-0 nederlaag tegen Bournemouth in de replay). Die laatste nederlaag was heel zuur, want de winnaar zou in de volgende ronde mogen uitkomen tegen Manchester United en dat was op dat moment al bekend. Als Windsor & Eton had gewonnen, was dat met afstand de meest belangrijke partij geweest uit de geschiedenis van de club. Overigens won Bournemouth die pot tegen Man United. Bournemouth-manager Harry Redknapp zei na afloop dat de wedstrijd tegen Windsor & Eton zwaarder was dan die tegen Man United.

 

Niet alleen in de FA Cup werd er goed gepresteerd in de jaren tachtig, de club speelde ook een aantal jaar in de Isthmian Premier League (destijds één divisie onder de Conference). Hoger hebben The Royalists nooit gespeeld. In 1992 kwam aan dat verblijf na negen jaar een einde en degradeerde Windsor & Eton drie seizoenen op rij. Ze kwamen in 2004, doordat de Conference South werd ingevoerd, weer terecht in de Isthmian Premier League (de 7de divisie) en besloten twee jaar later in de Southern Premier League te gaan spelen. Zelfde niveau, maar dan met meer clubs uit de rest van Zuid-Engeland, terwijl de Isthmian League altijd meer op Londen en omgeving is gericht. Daar deden ze het best aardig totdat de rechtbank op 2 februari 2011 besloot de stekker eruit te trekken. De club had namelijk een schuld van 240.000 pond (een weeksalaris voor Wayne Rooney). Windsor & Eton zou daardoor net geen 120 jaar worden.

 

Jammer, want ondanks de weinige prijzen, heeft de club toch wel wat betekend in de geschiedenis van het voetbal. Ik denk dat er weinig tot geen clubs zijn in de non-league die door zoveel blauw bloed zijn gevinckt, als Windsor & Eton. Zowel George V, George VI als Prince Philip hebben Stag Meadow op hun vincklijstje staan. Niet gek, want het ligt in de Koninklijke plaats Windsor, waar het belangrijkste optrekje van de Britse koninklijke familie staat: Windsor Castle. Er zijn volop banden met de Windsors. Zo kreeg de club bijvoorbeeld in 1912 een stuk land van de familie, waar ze hun stadion Stag Meadow hebben gebouwd. Verder kregen ze toestemming om het na believen uit te breiden, mocht dat nodig zijn. In 1920 werd er een houten tribune met kleedkamers gebouwd, zodat de spelers zich niet meer in de nabijgelegen pub hoefden om te kleden. Die werd in 1943 door een pyromaan in de fik gestoken en in 1948 werd de huidige tribune gebouwd.

 

Kijk, zo'n stadion mag natuurlijk nooit verloren. Dat dachten de fans ook en meteen nadat het faillissement werd uitgesproken, werden er plannen gemaakt om een nieuwe club op te richten. Dat mocht niet onder dezelfde naam, maar eerlijk gezegd vind ik Windsor FC zelfs nog beter klinken. De club mocht dit seizoen starten in de Combinated Counties League (9de divisie), waarin onder andere AFC Wimbledon ook is gestart en waar de Kanaaleilanders van Guernsey FC ook in spelen. Twee keer promoveren en Windsor is terug in de Southern Premier League. Voorlopig is dat niet het belangrijkste voor de club, want de fans zijn vooral blij dat ze nog altijd een club hebben om naar te komen kijken. Gekozen is om een soort 'Nederlandse' club te worden, dus met een jeugdopleiding vanaf vijf jaar tot en met achttien, iets dat zelden voorkomt in Engeland. Clubpresident is de bekende MotD commentator Barry Davies, die al jaren fan is, en het doel is om een echte community club te worden en de lokale bevolking bij de club te betrekken.

