Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Zwarte Leeuw

Het verslag

   

Allez Lieuwen

Mijn voetbalbewustzijn begon rond mijn zevende. Ik heb nog herinneringen aan het WK 1986 met een geweldige Maradona en de lelijke groene shirts van de Duitsers, niet wetende dat we twee jaar later in hetzelfde visgraatmotief Europees kampioen zou worden. Een jaartje later - in 1987 - zag ik mijn eerste voetbalwedstrijd in een stadion. Willem II speelde 3-3 tegen Cambuur en promoveerde naar de eredivise. Na 1988 ging ik ook het voetbal in andere landen volgen. Ik ploos de kranten uit voor de standen in het buitenland. Mijn aandacht ging vooral uit naar Engeland en België. Van dat laatste land werd zelfs de Tweede Klasse afgedrukt, dit doordat Tilburg zo dicht bij België ligt. Er waren clubs met geweldige namen, zoals Boom, Geel en mijn favoriet Zwarte Leeuw. Dat was wel wat anders dan fantasieloze namen als FC Utrecht, FC Groningen en FC Volendam.

Waar ik Boom en Geel (die gek genoeg niet in gele shirts spelen) al eens keer bezocht heb, kwam Zwarte Leeuw er maar niet van. Ik heb lange tijd het plan gehad om die een keer te bezoeken tijdens een wedstrijd dat er wat volk op af zou komen. Helaas is het alleen maar slechter gegaan met Zwarte Leeuw. Vorig jaar speelden ze zelfs in de donkere krochten van het Provinciaalse voetbal. Een club als Zwarte Leeuw hoort daar natuurlijk niet thuis. Gelukkig zijn ze dit jaar weer terug in Nationale. Tijd om eens naar het Louis van Roey Stadion af te zaken om Zwarte Leeuw het op te zien nemen tegen Malmundaria uit het Ardeense Malmünd oftewel Malmedy. Een plaatsje waar ik twee maal ben geweest in mijn vakantieverleden. Een mooie wedstrijd dus, tussen twee clubs waar ik wel “iets” mee heb. Toch ben ik voor Zwarte Leeuw deze wedstrijd. Noem het maar jeugdsentiment.

Een korte duik in de geschiedenis van de club leert ons dat eind jaren de tachtig de hoogtijdagen van de club waren. In 1987 promoveerde de club voor het eerst in haar geschiedenis naar de Derde Klasse. Twee jaar later zou de club zelfs naar de Tweede Klasse promoveren. Daarin verbaasden ze iedereen. De eerste periodetitel werd gewonnen en uiteindelijk eindigde de club als derde. Zwarte Leeuw mocht meedoen aan de eindronde. Gekkenhuis. Zwarte Leeuw deed goed mee, tussen clubs als Boom, Lommel en Genk. Samen met die laatste club zou de club uit Rijkevorsel bepalen wie er naar Eerste Klasse zou gaan op de laatste speeldag van de eindronde. Genk won afgetekend met 2-7, maar als Zwarte Leeuw had gewonnen zou het een van de grootste stunt uit de Belgische voetbalhistorie zijn geweest. Een gemeente met 10.000 inwoners in Eerste Klasse, het had zomaar gekund. Daarna zakte de club helaas weg en ik denk dat ze in Vierde Klasse op hun natuurlijke niveau spelen. Veel oude beelden uit de goede oude tijd zijn hier te vinden.

Mede door die oude beelden had ik ontzettend veel zin om te gaan. Samen met Bureaufosse – een stadion in Luik – is het Louis van Roey Stadion de ground die het hoogste op mijn Belgische verlanglijstje staat. Rijkevorsel ligt niet zo ver van Tilburg af, dus we waren er zo. Onderweg passeerde we nog het stadion van Hoogstraten. Dat zag er zo van een afstandje best indrukwekkend uit. Misschien in de toekomst ook maar eens bezoeken, als Zwarte Leeuw op bezoek komt. Beide clubs zijn toch grote rivalen, hoewel Hoogstraten nu een klasse hoger speelt. De rivaliteit is nog altijd hevig, vooral nu Hoogstraten de vedette van Zwarte Leeuw – Roy van der Linden – heeft vastgelegd voor komend seizoen. Mede daarom zou hij deze avond op de bank moeten beginnen.

Zwarte Leeuw had een geweldige start van het seizoen. Er werd zelfs met een schuin oog gekeken naar de derde klasse. Sindsdien is het bagger gegaan. Al vier maanden wacht het publiek op een thuisoverwinning. Met tegenstander Malmundaria gaat het nog slechter. De laatste plek is duidelijk voor Spa, maar de kans is groot dat de mannen uit Malmedy mee gaan degraderen. Het is dus eigenlijk een verkapte degradatiekraker, want bij verlies van Zwarte Leeuw is de afstand tussen de degradatieplekken nog maar twee punten. Gek om dan op zo'n moment je beste speler op de bank te zetten. Aan de andere kant kan zoiets natuurlijk wel een schokeffect teweeg brengen, hoewel ik daar persoonlijk niet echt in geloof.

Het stadion paste precies in mijn straatje. Het was nog leuker dan ik op foto's had gezien. Aan alle vier de kanten waren er tribunes. Achter beide doelen staanplaatsen, waarbij de ene helft overdekt was en de andere niet. De terracing zelf was van een gek soort materiaal. Het leken wel grote betonblokken die ergens over waren en door de voorzitter van Zwarte Leeuw op de kop waren getikt. De hoofdtribune was ook erg leuk, met name het bord met de clubnaam erop en daar tegenover stond de onvermijdelijke kantine; het kloppende hart van iedere club. Tel daarbij op dat er verweerde reclameborden hingen van bedrijven die al tien jaar niet meer bestaan, pisbakken die je op kilometers afstand rook en die óp de tribune stonden en een hele hoop rariteiten en de avond was al geslaagd.

De wedstrijd begon ongemeen fel. Het tempo lag echt moordend hoog. Dat is het grote verschil met Nederland, waar de spelers vaak technisch beter zijn, maar het tempo veel lager ligt. Er waren wat kansen over en weer, maar niet echt van het formaat reuzekansen. Het echte vermaak vond plaats rondom ons. Er stonden een paar nuilers over alles en nog wat te nuilen. Vooral een vijftig met lang grijs haar was flink bezig met zeiken. Het lijkt me erg mooi om een keer met die figuren op verplaatsing te gaan. In de bus naar Spa of zo. Volgens mij word je dan helemaal gek van die mannen, maar maak je wel een mooie trip mee.

Met 0-0 gingen we de kantine in. Dat is toch echt de levensader van de meeste clubs in België. Er wordt een enorme omzet gedraaid en het sociale gebeuren vindt daar ook plaats. Sommige fans bleven ook de hele wedstrijd daar zitten, want het is eigenlijk een soort veredelde skybox. Nadat we nog wat onbelgisch vieze snacks hadden gekocht, gingen we de tribune weer op. Roy van der Linden kwam er halverwege de tweede helft in en werd meteen begeleid door boegeroep en de kreet “Judas”. Echt blij zijn ze niet met hem. Vijf minuten later scoorde hij de 1-0. Vreemd genoeg waren er nog mensen die niet juichden. Heel apart, want normaal zijn voetbalfans hartstikke hypocriet.

Na de 1-0 kwam de zege voor Zwarte Leeuw niet meer in gevaar. Met name Roy van der Linden liet zien er toch wel bovenuit te steken. Hij had nog een paar goals kunnen maken. Dat het niet lukte leverde hem hoon op van het publiek. Van der Linden is echt uitgekotst daar. Die haat tegenover Hoogstraten is wel heel interessant en hopelijk spelen ze binnen een aantal jaar weer tegen elkaar. Voor volgend seizoen lijkt dat niet te gaan lukken, want Hoogstraten speelt in de middenmoot van derde klasse, terwijl Zwarte Leeuw ook niet gaat promoveren of degraderen. Alles bij elkaar was het een leuk avondje. Zwarte Leeuw is zeker een aanrader en ik kom er graag nog eens terug in de toekomst.De foto'sHet Louis van Roey Stadion in de schemeringEen klassieke kassaDe stadionnaam, genoemd naar een van de grondleggers van de clubMooi, zo'n bord. Ik mag dat graag zienEn natuurlijk hebben ze ook een klassiek scorebord. Helaas is Jan van Beeck geen beenhouwerOverdekte staanplekken aan de straatzijdeTegenover de kantine stond de mooiste tribune. Ook de enige met zitjesVoor de bikkels was er ook nog een onoverdekte staantribuneDuidelijke welke tribune dit isDe kans dat "Pitbel" nog bestaat schat ik vrij laag in. Mooi dat ze dit toch laten hangenDe Ultra's hadden hun spandoek al opgehangen...... en maakten er een gekkenhuis vanDe nette kantine; onder voor de gewone man en boven voor de bobo'sDe kapo brulde de leeuwen naar voren om de beslissing te forcerenDat lukte uiteindelijk, want Zwarte Leeuw won met 1-0LichtmastjeJe ruikt de pislucht bijna op de fotoEr waren zelfs pisbakken óp de tribune! Nog nooit gezienNaast de kantine waren ook nog staanplaatsenZwarte Leeuw wint met 1-0 en is tevreden. Handhaving is nu wel zeker

 

 

© 2005 All Rights Reserved.