 

Allemaal leuk en aardig, maar wij hoopten vooral een leuke pot voetbal te zien. Na een helse nacht in Barking, reden we de M25 op. Windsor ligt aan de westkant van Londen. Dat lijkt een gekke planning van ons, maar Barking en Aveley is maar een kippeneindje rijden en bij het boeken van de hotels, wisten we nog niet dat we vooraf nog een ander potje konden meepakken. Het was al vrij druk op de wegen rondom Windsor. Niet alleen omdat mensen het kasteel wilden vincken, maar Legoland ligt er ook. Ik zag veel brave huisvader met een verdrietig hoofd achter het stuur zitten. Achterin waren de kinderen druk aan het doen, terwijl de vrouwen aan het zeiken waren. Ik weet zeker dat 90% van die mannen ook liever zouden vincken op dit moment, maar zo is het leven niet. IKEA’s en pretparken, dat is het huidige leven voor hen. Waarschijnlijk is dat ook mijn voorland.

 

Voordat we richting het stadion gingen, besloten we eerst even Windsor te bezichtigen. Det bleek een toeristische horror te zijn. Windsor Castle is best aardig, maar voor de rest heb je alleen souvenirshops. Een ander minpunt zijn de duizenden Britse vlaggen, waardoor je het gevoel hebt op Ibrox te staan. Na een uurtje hadden we het wel gezien daar en besloten we richting Stag Meadow te gaan. Het stadion van Windsor ligt aan de St. Leonard’s Way. Met een TomTom is dat makkelijk te vinden, denk je dan. Helaas bleken in Windsor drie straten met die naam te zijn. Uiteraard was de derde straat pas de goede, nadat we eerst in een dubieus steegje en een bospad waren uitgekomen. Het stadionnetje ligt aan de rand van een park met aparte bomen. Qua ligging erg idyllisch.

 

Voordeel van non-league is dat het amper iets kost. Windsor was slechts zes pond. Met mijn studentenkaart was het zelfs maar drie pond geweest, maar zulke clubs gun je wel wat centjes. Binnen bleek een geweldige clubshop te zijn. Ik kocht me helemaal gek aan programmes, waaronder eentje van de Marlow v Tottenham pot in de FA Cup. Daarover hadden we genoeg gehoord, tijdens ons bezoekje aan Marlow afgelopen maart. Die winkeltje zijn op dit niveau vaak kleine schatkamers. Ik kocht verder nog vier boeken voor twee pond in totaal en moest me beheersen niet nog meer te kopen. Dit soort clubs staat zo ver de Premier League grootmachten af, maar zijn eigenlijk net zo leuk om te bezoeken.

 

Het was opnieuw goed toeven in het zonnetje en op het gemakje wachten tot de wedstrijd begonnen. De omgeving was echt heel mooi, met die aparte bomen in het park achter het stadion. Nu zag het er allemaal liefelijk uit en leek het verderop zelfs op een tropisch regenwoud, maar in de winter zal het een stuk angstaanjagender zijn. Als ik een kind zou zijn en met volle maan uit mijn raam naar dat park zou kijken, zou ik snel onder mijn bed kruipen. Zo eng. Nu was het vooral een mooi uitzicht. Gelukkig maar, want de wedstrijd was om te janken zo slecht. Dat er nog een doelpunt viel, was een wonder. Dat het Dorking was – waar ik nog mee zou kun draaien – maakte het nog verwonderlijker. Kort samengevat: rukpot, leuk stadion en omgeving. Op naar Aveley, onze twaalfde en laatste vinck van deze week.



Het rapport

Het stadion:

Stag Meadow is een aleraardigst stadionnetje. Dat was ook de reden dat we er naartoe gingen. De hoofdtribune zit er vrij gaar uit, dat mag ik graag zien. Minpunt zijn de plastic stoeltjes, die hadden natuurlijk van hout moeten zijn. Voor de rest is er aan de overige drie zijdes terracing. Die had wel iets meer vervallen mogen zijn, maar dat past weer niet bij de club.

De wedstrijd:

De eerste twintig minuten waren ontzettend goed. Zo goed, dat ik hier zeker een 5-5 of een 6-3 had verwacht, maar helaas mocht het niet zo zijn. Na die geweldige start, zakte de wedstrijd weg naar een dubieus niveau. Uiteindelijk was het een wonder dat het geen 0-0 werd. 

De omgeving:

Wie Windsor zegt, zegt Windsor Castle. En als je daar aan denkt, kun je je voorstellen dat het geen pauper is daar in Windsor. Het centrum heeft iets historisch en ook de rest is erg net. Het is zelfs ideaal om met de hele familie te vincken, want de kinderen kun je dumpen in Legoland. Rondom het stadion is het ook allemaal vrij chique. Aan de ene kant liggen huizen, terwijl de rest wordt omringd door een park.

De sfeer:

Er waren maar weinig toeschouwers en al helemaal geen ijdele ultra's. Weinig gezang dus derhalve. Wel was het een ideale Bank Holiday-wedstrijd. Alles ging er allemaal heel relaxed aan toe en zo hangend over een crush barrier in het zonnetje, was het leven toch wel heel mooi.

Overall:

Wedstrijden die om 11:30 beginnen, zijn meestal geen toppers. Zo ook deze niet. Het begon leuk, maar zakte na twintig minuten ver weg. Gelukkig was het non-league, zodat ik een beetje kon rondlopen, wat van het clubshopmannetje kon kopen en wat lamlendig om een crush barrier kon hangen. Dat allemaal in een leuk stadionnetje en het was wat dat betreft een perfect begin van de laatste dag. Alleen de wedstrijd had wel wat meer spektakel mogen bieden, als ik toch nog iets te nuilen moet hebben.



De statistieken

Windsor v Dorking 0-1 (29/08/2011)

88. Craig Duffel 0-1

Ground: Stag Meadow, Windsor

Visits: 1

Season: 2011-2012

Competition: Combined Counties League Premier Division

Position Windsor: 11

Position Dorking: 15

Gate: 159

Match Number in England: 151

Goals: 407

Line up Windsor:

Banfry, Tilbury (75. Hudell), Parsons, Moore, Anthony, Ashe, Romeo, Seedel, Porter (42. Jeffers) (72. Kemp), O'Toole, Chandiram

Line up Dorking:

McBride, Currie, Pixon-Nicols, Tyrone, Harrt, McCann, Chandler, Hyett, Duffel, Smith, Brannan

Yellow Cards:

Ashe, Seedel (Windsor), Oliver (Dorking)



De foto's

Deel I van onze laatste dag, speelde zich af in het poepchique Windsor

Met Windsor Castle als grote blikvanger

...

...

...

De Hunnen zouden zich wel vermaken in Windsor

Stag Meadow ligt tegen een park aan

Vanuit daar zie je het stadion en de aparte bomen al goed liggen

Dorking thuis, altijd lastig

Deze turnstiles waren P-P

...

De blikvanger van Stag Meadow, de hoofdtribune

Voor de rest lag er aan alle drie de kanten terracing

Met dak

En zonder dak

...

De clubshop met de goedkope handel waar ik me helemaal gek kocht

De social club en kleedkamers

Die social club was vrij ongezellig met die tl-bakken en Union Jack

Voor de bobo's

Goede eettent hadden ze in Windsor

De letters in de "spelerstunnel"

Floodlight + vliegtuig = een winnende combinatie

De gladiatoren staan klaar in de spelerstunnel

Politiek correct gebeuren

Sammy the Stag, wat een held was dat

Heel nare VVD'ers, maar gelukkig was er ook nog...

... deze Terrace Legend

Stiekem meekijken ging vrij makkelijk

Zo ook aan de andere kant, met op de achtergrond het regenwoud van Windsor

Reuzekans voor Windsor die onbenut bleef

...

...

Lazing on a sunday, eh monday, afternoon

...

Ook Prince Philip vinckte Windsor ooit


 

 

© 2005 All Rights Reserved.